Zasto ....?

Ej stari zavet i zakon su ukinuti .
Nema tu vise nista za Hriscane.
Hriscanin je nova tvar.

Лука 16.31. А Авраам рече му: Ако не слушају Мојсија и пророке, да ко и из мртвих устане неће веровати.

Лука 25-27И гле, устаде један законик и кушајући Га рече: Учитељу! Шта ћу чинити да добијем живот вечни?
. А Он му рече: Шта је написано у закону? Како читаш?
А он одговарајући рече: Љуби Господа Бога свог свим срцем својим, и свом душом својом, и свом снагом својом, и свом мисли својом, и ближњег свог као самог себе.

Ukom zakonu je ovo zapisano?Na koji zakon se Isus pozivao?

Лука 16.31. А Авраам рече му: Ако не слушају Мојсија и пророке, да ко и из мртвих устане неће веровати.

Лука 25-27И гле, устаде један законик и кушајући Га рече: Учитељу! Шта ћу чинити да добијем живот вечни?
А он одговарајући рече: Љуби Господа Бога свог свим срцем својим, и свом душом својом, и свом снагом својом, и свом мисли својом, и ближњег свог као самог себе.

Isus je jos bio ziv i morao je da se poziiva na taj zakon,jer njegova zrtva jos nije bila svrsena.
Dakle posle toga nema vise zakona.

A ovaj lukin stih govori da trebaju da slusaju Mojsija i proroke jer govore o Hristu.,a ovi ga nisu poznali ni poverovali.

Poslednja izmena:
Дела 17.2. И Павле по обичају свом уђе к њима, и три суботе разговара се с њима из писма.

Iz kog pisma?

Znam ja sve to, ali kada je Isusova zrtva svrsena, onda se razderala zavesa na dvoje,i otvorio se put ljudi u svetinju nad svetinjama.
Zakon koji je tada vazio prestao je da ima funkciju.

Inace neznam za tebe ali svi veroispovesti Hriscanske zakone dele na moralni,obredni itd,ali to nije bio slucaj tada, za jevreje tog doba zakon se sastojao od 613 zapovesti koje su potpuno jednake,jer kako kazu covek po svojoj slabosti nije mogao da odredi koja je veca od druge.
Zato je normalno kada se kaze da je stari zavet ukinut da se kaze da je skroz ukinut.
Ostale su samo dve zapovesti.
Ljubi bliznjega svoga kao samog sebe ,i ljubi gospoda Boga svim srcem svojim itd.

ВЛАДИКА НИКОЛАЈ
НОМОЛОГИЈА

ЦАРСКИ ЗАКОН

Тако апостол Јаков назива закон Христов. Јединствени израз у целом Светом Писму (Јаков 2, 8; Код Павла има израз: закон Христов, Гал. 6, 2).

Шта је царски закон? То је закон љубави. Овај се закон састоји из свега две заповести, објављене човечанству не од човека и не од ангела него од Месије, Господа Исуса. Овако је Он, од речи до речи, изрекао те две заповести:

Љуби Господа Бога својега свим срцем својим и свом душом својом и свом мисли својом.

Ово је прва и највећа заповијест.

А друга је као и ова:

Љуби ближњега својега као самога себе.

Изрекавши овај царски закон, Он га је одмах довео у везу са старим опширним законом, о коме смо ми до сада говорили, па је закључио:

О овим двема заповјесшима виси сав закон и пророци (Матеј 22, 40).

Говорећи о закону, надахнути Павле пише Галатима, да се сав закон извршује у једној речи. А та је реч - љубав.

Кад би хтели улазити дубље у хришћанску теологију, ми би могли рећи, да су оба закона Христова. Јер кроз своју Реч, Слово, Мудрост, Логос, објавио је Бог и онај и овај закон, онај посредно, а овај непосредно. Јер се закон даде преко Мојсеја, а благодат и истина постоје од Исуса Христа, ваплоћеног Сина Божјег, који је светлост од светлости и Бог од Бога. Онај закон могао би се објавити преко посредника, али љубав не трпи посредника. Отуда закон се даде преко Мојсеја а љубав се јави од Исуса Христа. Другим речима: закон се даде посредно а љубав се јави непосредно. И једно и друго од истог вечног источника сваког добра, а у разна времена, сходно домостројсрву Бога Промислитеља.

