Žene pitaju, muškarci odgovaraju III

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Je l' ste išli nekad da vašar, ono sa ringišpilima, šatorima sa pevaljkom, tezgama za svim i svačim?
Да, као клинац више пута, само што се то није тако звало у мом крају, то су биле тзв. славе села, датуми ослобођења тих места крајем другог светског рата који су обележавани у форми класичних вашара, тако са рингишпилима и читавим луна парковима, тезгама са шароликом робом и клопом, шатрама са ићем, пићем и музиком, ишао сам са родбином, а потом као тинејџер и са другарима.
Касније, током транзиције друштва, те славе села су постале праве сеоске славе, уместо дана ослобођења прослављају се свеци, црквени светитељи, а вашарска форма је иста.
У мом граду је чувен вашар у једном предграђу, које је заправо село настањено већином мађарским живљем, многи готиве тај догађај, јер буде и квалитетне рок музике. Пар пута сам посетио и неке вашаре у западној Србији.
Недавно, док су тутњали по већим местима напредњачки каравани, аутобуси са сендвич навијачима, на моје запажање да никада нисам видео толико припадника једне наше националне мањине као што их има међу њима, рекоше ми да би требало обићи шабачки вашар, ето то бих волео да посетим, да осетим ту атмосферу.
Мој деда је обожавао да се провесели под шатором током славе села, сакупио би се комшилук, међу њима и његови саборци из НОР-а, и дали би себи одушка, кад није било места на клупама умео је и на мотоциклу да уђе у шатор, бака и он би тако седели на машини, а келнери су их уредно послуживали као и остале госте за столовима.

:)))) A ваљда си ме потрефила питањем... заправо сматрам вашаре институцијом, и обожавам их, јер су што би се рекло у социјализму прављени по мери човека, има садржаја за свакога, и за старо и за младо, осим трговачко-угоститељског концепта ту је и преовлађујући забавни, и ето издржали су све пробе времена, идеални су и за револуционарни оквир, али и за религијски конзервативни, битно да се народ добро проведе, што би рекао мој деда баки, чим зачује музику из центра: "Хоћемо ли Г., ако нећеш ја идем сам?" :)))

Е сећам се да сам на првој посети ''мађарском'' вашару слушао, тачније гледао :)))), чувене Златне рибице из Шодер листе Трећег канала. Неко би се тиме згражавао, али мој неки став је да ваља експериментисати и са шундом и кичом, одбацити уштогљеност и предрасуде, које често намеће добар укус, да би човек уживао у забави и проводу. :)

• Podržavam
Reactions: Red
Da li vam se nekad desilo da ostanete budni do jutra zbog neke serije?
Mislim onо, skinete ceo serijal, pa ga odgledate u dva dana... :rumenko:
latest

• Podržavam
Da li vam se nekad desilo da ostanete budni do jutra zbog neke serije?
Mislim onо, skinete ceo serijal, pa ga odgledate u dva dana... :rumenko:
Слабо ја то пратим. Ипак дешавало ми се у неколико наврата да чекам тако зору, заблентаве ме руске ратне серије на тјубу и то се изврти у цугу, нпр. Диверзанти, нешто попут наших Отписаних. Последње што ме је тако заокупило је био нови украјинско-руски серијал По ратним законима, трећа сезона, кренуло се у суботу иза поноћи и блејало до зоре. Неко љубавише, а неко гледа серије, ебг... :))))

• Podržavam
Слабо ја то пратим. Ипак дешавало ми се у неколико наврата да чекам тако зору, заблентаве ме руске ратне серије на тјубу и то се изврти у цугу, нпр. Диверзанти, нешто попут наших Отписаних. Последње што ме је тако заокупило је био нови украјинско-руски серијал По ратним законима, трећа сезона, кренуло се у суботу иза поноћи и блејало до зоре. Неко љубавише, а неко гледа серије, ебг... :))))
Ako gledas RUske serije,pogledaj Brigadu,jedna od retkih njihovih koju sam odgledao,ne lezi mi njihova kinematografija...

Ako gledas RUske serije,pogledaj Brigadu,jedna od retkih njihovih koju sam odgledao,ne lezi mi njihova kinematografija...
Углавном пропратим онлајн садржаје, пошто не волим да се бакћем скидањем са нета, погледаћу шта је, хвала на препоруци. :hvala:

Кинематографија им је позападњачена у доста сегмената, холивудизована, поготово кримићи.

Углавном пропратим онлајн садржаје, пошто не волим да се бакћем скидањем са нета, погледаћу шта је, хвала на препоруци. :hvala:

Кинематографија им је позападњачена у доста сегмената, холивудизована, поготово кримићи.
Da,ali ima onaj trag Sovjetskog,koji mene nervira...
Ima online i film " 9я рота" (9-i vod ili 9-a ceta),zasnovan na istinitom dogadjaju u Ceceniji.
Ako ti padne pod ruku,pogledaj ga...

Da,ali ima onaj trag Sovjetskog,koji mene nervira...
Ima online i film " 9я рота" (9-i vod ili 9-a ceta),zasnovan na istinitom dogadjaju u Ceceniji.
Ako ti padne pod ruku,pogledaj ga...
Гледао сам Девету чету, одличан филм. Мени се и допадају филмови, серије, базирани на реалним дешавањима, на неким историјским основама, стварним догађајима. А совјетска прошлост је изузетно захвална за уметничку експлоатацију, бурне деценије на тако великом простору и масе захваћене свим тим турбулентним збивањима.

Гледао сам Девету чету, одличан филм. Мени се и допадају филмови, серије, базирани на реалним дешавањима, на неким историјским основама, стварним догађајима. А совјетска прошлост је изузетно захвална за уметничку експлоатацију, бурне деценије на тако великом простору и масе захваћене свим тим турбулентним збивањима.
Ja sam pricao sa covekom koji je ucestvovao u tom ratu,i bio je jedan od tih koji su slusali preko radio veze kako ih masakriraju,ali nisu mogli da im pomognu,svaki put kad pomene taj dogadjaj,covek se promeni,kao da ga neko zameni u sekundi...

Ja sam pricao sa covekom koji je ucestvovao u tom ratu,i bio je jedan od tih koji su slusali preko radio veze kako ih masakriraju,ali nisu mogli da im pomognu,svaki put kad pomene taj dogadjaj,covek se promeni,kao da ga neko zameni u sekundi...
Трагедија ратног времена. Нажалост те страхоте су познате и на овим нашим балканским просторима, падале су жртве, а није им се могло помоћи.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back