Žene pitaju, muškarci odgovaraju III

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Kejv znam da bi ti samo delio svima (zagrljaj) molim te ubaci se u preduzetnički film.
Ilustracije radi....radio si dugo na pijaci, trgovao auto delovima, uspeo si da se osamostališ, jedan deo kuće pretvorio u radionicu, drugar ti pomogao da sklopiš dil sa jednom nemačkom kompanijom, uvozite filtere. Ušparao si, digao kakav takav kredit (snašao se za pare koliko ludo zvučalo) i sad si svoj gazda.
....
Reci mi imaš 5 radnika, od toga jedan prodaje ekstra filtere (drčan, nabusit, ubedljiv, radi posao), ali drkadžija, zeza ovu 4-cu radnika kako stigne, "te ovaj pustio pivski stomak", "te ovog ostavila žena", "te ovaj živi kod tašte" i bla-bla...smara i davi kolege...ali odrađuje posao.

Šta ćeš uraditi??? Hoćeš li ga otpustiti?
kad bi imao firmu kao sto je nemam takvo sto bi bilo sankcionisano u korenu statutom
posto zakon o radu je takav kakav je,potrebno je imati neki statut u firmi radi internog funkcionisanja
mesas profit i HR,pa zaposlio bi recimo tebe kao HR strucnjaka da ga dovedes u red al da ne padne profit...

kad bi imao firmu kao sto je nemam takvo sto bi bilo sankcionisano u korenu statutom
posto zakon o radu je takav kakav je,potrebno je imati neki statut u firmi radi internog funkcionisanja
mesas profit i HR,pa zaposlio bi recimo tebe kao HR strucnjaka da ga dovedes u red al da ne padne profit...

okej imamo zakon, imamo statut....imamo i život koji je maštovitiji od svakog normiranja :lol:
...
a što se tiče mene, hvala ti na poslu, baš lepo od tebe....samo ja bih predložila nešto drugo, pre nego što se još više istrošiš i za moju platu
..
što ti ne rešiš situaciju??

okej imamo zakon, imamo statut....imamo i život koji je maštovitiji od svakog normiranja :lol:
...
a što se tiče mene, hvala ti na poslu, baš lepo od tebe....samo ja bih predložila nešto drugo, pre nego što se još više istrošiš i za moju platu
..
što ti ne rešiš situaciju??
to ti je trzisna utakmica
svaki off od plate ili neka sankcija dovodi do gubitka tog igraca jer je nanjusio svoju poziciju i igra na nju
a karakter mu trazi zadovoljenje... tako da,o tom samoupravjanju koje sam pomenuo postojali su neki psiholozi u medicini rada za takve slucajeve
svejedno,to se danas zove HR ili menadzment ljudskih resursa...ako mislis da zaobidjes taj sektoor radi ustede nisi na pravom putu
ako cemo vec da pratimo kapitalisticki model moramo ispratiti sve njegove segmente...
gazda urucuje otkaz,al tek nakon sto slucaj obrade gazdini sto insajderi uglavnom u burazerskim firmama sto HR-ovci u kompanijama sto ih mi ovde percepiramo kao multi...

Jel sortirate ambalažu za reciklažu?
Ako ne, zašto?
:)

Zato što to podrazumeva postojanje odgovarajućih kontejnera,kojih naravno u Beogradu skoro da nema, tj. mogu na prste jedne ruke da se izbroje. Za razliku od Nemačke npr. gde za plastične flaše i alu konzerve dobijaš pare nazad u automatima kojih ima u svakoj prodavnici i na neki način motivišu ljude da vode računa, pa postoji kultura razdvajanja, ovde je to prepušteno sakupljačima sekundarnih sirovina da kopaju iz kontejnera i smatra se sramotom. Finansijski podsticaj + kazne sa druge strane i da vidiš kulture u Srbalja.
E sad što ovde niko o tome i ne razmišlja da uvede to je drugo pitanje.

U Srbiji su uvedene norme o kojima pricate i posto se radi o trzisnoj utakmici jasno je da postoji serifikacija kao najbolji nacin za izbor dobe firme.

Certifikati 14001, novije su jos strozije, definsu uskladjenost firmi sa ekoloskim normama.

U takvim firmama posoje kontejneri i organizovan odvoz otpada.

Medjutim, na vidljivom sirokom polju, mi ne bi bili Srbi da ne pokusavamo seljacki vidljivo lov u mutnom,

pa se godinama dovijaju kako da ne plate radnike i brzo zarade. Pojavljuju se s vremena na vreme razne opcije i trenutno u delovima grada ima

resenih nacina odlaganja sortiranjem i ljudi vrlo rado pristaju na to, lali u mutnom lancu s uvek pronadj e neko ko pokvari sistem.