Но ми не мислимо улазити сада дубље у теологију, него ћемо следовати Новом Завету у вредносном разликовању старог закона од закона новога или царскога.

Пре свега нигде у Библији није Бог идентификован са законом. То јест, нигде није речено: Бог је закон. Али је идентификован са љубављу. Јер је речено: Бог је љубав (I Јов. 4, 8). И тако љубав је једно од битних имена Божјих. То показује превасходство љубави над законом. Где се љубав зацари, закон престаје. Не у том смислу, као да је у царству љубави дозвољено убити, украсти и лажно сведочити, него да љубав сама собом потпуно искључује и помисао на убиство, крађу или лажно сведочење. Кад сване, сунце замењује и засењује сјај свих ноћних звезданих светила. Но то не значи, да кад се сунце јави звезде ишчезавају и престају постојати. Гле, чим сунце зађе, звезде засветле. Ако је закон дат кроз Адама, Ноја, Мојсеја и остале пророке, дат је као што је светлост сунчева дата кроз месец и звезде. Али кад се јави Сунце љубави у свој пуноћи свога сјаја, закон више не светли, јер нема потребе да светли. Зато Павле свети с правом назива закон сенком оних добара која ће доћи (Јер. 1, 10).

У Старом Завету о љубави се говори врло мало, као у V Мојс. 6, 5; 11, 1; Исуса Нав. 22, 5; Псал. 18, 1; 31, 23, и др.; Данило 9, 4. Но то су све пророчки светлаци, назирања и предсказања оног царског светила, царског закона, који се жудно очекивао.

Ово су пак речи Новог Завета о љубави:

Рече Господ: Љубите непријатеље своје.

Који љуби оца или матер већма него мене, није мене достојан; и који љуби сина или кћер већма него мене, није мене достојан.

Љубав служи. Ни син човечији није дошао да му служе него да служи.

Љубав спасава. Син човечији није дошао да погуби душе људске него да спасе.

Ко признаје Бога за Оца, тај љуби Сина Божјег Исуса. Кад би Бог био ваш отац, ви бисте љубили мене, јер ја од Бога изиђох и дођох.

Љубав плаче за човеком. Ударише сузе Исусу. Онда Јудејци говораху: гледај како га љубљаше.

Нову вам заповјест дајем да љубише један другога као што ја вас љубих, да се и ви љубите међу собом. По томе ће сви познати да сте моји ученици, ако имаднете љубав међу собом.

Ко има љубав к мени, држаће ријеч моју, и отац мој имаће љубав к њему; И к њему ћемо доћи, и у њега ћемо се настанити. Који нема љубави к мени, не држи мојих ријечи.

Као што отац има љубав к мени, и ја имам љубав к вама; будите у љубави мојој. Ако заповијести моје уздржите, остаћете у љубави мојој.

Ово је заповијест моја, да имате љубав међу собом као што ја имадох љубав к вама.

Љубав се жртвује. Од ове љубави нико веће нема него да неко душу своју положи за пријатеље своје.

Ово вам заповиједам да имате љубав међу собом.

Молитва за љубав. Оче праведни, нека љубав којом си мене љубио у њима буде.

Тако је дакле Спаситељ света изрекао речима свој закон љубави. Но тај закон он је потврдио делом и примером.

Љубав се понижава. Он се понизио.

Љубав се радује добру. Он се радовао добру.

Љубав лечи. Он је лечио.

Љубав храни гладне. Он је хранио гладне.

Љубав служи. Он је служио.

Љубав бди. Он је бдио.

Љубав спасава. Он је спасавао.

Љубав учи и исправља. Он је учио и исправљао.

Љубав плаче. Он је плакао.

Љубав нема страха, чак ни од смрти. Он није имао страха.

Љубав трпи и страда. Он је трпео и страдао.

Љубав прашта. Он је праштао.

Љубав жртвује себе до смрти. Он је жртвовао себе до смрти.

Љубав васкрсава и побеђује. Он је васкрсао и победио.

Љубав упрошћава односе између Бога и људи, и људи међу собом. Он је упростио те односе.

Љубав обнавља и појачава живот. Он је обновио и појачао живот.

Љубав је светлост. Он је светлост свету.

