Zašto su teži poslovi često manje plaćeni od lakših poslova?

Iz mog posla kasir magacioner ima na noga 7 ili 8 h po 6 dana nedeljno. Oni drugi iz direkcije vikendi slobodni, sedi se, (mogu) petkom izlaze sat vremena ranije, imaju neradne praznike više dana. Plate ne znam tačno, ali ide od 90 100 do 200.
О томе причам.. И онда се љуте на оне што неће да испадају будале и да раде него живе од социјале. Нека се прво смањи неправда на тржишту рада па ће многи који не раде радити.

Мање плаћени послови би требало да буду лакши и мање стресни а јако често се испоставља обрнуто.

На таквим пословима долазе нељубазни људи, значи стресније је, лако је радити кад су сви око тебе љубазни и још добро зарађујеш. Ту је битнија брзина него детаљност мада не смеју ни да се праве грешке, теже је бити брз него детаљан поготову ако истовремено треба и једно и друго, замисли да си возач камиона па да те неко пожурује. На таквим пословима често постоје ризици од повреда па можда и инвалидитета. На таквим пословима често не постоји 100% јасна подела шта ко ради, што значи да је многима циљ да неком другом наметну свој посао и то ствара свађу, што значи да је стресно, тебе истовремено товаре да радиш за двојицу и истовремено те сматрају нерадником, то је екстремно стресно. Ту често фали радника, због мале плате и већ лоших услова, што значи да ће они који ту раде бити притиснути макар и од колега и биће под већим стресом. Посао где ће због могућег недостатка брзине или неког застоја сматрати да си нерадник, или ако одеш на два минута до ВЦ-а или чак ако одеш нешто у вези посла је ужасно стресан, а ко за некога ко ради "озбиљнији" и боље плаћен посао сумња да је нерадник и психофизички неспособан, не, ту се евентуално сумња у недостатак дипломе што значи да је мање стресно, замисли одеш нешто у вези посла а други мисле да си негде заблејао на пар минута, то се дешава. Тај посао углавном није ни у струци, значи ниси ни обучен за то и мања вероватноћа је да волиш тај посао.

Која је корист радити такве послове у односу на боље плаћене послове ако већ корист није у томе да ту има мање стреса? Онај ко одабере мању плату ваљда треба да за то добиње мање а не више стреса, неко је можда због тога и одабрао мању плату. Зашто људи на таквим пословима не добијају помоћ јер раде лоше послове него се рачуна да су исто запослени као и они који раде мање стресне и боље плаћене послове? Ко ради тај посао најбоље је рачунати као да немаш посао, зашто се онда не добија нека накнада за незапослене или нека друга врста надокнаде? Јел не треба уопште ништа радити и живети на рачун родитеља и државе све док не улети нека просечна прилика?

Зашто се претпоставља да нисам способан да радим неки умни рад а да сам способан да будем конобар, ко нема посао кажу му да иде у конобаре а то је теже него бавити се неким монотоним умним радом. Због чега се више сумња у нечију интелигенцију него у нечију способност да ли зна са људима, да ли зна да импровизује, да ли има брзину? Можда ја знам квантну механику али не знам да вежем пертле, због чега се претпоставља да су сви способнији за то друго?

@bezimeni1 Moram direktno da te pitam.

Ako nije tajna, koju srednju školu si završio i šta tačno radiš, pošto ističeš da si sposobniji da radiš neki umni rad.

Izvini ako je pitanje suviše lično, ne moraš da odgovoriš.

Ovde mesecima čitamo šta pišeš i sve se svodi na to da ti ne odgovara posao i da bi ga rado napustio. I pričaš nam toliko o poslu, ali ne znamo kakav je to stresan posao koji uz muku radiš?

Трговац, достављач, било који помоћни радник, најчешће раде сменски рад. Неко ко ради у канцеларији или било који други плаћенији посао чешће ради од 8 до 16 или од 9 до 17, и плаћенији су. Сменски рад је веома отежан услов рада.

