Zbirka naših recepata

PITA OD BOROVNICA

Umutiti
3 jaja
1,5 čaše šećera (čaše su od jogurta)
1,5 čaše jogurta
1 čaša griza
1 čaša ulja
1 prašak za pecivo
Uzeti pakovanje kora i razdvojiti po 3 kore. Svaku koru premazati ovim filom a na rub treće staviti borovnice (može i drugo oće ali meni nekako najiše odgovaraju boronice) i uviti u rolat
Saki rolat premazati filom. Peći u zagrejanoj rerni. Pečeno toplo iseći i preliti sirupom.

Sirup
Prokuvati 2 čaše šećera i 2 čaše vode

6a1lNbZ.jpg

Poslednja izmena od moderatora:
B A K L A V A

800 gr šećera
800 ml vode
sok od pola limuna. Kuvati oko 20 min.

--------------------------------------------------

Pleh veličine 20x30

---------------------------------------------------

500 gr kora za baklave
500 gr mlevenih oraha
3 kašike prezli
100 ml ulja za premazivanje kora
i još 125 ml ulja za zalivanje kora i 125 ml maslaca.

Odvojiti 1 koru za prekrivanje pripremljene i isečene baklave pred stavljanje u rernu.

Kore izrezati veličine pleha.Premazati svaku uljem i redjati prve tri prazne
četvrtu posuti orasima i prezlom
petu premazati uljem,sledeću posuti orasima i zadnje 3 idu kao na početku.
Iseći na romboide,preliti uljem i maslacem (može margarin) i prekriti izdvojenom korom,dabaklava ne pocrni i ne bude prepečena,ta kora će se posle skinuti.

Baklava treba da bude dobro pečena ! i ona se se stavlja u vrelu rernu pa se tako peče 10 min pa se smanjuje i na kraju pojačava ponovo.
Ide 220 stepeni 10 min pa 180 min oko 30 minuta se peče 10 min se pojača ponovo na 220.

odnos 800 gr šećera i 800 ml vode je savršen odnos vode-šećera

ja sam koristila malo veću tepsiju,ali sam sekla kore,ostatak isečenih sam ubacila u baklavu.

Nisam mogla da pečem na 220-180-220 jer bi izgorelo za 15 minuta,ali sam pekla na jačoj slabijoj i jačoj tem. i nije bilo ukupno 50 minuta.

Ovaj recept je savršen,ima dosta oraha,i odnos vode šećer je odličan.
Sliku nemam ,nisam slikala,ali kada budem ponovo pravila baklavu slikaću pa će Proka ubaciti.
Pečenu baklavu preliti hladnom agdom i obavezno pokriti tepsijom od gore.Skinuti prethodno pečenu prvu koru.

B A K L A V A

800 gr šećera
800 ml vode
sok od pola limuna. Kuvati oko 20 min.

--------------------------------------------------

Pleh veličine 20x30

---------------------------------------------------

500 gr kora za baklave
500 gr mlevenih oraha
3 kašike prezli
100 ml ulja za premazivanje kora
i još 125 ml ulja za zalivanje kora i 125 ml maslaca.

Odvojiti 1 koru za prekrivanje pripremljene i isečene baklave pred stavljanje u rernu.

Kore izrezati veličine pleha.Premazati svaku uljem i redjati prve tri prazne
četvrtu posuti orasima i prezlom
petu premazati uljem,sledeću posuti orasima i zadnje 3 idu kao na početku.
Iseći na romboide,preliti uljem i maslacem (može margarin) i prekriti izdvojenom korom,dabaklava ne pocrni i ne bude prepečena,ta kora će se posle skinuti.

Baklava treba da bude dobro pečena ! i ona se se stavlja u vrelu rernu pa se tako peče 10 min pa se smanjuje i na kraju pojačava ponovo.
Ide 220 stepeni 10 min pa 180 min oko 30 minuta se peče 10 min se pojača ponovo na 220.

odnos 800 gr šećera i 800 ml vode je savršen odnos vode-šećera

ja sam koristila malo veću tepsiju,ali sam sekla kore,ostatak isečenih sam ubacila u baklavu.

Nisam mogla da pečem na 220-180-220 jer bi izgorelo za 15 minuta,ali sam pekla na jačoj slabijoj i jačoj tem. i nije bilo ukupno 50 minuta.

