Zen price

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
divlja-u-srcu:
Pa i ima i nema.

Ali ti meni prvo reci kako kapiras to "prosvetliti se"? Sta to znaci? :?

Konkretno-nemam pojma.Apstraktno-to je stanje svesti u kome se svaki covek ponasa u skladu sa svojom sustinskom prirodom koja nam je data,ali je skrivena.
Kada budem znao sta je to "sustinska priroda" mozda cu i ja biti kao Banzan... 8)

random_cloud_form:
Jbg, prica koju si izabrao slucajno koincidira sa biovlascu, tj temom o kojoj se ja na forumu bas raspricah. Necu vise o njoj, definitivno prestajem od ovog trenutka.
Ali, moramo tumaciti sva tri lika s jednakom paznjom. Licno imam ozbiljnu sumnju da je zenski lik imao stvarno za cilj da predje reku i to bas na tom mestu prema manastiru. Prelazak joj je bio sredstvo za nesto drugo, sto nikako ne znaci da je ona losa. Siguran sam da je bila fina, i da je mladji isao sam ko zna sta bi bilo, a mozda je samo folirao pred starijim a kasnije se vratio po nju. Ali preterah sa spekulacijom, jos malo i ladno bi mogli ovo da unovcimo kao scenario za film

Nisi pazljivo procitao: nije manastir blizu reke, vec lepo kaze da su oni isli dalje i pred sumrak stigli pred manastir... znaci manastir je veoma daleko od reke.

Znao sam da ce te to asocirati na manipulaciju, ali sta bi bilo da je u pitanju neka ranjena zivotinja? Zena je samo objekt, da bi se prica povezala i citalac shvatio poentu a i glediste jednog i drugog.

Nisam nigde rekao niti mislio da je manastir odmah pored reke. Medjutim, znamo da se manastiri tog tipa nalaze na zabacenim pustim mestima.Zena, koja je kljucni deo price, bila je locirana na tacnoj koordinati kojom su monasi prosecali put ka manastiru a koji je bio u nekoj nedodjiji. Sta ce sama zena u toj pustosi na mestu gde nema mosta u blizini? Sve mi je sumnjivije sta se tamo zaista desilo.
Postavljam pitanje kakva je to reka koju jedna zena ne sme preci a muskarac koji je nosi na rukama i hoda moze. To ocigledno nije neka bujica jer muskarac koji nosi zenu nije stabilniji od zene koja hoda sama. Znamo da monasi nisu gradjeni kao terminator. Znaci, ona je mogla da prepesaci reku.
Postoje tri mogucnosti.
1. Ili je ta zena zaista jedna zesca kukavica koja nikada nije tumarala prirodom i mozemo zakljuciti da je ona u prici predstavljena nesposobnom. Ovo bih odmah odbacio.
2. Imala je za cilj da pridobije monahe. O tome sam govorio ranije.
3. Ili, a do cega sada drzim, je da usled njihovog isposnickog zivota u toj pusteliji nisu ni sreli zenu od krvi i mesa, vec je rec o obostranoj halucinaciji zene. A i to sam pomenuo ranije, pricom o animi i unutrasnjem putu tih duhovnika.
Dakle da rezimiram, ta zena ne postoji izvan njihovih umova. Mada, postoje i neke slabe shanse da zapravo oni ne postoje izvan uma te zene koja je svoje halucinatorno iskustvo, odnosno viziju kraj reke pretocila u ovu pricu. Vise zaista nista ne bih da tvrdim, treba otici na lice mesta, istraziti, porazgovarati sa monasima iz manastira itd itd

Nisu mudraci pisali mudre priče kao režiseri u holivudu. Pisali su da naglase odredjenu oblast u ljudskim odnosima , ponekad dve i više.

Recimo za priču o Svetom Petru i verniku.