Љубав је неодољива. Он је неодољив.

Љубав је вечна. Он је вечан.

Апостоли Христови разумели су правилно и реч и пример свога Учитеља и Господа. Његову реч они су верно предали и његовом примеру неустрашиво следовали.

Овако су ови бесмртници говорили о љубави или царском закону:

Апостол Јаков: Ако закон царски извршујете по Писму: љуби ближњега као самога себе, добро чините.

Апостол Петар: Прије свега имајте непрестану љубав међу собом; јер љубав покрива мноштво гријеха.

Да покажете... у побожности братољубље, а у братољубљу љубав.

Апостол Јован: Који држи ријеч његову, у њему је заиста љубав Божија савршена.

Који љуби брата својега, у видјелу живи, и нема саблазни у њему.

Не љубите свијет ни што је на свијету. Ако ко љуби свијет, нема љубави очине у њему.

По томе познасмо љубав што он за нас душу своју положи, и ми смо дужни полагати душе за браћу.

Дјечице моја, да се не љубимо ријечју ни језиком него дјелом и истином.

Љубав је од Бога, и свак ко има љубав од Бога је рођен и познаје Бога.

А који нема љубави, не познаје Бога. Јер је Бог љубав.

Он показа љубав к нама и посла сина својега да очисти гријехе наше.

Кад је овако Бог показао љубав к нама, и ми смо дужни љубити један другог.

Ако имамо љубав међу собом, Бог у нама стоји.

Бог је љубав, и који стоји у љубави, у Богу стоји, и Бог у њему стоји.

У љубави нема страха. Савршена љубав изгони страх напоље.

Јер је ово љубав Божија да заповијести његове држимо, а заповијести његове нијесу тешке.

Апостол Јуда, брат Господњи: Љубазни, држите сами себе у љубави.

Апостол Павле: Љубав Божија изли се у срца наша Духом светијем.

А Бог показује своју љубав к нама што Христос још док бијасмо гријешници умрије за нас.

Ко ће нас раставити од љубави Божије? Невоља ли или туга, или гоњење, или глад, или Голотиња, или страх, или мач?

Знамо да онима који љубе Господа све иде на добро.

Љубав да не буде лажна.

Братском љубави будите један другом љубазни.

Ко љуби другога, закон испуни.

Љубав не чини зла ближњему.

Дакле љубав је извршење закона.

Што око не видје и ухо не чу и у срце човјеку не дође, оно уготови Бог онима који њега љубе.

Ако језике човечије и анђелске Говорим, а љубави немам, онда сам као звоно које звони и прапорац који звечи.

И ако имам пророштво и знам све тајне и сва знања, и ако имам сву вјеру да и горе премјештам, а љубави немам, ништа сам.

И ако раздам све имање своје, и ако предам тијело своје да се сажеже, а љубави немам, ништа ми не помаже.

Љубав никад не престаје, а пророштво ако ће и престати, језици ако ће умукнути, разума ако ће нестати.

А сад остаје вјера, нада и љубав, ово троје, али је љубав највећа међу њима.

Вјера која кроз љубав дјелује.

Ди би познали претежнију од разума љубав Христову.

Бог ми је свједок да вас љубим љубављу Исуса Христа.

Сврх свега обуците се у љубав која је свеза савршенства.

Једном речју у љубави је сав закон. И над љубављу нема закона као што над Богом нема бога. Јер - Бог је љубав.

И тако царски закон Новог Завета Божјега превазилази морални закон Старог Завета као небо што превазилази земљу. Христос је свршетак закона, вели свети Павле апостол.

U čemu je razlika između priznanja greha i njihovog ispovedanja?
Evo grčki original http://biblos.com/james/5-16.htm Na engleskom je prevedeno kao "confess" a to može značiti i "ispovedati" i "priznati". http://translate.google.com/#en|sr|confess Dakle, razlike nema.
Pa nema razlike, ali vama treba sve da se crta.
Za vas je ispovedanje to kada odeš kod popa, za mene je ispovedanje kada dođem u svoju sobu i pričam sa Bogom, kao i kada povredim nekog, pogrešim u nečemu, i na ljudski način se izvinim, tj priznam svoju grešku tom koga sam povredio - o čemu govori pomenuti stih. Stih ne kaže da ideš kod popa i da mu otkrivaš svoju intimu, da mu govoriš gde si pogrešio i da ti on kaže "e sad ti je sve oprošteno", i ti opet nastavjaš po starom. To je kao da nosiš komp da ti ga čiste od virusa, nakon reinstalacije možeš da nastaviš po starom - da sakupljaš viruse, sa namerom da ga posle određenog vremena ponovo odneseš na čišćenje.....i tako u krug.
Ako si povredio Marka, ispovedaj se Marku, ako si povredio Janka, ispovedi se Janku, a ne tamo nekom popu koji nema ništa sa tim.

