Zašto su teži poslovi često manje plaćeni od lakših poslova?

Трговац, достављач, било који помоћни радник, најчешће раде сменски рад. Неко ко ради у канцеларији или било који други плаћенији посао чешће ради од 8 до 16 или од 9 до 17, и плаћенији су. Сменски рад је веома отежан услов рада.
da pokusam da ti pojasnim zasto je ovako.
ovih koji znaju da rade "kancelarijske" poslove ima manje od ovih drugih.
zato u startu imaju vecu platu.
ali ajde da probam plasticnije da ti objasnim.
zamisli firmu sa 100 zaposlenih
imaju nekih 15 "kancelarijskih" i 85 klasicnih radnika.
ovi prvi imaju vise plate ovi drugi dosta nize.

sad cu ti pojasniti dva osnovna razloga zasto.

prvi razlog je da ovi drugi ne mogu da rade poslove prvih a poslovi drugih ZAVISE od poslova prvih..da nema ljudi koji ugovaraju poslove, koji ih obradjuju, koji sve to sta radnik iz proizvodnje uradi oblikuje u proizvod i prodaju ovi drugi ne bi imali posla i ne bi mogli da rade.

drugi osnovni razlog je prosta racunica... ovih drugih ima puno i kad se njihova plata pomnozi sa brojem zaposlenih dolazimo do ogromnih iznosa koje firma ne bi mogla da izdrzi ako bi ih placala vise.

moj primer
15 zaposlenih po 150.000 = 2.250.000
85 zaposlenih po minimalcu 60.000 = 5.100.000
jel vidis nesrazmeru?.. a sad kad bi radnici imali samo malo visu platu od minilca recimo 80.000 dolazimo vec do 7 miliona mesecna i to pricam neto..bruto bi izaslo firlmu oko 12 miliona dok "kancelarci" kostaju firmu oko 4 miliona bruto...
sad zamisli da tih 85 mnozis sa platama ovih "kancelaraca".... firma bi propala.

zato lepo uci skolu ili se barem usavrsi (nekad su bili VKV radnici sa daleko visim primanjima od KV i obicnih radnika) i imaces veca primanja.

svakoj firmi trebaju strucnjaci na mestima radnika.. u ozbiljnijim firmama dobri radnici nekad imaju vise plate od inzenjera.
zato su plate tajna informacija.

Poslednja izmena:
Znaš kako, pravnik može da bude vozač kamiona, ali vozač kamiona ne može da bude pravnik.
P. S. Ne omalovažavam ničije obrazovanje samo pravim analogiju

Najvise pravnika sam upoznao u firmi gde sada radim, svi su operateri za masinama.
Unapredjenje sam dobio jer imam zavrsenu tehnicku skolu sto je uslov za radnu poziciju na kojoj sam sada, kolega je bio bolji operater od mene ali je pravnik, nema tehnicko obrazovanje.

Зато што посао помоћног радника, физичког радника, радника у фабрици....

може свако да ради.

А посао нпр. лекара не може свако да ради, већ само малецни промил становништва.
Pa sto ne rade nego beze u kancelarije? Ja to da radim? Ja fakultet!

Ишао сам раније у три наврата. Не могу они мени да помогну. Ја чак не знам ни да ли имам оверену здравствену картицу јер радим под ПП уговором а пошто имам приходе нећу имати права на бесплатно осигурање него бих плаћао из свог џепа иако то није моја обавеза, не желим да губим "поене" ту где радим тражећи своја права јер ми треба посао, а не могу више ни да се цимам са бирократијом. Доктори нису љубавници ни пријатељи, нити могу да ми помогну да изађем из реалнијих проблема.

