Здравствено осигурање и здравствена заштита

• Začetnik teme Začetnik teme sovra
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
kao student nece hteti da je prime na biro, nego, lepo odes u svoju srednju skolu i trazis kopiju diplome i oni ti je izdaju pa sa njom na biro pa od njih sa radnom knjizicom i famoznim plavim kartoncicem i nadlezno socijalno i lepo kazes roditelji nezaposleni, i neces placati 2000

Ja sam na to i mislila ali sam se pogresno izrazila :rumenko:
Da, mislila sam sa diplomom srednje skole..bez obzira sto je student..

A odakle mi radna knjizica? :confused: I sta je taj famozni plavi kartoncic i nadlezno socijalno?
Totalno sam izgubljena...

Radnu knjizicu kupis u knjizari a na birou ce da ti popune..tamo i dobijes plavi kartoncic gde ti se upisuje javljanje.
Moras da se javljas na svaka 3 meseca.

kao student nece hteti da je prime na biro, nego, lepo odes u svoju srednju skolu i trazis kopiju diplome i oni ti je izdaju pa sa njom na biro pa od njih sa radnom knjizicom i famoznim plavim kartoncicem i nadlezno socijalno i lepo kazes roditelji nezaposleni, i neces placati 2000

Погрешна информација! :)

Лице које се укључује у обавезно здравствено осигурање, својство осигураника стиче даном подношења захтева за укључивање у обавезно здравствено осигурање филијали Републичког завода за здравствено осигурање на чијем подручју има пребивалиште.
Лице које се укључује у обавезно здравствено осигурање, само за себе, матичној филијали подноси захтев на Обрасцу М-Пријава, промена и одјава здравственог осигурања

Уз Образац М, лице које се укључује у обавезно здравствено осигурање, дужно
је да поднесе следеће доказе:

1) за себе, оверену фотокопију личне карте;
2) за супружника, извод из матичне књиге венчаних;
3) за ванбрачног партнера, исказ два сведока оверен код надлежног органа да
нема брачних сметњи у смислу закона којим се уређују породични односи, као и
да ванбрачна заједница траје дуже од две године;
4) за дете, извод из матичне књиге рођених, односно за дете од 18 до 26 година
живота које је на школовању и потврду о школовању.
Извод из матичне књиге венчаних и извод из матичне књиге рођених не могу
бити старији од 6 месеци од дана издавања.

На основу поднетог Обрасца М, лицу које је укључено у обавезно здравствено
осигурање, матична филијала доноси писмено решење о висини доприноса за
обавезно здравствено осигурање.
Матична филијала лицу које је укључено у обавезно здравствено осигурање, издаје
здравствену књижицу .
Лицу које је укључено у обавезно здравствено осигурање и члановима његове
уже породице, здравствену књижицу оверава матична филијала на рок од 3
месеца уз доказ да је доспели допринос плаћен.
Доказ да је доспели допринос плаћен је уплатница оверена од стране носиоца
платног промета.
За децу овако осигураних лица од 18 до 26 година живота, која се налазе
на школовању, здравствену књижицу оверава матична филијала уз потврду да
је осигурано лице на школовању, на рок од 3 месеца, али најдуже до краја
школске године.

Jedino ako imas srece da ti nisu udarili pecat fakulteta na originalnoj diplomi srednje skole, mozes da pozajmis dokumenta od njih (bez vadjenja kopije dilome). Kao sto npr. kod mene na faxu ne stavljaju na diplomu pecat, niti sta pisu na poledjini, a moze i da se pozajmi bez problema. :lol:

Koliko se secam meni su trazili i svedocanstva sva cetiri razreda srednje skole na birou.

Elem, ja knjizicu nemam vec godinama, od kad sam bila dete (sad imam 21 godinu) i zelela bih da je izvadim ponovo. Isla sam na sajt Rebulickog zavoda za zdravstveno osiguranje i ne shvatam u koju grupu spadam. :confused: Da li kao student imam odredjena neka ˝prava˝, jer nisam zaposlena ili se jednostavno vodim kao nezaposlena?

Имате потпуне информације на одговарајућој теми: http://forum.krstarica.com/showthread.php?p=11421535#post11421535

Молим модераторе да ове постове преместе на одговарајућу тему. Хвала! :)

Hm, hvala Sasha, i ona osnovu ovoga vidim ja da cu morati da placam... :roll:

Управо тако...
Незапослена лица на евиденцији Националне службе за запошљавање стичу статус осигураника једино у случају када примају надокнаду за незапосленост у складу са Законом о раду. На ту надокнаду служба плаћа доприносе за социјално. То су углавном људи који су остали без посла из разних разлога (технолошки вишак, рационализација, итд...).