Čitavo 11. poglavlje poslanice Jevrejima. Vera-dela su uzročno-posledična veza. Ali, spasenje se prima verom. Delima se NIJEDNO telo neće opravdati. Kakva je dobra dela imao razbojnik na krstu?

Ovo su osnovne stvari. Čudi me da ih ne znaš.
Niko i nije rekao da se mi delima opravdavamo, mi se opravdavamo isključivo Hristom, Njegovom žrtvom. Ponavljam kao papagaj da ništa što ja i ti radimo ne zaslužuje da budemo spašeni, apsolutno ništa, nijedno delo, nijedan gest. Ali, da bi te Bog vaskrsao, ti moraš biti osposobljen za život u zemlji gde vlada Njegova volja, gde nema prostitutki gde nema bordela, kafana, kockarnica, i td. Čaba ti vera u Boga ako si ti nesposoban za takav život. Bogu je u interesu da svakoga dovede na obećanu zemlju, ali jedino što ga sprečava u tome je čovekov pogrešan izbor, čovek bira nešto čega neće biti na obećanoj zemlji i Bog ne može na silu da ga dovede tamo gde će ovaj biti nerećan. Džaba neka pijanica veruje u Boga, ide u crkvu i izvršava vaše obrede, ako na obećanoj zemlji nema alkohola, Bog ne želi da tog čoveka unesreći, taj čovek je navikao da pije i svaki drugačiji život od toga za njega je pakao. Znači, Bog pre svega traži one koji su sposobni za život u Njegovoj zemlji gde vlada Njegova volja. Naravno da su vernici najviši deo od tih koji su sposobni, jer to zaista ide jedno uz drugo, ali verovatno da ima i manji procenat onih koji ne znaju za Boga, ne veruju u Njega iz nekih rzloga, a ipak slušaju savest (Sveti Duh) i po tome žive, dakle moralno i isprano, i takvi svakako zaslužuju spasenje. Kada kažem zaslužuju, ne mislim da su to delima zaslužili bez Hrista, već da su se osposobili po Božjim kriterijuma koji su zaista spušteni do zadnjih granica, tako da se zaista malo od nas traži. Iako oni ne veruju u Hristovu žrtvu, ona i za njih važi, ona je za njih ulaznica u obećanu zemlju iako u nju ne veruju.
Pomenuto poglavlje govori o veri, o ljudima koji su bili vernici, i zahvaljujući veri mnogo toga dostigli, što i jeste tako....mi možemo da diskutujemo i o tome šta sve verom možemo dostići, ali tema našeg razgovora je nešto sasvim drugo.
Mi zahvaljući veri možemo da počnemo moralno da živimo, što i treba da bude tako, ali mi danas vidimo da je samo vera na delu, ali ta vera je mrtva bez dela.
Razbojnik na krstu se pokajao, i Bog je u njegovom srcu video da se iskreno pokajao i njegovi gresi su mu oprošteni. Ako se alkoholičar pokaje i Bog u njemu vidi želju za napuštanjem alkohola (greha), taj bivši alkoholičar će naslediti obećanu zemlju.

ovako ide cela prica pa sama kontaj koji je zakon u pitanju...
gle, neko pristupivši reče Mu: Učitelju blagi! Kakvo ću dobro da učinim da imam život vecni?

A On reče mu: Što me zoveš blagim? Niko nije blag osim jednog Boga. A ako želiš ući u život, drži zapovesti.

