Zasto ....?

u Bibliji se spominje šeol kao mesto gde odlaze duše umrlih(i jednih i drugih)
A odakle je Isus izbavio duše ljudi i propovedao jevanđelje:

"Zato je, naime, i mrtvima objavljeno Jevanđelje, da na ljudski način budu osuđeni u pogledu tela, a da duhom po Bogu žive". (1Pt. 4.6)
"Jer je i Hristos jednom umro za grehe, pravednik za nepravednike, da nas privede Bogu, telo su mu doduše, ubili, ali je duhom oživljen: njim je sišao i propovedao duhovima koji su bili u tamnici, koji su nekad bili neposlušni, kad je Bižija strpljivost čekala u Nojevo vreme dok se gradio kovčeg". (1Pt. 3.18-20)

pravoslavci treba da se zapitaju da li i koliko su zastranili sledeći ta predanja,Biblija je veoma jasna po tom pitanju, na dva mesta se spominje kako će proći onaj koji oduzme ili doda nešto onome što je u njoj zapisano
Biblija je takođe jasna po pitanju predanja: " Tako dakle braćo, stojte čvrsto i držite predanja, kojima ste naučeni, bilo našom rečju, bilo Poslanicom " (2Sol. 2.15).

Poslednja izmena:
u Bibliji se spominje šeol kao mesto gde odlaze duše umrlih(i jednih i drugih)

pravoslavci treba da se zapitaju da li i koliko su zastranili sledeći ta predanja,Biblija je veoma jasna po tom pitanju, na dva mesta se spominje kako će proći onaj koji oduzme ili doda nešto onome što je u njoj zapisano

takva iskustva i knjige treba da zaobilaziš u širokom luku,jer kako možeš da znaš ko ih je nadahnuo da pišu to što pišu.

Spominje se - jer kaze "i bice placa i skrguta zuba"....naime niko ne skrguce zubima u reali, nego je jasno da se radi o paklu.

Za sve ostalo - jel' ti to mene teras da se odreknem pravoslavlja?

Ne budi smesna i ne gubi vreme.

Spominje se - jer kaze "i bice placa i skrguta zuba"....naime niko ne skrguce zubima u reali, nego je jasno da se radi o paklu.

Za sve ostalo - jel' ti to mene teras da se odreknem pravoslavlja?

Ne budi smesna i ne gubi vreme.

Ja ne razumem ovu jestiru?
Sta ona tvrdi da ima duse ili da nema duse,ili da ima duse koja spava ,ali ce biti svesna???

jeste napisala sam, isto tako sam napisala da nisam član SPC ,baš zbog ovakvih stvari,ja težim ka izvornom pravoslavlju ka onome što su propovedali apostoli

Pa cekaj, sad su i SPC, i RPC i grcka pravoslavna Crkva, i sve pravoslavne crkve "u krivu" kad tumace Bibliju, samo si ti u pravu?

Ja ne razumem ovu jestiru?
Sta ona tvrdi da ima duse ili da nema duse,ili da ima duse koja spava ,ali ce biti svesna???

Pa cak i da dusa nije svesna, opet na kraju mora biti Sudjenja (jer to pise) i znaci mora biti Raja i Pakla, kako god da okrenes. Nego nebitno, ovde svako nesto svoje "fura", ocigledno...:lol:

Meni se čini da vi zalud gubite vreme i eventualno navlačite gnev Božiji na sebe ovim raspravama...
Nisam baš u njegovom umu da decidno ovo tvrdim,ali ako postoje raj i pakao-što se onda grčevito držite ovog života i hvatate za svaku slamku
opstanka...
I ako je Bog milostiv (verovatnije ga boli uvo za vaše gluposti-nije on seoski ćata...:mrgreen:-on je Car nad Carevima...)kakve veze ima ako grešite...
I kako možete znati koje će grehe oprostiti (mislim da ga to i ne interesuje-ima pametnija posla stvaranja...:mrgreen:),a koje neće...Ako neće i ne bude
milostiv-to i nije Bog već onaj njegov odbegli nevaljalac...itd...:hahaha:

Meni se čini da vi zalud gubite vreme i eventualno navlačite gnev Božiji na sebe ovim raspravama...
Nisam baš u njegovom umu da decidno ovo tvrdim,ali ako postoje raj i pakao-što se onda grčevito držite ovog života i hvatate za svaku slamku
opstanka...
I ako je Bog milostiv (verovatnije ga boli uvo za vaše gluposti-nije on seoski ćata...:mrgreen:-on je Car nad Carevima...)kakve veze ima ako grešite...
I kako možete znati koje će grehe oprostiti (mislim da ga to i ne interesuje-ima pametnija posla stvaranja...:mrgreen:),a koje neće...Ako neće i ne bude
milostiv-to i nije Bog već onaj njegov odbegli nevaljalac...itd...:hahaha:

Nema greha koji se neće oprostiti. Jedino se hula na Duha Svetoga ne prašta.

opstanka...
milostiv-to i nije Bog već onaj njegov odbegli nevaljalac..
.itd...

