Ženomrzci i ženogadljivci

Nejasno je ovo tvoje povezivanje. Citiras jednog od najvecih umova koga je svet ikad video, po mom skromnom misljenju najveci bez konkurencije. Coveka koji je bio daleko iznad svog vremena, postavio temelje moderne filozofije, psihologije, napisao dela koja se i dan danas izucavaju po najvecim svetskim univerzitetima i ti pravis poveznicu izmedju njegovih misli i nas koji smo jos uvek u patrijarhatu, ovde se direktno povezuje njegov otvoren i slobodan um sa nasim sitnim umovima koji su kroz istoriju suoceni sa jednoumljem i tako sa kolena na koleno bili vaspitavani i usmeravani. Da bi se bavili ovim odgovorom moramo krenuti od nase sustine samih sebe odnosno gde smo i sta smo, gledati nas kroz prizmu i misli Nietzschea je isto kao porediti Fiata i Porschea, znaci nemoguce i suludo. I ovo nije tema za ljubav i seks vec za psihologiju, moramo se baviti psiholoskim aspektom kako bi konstruktivno raspravljali o ovome i pronasli sustinu.
Da, ali pomenula sam Ničea u kontekstu da je genije rekao da je žena "fiziološki horor", da ga ne cenim, ne bih citirala.

Kao drugo, mi i jesmo na psihologiji, ne na LjiSu :)

Da, ali pomenula sam Ničea u kontekstu da je genije rekao da je žena "fiziološki horor", da ga ne cenim, ne bih citirala.

Kao drugo, mi i jesmo na psihologiji, ne na LjiSu :)
Ok, to je onda moj propust, mislio sam da je tema na LjiS, nebitno.

Ne mogu trenutno da se setim direktno ovog njegovog citata i dela ali tematski me podseca na neke njegove recenice ili fragmente iz Volje za moc i Zaratustre, gde on o zenama pise kao temeljnim ponekad i opasnim aspektima prirode, tesko je vaditi samo jedan njegov fragment iz takvih dela da bi dosli do sustine.
Najpribliznije mozda ako vec hocemo da se bavimo njim je S one strane dobra i zla, tu on govori o pojavi zene kao paraleli opasnosti i privlacnosti dok telo i instinkt prekrivaju neke vise dimenzije. Opet kazem teska je to poveznica sa patrijarhatom jer patrijarhat ni u jednom svom obliku ne podrzava slobodan um kod bilo koga.

Sam naslov nije mržnja već polupitanje poluobjašnjenje.

"Žena je fiziološki horor presvučen lepom kožom" - rekao je Friedrich Nietzsche (nadam se da sam tačno napisala, nemam veze nemački, nažalost)

Da li se iko ikada zapitao zašto muškarci nipodaštavaju žene, ako ih mrze to je opet neki čudan oblik mržnje, drugačije mrze drugog muškarca i došla sam na ideju slušajući šta se priča, pogotovo među pubertetlijama iz naselja gde je nekoliko njih reagovalo pljuvanjem u bukvalnom smislu (sedeli su na klupi, ja sam prolazila iza).

Odvratnost koju neki muškarci osećaju prema ženama verovatno izaziva kasnije i mržnju, pa još kasnije dolazi i do fizičkog maltretiranja.

Znači, epilog: muškarci ne mrze žene, nego su im odvratne. A opet nisu dovoljno odvratne da bi odbili seks i tu sam načisto zbunjena.

P.S. ja sam došla na ovaj forum da pitam ljude ono što mi godinama nije jasno, nisam došla da se svađam ni provociram.
Znam da sam ovde na pdf psihologija "na tankom ledu", ali želim da čujem odgovore.
Ti ljudi se ne nazivaju muskarcima.

Sam naslov nije mržnja već polupitanje poluobjašnjenje.