Трговци, достављачи, посебно помоћни радници, имају мање правилника, мало шта им се објашњава и морају сами да се сналазе с ногу, не знају тачно шта им је опис посла а очекује се од њих да раде а то је јако стресно, а чак и кад знају од њих се очекује да поштују нека неписана правила уместо правилника. Морају да буду брзи сналажљиви и спремни на мултитаскинг. Достављач мора и да крши прописе о саобраћају да би испунио норму. Трговац ради с парама, мора да надокнади ако нешто фали, је л' то нека мала одговорност? Радник у канцеларији тачно зна шта му је посао, лепо му је све објашњено, мање има дилеме шта треба да ради, не очекује се мултитаскинг који није даљи од тог компјутера.

Трговци, достављачи, помоћни радници, и сви физикалци морају да стоје 8 или више сати, то је много теже него седети. Неки од њих се лети кувају, зими смрзавају. Неки физички радници а и достављачи ризикују повреде, било на раду или у саобраћају, то је екстремно отежан услов рада. Слабо су плаћени.

Неко ко је полупокретан и аутистичан али није ментално заостао, да ли ће се лакше снаћи као трговац или у раду за компјутером? Верујем да је неко полупокретан или неко са дискус-хернијом способнији за те боље плаћене послове него за трговину или физикалију, зашто, па зато што у трговини и физикалији су потребне веће способности, али слабије су плаћени послови.

Рад на црно је по правилу био намењен за трговину и физикалију, не за друге послове, зашто?

Да ли мислите да неко ко путује пола сата у једном смеру од и до посла, и неко ко путује сат и по или два сата, да треба да буду исто плаћени чак и ако раде исти посао?

Да ли су људи који не могу да нађу лакше и боље плаћене послове ПРИСИЛНО натерани од стране друштва да пристају да раде на пословима са лошим условима рада? Чак и ако неко уопште нема основну школу, то не значи да је сналажљивији да се снађе у послу са мултитаскингом и са неписаним правилима, можда и напротив, а не значи ни да има здравију кичму и да лакше трпи колеге и шефове који су чешће и лошији људи на тим лошијим пословима за уличарском и затворском атмосфером, нити да треба да ради на црно.
Nekome je lakše da tegli, nego da piše i misli....ali kada mi objasniš kako neko bez osnovne može lako da se uklopi u sisteme gde je potrebna pismenost, a ne snalaženje medju ljudima tipa "ja sam jači, znači moji argumenti su jači" jer niko nije jači od sistema...

Nekome je lakše da tegli, nego da piše i misli....ali kada mi objasniš kako neko bez osnovne može lako da se uklopi u sisteme gde je potrebna pismenost, a ne snalaženje medju ljudima tipa "ja sam jači, znači moji argumenti su jači" jer niko nije jači od sistema...
Dobro, ne baš bez osnovne škole, ali s osnovnom može vrlo lako da se uklopi na mnoga mjesta koja mu ne pripadaju. Sistem je truo, niko ne broji i zapisuje greške, niko ne kažnjava, niko se ni ne čudi nešto mnogo. Kažu, poslala ga stranka.
Još mi je čudnija ,,njihova,, samouvjerenost. Kažu da sve znaju. U sve se petljaju i među prvima su. Miljenici sistema.

Dobro, ne baš bez osnovne škole, ali s osnovnom može vrlo lako da se uklopi na mnoga mjesta koja mu ne pripadaju. Sistem je truo, niko ne broji i zapisuje greške, niko ne kažnjava, niko se ni ne čudi nešto mnogo. Kažu, poslala ga stranka.
Još mi je čudnija ,,njihova,, samouvjerenost. Kažu da sve znaju. U sve se petljaju i među prvima su. Miljenici sistema.
a sistem je? nepismeni tužilac sa diplomom i doktoratom?
pa ko je postavio taj sistem? Uspešni nemoralni engleski agenti MI5 i 6 po zanimanju Srbi.

Ako nije tajna, koju srednju školu si završio i šta tačno radiš, pošto ističeš da si sposobniji da radiš neki umni rad.

Ovde mesecima čitamo šta pišeš i sve se svodi na to da ti ne odgovara posao i da bi ga rado napustio. I pričaš nam toliko o poslu, ali ne znamo kakav je to stresan posao koji uz muku radiš?
Трпим вербална злостављања на послу од радних нових и непознатих људи којима не знам чак ни име, свака шуша која дође први дан на посао може да ме малтретира, притом сви се знају приватно или су родбина. Шта ћеш теже?