Ја уопште не знам да се прилагођавам на нове ствари, не знам да обавим разговор за посао, једноставно уопште не умем да нађем икакав посао, ником не треба неко ко је потпуно нефункционалан прва два месеца и који скроз ништа неће допринети јер је нов, мени је јако непријатно. Хоће ли ме ико запослити ако му кажем да не знам то да радим и да не очекује нешто од мене? Ја овде где сам почео да радим, први дан сам радио под дејством алкохола, нисам малтене знао ни где је улаз у фирму а камоли шта треба да радим и како функционише фирма, ја нисам од оних који смарају друге и запиткују. Како ћу онда на неком озбиљнијем послу?

Али, супротно мишљењима већине, поготово нпр. мишљењу snowtrooper-a, ја сам слободно могу рећи и најбољи радник у оквиру своје радне позиције, слободно нека неко пита моје шефове, ја се додуше не гурам за боље позиције у фирми и нисам амбициозан али оно што ми је поверено је и најбоље урађено у односу на друге који раде под истим условима као и ја. Ја отворено потцењујем себе уместо да глумим да сам способан за нешто иако нисам сигуран да ли је тако, за такве иначе нема посла. Ја имам социјалну фобију, јако сам самокритичан, и стога сам вредан кад ми се да прилика, чак ми је и досадно кад нема посла, док је snowtrooper вероватно професионални шетач, испијач кафа и пушач цигара, галамџија и глумац неког рада, који наизглед делује вредно само јер прича о раду и прави другима тензију на послу, знам ја такве, што неко више прича о раду и критикује нерад то је већи нерадник. Ја сам у ствари и чудан јер више волим да будем хипнотисан послом умерено-споријег темпа него да блејим, тешко ми је оно крени-стани, волим да радим константним темпом тако да snowtrooper готово сигурно није вреднији радник од мене, само је гласнији и успешно прави бу*але од нас.
Vau, ne znam šta imaš protiv snowtrooper-a ali nalupetao si se za medalju.
Momak je odavde gde nije imao perspektivu otišao u češku i tamo od minusa , ne nule, krenuo.
Bez ikog svog, u kolektivnom smeštaju, rad po 12h, noćni rad.
Plus sad ganja papire i bolji posao, naučio je jezik. Čeka da polaže.
Najvažnije ulagao je u sebe, nije sedeo i kukao.
Plus svakog koga interesuje tamo rad iskreno napiše kako je , bez ulepšavanja.

Али, супротно мишљењима већине, поготово нпр. мишљењу snowtrooper-a, ја сам слободно могу рећи и најбољи радник у оквиру своје радне позиције, слободно нека неко пита моје шефове, ја се додуше не гурам за боље позиције у фирми и нисам амбициозан али оно што ми је поверено је и најбоље урађено у односу на друге који раде под истим условима као и ја. Ја отворено потцењујем себе уместо да глумим да сам способан за нешто иако нисам сигуран да ли је тако, за такве иначе нема посла. Ја имам социјалну фобију, јако сам самокритичан, и стога сам вредан кад ми се да прилика, чак ми је и досадно кад нема посла, док је snowtrooper вероватно професионални шетач, испијач кафа и пушач цигара, галамџија и глумац неког рада, који наизглед делује вредно само јер прича о раду и прави другима тензију на послу, знам ја такве, што неко више прича о раду и критикује нерад то је већи нерадник. Ја сам у ствари и чудан јер више волим да будем хипнотисан послом умерено-споријег темпа него да блејим, тешко ми је оно крени-стани, волим да радим константним темпом тако да snowtrooper готово сигурно није вреднији радник од мене, само је гласнији и успешно прави бу*але од нас.

Otisao si pijan na posao i najbolji si radnik?
Kod mene u firmi bi dobio momentalni otkaz.

Ti izmisljas probleme umesto da realno sagledas situaciju.

Sto se tice toga kakav sam radnik, menadzer je trazio da me unaprede a ne moj sef kod koga sam bio niti moj trenutni sef. Trenutni sef je cak morao i da me ubedjuje da prihvatim to radno mesto gde je veca odgovornost.