Ovaj recept je savršen,ima dosta oraha,i odnos vode šećer je odličan.
Sliku nemam ,nisam slikala,ali kada budem ponovo pravila baklavu slikaću pa će Proka ubaciti.
Pečenu baklavu preliti hladnom agdom i obavezno pokriti tepsijom od gore.Skinuti prethodno pečenu prvu koru.

jako slično i ja pravim sa tim promenama temperature i korom preko,samo nešto manje šećera od vode stavim u agdu,ne idem tačno na 1:1. Koliko ostavljaš agdu da ključa?

P.S i dodam suvo grožđe

jako slično i ja pravim sa tim promenama temperature i korom preko,samo nešto manje šećera od vode stavim u agdu,ne idem tačno na 1:1. Koliko ostavljaš agdu da ključa?

P.S i dodam suvo grožđe
kad provri onda smanjim dosta da se kuva 20 min na blagoj "vatri" .kada se ohladi,iscedim pola limuna.
Kažu da baklava mora da bude dobro pečena i to jeste tako.Jela sam one obično pečene,kao pite,ali postoji razlika.

Ja isto ne stavljam nigde koru od limuna ni od pomorandže baš zato što su bog zna koliko prskane.

Ovo je najbrži hleb...kad je frka, kad vam se jede fino, domaće, ...a ne mora da se čeka...
Pravila sam je mnogo puta, ali sa najmanje 600 gr brašna (dupla mera)
Pravila sam je i sa crnim brašnm, i sa raženim, i kombinovano...uvek je super.

BRZA KAFANSKA POGAČA

Sastojci
20 g kvasca
1 jogurtska čaša tople vode
1 kašičica soli
1 kašičica šećera
2 kašike ulja
oko 300-310 g brašna

1.
Od svih navedenih sastojaka umesite mekano i lepo testo.

Odmah ga prebacite na radnu površinu, oblikujte loptu rukama i onda je spljoštite praveći pogaču, dlanovima pritiskajte nežno dok ne dobijete željenu debljinu. Trebalo bi da bude tanka, ali ne previše, u toku pečenja će još da naraste.

Prebacite je na papir u tepsiju i još malo dlanovima razvucite do oboda tepsije.

Izbockajte je viljuškom, napravite neku šaru po želji.

2.
Odmah potom uključite rernu na 250 stepeni, čim se zagreje, znači posle nekih 15 min. stavite pogaču da se peče.

Čim se malo zapeče smanjite temperaturu na 180 i dopecite je do kraja. Ukupno vreme pečenja je 15-najviše 20 minuta.

Poprskajte je malo vodom kad je izvadite iz tepsije, umotajte u neki stolnjak i ostavite da se malo prohladi a onda navalite.

evo izvor: https://www.coolinarika.com/recept/brza-kafanska-pogaca/

KOLAČIĆI ČAJNA KOBASICA

Rastopiti na tihoj vatri
300 gr ratluka
100 gr čokolade
dodati 400 gr susama

sve izmešati i na radnoj površini napraviti dva valjka ...kad se ohladi iseći na kolutiće

img_2053.jpg

КРОКЕТИ

Замесити тврђе тесто од 2 јаја, чаше киселог млека, прашка за пециво, мало соли, кришке сира и брашна по потреби (да тесто буде тврђе).

Развући кору дебљине прста, сећи на ромбоиде и пржити на умереној ватри.

Приликом пржења, мало развући крајеве прстима.

Ovi sto ne vole zdravu hranu, nek ne citaju. :mrgreen:

MAJONEZ OD PROSA

majonez(16).jpg

Mere su proizvoljne, ovo je orijentaciono, za prvi put: solju prosa preliti vodom i ostaviti da prenoci. Sutradan odliti tu vodu, isprati par puta i naliti duplom kolicinom vode (dve solje), kuvati oko 10 minute, pazite da vam ne zagori, postace gusto jednog momenta. Poklopiti i ostaviti da se prohladi. U blenderu (secku, ili stapnim mikserom, svejedno je) staviti manju glavicu crnog luka, 2-3 cena belog luka, malu vezicu persuna, kasicicu himalajske soli...izblendirati, ubaciti proso; dodati 4 kasike maslinovog ulja, sok od pola limuna. Ulje i limun se mogu dodavati sve do zeljene gustine. Ja sam stavila sok celog limuna i uopste se ne oseca kiselost. Na hladnom, u frizideru, smesa se dodatno stegne. Ono sto cu da promenim sledeci put je, da cu staviti, kad bude gotov majonez, plus seckani persun i sebi zelene masline, jer volim te ukuse.
Uglavnom, kad se napravi prvi put i vidi se sta se dobije, lako je posle dodavati zeljene ukuse.

