Здравствено осигурање и здравствена заштита

• Začetnik teme Začetnik teme sovra
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
На жалост, то није у домену здравства. Право на туђу помоћ и негу одобрава својим решењем Фонд ПИО на основу мишљења њихових лекарских комисија. У пракси су веома "сурови" и без обзира на обимну медицинску документацију и лични увид у здравствено стање тражиоца помоћи услед беспарице одбијају скоро сваког...

...da na zalost, ja znam mnogo ljudi koji imaju to, a idu i rade, znaci sposobni su da se straju o sebi...a onome kome je neophodno ne moze...strasno...hvala puno...

...da na zalost, ja znam mnogo ljudi koji imaju to, a idu i rade, znaci sposobni su da se straju o sebi...a onome kome je neophodno ne moze...strasno...hvala puno...

Знаш и сама да је последњих 10 година било честих хапшења лекара из лекарских комисија ПИО Фонда управо због намештања пензија, процена инвалидитета и права на туђу помоћ и негу. Знам и ја много старих и самих људи који пате и од уринарне инконтиненције поврх свега које је комисија одбила.

Знаш и сама да је последњих 10 година било честих хапшења лекара из лекарских комисија ПИО Фонда управо због намештања пензија, процена инвалидитета и права на туђу помоћ и негу. Знам и ја много старих и самих људи који пате и од уринарне инконтиненције поврх свега које је комисија одбила.

..znam ali je zalosno sto oni kojima stvarno treba tudja neka ne mogu da je dobiju, a oni koji mogu 'konju rep da iscupaju" dobijaju te pare od fonda...
..jedino da probamo opet i opet i opet, pa nam se posreci da naletimo na nekog normalnog lekara jer ona koja je bila na pregledu je iz Ausvica iskocila
da pripomogne....

Ne znam da li je pravo mesto za postavljanje ovog pitanja al' da pokusam

- sta je potrebno za overu zdravstv. knjizice za nezaposlene? (prosle god. bila je potrebna samo radna, ako ne gresim)

i drugo,
kada se ispuni onaj karton za overu knjizice, da li se kupuje drugi ili cela knjizica?

...mislim da je isto i sada, uskoro cu morati i ja moju da overavam isteklo mi odavno, a nisam bila u
prilici da je overim odmah po isteku....rekli su mi u Birou dok god sam kod njih na evidenciji nema
nikakve smetnje za overu knjizice...
...ako saznas da se nesto menjalo u medjuvremenu javi....:)

Oni stalno nesto menjaju

za nezaposlene za overu zdravstvene treba
-izvod iz maticne knjige rodjenih (ne stariji od 6 mes) i kad se uzima za ovu svrhu ne placa se nista.
- kopija radne knjizice (i orig. na uvid)
- kopije l.karte i original na uvid
- izjava o prihodima (uzima se kod njih u socijalnom)

to je to (nadam se da nisam nista zaboravila)

...oni su ludaci....:evil:

..hvala ti na informaciji:D

Ne znam sad dal je ovo bitno ali eto, info, možda nekom zatreba - ja sam sad išla sebi da produžavam zdravstveno pošto sam napunila 26 pa nisam mogla više preko roditelja
Pošto sam nezaposlena a živim solo trebali su mi
Formulari koje dobiješ tamo na socijalnom ( M prijava , onda još neki C o prihodima )
fotokopija radne knjižice kao dokaz da si nezaposlen ( ako se nema radna, vadi se u gradskoj kući, ne na birou i lako se dobije, 5 minuta posla)
fotokopija lične karte
Formular - odjava koju sam dobila na kevinom radnom mestu
I još neko papirče koje potpišeš kao afirmaciju da govoriš istinu o svom stanju

i to je čini mi se to:)

Poslednja izmena:
Може ли неко да ми одговори на следеће питаће, молим вас. Од моје рођаке ћерка има 6 месеци, тренутно је у болници, у Институту за мајку и дете. Мала има књижицу али тренутно нема осигурање, да ли мајка плаћа трошкове приликом изласка из болнице?
Мене збуњује то што има књижицу али нема осигурање, а тако ми је написала...

Vidim da se vec pisalo ali da proverim jos jednom da ne idem okolo po 10 puta. Dakle vadim zdravstvenu knjiicu a pre toga bih izvadila radnu da bih se prijavila na biro za nezaposlene :

- otvorena radna knjizica - radna knjiica i dva obrasca za otvaranje (jel to u opstini sa svedocanstvom neke skole?)
- formular o prihodima (gde to uzimam - socijalno moje opstine ??)
- MK izvod
- drzavljanstvo (??)

hvala i izvinite sto je stoti put isto pitanje

Ako neko nije znao epilepticari imaju pravo na osnovu bolesti na besplatno osiguranje,eto slucajno znam.

Ето, случајно не знаш...Оболели од епилепсије немају право на бесплатно осигурање, само су ослобођени плаћања партиципације...

Ето, случајно не знаш...Оболели од епилепсије немају право на бесплатно осигурање, само су ослобођени плаћања партиципације...
Neces me isprovocirati da se izlajem :D Znam sta pise i kako pise.

A ako su nezaposleni epilepticari? :think:

Raspitaj se u socijalnom.

http://www.zdravlje.gov.rs/tmpmz-admin/downloads/zakoni1/zakon_zdra_osigura.pdf Strana 10 clan 22 pa ima spisak,eto tu pise,ako te bas zanima a ako ne verujes ti se raspitaj.

Види душо, законе треба знати читати и тумачити, а нарочито треба знати како презентовати јавности поједина права и обавезе из обавезног здравственог осигурања. Погледај пажљиво шта си написала и зашто си дала погрешну информацију.

Дакле:

1. Сви осигураници (запослена лица, предузетници, пољопривредници, свештеници, лица која примају накнаду са бироа, лица која обављају привремене и повремене послове, изабрана и постављена лица итд...);
2. Сва осигурана лица која су осигурана преко осигураника (члана породице),

плаћају допринос за обавезно здравствено осигурање без обзира да ли су здрави или болесни.

Хемофиличари, епилептичари, дијабетичари и још неколико категорија осигураника и осигураних лица су ослобођени плаћања учешћа у трошковима здравствене заштите (партиципација) али плаћају допринос за здравствено осигурање.

3. Само она лица која не могу бити осигурана по било ком другом основу, имају право на здравствено осигурање без плаћања доприноса, а међу њима су и хемофиличари, епилептичари, дијабетичари.

Дакле, не може радник, пољопривредник, спортиста, дипломата, самостални уметник, странац на раду у Србији да дође у РФЗО и кажу: "Ја сам епилептичар, имам право на бесплатно здравствено осигурање" - а како ти тврдиш. :)

Back