"Žena je fiziološki horor presvučen lepom kožom" - rekao je Friedrich Nietzsche (nadam se da sam tačno napisala, nemam veze nemački, nažalost)

Da li se iko ikada zapitao zašto muškarci nipodaštavaju žene, ako ih mrze to je opet neki čudan oblik mržnje, drugačije mrze drugog muškarca i došla sam na ideju slušajući šta se priča, pogotovo među pubertetlijama iz naselja gde je nekoliko njih reagovalo pljuvanjem u bukvalnom smislu (sedeli su na klupi, ja sam prolazila iza).

Odvratnost koju neki muškarci osećaju prema ženama verovatno izaziva kasnije i mržnju, pa još kasnije dolazi i do fizičkog maltretiranja.

Znači, epilog: muškarci ne mrze žene, nego su im odvratne. A opet nisu dovoljno odvratne da bi odbili seks i tu sam načisto zbunjena.

P.S. ja sam došla na ovaj forum da pitam ljude ono što mi godinama nije jasno, nisam došla da se svađam ni provociram.
Znam da sam ovde na pdf psihologija "na tankom ledu", ali želim da čujem odgovore.
Zanimljiv si mi trag povukla, i hvala ti na iskrenosti bez uvijanja. Takvih nas je malo. Ali da ti šapnem sa prozora: Nietzsche je poslednji kome bih prepustila reč o ženi. Čovek koji je viknuo “Bog je mrtav” iz sopstvene tame, a ne iz istine. I možda mu žena jeste bila “fiziološki horor”, ali to više govori o njegovoj nemoći da voli, nego o nama koje volimo i kad nas boli.
Znaš… ne mrze oni žene jer su odvratne. Mrze ih jer ih se plaše. Plaše se šta će im ogledala pokazati kad ih žena pogleda pravo, ne kroz trepavice, nego kroz dušu. A to ne ume svako da izdrži. Odvratnost je samo maska kad emocije nemaju gde da prođu. I dok neki muškarci misle da su žene biološka zavera, istina je da su sami sebi najveća misterija, a mi smo samo izgovor.
Smatram tvoj post duboko iskrenim. I volela bih da ova tema ne skrene u blatnjavu arenu, jer si postavila pravo pitanje. A pravo pitanje, ako se ne uguši, zna da pokrene revoluciju.
Pozdrav sa prozora! Pogled mi je dalek, ali oči nisu zamućene…

Više sam mislila na fizičkom planu. Nije retkost da sam po Fejsbuku viđala fotografije žena sa malo većim grudima a komentar "muzara".

I čula sam, opet u mom naselju, kada je jedan momak bukvalno zbunjen za medalju rekao (sećam se šta je rekao): "Ljudi, napred nema ništa! Ništa! Samo ljigava i dlakava vagina između nogu! Napred samo dlake! "

Mislim, šou.
evo zasto ja vise naklonosti imam ka starijim muskarcima..imaju postovanja,manire i znaju da cute za razliku od ovakvih balvana.

ne bih bas sudio na osnovu mladih ljudi, oni ce se menjati i nisu jos formirane licnosti. Mrznja postoji medju pojedincima sa obe strane, obicno ogorčenim iskustvima, na kraju krajeva jedni bez drugih ne mozemo.
Ali vazno je napomenuti, da se u odredjenim drustvima zna tacno sta ko radi, u liberalnim, tipa Svedska, ravnopravnost, peru ves oboje, usisavaju oboje itd, Jermenija muskarac izdrzava porodicu, zena radi po kuci i odgaja decu, i tako, zasto ovo pisem, problem kod nas je sto smo ni tamo ni vamo, nniti smo tradicionalno drustvo, niti novokomponovano liberalno, u procepu smo, to dosta otezava razumevanje, jer je nagori scenario, svako je malo i ovakav i onakav, saml zavisi u kom %