Ti prvo procitaj Bibliju, pa komentarisi. Naravno da Ga je briga, da nije tako ne bi stvorio coveka, dao 10 zapovesti, poslao svog Sina za otkup grehova...

A da gubimo vreme, mozda gubimo, ali ti ga gubis desetosrtuko jer pises ono o cemu ne znas bas nista niti te interesuje, nego tek tako, samo da "oplaknis usta", da "budes u toku", sta li...

Nema greha koji se neće oprostiti. Jedino se hula na Duha Svetoga ne prašta.

Tako je.

Poslednja izmena:
Pa cak i da dusa nije svesna, opet na kraju mora biti Sudjenja (jer to pise) i znaci mora biti Raja i Pakla, kako god da okrenes. Nego nebitno, ovde svako nesto svoje "fura", ocigledno...:lol:
Da svako svoje, ali Jestira je izvorno pravoslavna,ona samo po apostolima se orijentie.
Pitam se lomi li hleb kao apostoli, da li je u molitvi i postu kao apostoli itd?

Da svako svoje, ali Jestira je izvorno pravoslavna,ona samo po apostolima se orijentie.
Pitam se lomi li hleb kao apostoli, da li je u molitvi i postu kao apostoli itd?

Nadam se da je to njen put do spoznaje istine, i da ce jednog dana videti da je u krivu, jer celo hriscanstvo (dakle sve Crkve) propovedaju o Raju i Paklu, samo ona ne.

Pa nemoguce je da sve Crkve grese, otkad je sveta i veka, tj. hriscanstva.

Ali nije lepo govoritiu 3. licu, pa cu ovde da stanem.

Poslednja izmena:
Nadam se da je to njen put do spoznaje istine, i da ce jednog dana videti da je u krivu, jer celo hriscanstvo (dakle sve Crkve) propovedaju o Raju i Paklu, samo ona ne.

Pa nemoguce je da sve Crkve grese, otkad je sveta i veka, tj. hriscanstva.

Ja mogu da postujem samo dve crkve, a to su Pravoslavna i katolicka, a katolicku, samo ako izbaci one nekoliko jeresi.
Ostale nisu vrede paznje,jer ili da ih je obican covek osnovao, ili da su skrenuli toliko u jeres da ih treba zaobilaziti u sirokom luku, a plus one sto vencavaju istopolne,za njih ne zelim ni da slusam.

Ja mogu da postujem samo dve crkve, a to su Pravoslavna i katolicka, a katolicku, samo ako izbaci one nekoliko jeresi.
Ostale nisu vrede paznje,jer ili da ih je obican covek osnovao, ili da su skrenuli toliko u jeres da ih treba zaobilaziti u sirokom luku, a plus one sto vencavaju istopolne,za njih ne zelim ni da slusam.

Ma isto i ja, ali one su nekad bile jedno i imale opet ista tumacenja, to hocu da kazem...

Nije fora lepo sam te pitala zato što ne znam odgovor na to pitanje.Sveto pismo govori o večnom životu i uništenju za večnost e sad kako ljudi u to uklope raj i pakao ja stvarno ne znam,zato i pitam.

pa evo lepo kaze

И ако те нога твоја саблажњава, одсеци је: боље ти је ући у живот хром, неголи с две ноге да те баце у пакао, у огањ вечни,

eto da ne tumacimo bukvalno pa da kazemo odseci greh, ali opet, ako odseces greh kako ces hrom tj bez greha uci u zivot, dakle nelogicno da seces greh i uci hrom u zivot
kako bi to mogli jos da tumacimo -svakako, sem sto ne mozes iz ove price da izostavis da pakla nema jer i u otkrovenju se kaze da ce i smrt i pakao biti baceni u ognjeno jezero i da ce to biti druga smrt.
dakle okreni obrni pakla ima i po bibliji i po predaanjima.
samo nije mi jasno zasto se bojite tog pakla pa ga negirate, nista se s tim ne postize sem neke utehe da kod cika zube nece nista boleti

jeste napisala sam, isto tako sam napisala da nisam član SPC ,baš zbog ovakvih stvari,ja težim ka izvornom pravoslavlju ka onome što su propovedali apostoli

изворно? живеше крај њега апостоли...
ни најлепша девојка не може да пружи више но што има...
разумевање је спас, кроз духовност.
православан је крај живог. не крај књига...

