Жестоки сукоб Русије и турске око БиХ

5 vekova turske okupacije je nezamislivo dug period..i mi smo se kao narod preko svega sto su nam turci radili sve te vekove odrzali i ocuvali..jesmo mi poprimili stosta od turaka sto je i razumljivo ali bi voleo da znam od cega tj kakvog materijala su ti tadasnji srbi bili sazdani:think:

Није баш пет векова, негде је око 340 година. Али нас је очеличило у сваком случају.

1453. pokorena je Srbija, a južne srpske zemlje i ranije, a definitivno ih isterasmo 1912, tako da se može govoriti o 500 godina ropstva :)

zavisi koji delovi srbije..neki delovi i jesu bili skoro 5 vekova..jug srbije npr gde u narodnom govoru jos nisu iskorenjeni turcizmi

Српско нацинално биће је било угушено у периоду од 1459. тј пада Смедерева и Деспотовине до 1804. када је у потпуности пробуђено, што ће рећи 345 година. Ако гледате делове, мислим да ни данас сви српски делови нису на окупу :D

Турска је до зуба наоружана последњим америчким оружјем,једна је војно најјачих чланица НАТОа, а има и пресудну улогу продора америке у муслимански свет.

A to poslednje americko oruzje koje turci imaju je...koje ?
f-16 , f-4 .... NF-5 ?

Grci su u odnosu na njih po tom pitanju dip spejs 9

Poslednja izmena:
srbi su se okupljali oko crkve
postoje neki rituali u planinskim mestima kojima sam ja prisustvovao..a samo da dodam podatak da su te crkve tako dobro sakrivene da je to cudo..
recimo setnja okolo crkve sa upaljenim svecama obidje se tri kruga oko crkve
znte kad vam se desi da nesto vidite i imate ono instant shvatanje toga..tako sam i ja kad sam tome prisustvovao..shvatio ..ljudi su se okupljali oko crkve

srbi su se okupljali oko crkve
postoje neki rituali u planinskim mestima kojima sam ja prisustvovao..a samo da dodam podatak da su te crkve tako dobro sakrivene da je to cudo..
recimo setnja okolo crkve sa upaljenim svecama obidje se tri kruga oko crkve
znte kad vam se desi da nesto vidite i imate ono instant shvatanje toga..tako sam i ja kad sam tome prisustvovao..shvatio ..ljudi su se okupljali oko crkve

Ne razumem. Aj pojasni malo ovaj post...

Ne razumem. Aj pojasni malo ovaj post...
pa turci su na sve nacine pokusavali da preteraju srbe u islam..uguse svaki nacionalni i verski identitet..sluzeci se svakojakim sredstvima..
i kad znas da tvoj otac tvoj deda tvoj pradeda cukundeda nije znao ni za sta drugo osim za zivot pod turcima i da tvoj sin tvoj unuk praunuk takodje ne zna ni za sta drugo..osim za zivot pod turcima..tajno su se zidale crkve po planinskim vrletima i vuko ebinama i ljudi su se tamo skupljali..molili svom bogu i sanjali slobodu..

okupljali su se oko crkve

pa turci su na sve nacine pokusavali da preteraju srbe u islam..uguse svaki nacionalni i verski identitet..sluzeci se svakojakim sredstvima..
i kad znas da tvoj otac tvoj deda tvoj pradeda cukundeda nije znao ni za sta drugo osim za zivot pod turcima i da tvoj sin tvoj unuk praunuk takodje ne zna ni za sta drugo..osim za zivot pod turcima..tajno su se zidale crkve po planinskim vrletima i vuko ebinama i ljudi su se tamo skupljali..molili svom bogu i sanjali slobodu..

okupljali su se oko crkve

A to :) Naravno da su se okupljali oko crkve, to je bila jedina postojeća institucija srpskog naroda, koja je u neku ruku nastavljala tradiciju srednjevekovne državnosti, i odigrala je ključnu ulogu u očuvanju identiteta

Турска је до зуба наоружана последњим америчким оружјем,једна је војно најјачих чланица НАТОа, а има и пресудну улогу продора америке у муслимански свет.

Toliko presudnu da nisu dozvolili Amerima da udju u Irak pjesadijom sa sjevera nego su ovi morali spustiti padobrance. :lol:

Btw, Turska ti i nema neki ugled u islamskim zemljama.

Српско нацинално биће је било угушено у периоду од 1459. тј пада Смедерева и Деспотовине до 1804. када је у потпуности пробуђено, што ће рећи 345 година. Ако гледате делове, мислим да ни данас сви српски делови нису на окупу :D

podsetio bih na srpske oblasti vojvodine i vojne krajine koje nisu bile pod turcima,tako da definitivno nisu svi srbi robovali 500 godina,o hercegovini i crnoj gori da ne pricam:mrgreen:

NDH nije moja furka, ali vidim da vama Srbima ne izlazi iz usta.

kako da ne izazi kad je paveliceve snove zavrsio tudjman.
meni ova ili ona hrvatska je ista, bila to ndh ili ova sadasnja.

a sto se tice rusa..
pa nama su turci bili losi jer su nas okupirali, ja jedini razlog koji mogu da nadjem da objasnim sebi da su vama hrvatima rusi isto tako losi je da su vam pokvarili planove, zar ne?

kako da ne izazi kad je paveliceve snove zavrsio tudjman.
meni ova ili ona hrvatska je ista, bila to ndh ili ova sadasnja.

a sto se tice rusa..
pa nama su turci bili losi jer su nas okupirali, ja jedini razlog koji mogu da nadjem da objasnim sebi da su vama hrvatima rusi isto tako losi je da su vam pokvarili planove, zar ne?

Ni na Tudjmana se bas nesto ne furam, a to sto su tebi ova i ona Hrvatska iste ne govori nista o Hrvatskoj ali govori o tebi.

A sto se tice Rusa, nisu okupirali prostor bivse SFRJ sticajem okolnosti, ali pogledaj kako su se provele zemlje istocne Evrope koje su bile okupirane, pardon "oslobodjene".

Ni na Tudjmana se bas nesto ne furam, a to sto su tebi ova i ona Hrvatska iste ne govori nista o Hrvatskoj ali govori o tebi.

A sto se tice Rusa, nisu okupirali prostor bivse SFRJ sticajem okolnosti, ali pogledaj kako su se provele zemlje istocne Evrope koje su bile okupirane, pardon "oslobodjene".

o hrvatskoj govore cinjenice a ne ja, pavelic nikad nije uspeo da se oslobodi srba i protera ih gotovo tuto kompleto iz like, tudjman jeste.

samo sto su ovom potonjem usta bila puna demokracije i oba puta srbiji vezane ruke.

cime mozes ovo da osporis?

o hrvatskoj govore cinjenice a ne ja, pavelic nikad nije uspeo da se oslobodi srba i protera ih gotovo tuto kompleto iz like, tudjman jeste.

samo sto su ovom potonjem usta bila puna demokracije i oba puta srbiji vezane ruke.

cime mozes ovo da osporis?

Srbi su i prije Tudjmana imali naviku da narod u zbjegovima povlace za svojom vojskom.

Eto cime to mogu da osporim.

Back