SENDVICI IZ "ZAGREBA"

ovo je uspomena na sendvice koje sa setom pamte samo novosadjani koji su stariji od 45 godina.u centru grada je postojao mlecni restoran zagreb,a danas je tu atina

Pomeša se ispasirani bareni krompir, seckani parizer i kiseli krastavci rendani na krupnoj rendi. Doda se majonez, pavlaka i sirćetna voda iz tegle sa krastavcima, ali po potrebi kako namaz ne bi bio suviše gust. To se namaže preko kriške hleba, a po želji ide ili salama ili sardina, kiseli krastavci, kao i narendano bareno jaje ili sečeno na kolutove, i narendani sir. Stavlja se i majonez, ali po želji.

KUGLICE OD KEKSA (za oko 100 komada)

1 kg mlevenog keksa po želji (Plazma, Bevita, Avala, mešano... )
150 gr prah-šećera
1 bočica arome ruma
250 gr margarina
"Fanta"
po želji seckane bananice, lešnici, čokolada, žele-bombone, suvo grožđe, ne mora ništa...

Umutiti margarin sa šećerom da se otopi. Ako se nešto dodaje, umešati u keks. Umešati rukom keks sa margarinom, dodavati po malo soka, da se sjedini, ali da se ne lepi... Praviti kuglice, za najmanje papirne korpice ili veličine po želji. Dobro ohladiti, mogu se i zamrznuti, pa preko čokoladna glazura sasvim ili šarati po želji...

IMG_20171121_152040.jpg

Poslednja izmena:
MAFINI (oko 12 komada)

200 gr brašna
1 kašika peciva
100 gr šećera
1/4 kašičice soli
50 gr mekog, prohlađenog margarina
1 jaje
250 ml mleka
bobičasto voće ili seckana čokolada

Mešati varjačom, ne mikserom, rerna na 180 stepeni.
Pomešati suve sastojke sa čokoladom ili oceđenim voćem. Žicom umutiti margarin, tečnost i jaje. U to polako kašikom dodavati suve sastojke i varjačom pomešati da bude vlažno, ali ne sasvim baš homogeno. Puniti kalupe do 2/3 i peći.... Hladni se mogu ukrasiti šlagom ili topli posuti prah-šećerom...

IMG_20170513_115033.jpg

Poslednja izmena:
ČOKO-MOKO TORTA

-3 crne gotove kore
-500 ml čokoladnog mleka za natapanje kora

Fil I: -500 gr belog krem šlaga umutiti sa kiselom vodom, oko 500 ml ili malko više, ali da bude čvrst

Fil II: -4 čaše kisele pavlake umešati viljuškom, dodati 300 gr mlevene "plazme" i 6 kašika šlaga, tj. prvog fila.

KORA, NATOPITI TREĆINOM MLEKA, 1/3 DRUGOG FILA, 1/3 PRVOG FILA, KORA.......

attachment.php?attachmentid=479259&d=1519141058.jpg

MOJ KUPUS

Dinstati junece meso - 500g
Pred kraj, staviti luk, isecen na kolutove...
Dodati ribanac - 500g
Prziti dok kupus ne omeksa i dok voda ne ispari...
Zacini: beli luk, djumbir, persun, so, vegeta...
Na kraju, dodati malo kecapa, cisto da poveze sve to...

Ukus vrhunski!

MOJ KUPUS

Dinstati junece meso - 500g
Pred kraj, staviti luk, isecen na kolutove...
Dodati ribanac - 500g
Prziti dok kupus ne omeksa i dok voda ne ispari...
Zacini: beli luk, djumbir, persun, so, vegeta...
Na kraju, dodati malo kecapa, cisto da poveze sve to...

Ukus vrhunski!
Meni nikako ne ide kiseli kupus i kecap...nikakav paradajz uopste.Uz sladak kupus da,kiseli nikako.

BELA ROZEN TORTA (Beli Anđeo)

Fil 1: U 1 i 1/2 l mleka zakuvati 5 pudinga sa ukusom slatke pavlake sa 8 kašika šećera. U vruće umešati 200 gr bele čokolade. U hladno - jedan margarin umućen sa 200 gr prah-šečera.
Fil 2: Umutiti 200 gr belog krem šlaga sa 150-200 ml kisele vode. Umutiti 700 ml slatke pavlake za šlag, pa sjediniti sa šlagom.

+1 pakovanje kora za Rozen tortu.

KORA, FIL 1, FIL 2, KORA.... Gore šlag.

attachment.php?attachmentid=489981&d=1525632711.jpg

Back