Reče Mu: Koje? A Isus reče: Da ne Poštuj oca i mater; i ljubi bližnjeg svog kao samog sebe.

ne ubiješ; ne činiš preljube; ne ukradeš; ne svedočiš lažno
Reče Mu mladić: Sve sam ovo sačuvao od mladosti svoje; šta mi još treba?
Reče mu Isus: Ako hoćeš savršen da budeš, idi i prodaj sve što imaš i podaj siromasima; i imaćeš blago na nebu; pa hajde za mnom.

A kad ču mladić reč, otide žalostan; jer beše vrlo bogat

...nije otisao u zivot vecni iako se pridrzavao svih zapovesti...kad mu isus rece podaj sve sto imas ovaj pobeze zalostan..srce mu je bilo privezano za bogatstvo ...

Nista to ne menja sustinu onoga sto rekoh.
Već sam na to odgovorio ovde - http://forum.krstarica.com/showthread.php/559630-Zasto?p=22058994&viewfull=1#post22058994

Pa da kada bi ti sudio,onda bi tako i bilo, no to su tvoja misljenja i ona ne mogu da promene ni Boziju volju ni stanje na terenu.
Dakle,ako Bog ocekuje da gresnici i bolesni traze pomoc u crkvi onda je to tako.
Bog je to očekivao u vreme kada je bio na Zemlji, danas da dođe prošli bi kao fariseji.

Slusaj, nema tu zasto da se raspravljamo, i Vera i dela su bitna i kraj.
No evo ti koji citat za svaki slucaj.
Јаков, глава 2
22. Видиш ли да вера поможе делима његовим, и кроз дела сврши се вера?
Da, kroz dela ti usavršavaš veru. Još jedan lep prime si naveo. A vera svakako pomaže u dobrim delima, ali to nije presudno, je vidimo da i ateisti mogu da žive moralno, ali dosta teže, jer im je put dosta trnovitiji. Mada i te ateiste koji žive moralno možemo nazvati vernicima, jer veuju u savest tj Sveti Duh.

Za vas je ispovedanje to kada odeš kod popa, za mene je ispovedanje kada dođem u svoju sobu i pričam sa Bogom, kao i kada povredim nekog, pogrešim u nečemu, i na ljudski način se izvinim, tj priznam svoju grešku tom koga sam povredio - o čemu govori pomenuti stih. Stih ne kaže da ideš kod popa i da mu otkrivaš svoju intimu, da mu govoriš gde si pogrešio i da ti on kaže "e sad ti je sve oprošteno"
Kako ne kaže kada kaže "ispovedajte grehe jedni drugima"?

Sveštenici, odnosno, kako ti pogrdno kažeš "popovi", imaju vlast da odreše od greha - Jovan 20,23. Којима опростите грехе, опростиће им се; и којима задржите, задржаће се.
Džaba neka pijanica veruje u Boga, ide u crkvu i izvršava vaše obrede, ako na obećanoj zemlji nema alkohola, Bog ne želi da tog čoveka unesreći, taj čovek je navikao da pije i svaki drugačiji život od toga za njega je pakao. Znači, Bog pre svega traži one koji su sposobni za život u Njegovoj zemlji gde vlada Njegova volja.
Slažem se.

Servant of God;22059047]Već sam na to odgovorio ovde - http://forum.krstarica.com/showthread.php/559630-Zasto?p=22058994&viewfull=1#post22058994

Bog je to očekivao u vreme kada je bio na Zemlji, danas da dođe prošli bi kao fariseji.
To sto ti smatras da svestenici nisu moralni itd to je tvoje subjektvno misljenje,i ne menja ono sto je bilo i sto je sada.

Da, kroz dela ti usavršavaš veru. Još jedan lep prime si naveo. A vera svakako pomaže u dobrim delima, ali to nije presudno, je vidimo da i ateisti mogu da žive moralno, ali dosta teže, jer im je put dosta trnovitiji. Mada i te ateiste koji žive moralno možemo nazvati vernicima, jer veuju u savest tj Sveti Duh.

Ja se slazem da ima ateista koji zive moralno,ali nece dobro proci jer nemaju veru i na sve nacine osporavaju Boga, cak i vredjaju.
I ne shvatam kako takvi mogu u Carstvo Bozije.
Opet ponavljam nije moje da sudim, ali na osnovu pisma svako ko huli na Boga i na Duha Svetoga nece zasigurno uci u pocinak Boziji.