A odakle je Isus izbavio duše ljudi i propovedao jevanđelje:

"Zato je, naime, i mrtvima objavljeno Jevanđelje, da na ljudski način budu osuđeni u pogledu tela, a da duhom po Bogu žive". (1Pt. 4.6)

stim u vezi je
Иса. 42:7. Да отвориш очи слепима, да изведеш сужње из затвора и из тамнице који седе у тами.
i
Мат. 4:16 Људи који седе у тами, видеше видело велико, и онима што седе на страни и у сену смртном, засветли видело
kao i
Лука 2.32. Видело, да обасја незнабошце, и славу народа Твог Израиља.
Znači svaki onaj koji je odvojen od Boga u tami je.Takvima je Isus govorio.
"Jer je i Hristos jednom umro za grehe, pravednik za nepravednike, da nas privede Bogu, telo su mu doduše, ubili, ali je duhom oživljen: njim je sišao i propovedao duhovima koji su bili u tamnici, koji su nekad bili neposlušni, kad je Bižija strpljivost čekala u Nojevo vreme dok se gradio kovčeg". (1Pt. 3.18-20)
stim u vezi kaže i
Иса. 42:7, Да отвориш очи слепима, да изведеш сужње из затвора и из тамнице који седе у тами.
Лука 4:18 Дух је Господњи на мени; зато ме помаза да јавим јеванђеље сиромасима; посла ме да исцелим скрушене у срцу; да проповедим заробљенима да ће се отпустити, и слепима да ће прогледати; да отпустим сужње;
znači ne govori se ovde niokakvom zagrobnom životu,nego je Isus kroz Noja propovedao onima koji su bili u duhovnoj tamnici.
Nije mi jasno kako tako nakaradno tumačite.

Biblija je takođe jasna po pitanju predanja: " Tako dakle braćo, stojte čvrsto i držite predanja, kojima ste naučeni, bilo našom rečju, bilo Poslanicom " (2Sol. 2.15).
Ja neznam koju ti Bibliju koristiš
u prevodu Daničić-Karadžić stoji
Тако дакле, браћо, стојте и држите уредбе којима се научисте или речју или из посланице наше.
a kod Bakotića
Тако дакле, браћо, стојте и држите поучења која сте примили од речи или од посланице наше.
a te uredbe ili poučenja su
Рим. 16:17, Молим вас, пак, браћо, чувајте се од оних који чине распре и раздоре на штету науке коју ви научисте, и уклоните се од њих;
1 Тим. 6:5Залудна препирања онаквих људи који имају ум изопачен и немају истине, који мисле да је побожност трговина. Клони се таквих.
2 Јов. 1:10Ако ко долази к вама и ове науке не доноси, не примајте га у кућу, и не поздрављајте се с њим;
Znači nema ni govora o nekakvom usmeno predanju koje će nastati vekovima kasnije

изворно? живеше крај њега апостоли...
ни најлепша девојка не може да пружи више но што има...
разумевање је спас, кроз духовност.
православан је крај живог. не крај књига...
ako so obljutavi, čime će se osoliti?

E Jestira,a zar si toliko maloverna, sta mislis kako se Hriscanstvo pripovedalo,pre nego sto se napisase jevandjelja i poslanice i na kraju otkrivenje?

„Ugledajte se na mene, kao što se i ja ugledam na Hrista. Hvalim vas pak što me se sećate u svemu i što držite predanja onako kako sam vam predao.“ (1. Kor. 11:1, 2]

„Ja sam, naime, primio od Gospoda što sam i vama predao, da je Gospod Isus, one noći kada je bio predan, uzeo hleb...“. (1. Kor. 11:23. ).

„Obznanjujem vam, braćo, evanđelje koje sam vam propovedao, koje vi primiste, u kom i stojite, kojim se i spasavate, ako ga čvrsto držite kako sam vam ja objavio, sem ako niste uzalud poverovali. Jer sam vam pre svega predao što sam i primio: da je Hristos umro za naše grehe – po Pismima, i da je sahranjen, i da je vaskrsnut trećega dana – po Pismima.“ (1. Kor. 15:1-4.

