Zbog čega veliki broj hrišćana veruje u teoriju evolucije?

Tvoj mozak...pokušavam, ali ti tripuješ da si stručnjak.

Bukvalno svetla
luminarije, nebeska tela, mi znamo da nam svetli sunce,, dan/obdanica je, ali ga ne vidimo kada je oblacno
ja sam ucio astrofiziku, vidi sta je nebeski svod, znaci mozes da se udvaras nekoj da ces skinuti zvezdu s neba, a ona ne postoji odavno, to sto gledate je projekcija, zvezda stvorena 1. dana deli obdanicu od noci, ali se vidi tek od treceg dana
Postanak 1,5Svjetlost nazva Bog dan, a tamu nazva noć, postade večer, i postade jutro - prvi dan.

Postanak 1,13I postade večer, i postade jutro - treći dan.
Postanak 1,14Tada reče Bog: "Neka budu svjetlila nebeska na svodu,
Nebeska sfera ili nebeski svod je zamišljena kugla proizvoljno određenog polumjera sa središtem u središtu Zemlje, a na čijem se plaštu projiciraju sva nebeska tijela.

JEL SHVATAS TI STA OVDE PISE? nebeski svod je ono sto se vidi na nebu, projektuje, a znas koliko su neke zvezde udaljene, a gde je nase nebo? nije ih Bog stvorio tada kada ih nam je ucinio vidljivima, ta videla, pa jel znas koliko samo projekcija putuje do nas neke udaljene zvezde?

luminarije, nebeska tela, mi znamo da nam svetli sunce,, dan/obdanica je, ali ga ne vidimo kada je oblacno
ja sam ucio astrofiziku, vidi sta je nebeski svod, znaci mozes da se udvaras nekoj da ces skinuti zvezdu s neba, a ona ne postoji odavno, to sto gledate je projekcija, zvezda stvorena 1. dana deli obdanicu od noci, ali se vidi tek od treceg dana
Ako si učio kao što si učio hebrejski, pa ispadne da tvoj bolji prevod nije bolji prevod onda da se vratiš na časove. :mrgreen:
e jesi... duhovit ... svetli. osvetljava zemlju i kada je oblacno nije noc, a ne vidis sunce
Dobro, makar si naučio da svetli uvek...napredujemo.🤟

hibru nemam pojma, pise ti prevod na engleskom luminarije, i znam od ranije razne tekstove koje sam citao
Pa kako misliš da analiziraš neki tekst, još koji je pisan pre više hiljada godina, bez da poznaješ jezik?
Hajde sad stvarno?
Prozivaš profesora hebrejskog, a tvoja tumačenja vise o prevodu.

Šta misliš, zašto na teološkim fakultetima uče drevne jezike...nemaju pametnija posla?

Pa kako misliš da analiziraš neki tekst, još koji je pisan pre više hiljada godina, bez da poznaješ jezik?
Hajde sad stvarno?
Prozivaš profesora hebrejskog, a tvoja tumačenja vise o prevodu'

Šta misliš, zašto na teološkim fakultetima uče drevne jezike...nemaju pametnija posla?
pa, bukvalno treba momenat da se izgugla prevod, sta je problem?
to sto on zna jezik, opet ne menja fakat da ucitava, a ja sam ti ponudio Psalam 74, Asafov na koji se poziva i kaze da korespondira sa Postanjem, tebe sad ako mrzi da proberis i verujes njemu samo zato sto zna jezik, onda si geda gluperda ti,a ne ja koji sve proveravam.

pa, bukvalno treba momenat da se izgugla prevod, sta je problem?
to sto on zna jezik, opet ne menja fakat da ucitava, a ja sam ti ponudio Psalam 74, Asafov na koji se poziva i kaze da korespondira sa Postanjem, tebe sad ako mrzi da proberis i verujes njemu samo zato sto zna jezik, onda si geda gluperda ti,a ne ja koji sve proveravam.
Da li si ozbiljan? Pogledaš neki prevod?
On ima master iz antičke istorije na Univerzitetu u Pensilvaniji, kao i master i doktorat iz hebrejske Biblije i semitskih jezika na Univerzitetu Viskonsin-Medison, uz sporednu specijalizaciju iz klasičnih studija.

Ti jednostavno nisi razumeo šta on kaže.
Borba protiv haosa (delimično) prethodi onome što je opisano u Postanku...kao i u pričama drugih naroda koje su ovi prisvajali i prilagođavali sebi.
I tu ništa nema kontraverzno.

Doneo si i pogrešan zaključak, jer kao što vidiš ja proveravam...tako sam i video da tvoje mišljenje da je VIDELO bolji prevod od SVETLO pogrešno.
Toliko o tome koliko ti proveravaš.

A zašto je onda bog stvarao i ostatak univerzuma koji se sa Zemlje ne vidi i ne utiče na Zemlju ni na jedan način? Ok, napravio Sunce , Mesec , dan , noć, zvezde , a meteora, crne rupe , planete van naše galaksije ako mu je 7 dana trebalo za Zemlju, koliko je dugo i zašto stvarao sve ostalo?i jel on bog bićima iz nekih drugih galaksija ili oni imaju svog boga? Jel oni imaju bibliju ili nemaju?
Znao je da će ljudi nekada sve to otkriti.

Ulazi u detalje, on je jedan od dva svetla
Nocno svetlo
To nije ulaženje u detalje. To je čisto opisivanje prepoznatljive pojave. Mi kažemo mjesečina ne kažemo reflektovana sunčovina. Znači iz ljudske perspektive izgleda da Mjesec svjetli i to Pismo i opisuje. Da li to svjetlo dolazi od samog Mjeseca ili od Sunca je za pisce Pisma nebitno jer Pismo nije udžbenik iz astronomije.

To nije ulaženje u detalje. To je čisto opisivanje prepoznatljive pojave. Mi kažemo mjesečina ne kažemo reflektovana sunčovina. Znači iz ljudske perspektive izgleda da Mjesec svjetli i to Pismo i opisuje. Da li to svjetlo dolazi od samog Mjeseca ili od Sunca je za pisce Pisma nebitno jer Pismo nije udžbenik iz astronomije.
Ja gore upitah kako bi izgledala biblija da su pisci bili na Aljasci u vreme kad je stalno dan/noc ?

Nije udzbenik iz istorije, nije iz astronomije, nije iz biologije, nije iz geologije, nije iz istine - pa sta je
Knjigica koju su pisali neki jevreji u arabiji?
Nista bogonadahnuce i opste znanje?

Nije udzbenik iz istorije, nije iz astronomije, nije iz biologije, nije iz geologije, nije iz istine - pa sta je
Knjigica koju su pisali neki jevreji u arabiji?
Nista bogonadahnuce i opste znanje?
Sve što je dokazano da nije istina to je metafora. Sve što (još uvek) nije to da se bukvalno tumači.

Back