Naravno, organizovani kriminal je u to duboko zavukao ruke, jer se vrtie velike pare.

Poslednja izmena:
Poetessa,

Okej...motivacija, ovde je sve by the book...kapital, znanje i imanje je kod mene, taj stav i princip.
...
E sad da čujem...šta radiš sa overachiverom, ali drkadžijom???

Postoje dva nacina, prvi je da kontrolises da nivo zajebancije ne predje nivo koji predstavlja, pojedinacno,

mobing radnika, ali se ne mesas, jer oni ipak u toj sredini rade i treba sami da se izbore, narocito sto su vecina.

Drugi je primiti jos jednog koji se bori na taj nacin, ovaj nacin je bolji, jer povecavas produktivnost sa dvojicom drkadzija,

a ostale teras da se uklope i nadju svoje mesto ili odu.

Morate da priznate da je smesno da normalan gradjanin jos vise na sebe primi neke obaveze, a da se vlast jos vise bahati, a da kriminal jos vise profitira od toga...
Recimo ja prvi imam sukob sa odvajanjem plastike za javne kontejnere...

Zasto, ?
Pa zato sto se dogovore neki politicar i neki krimos, jaca krimos, jaca korumpirani politicar i ja onda odvajanjem sekundarnih sirovina finansiram kriminal...
Nije ni prvo ni poslednje mesto gde pomazem kriminal, ali zar mora jos vise nego sto je minimum...

Sa druge strane drzava mi se oduzuje tako sto kaze svim krimosima, napenalite ga , ali pazite da ne predjete 15000, ebalo ih 15000...
Sa trece strane ima para za prezentaciju, za pranje mozgova, a nema za uvodjenj reda...

Kriterijum, vazno da je nasminkano je poznat na zapadu i u USA, toliko da se npr bezbednost stavi na nisko mesto vrednovanja, ali se dekorativno osvetljenje i sarenilo stavi na prvo mesto....
Vremenom sve postane vrednije od bezbednosti....jer delom gradjani preuzmu na sebe taj deo, a delimicno se nadaju da nece bas njih, nego ove sto rade nocu , njih ce prvo da opljackaju i siluju i izudaraju...

Tako ce biti i u BG a i u malim sredinama...
U BG nece otkrivati pocinioce, a u malim sredinama hoce samo za velike prekrsaje...

Ali ja tu sebi a i mnogima izgledam ludak....sta ja hocu.....ne postoji apsolutna sigurnost...i bezbednost....
To stalno slusam...eee, ali ja zbog svojih metoda razmisljanja znam da je itekako velika razlika izmedju pustenog beznog psa na ulici i eliminisanog tog besnog psa....
Tacno je da ce pas ici svojim putevima, i vrlo je moguce da nikad , za svog zivota od 12 godina nece povrediti ili cak i biti suocen sa nekim covekom na ulici...
ali i dalje stoji da ce postojati slobodan na ulici...
Samo je pitanje statistike i okolnosti....i broja koji lagano raste....

U kriminalnom drustvu povecavati disciplinu naroda je samo kreiranje mini vojske koja sluzi tom kriminalu...

Postavili ste lopove na vlast odavno , vremenom su generacije postale lopovske....sad je srbija poprilicno funjarska...
A tek nastavak sledi...

Poetessa,

Postoje dva nacina, prvi je da kontrolises da nivo zajebancije ne predje nivo koji predstavlja, pojedinacno,

mobing radnika, ali se ne mesas, jer oni ipak u toj sredini rade i treba sami da se izbore, narocito sto su vecina.

Drugi je primiti jos jednog koji se bori na taj nacin, ovaj nacin je bolji, jer povecavas produktivnost sa dvojicom drkadzija,

Cim to uvedes sto si ti prvo rekao , pravis arenu...
To je ono sto kapitalizam promovise....asertivnost.....lokalno deljenje pravde...i apel za pomoc...
Srbija jeste arena....vecina radi tako sto kaze, ma ne interesujes me, nek te zaebava ako moze...
I ono sto se najmanje ceni u celoj prici je dobro resenje, a najvise se ceni najlakse resenje po gazdu i najjeftinije...
Zato i nema sretnih radnika u Srbiji, vecina sretnih je iskljucivo sa platom a zivi prilicno pasije na poslu...
Ali su svesni da je kod drugih gore...i to je kljuc resenja....gazda zadovoljan sto mu radna snaga ne odlazi, jer zna da nemaju kud....a laze sebe da je kod njega sjajno

Da neko otvori dobro radno okruzenje u Srbiji , sa jedno 50.000 radnih mesta....vecina gazdi bi odjednom shvatila da radnicima bas i nije bilo dobro kod njih, ajd ovi losi , ali i ovi sto misle da su bili fer i korektni...
E tu vlast dolazi do izrazaja i svaki takav slucaj ce krenuti da mobinguje da pritiska takvog poslodavca i da ga svodi radi drugih na takodje mini tiranina...
Nije bez veze uproseceno sve...