Momak je odavde gde nije imao perspektivu otišao u češku i tamo od minusa , ne nule, krenuo.
Bez ikog svog, u kolektivnom smeštaju, rad po 12h, noćni rad.
Plus sad ganja papire i bolji posao, naučio je jezik. Čeka da polaže.
Najvažnije ulagao je u sebe, nije sedeo i kukao.
Plus svakog koga interesuje tamo rad iskreno napiše kako je , bez ulepšavanja.

Ranije je bio zvezda Ana foruma. Kukao je i pretio samoubistvom pa je na kraju dobio i trajni ban zbog toga.
Vrti godinama istu pricu i moli za paznjom ako nije trol.

Ti izmisljas probleme umesto da realno sagledas situaciju.

Sto se tice toga kakav sam radnik, menadzer je trazio da me unaprede a ne moj sef kod koga sam bio niti moj trenutni sef. Trenutni sef je cak morao i da me ubedjuje da prihvatim to radno mesto gde je veca odgovornost.

Ranije je bio zvezda Ana foruma. Kukao je i pretio samoubistvom pa je na kraju dobio i trajni ban zbog toga.
Žao mi ga je ali to nije razlog da piše svašta.

Zašto ne tražiš drugi posao?
Зато што се нигде не сналазим као нов и јер ми треба 2 године да се навикнем на окружење. Могу једино да будем незапослен

mislim da brkas tezine poslova.
postoje fizicki teski poslovi
postoje poslovi koji su teski jer treba da znas da bi ih radio
Ја гледам општу тежину, све рачунам. Посао са сменски радом је тежи посао од неког без сменског рада, макар све остало било исто.

da pokusam da ti pojasnim zasto je ovako.
ovih koji znaju da rade "kancelarijske" poslove ima manje od ovih drugih.
zato u startu imaju vecu platu.
ali ajde da probam plasticnije da ti objasnim.
zamisli firmu sa 100 zaposlenih
imaju nekih 15 "kancelarijskih" i 85 klasicnih radnika.
ovi prvi imaju vise plate ovi drugi dosta nize.
Али много више људи би хтело то да ради, а многе од тих послова може да ради скоро свако.

Он ме годинама због својих неких комплекса чачка а ја буквално ништа њему не радим јер ми је тотално небитан.

Добро сам радио свој посао. Пијанство је лична ствар и стање организма. Да ли би неко добио отказ због лекова за смирење? Изгледа да су код вас пожељније трезне ленштине него вредни алкохоличари. Што се мене тиче, боље ми је да трезан живим од социјале него да радим пијан ако је то већ проблем.

Kukao je i pretio samoubistvom pa je na kraju dobio i trajni ban zbog toga.
Па ја сам се тако осећао.

Ја сам усамљен, тражио сам девојку а добио сам вређања. И даље сам усамљен. Ти вероватно ћаскаш чак и на свом послу са другима. Имам страшно велику моћ да уђем у свој свет фантазија и нон-стоп размишљам о свему, па се често и не осећам усамљено, то сам морао да развијем због усамљености. Ти би цркао после месец дана да си исто тако социјално изолован као и ја а знаш да се спрдаш са другима, чим ти ћаскаш са шефом немаш проблема са социјализацијом.

Ако не знам да обавим дејт не знам ни да обавим разговор за посао. Ако нисам привлачан девојкама и свим људима, нисам привлачан ни послодавцима. Ако никад нисам био са девојком и ако не знам да комуницирам приватно са другима, не знам онда ни да комуницирам на послу. Ако сам био одбациван у школи заслужујем да више не будем одбациван нигде макар нигде не радио. Поштено.

Код мене на истој позицији као и ја већином раде људи са менталним сметњама, то су једноставно дискриминисани људи за које друштво сматра да их треба газити јер су такви. А сад наставите да причате о учењу и заслугама и пи*шајте по њима. Кад ја нигде нисам радио због социјалне фобије називали су ме ленштином и све најгоре, па нормално је и да неко такав и размишља о самоубиству.