Poslednja izmena:
stim u vezi je
Иса. 42:7. Да отвориш очи слепима, да изведеш сужње из затвора и из тамнице који седе у тами.
i
Мат. 4:16 Људи који седе у тами, видеше видело велико, и онима што седе на страни и у сену смртном, засветли видело
kao i
Лука 2.32. Видело, да обасја незнабошце, и славу народа Твог Израиља.
Znači svaki onaj koji je odvojen od Boga u tami je.Takvima je Isus govorio.
znači ne govori se ovde niokakvom zagrobnom životu,nego je Isus kroz Noja propovedao onima koji su bili u duhovnoj tamnici.
Da,ali ovde se ne pominju samo ti koji su u tami greha nego i mrtvi:

A da je Hristos sišao u ad govori i sledeći citat: "Jer nećeš ostaviti dušu moju u adu, niti ćeš dati da svetac tvoj vidi truljenja, ... , govori za vaskrsenje Hristovo da ne bi ostavljena duša Njegova u adu, niti telo Njegovo vide truljenje " (D. ap. 2.27-31)

Nije mi jasno kako tako nakaradno tumačite.
I ja se čudim kako to vi subotari nakaradno tumačite.

Ja neznam koju ti Bibliju koristiš
u prevodu Daničić-Karadžić stoji
Тако дакле, браћо, стојте и држите уредбе којима се научисте или речју или из посланице наше.
a kod Bakotića
Тако дакле, браћо, стојте и држите поучења која сте примили од речи или од посланице наше.
a te uredbe ili poučenja su
Рим. 16:17, Молим вас, пак, браћо, чувајте се од оних који чине распре и раздоре на штету науке коју ви научисте, и уклоните се од њих;
1 Тим. 6:5Залудна препирања онаквих људи који имају ум изопачен и немају истине, који мисле да је побожност трговина. Клони се таквих.
2 Јов. 1:10Ако ко долази к вама и ове науке не доноси, не примајте га у кућу, и не поздрављајте се с њим;
" којима се научисте или речју или из посланице "... Poslanica je pisana a reč je usmena,zar ne?
Znači nema ni govora o nekakvom usmeno predanju koje će nastati vekovima kasnije.
Ma kakvi: 2.Solunjanima 3,6. Заповедамо вам пак, браћо, у име Господа нашег Исуса Христа, да се одвојите од сваког брата који живи неуредно, а не по уредби коју примише од нас.

Na grčkom originalu umesto "uredbe" stoji "predanje" - "paradosin". http://biblos.com/2_thessalonians/3-6.htm

Inače, nije sve zapisano: „A ima i mnogo drugo što učini Isus, koje kad bi se redom napisalo, ni u sami svijet, mislim, ne bi stale napisane knjige.“ (Jn. 21:25)

E Jestira,a zar si toliko maloverna, sta mislis kako se Hriscanstvo pripovedalo,pre nego sto se napisase jevandjelja i poslanice i na kraju otkrivenje?

„Ugledajte se na mene, kao što se i ja ugledam na Hrista. Hvalim vas pak što me se sećate u svemu i što držite predanja onako kako sam vam predao.“ (1. Kor. 11:1, 2]

„Ja sam, naime, primio od Gospoda što sam i vama predao, da je Gospod Isus, one noći kada je bio predan, uzeo hleb...“. (1. Kor. 11:23. ).

„Obznanjujem vam, braćo, evanđelje koje sam vam propovedao, koje vi primiste, u kom i stojite, kojim se i spasavate, ako ga čvrsto držite kako sam vam ja objavio, sem ako niste uzalud poverovali. Jer sam vam pre svega predao što sam i primio: da je Hristos umro za naše grehe – po Pismima, i da je sahranjen, i da je vaskrsnut trećega dana – po Pismima.“ (1. Kor. 15:1-4.
i vi ovde vidite razlog za naknadno dopunjavanje Biblije.Neverovatno:eek:

Откр22.18. Сведочим свакоме који чује речи пророштва ове књиге: Ако ко дометне овоме, Бог ће наметнути на њега зла написана у овој књизи,

Откр22.18. Сведочим свакоме који чује речи пророштва ове књиге: Ако ко дометне овоме, Бог ће наметнути на њега зла написана у овој књизи,

Onda bi morala da odbaciš ostatak Biblije jer se taj stih odnosi isključivo na proroštvo iz Otkrivenja.

p.s. Gde Biblija za sebe tvrdi da je jedini izvor vere?

Lepo te pitam, znas li kako se pre svega pripovedalo jevandjelje,zasto izbegavas odgovor??

Back