Priča glasi: (u slobodnom iskazu)
Hoda Sveti Petar pored obale reke i vidi čoveka kako nešto mrmlja sebi u bradu i ponekad pljesne rukama.
Pita ga šta radi. Ovaj odgovori : molim se bogu.
Pa uzmi onda molitvu pa mu se dostojno moli...
Ja neznam drugačije
Stoji Sveti Petar i gleda čoveka. Uto sa druge strane reke zaplaka dete. Čovek ustade i krenu preko reke hodajući po vodi...da spasi dete.
Kad je dete bilo na sigurnom vrati se i pita Svetog Petra : Čoveče , a hoćeš li da me naučiš kako valja da se molim.
Nasmeja se Sveti Petar i reče :
Moli se onako kako si se i dosad molio , bog je sa tobom.
---------------------------------------------
I sad možeš da ovo gledaš kao religioznu pričicu, kao glupost jer čovek ne može da hoda po vodi,
ili kao sveprisutnost ljudskog (vernici dodaju i božanskog) duha i različitosti u svim stvarima.

Kazanova:
A sta je smisao ove:

Isli dva kaludjera i stigli do reke. Tu je stajala zena i nije je smela preci. Mladji je podize u narucje i prenese je i odmah na drugoj obali je spusti. Isli su dalje i u sumrak stigose pred manastir. Stariji upita mladjeg: "zasto si preneo onu zenu, kada znas da je nama zabranjeno imati bilo kakav kontakt sa zenama?"

Mladji odgovori: " zar je ti jos nosis?"

Drugi koje je nije nosio, nije prestao da misli na tu zenu. Tako da je poenta pricice verovatno da su nase misli vazne isto koliko i dela.

MUDRICA:
Kazanova:
A sta je smisao ove:

Isli dva kaludjera i stigli do reke. Tu je stajala zena i nije je smela preci. Mladji je podize u narucje i prenese je i odmah na drugoj obali je spusti. Isli su dalje i u sumrak stigose pred manastir. Stariji upita mladjeg: "zasto si preneo onu zenu, kada znas da je nama zabranjeno imati bilo kakav kontakt sa zenama?"

Mladji odgovori: " zar je ti jos nosis?"

Drugi koje je nije nosio, nije prestao da misli na tu zenu. Tako da je poenta pricice verovatno da su nase misli vazne isto koliko i dela.

Bas tako Mudrice. To sam mislio ali nisam umeo da kazem. Ako je mladji zgresio, on se pokajao i sada je cist, medjutim ovaj je gresniji i o grehu misli i dalje (a verovatno bi bio jos gresniji, mislim sigurno bi je malko stiskao, pipkao... pokusao sam da analiziram kao Random) a kad sam naveo da je poenta briga, mislio sam da ljudi sebe muce time (jedu se iznutra), brigom...

Problem sa mudrim pricama je sto imaju dve grupe poruka. Jednu koju nam salje autor pokusavajuci da nas pouci i drugu koju nam salje njegovo nesvesno. Tako da je svaka prica zapravo kao onaj crtez-iluzija u kojoj se kriju dve figure a ne jedna.
Sto se tice price koju je patak postovao, jasno na sta je ciljao autor price. Hteo je da nam poruci kako nije bitna spoljna forma molitve vec sustina, tj istinska vera koja je iza toga.
No medjutim, nesvesno autora price se dobro zeza. Vernik je zapravo cinican, prilazi nakon hodanja po vodi svetom petru i zapravo konstatuje a ne pita stvarno - e kazi mi kako da se molim. Fakticki je na onu prethodnu opasku petra da on, vernik ne zna da se moli odgovorio sada recima – jok ti znas, ajde pouci me.
Ako vernik nije cinican i ne zeli da demonstrira svoju nadmenost i moc petru, ne vidim zasto bi koristio ni manje ni vise nego takvu moc hodanja po vodi, zato sto neko dete cmizdri s one strane reke. Bila bi to prava nebuloza. Deca cesto placu, nije to nista strasno.
Mozemo otvoriti i pricu da li je taj vernik zaista vernik, kad je tako nadmen i cinican. Ko zna ko mu je dao te moci za hodanje po vodi.
Petar brzopleto zakljucuje - bog je s tobom. Licno se ne bih kladio na tu tvrdnju petra. Posto znam da hriscani boga smatraju iskljucivo dobrim a ne celovitim.