Ако не знам да обавим дејт не знам ни да обавим разговор за посао. Ако нисам привлачан девојкама и свим људима, нисам привлачан ни послодавцима. Ако никад нисам био са девојком и ако не знам да комуницирам приватно са другима, не знам онда ни да комуницирам на послу. Ако сам био одбациван у школи заслужујем да више не будем одбациван нигде макар нигде не радио. Поштено.
moras da se boris za sebe.
pretpostavljam da nemas pojma da nacionalna sluzba za zaposljavanje pravi ATP obuke (aktivno trazenje posla) gde te uce kako da pravis CV i kako da se ponasas na razgovoru za posao.
prati desavanja, informisi se...nece niko da dodje i kaze ti "slusaj sine radi to i to..." ako zelis da izadjes iz situacije u kojoj si moras sam da se pokrenes.

Ја сам због своје социјалне фобије био ДИСКРИМИНИСАН и у образовању и у тражењу посла, а и на самом послу. И онда овакви као што су snowtrooper врше насиље над нама.
u tvojim postovima samo vidim kako branis svoje ponasanje i svoje stavove umesto da razmislis sta ti kazemo i nesto uradis po tom pitanju.

snovko ne vrsi nasilje..snovko je vredan i marljiv covek koji je ortisao u pecalbu da bi lepo ziveo ... da li si ti razmisljao da odees u inostranstvo?

e za to treba imato mooda a ti samo zelis da kukas.. za tvoju situaciju ne mozes druge krivit nego samo sebe.
uradi nesto, pokreni se.

Он ме годинама због својих неких комплекса чачка а ја буквално ништа њему не радим јер ми је тотално небитан.

Добро сам радио свој посао. Пијанство је лична ствар и стање организма. Да ли би неко добио отказ због лекова за смирење? Изгледа да су код вас пожељније трезне ленштине него вредни алкохоличари. Што се мене тиче, боље ми је да трезан живим од социјале него да радим пијан ако је то већ проблем.

Па ја сам се тако осећао.

Ја сам усамљен, тражио сам девојку а добио сам вређања. И даље сам усамљен. Ти вероватно ћаскаш чак и на свом послу са другима. Имам страшно велику моћ да уђем у свој свет фантазија и нон-стоп размишљам о свему, па се често и не осећам усамљено, то сам морао да развијем због усамљености. Ти би цркао после месец дана да си исто тако социјално изолован као и ја а знаш да се спрдаш са другима, чим ти ћаскаш са шефом немаш проблема са социјализацијом.

Nemam ja komlekse vec sam oguglao na tvoju kuknjavu kao i ceo Ana forum. Pitanje je do kada ce ovde da te trpe.

Propisana terapija nije isto sto i pijanstvo. Po ugovoru je nulta tolerancija na alkohol sto se kaznjava momentalnim otkazom a svaka linija ima svoju normu i novcane bonuse koji zavise od toga koliko si vredan pa lenstine ne dobijaju bonuse vec otkaze cim se nadje zamena.

Ako si se tako osecao trebao si kod strucnog lica da ides a ne da pretis drugima i izazivas im grizu savest.

Dobio si sta si zasluzio.
Nekoliko devojaka ti je dalo vise nego odlicne savete i odlucio si sve da ignorises i jos uvek teras po svom, da su svi krivi osim tebe za tvoje trenutno stanje sto je daleko od istine.

Imao sam probleme i ja ali nisam kukao vec sam se izborio sa dobrim delom njih.
Sa sefom ne caskam vec pricam o poslu koliko je to potrebno, ostalo vreme radim.