Трпим вербална злостављања на послу од радних нових и непознатих људи којима не знам чак ни име, свака шуша која дође први дан на посао може да ме малтретира, притом сви се знају приватно или су . Шта ћеш теже? Ко ће то да ми плати? Како да се опоравим од тога? Ко ће да плати за уништавање мог психичког здравља? Минималац је премала надокнада.

Трпим вербална злостављања на послу од разних нових и непознатих људи којима не знам чак ни име, свака шуша која дође први дан на посао може да ме малтретира, притом сви се знају приватно или су рођаци. Шта ћеш теже? Ко ће то да ми плати? Како да се опоравим од тога? Ко ће да плати за уништавање мог психичког здравља? Ја нерадник што не желим да будем на местима где ће да ме злостављају? Минималац је премала надокнада. Тога нема на боље плаћеним пословима јер су ту људи културнији, значи међуљудска атмосфера је неупоредиво лакша, шта ћемо с тим?

Мене у школи уопште није занимало физичко него сам био заљубљеник у математику, ишао сам и на такмичења. Моја лична забава се своди на аматерско истраживање разноразних научних чињеница и на философско анализирање онога шта сазнам и провалим, а не на упијање ТВ-а и ћаскање о свакодневним стварима. Ја не учим и не волим да знам него волим да истражујем и да сазнам, мене то на неки начин и извлачи из реалног света. Значи, имам таквих склоности а не да се бавим међуљудским односима, импровизацијама, као да сам бивши колега из затвора са другима.

Код мене не постоји буџење него ми је чак и најлакше да све радим по П.С-у, што значи да сам мала мањина јер свима вама је тешко да поштујете досадна правила већ вам је лакше да мало кривинарите, поготову нисам способан за такве џукелске послове где највише тога има.

Нисам високообразован јер сам одмах побегао са факултета. Нисам се ни са ким дружио и нисам имао кога да питам како факултет функционише, био сам толико изгубљен на нивоу да једва знам у којој групи ја треба да будем а сви већ питају једни друге и друже се, кладим се да сам бар једном и ушао на погрешно предавање.

Да усмено одговарам неки испит или да идем на систематски преглед ― нема шансе, ја сам мислио да неће бити никаквог лекарског а било је планирано, због тога сам највише побегао са факултета.

Ја можда волим да истражујем квантну механику али не умем да вежем пертле. Метафорички речено. Зашто немам прилике за ово прво али се подразумева да знам ово друго? Које је место за такве?

mislim da brkas sta znaci tezak posao
moze biti tezak fizicki a moze biti tezak intelektualno.
zaboravljas da na primer lekar da bi mogao da te leci mora da zavrsi fakultet a to je tesko
iza svakog "na oko lakog rada" stoji tezak rad da se stekne znanje da bi mogao da ga radis.

teze je smisliti kako da napravis neki kod nego da preneses 10 kubika drva..ali to ne mogu da shvate oni koji nose ta drva... oni samo vide da oni rmbace dok ovi sede zavaljeni u fotelje.

mislim da brkas sta znaci tezak posao
moze biti tezak fizicki a moze biti tezak intelektualno.
zaboravljas da na primer lekar da bi mogao da te leci mora da zavrsi fakultet a to je tesko
iza svakog "na oko lakog rada" stoji tezak rad da se stekne znanje da bi mogao da ga radis.

teze je smisliti kako da napravis neki kod nego da preneses 10 kubika drva..ali to ne mogu da shvate oni koji nose ta drva... oni samo vide da oni rmbace dok ovi sede zavaljeni u fotelje.
А где је ту трпљење малтретирања? На овим пословима где се преносе 10 кубика дрва су далеко чешће некултурни људи, како је то лакша радна атмосфера? То је скоро по правилу рад на црно, зашто? Шта ако неко више има склоности ка програмирању а није физички добро способан, како ће онда он преносити тих 10 кубика дрва? Шта ако је неко писмен а не усмен?