Postoje razne zvake za dobijanje radnika...
Imidz dzentlmenstva je jedan dobar trik....imas vecinu radnica, glumis kao da si dzentlmen i drzis kokoske na okupu...
U smislu menadzerije sve je moralno....ako funkcionise...
Znaci ako je radnica sretna sto si je zaebao a nije shvatila....odlicno si odradio posao...
Sa druge strane ako nije sretna a ti joj omogucio besplatno vrhunsko lecenje i obdaniste i skolovanje i usavrsavanje, to znaci da nemas dobro odabranu metodu ili losu ciljnu grupu...

To sve spada u motivaciju a sa samom motivacijom nema mnogo veze u smislu etike, ili logike, ali ima sa osobom, licnoscu, sujetom, emancipacijom, sablonima drustvenog ponasanja....prestizom, snobizmom...
U Srbiji to sve nije potrebno posto je radna snaga polupismena....a bahata...i prilicno glupa, pa onda koristis takve metode za menadzment...emo metode...

E, tako misli i vecina gradjana i zato se izjalove pokusaji sakupljanja, makar i za kriminal, ali

je ipak cilj postignut.

"U kriminalnom drustvu povecavati disciplinu naroda je samo kreiranje mini vojske koja sluzi tom kriminalu...

Postavili ste lopove na vlast odavno , vremenom su generacije postale lopovske....sad je srbija poprilicno funjarska...
A tek nastavak sledi..."

Kriminalce nismo mi postavili oni su vaspitavani decenijama i sami su zauzeli mesto cim je drzava usla u tranziciju citaj, bezakonje.

U kriminalnom okruzenju mozes jedino da postavis supermena, da preseca klupka, jer njega nece skloniti, posto znamo da supermena nema

narod bi trebalo da vrsi stalni pritisak na vlast da razbije kriminal i da one koji to ne mogu sklanja sa politicke scene.

Svi smo svedoci desavanja oko nas, pa nam nije potrebno tumacenje. Kriminal se vidi.

Izvinjavam se....tacno ....bez namere da vama pripisem krivicu, jer to vama je nama...nego sam u navici koju menadzer ima, a to je da sebe vadi iz sredine koju planira da kontrolise, upotrebio sam vi....kao stranac padobranac...
Inace precizno receno je MI...vi ce postati kad odem odavde...i priznam poraz sebe kao gradjanina u Srbiji.

Nebitno da li je poraz opravdan tezom jedan covek ne moze sve ....nebitno , poraz je poraz...to je inace vazno u menadzerisanju...tacno opisati procese i stanje...

E, tako misli i vecina gradjana i zato se izjalove pokusaji sakupljanja, makar i za kriminal, ali

je ipak cilj postignut.

Kriminalce nismo mi postavili oni su vaspitavani decenijama i sami su zauzeli mesto cim je drzava usla u tranziciju citaj, bezakonje.

U kriminalnom okruzenju mozes jedino da postavis supermena, da preseca klupka, jer njega nece skloniti, posto znamo da supermena nema

narod bi trebalo da vrsi stalni pritisak na vlast da razbije kriminal i da one koji to ne mogu sklanja sa politicke scene.

Svi smo svedoci desavanja oko nas, pa nam nije potrebno tumacenje. Kriminal se vidi.
Apsolutno tačno,.. Posle pada Istočnog bloka u Mađarskoj je nova 'demokratska' (prozapadna) vlada padala svakih 6 meseci, da se ne ostrve,.. a morali su donositi ( i povlačiti) mere koje nikom nisu pogodovale,.. po nalogu Zapada,..

(Mi smo tada puno putovali kroz Mađarsku - u šverc ture,.. i sećam se dobro svega toga,.. kako se Mađarska otrgla od kriminala i oligarhije,..)
A kod nas bez 8 godina, nijedna opcija nije posustala,..

Poslednja izmena:
Poetessa,

samo se pripaziti u tom slucaju da ne preyebu gazdu jer dva losa ubise milosa
ako je postavljen sistem pare ne smrde sto bi gazda bio izuzet od toga gledano od nizeg ka visem
dakle i on je na tapetu,uvek je na tapetu a to i sam zna jer je tako i dosao do ,,gazdovanja,,

Poetessa,

To mi reci!
Konkretno. ali sad ovako stoje stvari.
...
Pod jedan svedoci smo često da manjina teroriše većinu, jer fin i kulturan svet se obično povlači pred agresivcima (bar u početku) sve misle doći će sebi, ne može to trajati toliko dugo...kad gle čuda može i potrajaće.
...
E sad tvoj prvi način....moram reći da je dobar i negde se sad (kad se uočio problem) poseglo za tom taktikom...tipa veća prisutnost lidera (direktora) u okruženju, insistiranje na pozitivnom outlooku radne atmosfere.