Kuknjava te ne vodi nigde, lekcija koju vec godinama odbijas da naucis.

snovko ne vrsi nasilje..snovko je vredan i marljiv covek koji je ortisao u pecalbu da bi lepo ziveo ... da li si ti razmisljao da odees u inostranstvo?

e za to treba imato mooda a ti samo zelis da kukas.. za tvoju situaciju ne mozes druge krivit nego samo sebe.
uradi nesto, pokreni se.
Размишљао сам. Немам с ким да идем и нема ко да ми до најситнијих детаља објасни како тотално скроз све функционише. Шта ако упаднем у неку превару. Није у реду да се неки на новим местима упознају са другима а ја да вечито будем сам без контакта и са ким. Немам му*да јер ми није пријатно да не знам да радим нешто што се од мене очекује, му*да имају они неодговорни "лако ћемо", ја сам велики планер и све тачно волим да знам унапред. Ја кад идем негде увек кренем много раније и сматрам да не треба уопште да се бринем да ћу негде закаснити, док већина крене касно па онда паниче и онда сам им ја крив што не желим да се бринем ни око чега, ја сам такав.

Размишљао сам да будем и фриленсер. Али у време док је ретко ко плаћао порез сви су били у фазону "ма овој држави ништа не треба плаћати, нико то неће видети", мени је непознавање бирократије и начин како да то легализујем била препрека иако не једина али сам био јако демотивисан због тога. После пар година пореска се повампирила и почела да многим или чак и већини дотадашњих фриленсера наплаћује порез и то са каматом, фриленсери су постали велики дужници, били су и протести фриленсера. Многи се тога сећају сигурно. Мене је спасио мој начин размишљања, ја сам на те ствари мислио, иначе бих дуговао десетине хиљада евра. А на крају дођу ти други неодговорни који мени паметују.

Propisana terapija nije isto sto i pijanstvo. Po ugovoru je nulta tolerancija na alkohol sto se kaznjava momentalnim otkazom a svaka linija ima svoju normu i novcane bonuse koji zavise od toga koliko si vredan pa lenstine ne dobijaju bonuse vec otkaze cim se nadje zamena.
Шта ако немаш прописану терапију, немаш права на рад? Јел проверавају алкохолисаност при раду од куће? Који је разлог за кажњавање пијанства? Ја понекад морам тако да радим, ако не будем радио због тога онда није до мене него су мени дали отказ, не занима ме јер нисам дужан да трпим узнемиравања на радном месту. Олакшао си ми, кад ме неко пита што не радим нигде могу да кажем да не радим јер нигде не дозвољавају да пијем док радим, могу да кажем и на разговорима за посао да се ја и алкохол не раздвајамо на местима где није пријатно.

Опет је у питању дискриминација. Кад неко узме ствари у своје руке и учини себе функционалнијим уз помоћ алкохола, тај нема права да ради. Јел треба неко ко користи алкохол да буде социјални случај? Ту се не ради о вредноћи или лењости. Нико није дужан да се бори са некултурном бирократијом и да има посла са некултурним докторима, и да сатима чека у редовима да би некако дошао до лекова за смирење, ја бих их и даље куповао и пио бих их сваки дан да је дозвољено куповати. Шта ако сам ја на неким местима тотално ментално паралисан а уз алкохол далеко боље функционишем?

Чиста дискриминација, надам се да сам успео да објасним о чему се ради. А једнаки универзални доходак за све људе, то беше не треба уводити јер се тиме финансира лењост и није морално?

Опет је у питању дискриминација. Кад неко узме ствари у своје руке и учини себе функционалнијим уз помоћ алкохола, тај нема права да ради. Јел треба неко ко користи алкохол да буде социјални случај? Ту се не ради о вредноћи или лењости. Нико није дужан да се бори са некултурном бирократијом и да има посла са некултурним докторима, и да сатима чека у редовима да би некако дошао до лекова за смирење, ја бих их и даље куповао и пио бих их сваки дан да је дозвољено куповати. Шта ако сам ја на неким местима тотално ментално паралисан а уз алкохол далеко боље функционишем?