Kakva budalastina.ja sam odrastao sa sestrama,imam ćerke ,ceo život mi kontrolišu i ne smem da zucnem ne zato sto se plašim i te budalastine nego iz poštovanja.ako iko moze da mi udari šamar i ostane bez posledica to su mi sestre i majka.
Poštujem zene na prvom mestu ali ne sve.ima koji ne poštujem na taj način ali ih se ne gadim i ne mrzim ih.
Nice je malo specifičan oko toga ima stvari koje treba čitati izmedju redova.neki ljudi od drveta ne vide sumu...
Zato svoje frustracije prema zenama ispoljavas ovde :kafa:, negde ti mora da izadje…

Bolje je držati se Junga po pitanju samospoznaje. Generalizovanje tipa da žena ne može ući u Hilandar ili neka sveta mjesta su u startu ponižavanje i nametanje osjećaja manje vrednosti,manje čistote i manjih prava.
Okolina te može osakatiti svojim debilnim stavovima tako da je najbolje ne analizirati njihove gluposti.
Obično negativni stavovi dolaze iz frustracija, nedostatka intelekta i logike i uglavnom govore o sebi a najmanje drugima kad tako bleje.
Zamisli gluposti da se na primjer moraš izvinjavati okolini kao žena što si ravna, dlakava, što stariš..što nosiš maternicu.

Zanimljiv si mi trag povukla, i hvala ti na iskrenosti bez uvijanja. Takvih nas je malo. Ali da ti šapnem sa prozora: Nietzsche je poslednji kome bih prepustila reč o ženi. Čovek koji je viknuo “Bog je mrtav” iz sopstvene tame, a ne iz istine. I možda mu žena jeste bila “fiziološki horor”, ali to više govori o njegovoj nemoći da voli, nego o nama koje volimo i kad nas boli.
Znaš… ne mrze oni žene jer su odvratne. Mrze ih jer ih se plaše. Plaše se šta će im ogledala pokazati kad ih žena pogleda pravo, ne kroz trepavice, nego kroz dušu. A to ne ume svako da izdrži. Odvratnost je samo maska kad emocije nemaju gde da prođu. I dok neki muškarci misle da su žene biološka zavera, istina je da su sami sebi najveća misterija, a mi smo samo izgovor.
Smatram tvoj post duboko iskrenim. I volela bih da ova tema ne skrene u blatnjavu arenu, jer si postavila pravo pitanje. A pravo pitanje, ako se ne uguši, zna da pokrene revoluciju.
Pozdrav sa prozora! Pogled mi je dalek, ali oči nisu zamućene…
Ako smo vec dosli do njegovog citata o Bogu sta onda reci o Adamu i Evi? Kroz tu prizmu zeni se pripisuje sva gresnost ovog sveta.

Nice se ne moze kratko i sazeto citirati ali evo u nekoliko reci, on je zene video kao instinktivna, nepredvidiva i mocna bica. Cesto je koristio zenu kao simbol zivota, prirode, haosa..itd… Mnogi feministicki pokreti upravo njega koriste u nekim svojim izlaganjima iako je daleko od toga da je bio feministicki mislilac. Ovde kod nas Bukovski je nesto sto se cesto citira u raznim aspektima a on je itekako bio prost, mizogin u nekim svojim pisanjima dok je Nice nesto sasvim drugo u svim aspektima.

Isto kao što se ovo može reći za neke muškarce tako se može reći i za žene koje imaju loš stav prema suprotnom polu. Osnovno poštovanje zaslužuje svako bez obzira na pol ali neko više poštovanje i simpatije se zaslužuju i to važi za sve i svakoga. Ja ne mogu na toksične žene da gledam pozitivno jer prosto nije tako a isto ne mogu da branim pojedine muškarce. Gledam te toksične i žene i muškarce da nemam u okolini i podjednako prema njima gajim odbojnost i pokušavam da ignorišem u životu. Nemam šta ja da mrzim bilo koju osobu bez obzira na pol ali isto nemam šta ja da dozvoljavam da mi skače po mozgu bilo ko.

Back