ona nije trazila da je prenesu, nego je sama stajala, a kaludjer se ponudio da joj pomogne, a i da je trazila, sta fali:)
a nad kaludjerima bas i ne mozes da biovladash tek tako
a mozda je malo patrijarhalna prica, gde je zena neko ko ne sme da predje, a monasi su hrabri i smeju
ma htela je da biovlada kuchka. svaka tema ode u to ?

za petra - mozda je covek kao bio nesvestan da je isao po vodi, nego je samo isao, a posto je imao snagu od gore uspeo je da hoda po vodi
znaci nije se qrcio nego...talenat
da nije covek=isus? on ej hodao po vodi
ili...mozda i nije, ali je nadmenoshcu obrazovao petra tako da se on zapitao, da je shvatio kasnije, mozda bi se postideo i pao u depresiju

Kazanova:
Bas tako Mudrice. To sam mislio ali nisam umeo da kazem. Ako je mladji zgresio, on se pokajao i sada je cist, medjutim ovaj je gresniji i o grehu misli i dalje (a verovatno bi bio jos gresniji, mislim sigurno bi je malko stiskao, pipkao... pokusao sam da analiziram kao Random) a kad sam naveo da je poenta briga, mislio sam da ljudi sebe muce time (jedu se iznutra), brigom...

Mislim da taj mladji nije uopste zgresio. On je pomogao zeni kao "coveku", to je bio verovatno dobronameran postupak bez pozuda.
Ovaj drugi je nije dotakao, ali je ona ocigledno probudila nekakvu strast, mislio je o njoj dosta vremena posle susreta.
Da, svakako, prica pridaje isti znacaj delima i mislima.

jagodica:
a ti se u stvari zezas ...ili si prso

ajde odacu ti tajnu, sva ta prica po forumu oko one reci na b, samo je bila uloga koju sam igrao sa jasnom distancom, nikako moje duboko uverenje.... ali stvari su pocele da izmicu kontroli i eksperiment je prekinut. Nikad se ne igrajte previse sa idejama one bukvalno emituju magnetno polje oko sebe.

Truman:
Citam knjigu Zen prica,veoma je zanimljiva,ima onih koje su teze i lakse za razumevanje.Evo jedne...

SVE JE NAJBOLJE

Kad je jednom setao pijacom,Banzan zacu razgovor izmedju kasapina i njegove musterije.
"Daj mi najbolji komad mesa koji imas",rece musterija.
"Sve je u mojoj radnji najbolje",odgovori kasapin."Ne moze se ovde naci ni jedan komad mesa koji nije najbolji."
Uz ove reci Banzan se prosvetli.

Sta vi mislite koji je smisao ove price?

p.s.razmisljao sam da ovu temu postavim na podforumu knjizevnost,ali ovo je dosta filozofski,a i to cu pokusati mozda sa nekom drugom pricom
p.s.(2) Ako znate i vi neku pricu postavite je,po mogucnosti kao zasebnu temu

Postoji li jos jedan deo price (pre njegovog dolaska na pijacu) koji je usmerio njegove misli ka necemu, a ovaj dogadjaj samo otkljucao odgovor na pitanje koje je sebi postavljao ???

Sto se tice sv. Petra, covek sto vise veruje, to misli da je gresniji, jer je svestan gde sve moze da pogresi. (zato on i ne primecuje vodu po kojoj hoda, jer mu ni na kraj pameti ne pada da je on zasluzio tako nesto). Kada je svestan gde sve moze da pogresi onda je i njegova odgovornost veca a borba nemilosrdnija. Tako da mislim da nema nadmenosti u coveku kojeg je Petar sreo, vec je u stvari glavna poanta price da nije vazna forma molitve, nego njena sustina.
Istu paralelu mozemo da povucemo sa monahom koji prenosi devojku preko reke. Nije bitna forma, vec sustina. Po formi bi neko sa strane rekao da monah nije ispravan, nosi zenu i slicno.. A u sustini nije bitno da li on nosi zenu vec sta "nosi" u glavi.

shx:
Truman:
Citam knjigu Zen prica,veoma je zanimljiva,ima onih koje su teze i lakse za razumevanje.Evo jedne...