Чиста дискриминација, надам се да сам успео да објасним о чему се ради. А једнаки универзални доходак за све људе, то беше не треба уводити јер се тиме финансира лењост и није морално?
Alkohol na radnom mjestu?!
NE

Alkohol na radnom mjestu?!
NE
Зашто? Онда нисам радно способан, али ништа нећу добити по том основу. Прво нека бирократија ради свој посао и нека доктори престану да буду нељубазни, како је по прописима, па ћу можда онда и ја да радим оно што треба, не желим да ме нападају нељубазни службеници и доктори, па чак ни да нарушавају моју приватност, зашто они могу да се тако понашају а неко други не сме да пије само да би био мање под стресом? Имао бих проблема да докажем њихову нељубазност, немаш коме да се жалиш.

Много људи је оправдано одбијало да се вакцинише за време короне, имам и ја права да сматрам да је однос са докторима на моју велику штету и да то одбијем.

Кладим се да би било НЕ за послодавце и само ако би стајало пиво поред мене а да га уопште не пијем. Класичне предрасуде и дискриминације.

Poslednja izmena:
Зашто? Онда нисам радно способан, али ништа нећу добити по том основу. Прво нека бирократија ради свој посао и нека доктори престану да буду нељубазни, како је по прописима, па ћу можда онда и ја да радим оно што треба, не желим да ме нападају нељубазни службеници и доктори, па чак ни да нарушавају моју приватност, зашто они могу да се тако понашају а неко други не сме да пије само да би био мање под стресом? Имао бих проблема да докажем њихову нељубазност, немаш коме да се жалиш.

Кладим се да би било НЕ за послодавце и само ако би стајало пиво поред мене а да га уопште не пијем. Класичне предрасуде и дискриминације.
Алкохолизам је болест.
Пиво испред тебе на послу?
Шта је с тобом?

Алкохолизам је болест.
Пиво испред тебе на послу?
Шта је с тобом?
Ја не испуњавам услове да се класификујем као алкохоличар, од чега бих био лечен? Попијем нешто једном у две недеље јер пазим на своје физичко здравље, замисли да на послу готово уопште и не пијем, алкохол ми служи као средство у случајевима када би други узели лек за смирење. Кад год би требало да имам посла са неком бирократијом ја често узмем па мало попијем, то ми је средство за функционисање када се суочавам са новим стварима. Кад нико неће пазити на моја осећања због бахатости и нељубазности онда морам ја да се побринем за себе алкохолом.

Ја не испуњавам услове да се класификујем као алкохоличар, од чега бих био лечен? Попијем нешто једном у две недеље јер пазим на своје физичко здравље, замисли да на послу готово и не пијем, алкохол ми служи као средство у случајевима када би други узели лек за смирење. Кад год би требало да имам посла са неком бирократијом ја често узмем па мало попијем, то ми је средство за функционисање када се суочавам са новим стварима.
А одакле ти толики подочњаци?

Као мера тежине посла може послужити то где је човек нефункционалнији када је под дејством алкохола или неиспаван. Те ствари утичу и на размишљање и на физичку спретност. Неиспаваност, иначе, јако утиче и на физичку спретност, не само на размишљање.

Не верујем да је добра алкохолисаност и велика неиспаваност више ометајући фактор код послова где се седи и раде умни полу-механички послови него код конобарисања и физикалије, мислим и да је супротно. Баш да видим лоше плаћеног трговца како скроз успешно обавља свој посао неиспаван, док неки директор може да буде и алкохолисан и неће то пуно утицати на његов посао.

Ја слободно могу да кажем да сам због неалкохолисања самац и нефункционалан у друштвеним приликама, да због непијења нисам имао друштво у школи ни девојку, да ме је непијење коштало додатног образовања, да сам повремено пио ко зна где бих догурао, мени је то плус, боље је за мене и да припит радим него да будем трезни социјални случај. Ја и сада губим због непијења јер сам незанимљив кад не пијем па не могу ни са ким да се упознам, дружим, нити да нађем љубав.

Poslednja izmena:

Back