Zene pitaju...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Al ova bajka nema veze sa tim.
Da li bi ti čitao nju djetetu pred spavanje... umjesto nečeg gdje ćeš da mu ponavljaš kako dijete može da se osloni na tatu i mami, uzećeš priču o roditeljima koji žele da ubiju dijete.
Ok, svijet jeste surov, al nije li ovo malo pomjereno. nije to neki nepoznat čiča koji otvara vrata kola, nego rođeni otac.

Al recimo Ivica i Marica.
Nije li surovo plašiti dijete idejom da otac i majka (ajd, maćeha u finijoj verziji) vode dijete u šumu da bi tamo bilo ostavljeno i ubijeno.
Je l to ok za dijete? Zašto mu pričati nešto takvo?

Pa surovo jeste, ali danas više tu verziju niko ni ne priča.
U knjigama za moju ćerku piše da su se oni izgubili :aha:
Ali ajde, jel misliš da treba decu uveravati non stop u samo Happy Ever After?

Da li bi ti čitao nju djetetu pred spavanje... umjesto nečeg gdje ćeš da mu ponavljaš kako dijete može da se osloni na tatu i mami, uzećeš priču o roditeljima koji žele da ubiju dijete.
Ok, svijet jeste surov, al nije li ovo malo pomjereno. nije to neki nepoznat čiča koji otvara vrata kola, nego rođeni otac.

grow up dijete :)

- - - - - - - - - -

a kako to mozes da objasnis detetu od 6 godina a da ono zaista shvata opasnost?

pokušaš

Pa surovo jeste, ali danas više tu verziju niko ni ne priča.
U knjigama za moju ćerku piše da su se oni izgubili :aha:
Ali ajde, jel misliš da treba decu uveravati non stop u samo Happy Ever After?
Sa nekim drugim bajkama imam problem zbog drugih stvari, al ova... maloprije na tv-u klinac traži da mu se priča bajka o Ivici i Marici... i ja je ne bih čitala svom djetetu.
Ne zbog usiljenih završetaka i pogrešne slike koju može steći da je svijet bajka, nego baš zbog straha koji mu se može usaditi, a to je da ako tata i mama budu gladni, oni te mogu za rukicu pa u šumu...

a vidish da ih,podsvesno,od malih nogu pripremaju za ostavinsku raspravu :aha:

One jesu pisane za odrasle. Surove realne priče odraslih ljudi...
Al servirati to klinčetu... ne znam šta psihologija kaže na tu temu.

tacno.
to prvobitno uopste nisu bile bajke za "malu decu" vec mracne price pune nasilja, sexa, ubistava, okultizma itd.
u novijoj istoriji su redizajnirane, tacnije dizniranirane, prepravljene i pretvorene u sladunjave i sto je moguce korektnije pricice za laku noc.
licno, deci nisam citala skoro nista iz skandinavsko-germanskog opusa: ))
kasnije su ih gledali u razvodnjenim verzijama crtanih filmova.

a sta je sa pesmama za decu?starije generacije ce znati:
mali je macak slomio nogu,pa nije mogo ici u skolu :sad2:
na kamen sela aldjelka...placem jer sutra moram umreti,umreti...
leptiricu sarenicu...ubosces me probosces me....
I plače, plače zeko mlad,
za potočićem tim
žali, žali zeko sad
žali srcem svim.
i tako u nedogled...

vaš najveći problem je što od smrti prvite neki užasan tabu, a smrt je sastavni deo čoveka od kad postoji

bilo je i neko istraživanje da su narodi kod kojih smrt nije nešto mnogo strašno, generalno srećniji

pa ne pravimo mi licno,takav smo narod,tako nam je u korenima.uvek se zapanjim u americkim filmovima kako se smrt bliskih osoba lako podnosi.dal je ne opisu onako kako zaista jeste,ili je to to,ne znam

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back