Šta sa Šredingerovom jednačinom? Kakve ona veze ima sa celom pričom?
Ево 'вако Владе синко. Рецимо да нећемо да се надгорњавамо, расплињавамо, доказујемо чији је шворц већи, рецимо да смо нешто да научимо, што би тако човеку од науке као што си ти требало да буде циљ, па макар и мало сузбио свој его. Овај мој "позив на мир" је можда само тактика, ал' и да је тако треба ти против-тактика, па да видимо...
Дакле, ајмо полако.
Ја сам се нагледао разних клипова научника од којих су многи атеисти. Они имају потребу да кад кажу Ајнштајн и кажу Бог, мислим кад цитирају, да кажу како није он мислио на Бога, или није на ТОГ Бога. Међутим, немају потребу да кажу народу да "материја" није оно што народ мисли да је материја. То је оно
колоквијално, које ти покушаваш да избегнеш.
Кад кажем "народ" ту претпостављам и академске грађане, па и научнике који нису космолози или квантни физичари. Па и многе атеисте. Видећеш у спојлеру један клип где атеисткиња (иначе моја омиљена) има поприлично плитко виђење материје. То виђење је да је
материја оно што је опипљиво. Надам се да смо се до сада разумели, дакле говорим ти о народском а не научном виђењу материје.
Шредингерова функција је битна зато што је она савршено јасна и детерминисана у
комплексним бројевима - које не меримо. Такође, подразумева да исти објекат истовремено и јесте и није нешто (фамозна Шредингерова мачка). Народски гледано, то је много ближе ономе што прост народ зове мистика - Мистицизам (од грчког μυστικός мистикос - скривено, тајно). Надам се да смо се до сада сложили.
Што се тиче мерења, учења нечега (али не СВЕГА), предикција и слично - Птоломејев геоцентрични систем ти је био савршено научан. Он је настао на основу тадашњих мерења, имао је практичну техничку примену и сл... Чак и сада може се рачунати тако да је Земља центар свемира (или бар референтног система) пошто повлашћени центар не постоји. Не само то, него могу се правити прорачуни по којима је Земља шупља а ми не гледамо у небо споља, него изнутра. Могу ти то наћи на нету. Дакле, све је то ствар перспективе.
Следи клип о томе колико је свет реалан, ово говори човек из Гугла, дакле ти би требало да озбиљно узмеш у разматрање оно што он рече.
[/SPOILER]