- Poruka
- 5.525
Dobro kada se učini, ne treba opravdanje, čak i kada ga neko pita...dobar će reći, "nadji mi lošu stranu".Ne postoji univerzalno dobro i zlo...
To su deciji mitovi.
Sasvim sigurno ne postoje ako se uvedu razliciti nivoi inteligencije...
Ako ne, nego se sve svede na IQ 70 , neki prosek Srbije, onda postaje moguce i debatovati, da li postoji univerzalno dobro i univerzalno zlo i pod kojim uslovima.
Ali u startu je lose nesto oznaciti kao univerzalno dobro i univerzalno zlo.
To zahteva tolika ogranicenja ponasanja i shvatanja da su Amisi tehnoloski perverznjaci...
Ali za decu i decija shvatanja je obavezno i dobro uvoditi takva sagledavanja u nekoj meri...
Nesto kao sto vas masovno lazu u Fizici i to je izuzetno prakticno , shvatiti mnoge pojave bez povezivanja sa trenjem, sa otporima, sa kondukcijama.
Kasnije se napomene da su to lazi.
To isto je potrebno i kod dobra i zla...da se napomene , da ne bi deca ostala na nivou debila ili jos gore na nivou primitivaca koji misle za sebe da su dobri.
Ali zanimljivo i vrlo opasno je gledati kako prirucni pojmovi kao univerzalno dobro i univerzalno zlo opstaju u svesti odraslih ljudi , kojima nisu namenjeni.
Ti ljudi kad bi seli i ozbiljno poceli da grade sistem oko svog univerzalnog dobra i zla , vrlo brzo bi videli koliko malo ljudi uopste moze da zivi u takvom sistemu , cak i kad su izuzetno tolerantni u smislu valjda = sigurno bi mogli...
Ono sto je problem na srpskom govornom podrucju i mentalitetu je klasika.
U jednom filmu braca tup i tup2 kazu sledece, mi jesmo glupi ali ne toliko glupi da ne znamo da smo glupi , nego reci ti nama kojom metodom racunas visinu planine.
To je pravilan pristup, inteligencija je brzina, a tupi ce to resiti zrtvovanjem svoga vremena a ne inteligencijom.
Druga stvar je osobina ljudi da ako ne moze brzo , onda odustaju, tu dozvole da im inteligencija koju imaju ili nemaju kroji i svest.
E to je boljka naseg mentaliteta.
I zato se ne debatuje i zato je nemoguce srbima dokazati da ne postoji bezuslovno univerzalno dobro i univerzalno zlo....i zato forum izgleda kao sto izgleda...
Loša odluka može biti dobronamerna ali će uvek biti sa opravdanjem "učinio sam zato što...pa razlog".
Eto razlike. Dobro nema opravdanje jer nema lošu stranu u njemu.