Zasto svetkujemo nedjelju?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
zrikava-1.gif

Koja ospervacija
no-1.gif
, ako je Bog monstrum od koga onda potice dobro, ako ono uopste postoji u tvom zivotu :sad2:

Ako pod "dobrom" mislis na moral,on predstavlja jedan od produkata evolucije.Ima jedna odlicna Dokinsova knjiga na tu temu,"Sebicni gen",gde se bavi pitanjem nastanka altruistickog ponasanja.

Zasto svetkujemo nedelju?

Koliko sam shatio apostoli su predlozili da se ne radi nedaljom a ne subotom.

To je bilo 49-51. g.

Sve hriscanske crkve su to prihvatile.

Da li su se svi apostoli tako izjasnili? Koliko se secam oni su isli na razne strane sveta ... Da li su bili svi prisutni ?

Apostoli su samo odredili da se ne slave starozavetni praznici,dok se stvar oko nedelje postepeno iskristalisala tokom vekova.

и шта каже та књига :)

Vec sam rekao:da je moral postepeno nastajao tokom evolucije.A u korenu svega je sebicnost.To ne znaci da mi automatski moramo biti sebicni,jer nase ponasanje ipak nije uslovljeno genima.Nije sebicna neka jedinka sama po sebi u okviru populacije,vec gen.Gen nastoji da se prosiri kroz populaciju.Kao posledica toga nastaje briga za mlade i za svoje srodnike,koji najverovatnije nose isti gen.To je jasno uocljivo kod zivotinja.Takodje nastaje i reciprocnost,tj.uzajamno pomaganje.A naravno,moralnost se razvija i sa nastankom govora kod coveka,jer covek nastoji da kod drugih ljudi sacuva dobar ugled.Ovo sam sada ja opisao samo ukratko oko cega se prica vrti,a za detaljnije morao bi da je procitas.

Poslednja izmena:
Vec sam rekao:da je moral postepeno nastajao tokom evolucije.A u korenu svega je sebicnost.To ne znaci da mi automatski moramo biti sebicni,jer nase ponasanje ipak nije uslovljeno genima.Nije sebicna neka jedinka sama po sebi u okviru populacije,vec gen.Gen nastoji da se prosiri kroz populaciju.Kao posledica toga nastaje briga za mlade i za svoje srodnike,koji najverovatnije nose isti gen.To je jasno uocljivo kod zivotinja.Takodje nastaje i reciprocnost,tj.uzajamno pomaganje.A naravno,moralnost se razvija i sa nastankom govora kod coveka,jer covek nastoji da kod drugih ljudi sacuva dobar ugled.Ovo sam sada ja opisao samo ukratko oko cega se prica vrti,a za detaljnije morao bi da je procitas.

то она књига што је овде раније представљао један колега? па нису ми аргументи звучали баш убедљиво.
он је наводио облике понашања који су својствени појединим животињским врстама, а градио закључке који се односе на сва бића.

то она књига што је овде раније представљао један колега? па нису ми аргументи звучали баш убедљиво.
он је наводио облике понашања који су својствени појединим животињским врстама, а градио закључке који се односе на сва бића.

Ko je i sta navodio?Nisam citao.Ovo sto sam ja navodio se itekako odnosi i na ljude,tj.prisutno je medju ljudskom populacijom,od davnina.

Poslednja izmena:
Nedelja je, ponovljeni praznik Vaskrsa, i kao takva spada u najveće hrišćanske praznike. U našem narodu, u pojedinim krajevima, oslabila je ta svest, i vrlo često se dešava, da se u nedelju radi kao na najobičnijem radnom danu. To je veliki greh. Još u Starom zavetu, u Deset Božijih zapovesti je naređeno: "Šest dana radi i posvršavaj sve svoje poslove, a sedmi dan posveti Gospodu Bogu svome". Nedelja je taj sedmi dan, i hrišćani su dužni da se drže ove zapovesti kao najveće svetinje. Treba, dakle, znati, da je nedelja veći praznik od svih svetiteljskih praznika, od Nikoljdana, Đurđevdana, Jovanjdana itd. i da je njeno praznovanje zapovedio sam Bog u zapovestima koje je predao ljudima.

Šta je sa recimo kravarima? Oni da objasne kravama da nema muže nedeljom pošto je to veliki greh?
Ili akušerima, da objasne porodiljama da nema porođaja nedeljom pošto oni ne smeju da rade?
Ili... ma moglo bi tako do sutra. Jel ima neka lista zanimanja kojima je dozvoljeno da rade?

Šta je sa recimo kravarima? Oni da objasne kravama da nema muže nedeljom pošto je to veliki greh?
Ili akušerima, da objasne porodiljama da nema porođaja nedeljom pošto oni ne smeju da rade?
Ili... ma moglo bi tako do sutra. Jel ima neka lista zanimanja kojima je dozvoljeno da rade?

И од најстрожег поста постоји разрешење за поједине вернике. Мислим да се ради о радницима који се баве нарочито тешким пословима, трудницама и малој деци.
Тако је са свим празницима. Вера није баш толико нефлексибилна каквом желите да је прикажете.
Због чега увек покушавате да буквализмом омаловажите или умањите нечију светињу? Је л` остварујете неко задовољство тиме?

И од најстрожег поста постоји разрешење за поједине вернике. Мислим да се ради о радницима који се баве нарочито тешким пословима, трудницама и малој деци.
Тако је са свим празницима. Вера није баш толико нефлексибилна каквом желите да је прикажете.
Због чега увек покушавате да буквализмом омаловажите или умањите нечију светињу? Је л` остварујете неко задовољство тиме?

Ajd navedi ko je razresen od nerada subotom u Bibliji, ili ako mozes da nadjes nedeljom.

Koliko puta da ponavljam?Apostoli su ukinuli postovanje starozavetnog zakona,odlukom apostolskog sabora,49.godine,sto ukljucuje i subotu i obrezanje i sz praznike isl.

Niko nije negirao to sto tvrdis pa je samim tim to u ovoj raspravi uzeto kao tacno.

Meni je posebno znacajno to saznanje.

To sto i pored nadahnutosti apostola od strane Svetog duha ,,, ne mogu da prihvatim takav nacin negiranja cetvrte zapovesti ...

Umesto odmaraj sedmi dan, odmaraj prvi dan. Bas i nije u skladu sa Bozjom naredbom.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back