Pa nema razlike, ali vama treba sve da se crta.
Za vas je ispovedanje to kada odeš kod popa, za mene je ispovedanje kada dođem u svoju sobu i pričam sa Bogom, kao i kada povredim nekog, pogrešim u nečemu, i na ljudski način se izvinim, tj priznam svoju grešku tom koga sam povredio - o čemu govori pomenuti stih. Stih ne kaže da ideš kod popa i da mu otkrivaš svoju intimu, da mu govoriš gde si pogrešio i da ti on kaže "e sad ti je sve oprošteno", i ti opet nastavjaš po starom. To je kao da nosiš komp da ti ga čiste od virusa, nakon reinstalacije možeš da nastaviš po starom - da sakupljaš viruse, sa namerom da ga posle određenog vremena ponovo odneseš na čišćenje.....i tako u krug.
Ako si povredio Marka, ispovedaj se Marku, ako si povredio Janka, ispovedi se Janku, a ne tamo nekom popu koji nema ništa sa tim.

Niko i nije rekao da se mi delima opravdavamo, mi se opravdavamo isključivo Hristom, Njegovom žrtvom. Ponavljam kao papagaj da ništa što ja i ti radimo ne zaslužuje da budemo spašeni, apsolutno ništa, nijedno delo, nijedan gest. Ali, da bi te Bog vaskrsao, ti moraš biti osposobljen za život u zemlji gde vlada Njegova volja, gde nema prostitutki gde nema bordela, kafana, kockarnica, i td. Čaba ti vera u Boga ako si ti nesposoban za takav život. Bogu je u interesu da svakoga dovede na obećanu zemlju, ali jedino što ga sprečava u tome je čovekov pogrešan izbor, čovek bira nešto čega neće biti na obećanoj zemlji i Bog ne može na silu da ga dovede tamo gde će ovaj biti nerećan. Džaba neka pijanica veruje u Boga, ide u crkvu i izvršava vaše obrede, ako na obećanoj zemlji nema alkohola, Bog ne želi da tog čoveka unesreći, taj čovek je navikao da pije i svaki drugačiji život od toga za njega je pakao. Znači, Bog pre svega traži one koji su sposobni za život u Njegovoj zemlji gde vlada Njegova volja. Naravno da su vernici najviši deo od tih koji su sposobni, jer to zaista ide jedno uz drugo, ali verovatno da ima i manji procenat onih koji ne znaju za Boga, ne veruju u Njega iz nekih rzloga, a ipak slušaju savest (Sveti Duh) i po tome žive, dakle moralno i isprano, i takvi svakako zaslužuju spasenje. Kada kažem zaslužuju, ne mislim da su to delima zaslužili bez Hrista, već da su se osposobili po Božjim kriterijuma koji su zaista spušteni do zadnjih granica, tako da se zaista malo od nas traži. Iako oni ne veruju u Hristovu žrtvu, ona i za njih važi, ona je za njih ulaznica u obećanu zemlju iako u nju ne veruju.
Pomenuto poglavlje govori o veri, o ljudima koji su bili vernici, i zahvaljujući veri mnogo toga dostigli, što i jeste tako....mi možemo da diskutujemo i o tome šta sve verom možemo dostići, ali tema našeg razgovora je nešto sasvim drugo.
Mi zahvaljući veri možemo da počnemo moralno da živimo, što i treba da bude tako, ali mi danas vidimo da je samo vera na delu, ali ta vera je mrtva bez dela.
Razbojnik na krstu se pokajao, i Bog je u njegovom srcu video da se iskreno pokajao i njegovi gresi su mu oprošteni. Ako se alkoholičar pokaje i Bog u njemu vidi želju za napuštanjem alkohola (greha), taj bivši alkoholičar će naslediti obećanu zemlju.

iako ne veruju u Hrista zasluzuju spasenje....:eek: koju li ti bibliju citas da mi je znati....:sad2:

razbojnik se nije spasao pokajanjem vec verom u Hrista i kaze mu...

A drugi odgovarajući ćutkaše ga i govoraše: Zar se ti ne bojiš Boga, kad si i sam osuđen tako?

