luminarije, nebeska tela, mi znamo da nam svetli sunce,, dan/obdanica je, ali ga ne vidimo kada je oblacno
ja sam ucio astrofiziku, vidi sta je nebeski svod, znaci mozes da se udvaras nekoj da ces skinuti zvezdu s neba, a ona ne postoji odavno, to sto gledate je projekcija, zvezda stvorena 1. dana deli obdanicu od noci, ali se vidi tek od treceg dana
Postanak 1,5 Svjetlost nazva Bog dan, a tamu nazva noć, postade večer, i postade jutro - prvi dan.
Postanak 1,13 I postade večer, i postade jutro - treći dan. Postanak 1,14 Tada reče Bog: "Neka budu svjetlila nebeska na svodu,
Nebeska sfera ili nebeski svod je zamišljena kugla proizvoljno određenog polumjera sa središtem u središtu Zemlje, a na čijem se plaštu projiciraju sva nebeska tijela.
JEL SHVATAS TI STA OVDE PISE? nebeski svod je ono sto se vidi na nebu, projektuje, a znas koliko su neke zvezde udaljene, a gde je nase nebo? nije ih Bog stvorio tada kada ih nam je ucinio vidljivima, ta videla, pa jel znas koliko samo projekcija putuje do nas neke udaljene zvezde?