Supruga treba da obavi medicinski zahvat "laparoskopija" u "Narodnom frontu" u Beogradu.Mi smo iz Smedereva a u Smederevu se taj zahvat ne radi.Dobili smo uput od lekara.Sada treba da idemo na lekarsku komisiju.Da li je po zakonu socijalno u Smederevu duzno da nam plati ovu operaciju ili ne tj odemo tamo,zavrsimo operaciju i ne platimo nista kao i kada bi isao u Smederevsku bolnicu da se taj zahvat izvodi ovde?

Извињавам се ако сам закаснио са одговором, али тек сада сам видео ово питање. Ако вам лекарска комисија овери упут, ви ништа не плаћате осим партиципације за болнички дан ( под условом да ваша супруга није ослобођена плаћања партиципације по неком основу). После интервенције ГАК на крају месеца фактурише смедеревској филијали трошкове пружања здравствене заштите. Значи, као да сте то обавили у Смедереву. Не знам тачно ваш случај али можда чак имате и право на накнаду путних трошкова за пратиоца.

Nezaposlena sam, vise nisam na Trzistu rada (bila sam oko godinu dana), do skoro sam bila osigurana preko budzeta, kao i moje dete. Po kom osnovu moje dete ima pravo za produzenje zdrastvenog osiguranja, odnosno overavanje zdrastvene knjizice? Nije mi bitno da moja knjizica bude i dalje overena, vec samo njegova.

Деца до навршених 15 година старости имају право на здравствену књижицу иако им родитељи или старатељи немају статус осигураника.

Vec sam postavljala pitanje u vezi onih pelena za odrasle i hvala na odgovoru,mnogo nam je pomoglo.

Sad imam sledece pitanje:
Da ponovim ,dete 11 godina,kongenitalna miopatija primarna bolest,respiratorna insufijencija njena posledica. Dete je kuci,na respiratoru. Posledica toga velika potrosnja medicinskog materijala ( fizioloski rastvori,kateteri za aspiriranje,gaze,spricevi,rukavice....). Sve to sami kupujemo. Imamo li pravo na refundaciju tih troskova?

На жалост, на списку санитарних справа које рефундира РЗЗО, налазе се само урин катетери и шприцеви за давање инсулина код дијабетичара. Физиолошки раствор, газа и рукавице се не рефундирају ни у ком случају.
Извињавам се што сте чекали на одговор, ових дана сам био у великој гужви.:)

Управо тако...
Незапослена лица на евиденцији Националне службе за запошљавање стичу статус осигураника једино у случају када примају надокнаду за незапосленост у складу са Законом о раду. На ту надокнаду служба плаћа доприносе за социјално. То су углавном људи који су остали без посла из разних разлога (технолошки вишак, рационализација, итд...).

Nije bas tacno. Ako je prijavljena u kuci u kojoj niko nije prijavljen ko bi mogao da je izdrzava i ako nema nikakve nekretnine ili bilo koju imovinu na svoje ime nece placati zdravstveno, cak i da ne prima nadoknadu- znam iz iskustva :D Znaci mora da zivi sama i da nema nista na papiru i zvanicno:lol:
Jeste malo sumnjivo cikama i tetama u osiguranju, ali ybg........ :lol:

Nije bas tacno. Ako je prijavljena u kuci u kojoj niko nije prijavljen ko bi mogao da je izdrzava i ako nema nikakve nekretnine ili bilo koju imovinu na svoje ime nece placati zdravstveno, cak i da ne prima nadoknadu- znam iz iskustva :D Znaci mora da zivi sama i da nema nista na papiru i zvanicno:lol:
Jeste malo sumnjivo cikama i tetama u osiguranju, ali ybg........ :lol:

Да ли ти то наводиш девојку на чињење кривичног дела преваре ради стицања материјалне добити или ми се само учинило? :D

Да ли ти то наводиш девојку на чињење кривичног дела преваре ради стицања материјалне добити или ми се само учинило? :D

A sto je prevara, ako nema nista svoje i sve se vodi na ime njenih roditelja? I onako je mlada da bi imala nesto svoje. :D

A sto je prevara, ako nema nista svoje i sve se vodi na ime njenih roditelja? I onako je mlada da bi imala nesto svoje. :D

Зато што Министарство финансија прописује цензус примања родитеља, односно старатеља у смислу стицања својства осигураника без уплате доприноса. Све мимо тога, у шта улази и давање лажних података и изјава повлачи кривичну одговорност.:D
А у овој беспарици, држава је ионако јако "наоштрена"...

Back