41 I mi smo još pravedno osuđeni; jer primamo po svojim delima kao što smo zaslužili; ali On nikakvo zlo nije učinio.

42 I reče Isusu: Opomeni me se, Gospode, kad dođeš u carstvo svoje.

43 I reče mu Isus: Zaista ti kažem : danas bićeš sa mnom u raju.

Poslednja izmena:
ovako ide cela prica pa sama kontaj koji je zakon u pitanju...
gle, neko pristupivši reče Mu: Učitelju blagi! Kakvo ću dobro da učinim da imam život vecni?

A On reče mu: Što me zoveš blagim? Niko nije blag osim jednog Boga. A ako želiš ući u život, drži zapovesti.

Reče Mu: Koje? A Isus reče: Da ne Poštuj oca i mater; i ljubi bližnjeg svog kao samog sebe.

ne ubiješ; ne činiš preljube; ne ukradeš; ne svedočiš lažno
Reče Mu mladić: Sve sam ovo sačuvao od mladosti svoje; šta mi još treba?
Reče mu Isus: Ako hoćeš savršen da budeš, idi i prodaj sve što imaš i podaj siromasima; i imaćeš blago na nebu; pa hajde za mnom.

A kad ču mladić reč, otide žalostan; jer beše vrlo bogat

...nije otisao u zivot vecni iako se pridrzavao svih zapovesti...kad mu isus rece podaj sve sto imas ovaj pobeze zalostan..srce mu je bilo privezano za bogatstvo ...
ja nisam ni rekla da će neko dobiti život večni ako se bude pridržavao svih zapovesti

Iz pisma ,starog zaveta jer je ono govorilo za Hrista , pavle je hteo da pismom dokaze da je Isus Hristos ,Mesija Spasitelj.Kapiras?
Onda si ti pametniji od apostola Pavla koji kaže:
Гал 3.17. Ово пак велим: завет, који је од Бога потврђен за Христа, не одбацује закон, који је постао после четири стотине и тридесет година, да укине обећање.

čekaj jel ti to meni kažeš da je deset Božijih zapovesti ukinuto?
Ceo Stari zavet sa kompletnim Mojsijevim zakonom,sve je to bila pedagogija i samo U Hristu ima svoj smisao.Dakle,sve je u Starom Zavetu vodilo i rukovodilo Hristu spasitelju.CeLo Sveto Pismo je shvatljivo tek u kontekstu Mesije-Hrista.Zasnivati svoju veru samo na Svetom Pismo,kao sto cine sektasi je vrlo opasno.Zato oni.sektasi nigde ne mogu da nadju izlaza.
Apsolutizovanje deset Bozijih zapovesti je samo minimum u odnosu na primer na Hristovu Besedu na Gori koju nalazimo kod Mateja.

Onda si ti pametniji od apostola Pavla koji kaže:
Гал 3.17. Ово пак велим: завет, који је од Бога потврђен за Христа, не одбацује закон, који је постао после четири стотине и тридесет година, да укине обећање.

А Аврааму и сјемену његову речена бише обећања. А не вели: и сјеменима, као за многа, него као за једно: и сјемену твојему, које је Христос.

Ово пак велим: завјета, који је од Бога потврђен за Христа, не одбацује закон, који је постао послије четири стотине и тридесет година, да укине обећање.

Јер ако је нашљедство од закона, онда већ није од обећања, а Аврааму обећањем дарова Бог.

Шта ће дакле закон? Ради гријеха додаде се докле дође сјеме које му се обећа, и поставили су га анђели руком посредника.

Али посредник није једнога; а Бог је један.

Еда ли је дакле закон противан обећањима Божијим? Боже сачувај! Јер да је дан закон који може оживљети, заиста би од закона била правда.

Ceo Stari zavet sa kompletnim Mojsijevim zakonom,sve je to bila pedagogija i samo U Hristu ima svoj smisao.Dakle,sve je u Starom Zavetu vodilo i rukovodilo Hristu spasitelju.CeLo Sveto Pismo je shvatljivo tek u kontekstu Mesije-Hrista.Zasnivati svoju veru samo na Svetom Pismo,kao sto cine sektasi je vrlo opasno.Zato oni.sektasi nigde ne mogu da nadju izlaza.
Apsolutizovanje deset Bozijih zapovesti je samo minimum u odnosu na primer na Hristovu Besedu na Gori koju nalazimo kod Mateja.

tako je Hristos je smisao zakona i njegova sustina..:klap:

Back