Који посао од та два је лакше радити неиспаван и под лековима за смирење? То се људима дешава и питање је реално. У томе је одговор и који је лакши посао јер обе ствари одузимају и менталну и физичку способност.

А где је ту трпљење малтретирања? На овим пословима где се преносе 10 кубика дрва су далеко чешће некултурни људи, како је то лакша радна атмосфера? То је скоро по правилу рад на црно, зашто? Шта ако неко више има склоности ка програмирању а није физички добро способан, како ће онда он преносити тих 10 кубика дрва?

Који посао од та два је лакше радити неиспаван и под лековима за смирење? То се људима дешава. У томе је одговор и који је лакши посао јер обе ствари одузимају и менталну и физичку способност.
jednostavno..jer tih koji nose drva imas na kile a ovih drugih daleko manje.
otud taj odnos prema njima..ne kazem da je u redu ali ti realno govorim razloge.. lakse ces zameniti jednog nosaca, portira ili dostavljaca nego programera, inzenjera ili lekara.

jednostavno..jer tih koji nose drva imas na kile a ovih drugih daleko manje.
otud taj odnos prema njima..ne kazem da je u redu ali ti realno govorim razloge.. lakse ces zameniti jefnog nosaca, portira ili dostavljaca nego programera, inzenjera ili lekara.
Значи, ови који би требало да евентуално раде посао преношења дрва не треба уопште нигде ни да раде, нису потребни и то је то. Коју сатисфакцију иначе имају?

Значи, ови који би требало да евентуално раде посао преношења дрва не треба уопште нигде ни да раде, нису потребни и то је то. Коју сатисфакцију иначе имају?
pa pazi..svako radi prema strucnoj spremi..ako on nema strucnu spremu onda reci ti gde bi mogao da radi
da imas programersku agenciju, da li bi zaposlio jednog sa srednjom trgovackom skolom da ti programira?
da li bi pristao da te leci lekar koji je zavrsio frizersku srednju?

ovde se sve svodi na koliko ti koji nose drva rade na sebi..

imam drugara bio je portir/cuvar..nije mu se svidelo..zavrsio je neke obuke dok je radio taj posao, posle je prvo volontirao pa se zaposlio da bi se usavrsio u struci i evo ga sad, ima svoju firmu i super mu ide...a kad bi sad tebi rekao..prvo volontiraj da izucis zanat..ti bi rekao :"da li si normalan, moram od neceg da zivim" e pa taj drugar nije to rekao vec je pola godine volontirao, posle napredovao i kao sto vidis uspeo je...

ne mozes da ocekujes da radis dobre poslove ako nemas znanja.

У суштини, своди се на то, што си различитијих преференција од већине, да си сиромашан (и ако се трудиш да си будала), а не да ли си паметнији или глупљи. Живимо у друштву насиља већине над мањинама.

Огромна већина аутистичних људи која је интелектуална остаје незапослена и сиромашна, то све говори.

pa pazi..svako radi prema strucnoj spremi..ako on nema strucnu spremu onda reci ti gde bi mogao da radi
da imas programersku agenciju, da li bi zaposlio jednog sa srednjom trgovackom skolom da ti programira?
da li bi pristao da te leci lekar koji je zavrsio frizersku srednju?
Шта је онда са већином која уопште не ради у струци? Шта ако никад ниси радио у струци, немаш искуства и заборавио си све јер се ниси више тиме бавио? Јел битније знање без струке или струка без знања? Да ли постоји неко ко првог радног дана све 100% зна да ради?

ovde se sve svodi na koliko ti koji nose drva rade na sebi..
Можда такви само не могу да нађу посао у струци. Јел треба да буду незапослени? Како се неко оспособљава за ношење дрва, постоји ли школа за то или нешто тако? Неко не зна да веже пертле, и то треба негде научити.

imam drugara bio je portir/cuvar..nije mu se svidelo..zavrsio je neke obuke dok je radio taj posao, posle je prvo volontirao pa se zaposlio da bi se usavrsio u struci i evo ga sad, ima svoju firmu i super mu ide...a kad bi sad tebi rekao..prvo volontiraj da izucis zanat..ti bi rekao :"da li si normalan, moram od neceg da zivim" e pa taj drugar nije to rekao vec je pola godine volontirao, posle napredovao i kao sto vidis uspeo je...
Где је гаранција да ће се после волонтирања радити такав посао? Постоји ли волонтирање за програмирање или за друге ствари? Треба увек учити да би на крају био незапослен или радио опет нешто непознато.