Međutim kasno je....mnogi su već otišli, a ovaj drkadžija (što ga plastično opisah) on ima svog parnjaka gle čuda....za nijansu manjeg od njega po dostignućima, ali dovoljno da su se slizali jer imaju isti milje zajebancije i principa (prepoznali se).

A što se tiče menadžera, kako reče @Umri muški da su oni krivi, i jesu krivi, jer su nekompetentni i vole taj primitivni princip upravljanja zavadi pa vladaj...dobijaju dobar info od ove dvojice....pa tako svima osim radnika odgovara ta bezvezna atmosfera.
.....

E sad.....moja poenta je negde bila ovo "Da li bi ste vi otpustili te trovače atmosfere??"
Bez obzira što su overachiveri....ne može da bude drkadžija prema Peri vozaču ili prema Milki kafe kuvarici, osim ako neće da zazme njihovo mesto. (to je po meni)
...
Da li biste povećali svoju prisutnost u kolektivu...jer iskreno ovde ja krivim samo Direktora (poslodavca)...menadžeri i ova sitna buranija što je umislila nešto....to bi po meni letelo.....jer znate ako su oni overachiveri.......ko ste vi????

Cim to uvedes sto si ti prvo rekao , pravis arenu...
To je ono sto kapitalizam promovise....asertivnost.....lokalno deljenje pravde...i apel za pomoc...
Srbija jeste arena....vecina radi tako sto kaze, ma ne interesujes me, nek te zaebava ako moze...
I ono sto se najmanje ceni u celoj prici je dobro resenje, a najvise se ceni najlakse resenje po gazdu i najjeftinije...
Zato i nema sretnih radnika u Srbiji, vecina sretnih je iskljucivo sa platom a zivi prilicno pasije na poslu...
Ali su svesni da je kod drugih gore...i to je kljuc resenja....gazda zadovoljan sto mu radna snaga ne odlazi, jer zna da nemaju kud....a laze sebe da je kod njega sjajno

Da neko otvori dobro radno okruzenje u Srbiji , sa jedno 50.000 radnih mesta....vecina gazdi bi odjednom shvatila da radnicima bas i nije bilo dobro kod njih, ajd ovi losi , ali i ovi sto misle da su bili fer i korektni...
E tu vlast dolazi do izrazaja i svaki takav slucaj ce krenuti da mobinguje da pritiska takvog poslodavca i da ga svodi radi drugih na takodje mini tiranina...
Nije bez veze uproseceno sve...
ovo je realno stanje

Postoje razne zvake za dobijanje radnika...
Imidz dzentlmenstva je jedan dobar trik....imas vecinu radnica, glumis kao da si dzentlmen i drzis kokoske na okupu...
U smislu menadzerije sve je moralno....ako funkcionise...
Znaci ako je radnica sretna sto si je zaebao a nije shvatila....odlicno si odradio posao...
Sa druge strane ako nije sretna a ti joj omogucio besplatno vrhunsko lecenje i obdaniste i skolovanje i usavrsavanje, to znaci da nemas dobro odabranu metodu ili losu ciljnu grupu...

To sve spada u motivaciju a sa samom motivacijom nema mnogo veze u smislu etike, ili logike, ali ima sa osobom, licnoscu, sujetom, emancipacijom, sablonima drustvenog ponasanja....prestizom, snobizmom...
U Srbiji to sve nije potrebno posto je radna snaga polupismena....a bahata...i prilicno glupa, pa onda koristis takve metode za menadzment...emo metode...

Da koriste se emo metode.....kad vidim šta jedan pod znakovima navodnika poverljiv razgovor u 4 oka, može da učini taj dan za jednog radnika i njegov ego. On dobije neki "poseban" zadatak i taj dan lebdi na oblačiću svoje slave, šepuri se, gleda snishodljivo na svoje kolege...i onda posle par dana ga dotuče činjenica da plate ipak neće biti.
..
spirala koju emo sistem vrti je tako predvidljiva....velik polet i još veći pad.....smešno, ali pali kod ovih što ih ti opisao, iako ne volim te kvalifikacije
....
inače sam ti htela reći za ono menadžerstvo....pokušalo se sa tim...dovođeni su spolja kojekakvi priučeni menaĐerčići....ali nikad to nije dalo rezultate, jer ih je kolektiv mrzeo zbog preterano dobre plate, beneficija, a o pristupu da ne govorimo.
...
zašto bi ga cenili?? ko je on???

- - - - - - - - - -

je ipak cilj postignut.

ovo bi trebalo...ali narod je umoran

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back