SVE JE NAJBOLJE

Kad je jednom setao pijacom,Banzan zacu razgovor izmedju kasapina i njegove musterije.
"Sve je u mojoj radnji najbolje",odgovori kasapin."Ne moze se ovde naci ni jedan komad mesa koji nije najbolji."

p.s.razmisljao sam da ovu temu postavim na podforumu knjizevnost,ali ovo je dosta filozofski,a i to cu pokusati mozda sa nekom drugom pricom

Postoji li jos jedan deo price (pre njegovog dolaska na pijacu) koji je usmerio njegove misli ka necemu, a ovaj dogadjaj samo otkljucao odgovor na pitanje koje je sebi postavljao ???

Ne postoji bukvalno,ali te kasapinove reci su verovatno bile samo oroz.Banzan je vec duhovno bio spreman za prosvetljenje i trebalo mu je samo nesto sto ce ga bocnuti da takav i postane.

Truman:
shx:
Truman:

SVE JE NAJBOLJE

Ne postoji bukvalno,ali te kasapinove reci su verovatno bile samo oroz.Banzan je vec duhovno bio spreman za prosvetljenje i trebalo mu je samo nesto sto ce ga bocnuti da takav i postane.

Onda bi se moglo ovako reci:
ONAJ KO SMATRA DA JE KOD NJEGA SVE NAJBOLJE, TAJ NEMA POJMA NI STA RADI, NI STA IMA !!!!!!!

shx:
Truman:
shx:
Truman:

SVE JE NAJBOLJE

Onda bi se moglo ovako reci:
ONAJ KO SMATRA DA JE KOD NJEGA SVE NAJBOLJE, TAJ NEMA POJMA NI STA RADI, NI STA IMA !!!!!!!

Iskreno ne razumem kakve to ima veze sa misljenjem iz mog poslednjeg posta.

SVE JE NAJBOLJE

Meso se prodaje jedan po jedan komad, kao sto musterije dolaze jedna po jedna. Svaka musterija nedje za sebe najbolji komad. Tako , na kraju svi komadi se prodaju, i svaki je za nekog bio najbolji.
prosto ko pasulj... :wink:

MUDRICA:
Kazanova:

Mislim da taj mladji nije uopste zgresio. On je pomogao zeni kao "coveku", to je bio verovatno dobronameran postupak bez pozuda.
Ovaj drugi je nije dotakao, ali je ona ocigledno probudila nekakvu strast, mislio je o njoj dosta vremena posle susreta.
Da, svakako, prica pridaje isti znacaj delima i mislima.

Pa nije mladji zgresio, vec po njihovim crkvenim kanonima jeste, prekrsio njihov tabu, dodirnuo zenu.

to je bio verovatno dobronameran postupak bez pozuda - ovim si dokazala da si dostojna svog nicka! Stariji nije razumeo tu zabranu: dodirnuti zenu. Ili je optuzivao u sebi mladjeg ili ju je zamisljao u raznoraznim pozama... jednom recju opterecen time, muci sebe... Biti human prema sebi je isto dobro delo kao i ne muciti druge.

random_cloud_form:
jagodica:
a ti se u stvari zezas ...ili si prso

ajde odacu ti tajnu, sva ta prica po forumu oko one reci na b, samo je bila uloga koju sam igrao sa jasnom distancom, nikako moje duboko uverenje.... ali stvari su pocele da izmicu kontroli i eksperiment je prekinut. Nikad se ne igrajte previse sa idejama one bukvalno emituju magnetno polje oko sebe.

Rekoh ti ja da ces se stideti svojih postova, kada budes shvatio ono sto sam ti rekao (a Milojko izbrisao), ali ovako brzo, svaka pohvala! Mada, da li si jos zrelo shvatio?

U redu je Randome, shvatili smo mi tebe, ne moras sada nekim opravdanjem jos vise da padas... To je tvoje sazrevanje i nemoj ga se stideti, svako normalan je prosao. Neka neko koji nije nikada zgresio pokusa da te optuzi necim (baci kamen na tebe) licno cu mu ocitati bukvicu.

Bravo care! Ne bih ti rekao da mi ispocetka nisi bio simpatican.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back