За ношење дрва треба бити у физичкој кондицији, и за то треба неко време да би се стекла, како ће неки почетник који приватно све време седи кући да то ради, или неко ко је пред пензију? На тим пословима се очекује да се ради довољно брзо а не полако како можеш, ај пробај да радиш споро или да не урадиш све. За координацију покрета треба концентрација, треба мозак и да се негде не удариш, не ради се као мува без главе, док се и у полусну може донекле размишљати. Ако физикалија може да се ради са тотално искљученим мозгом и перцепцијом онда је то прелак посао.

На интелектуалном послу ти нико не замера што се вучеш док ходаш и што не знаш да вежеш пертле, док на физикалији ти замерају јер си глуп и мораш све да знаш и да схваташ, очекује се да све знаш јер је то "просто".

Poslednja izmena:
Шта је онда са већином која уопште не ради у струци? Шта ако никад ниси радио у струци, немаш искуства и заборавио си све јер се ниси више тиме бавио? Јел битније знање без струке или струка без знања? Да ли постоји неко ко првог радног дана све 100% зна да ради?

Можда такви само не могу да нађу посао у струци. Јел треба да буду незапослени? Како се неко оспособљава за ношење дрва, постоји ли школа за то или нешто тако? Неко не зна да веже пертле, и то треба негде научити.

Где је гаранција да ће се после волонтирања радити такав посао? Постоји ли волонтирање за програмирање или за друге ствари? Треба увек учити да би на крају био незапослен или радио опет нешто непознато.
vidis kako usko razmisljas.
evo ja..zavrsio sam masinski fakultet i ne radim u struci.. ja sam se posle fakulteta usavrsavao u stvarima koje me zanimaju i radim potpuno druge stvari koje nemaju veze sa masinstvom... znaci moze i ne moras da radis u struci.

vidis kako usko razmisljas.
evo ja..zavrsio sam masinski fakultet i ne radim u struci.. ja sam se posle fakulteta usavrsavao u stvarima koje me zanimaju i radim potpuno druge stvari koje nemaju veze sa masinstvom... znaci moze i ne moras da radis u struci.
За оно што мене занима за то треба школа а можда нема ни школе за то јер сам пеиспитивач свега и аналитичар а не бубало. Мене сарадња са људима јако не занима, приватно се свакако не дружим ни са ким и нити сад желим, а за све тако нешто мора. Волео бих да може АИ да запошљава, питао сам је, каже нема такву могућност.

Bitno je da pokažeš da si zainteresovan za taj posao.

Garancije postoje za male kućne aparate, ali ne postoje za život, za sve oblasti života.

Da li vidiš koliko ljudi piše na tvojim temama? Ti za svaki dobronameran savet nađeš neku manu. Ne znam zašto to radiš.

Da li vidiš koliko ljudi piše na tvojim temama? Ti za svaki dobronameran savet nađeš neku manu. Ne znam zašto to radiš.
Где су ми такви људи у реалу и на послу? Ја вас не познајем. Мој чет овде је празан исто као и на фејсу, а сад више и не желим да се дописујем ни са ким. Јел неко од вас изашао са мном летос, није. Нисте ми блиски, како можете да утичете на моје размишљање? Није никог од вас било кад ми је било најгоре. Није никог било синоћ да ме штити од узнемиравања на послу.

Где су ми такви људи у реалу и на послу? Ја вас не познајем. Мој чет овде је празан исто као и на фејсу, а сад више и не желим да се дописујем ни са ким. Јел неко од вас изашао са мном летос, није. Нисте ми блиски, како можете да утичете на моје размишљање? Није никог од вас било кад ми је било најгоре. Није никог било синоћ да ме штити од узнемиравања на послу.
Pa sta trazis ku... ovde i samo kukumaces,kao neka baba.

Back