Zasto su ljudi sve gluplji

Ganfajter

Stara legenda
Poruka
85.432
i gluplji ?
Citajuci sta pisu i time ostvarujuci uvid u pozadinu motiva za to pisanje a simultano naziruci nazovi' stavove neutemeljene ni u cemu, dakle ni u znanju ni u iskustvu ne mogu a da se ne zapitam sta se desava?

Ogroman broj ljudi ima nekakvu patolosku potrebu da javno izrazi misljenje kroz neke rigidne stavove koji se po pravilu potrebe mogu menjati (cesto i u totalnu suprotnost) iz nekih pobuda koje ni sami sebi ne mogu da objasne..

Znaci isprazna blebetanja bez ideje i smisla, kursa i cilja koja po svemu sudeci za cilj imaju samo raspravu sa neistomisljenikom, pa i kada ga nema to se moze korigovati, razvodnjavati i opet iznova kaciti na apsolutne gluposti van konteksta u cilju nekakve rasprave koja mislim da ima za cilj neki vid licnog dozivljaja validacije jer je eto nesto nekome rekao..

Jos je vazno napomenuti da takvi ljudi (dakle ogromna vecina) vrlo cesto u razlicitim raspravama zastupaju razlicite stavove bez nekakve temeljne gradacije vlastitih uverenja, tipa:
na jednoj temi ucestvuje samouvereno kao veliki branitelj hriscanstva a na drugoj pise kako bi sekao i vesao pripadnike neke druge grupacije koja po nekim njegovim kriterijumima to zasluzuje.. ili recimo radikalna feministkinja koja sa druge strane ima ogromnu nostalgiju za vremenom rane mladosti svog zivota iz koga su sve uspomene zapravo proizvod patrijarhata... ili neko ko zagovara promiskuitet i poligamiju a uporedo se hvali MM MZ moj partner / partnerka totalno ekskluzivno itd

Sta je tu ispred cega i koji to procesi u dubinama ljudske psihe ucestvuju u stvaranju takvog coveka koji nece ni sta hoce ali zna kad hoce a ne zna zasto hoce..

Napomenucu i to da kultura dijaloga gotovo vise ne postoji i da su ovi navedeni primeri ljudi zapravo saucesnici u vlastitom porobljavanju jer sloboda misli i javnog izrazavanja je obesmisljena sa svim tim gore navedenim.

Ja licno mislim da je po sredi delovanje citavog spektra psihotronskog oruzja koje ima veliki uticaj na ljude i od njih uspesno stvara totalne budale koje nisu sposobne niti da imaju vlastito misljenje niti da ga zastupaju a logicno ni da ga objasne nekome
Znaci onemoguceni da dekodiraju realnost bez integriteta zdrave i zrele licnosti i doze sposobnosti za kriticko razmisljanje i skepsu/
Tako da danas svako moze biti u pravu jer istina nije ono sto jeste i tamo gde jeste vec ono u sta pojedinac odabere da veruje..
Rec vise nema tezinu niti laz ima posledicu i stoga je izjednacena rec budale sa recju pametnog coveka.

Ne zeleci nikoga da uvredim moram da konstatujem da je po mojim kriterijumima velika vecina ljudi danas apsolutna budala i to izjavljujem pod punom moralnom odgovornoscu.
Ne radi se o tome da li je neko manje pametan (glup) jer je i to relativno i podlozno tumacenju, radi se o tome da to postaje opsteprisutno i kao takvo opasno.

Ako ima neko strucan cenio bi da mi objasni ovu pojavu jer mi stvarno nije jasno sta su uzroci i koji ce biti krajnji rezultat te pojave

zakvaljujem'

i gluplji ?
Citajuci sta pisu i time ostvarujuci uvid u pozadinu motiva za to pisanje a simultano naziruci nazovi' stavove neutemeljene ni u cemu, dakle ni u znanju ni u iskustvu ne mogu a da se ne zapitam sta se desava?

Ogroman broj ljudi ima nekakvu patolosku potrebu da javno izrazi misljenje kroz neke rigidne stavove koji se po pravilu potrebe mogu menjati (cesto i u totalnu suprotnost) iz nekih pobuda koje ni sami sebi ne mogu da objasne..

Znaci isprazna blebetanja bez ideje i smisla, kursa i cilja koja po svemu sudeci za cilj imaju samo raspravu sa neistomisljenikom, pa i kada ga nema to se moze korigovati, razvodnjavati i opet iznova kaciti na apsolutne gluposti van konteksta u cilju nekakve rasprave koja mislim da ima za cilj neki vid licnog dozivljaja validacije jer je eto nesto nekome rekao..

Jos je vazno napomenuti da takvi ljudi (dakle ogromna vecina) vrlo cesto u razlicitim raspravama zastupaju razlicite stavove bez nekakve temeljne gradacije vlastitih uverenja, tipa:
na jednoj temi ucestvuje samouvereno kao veliki branitelj hriscanstva a na drugoj pise kako bi sekao i vesao pripadnike neke druge grupacije koja po nekim njegovim kriterijumima to zasluzuje.. ili recimo radikalna feministkinja koja sa druge strane ima ogromnu nostalgiju za vremenom rane mladosti svog zivota iz koga su sve uspomene zapravo proizvod patrijarhata... ili neko ko zagovara promiskuitet i poligamiju a uporedo se hvali MM MZ moj partner / partnerka totalno ekskluzivno itd

Sta je tu ispred cega i koji to procesi u dubinama ljudske psihe ucestvuju u stvaranju takvog coveka koji nece ni sta hoce ali zna kad hoce a ne zna zasto hoce..

Napomenucu i to da kultura dijaloga gotovo vise ne postoji i da su ovi navedeni primeri ljudi zapravo saucesnici u vlastitom porobljavanju jer sloboda misli i javnog izrazavanja je obesmisljena sa svim tim gore navedenim.

Ja licno mislim da je po sredi delovanje citavog spektra psihotronskog oruzja koje ima veliki uticaj na ljude i od njih uspesno stvara totalne budale koje nisu sposobne niti da imaju vlastito misljenje niti da ga zastupaju a logicno ni da ga objasne nekome
Znaci onemoguceni da dekodiraju realnost bez integriteta zdrave i zrele licnosti i doze sposobnosti za kriticko razmisljanje i skepsu/
Tako da danas svako moze biti u pravu jer istina nije ono sto jeste i tamo gde jeste vec ono u sta pojedinac odabere da veruje..
Rec vise nema tezinu niti laz ima posledicu i stoga je izjednacena rec budale sa recju pametnog coveka.

Ne zeleci nikoga da uvredim moram da konstatujem da je po mojim kriterijumima velika vecina ljudi danas apsolutna budala i to izjavljujem pod punom moralnom odgovornoscu.
Ne radi se o tome da li je neko manje pametan (glup) jer je i to relativno i podlozno tumacenju, radi se o tome da to postaje opsteprisutno i kao takvo opasno.

Ako ima neko strucan cenio bi da mi objasni ovu pojavu jer mi stvarno nije jasno sta su uzroci i koji ce biti krajnji rezultat te pojave

zakvaljujem'
Zato što vreme provode na krstarici umesto da rade neke korisne stvari

Nisu ljudi gluplji nego sto su bili, posmatrani kao grupacija ili zajednica, cak i pojedinci, no samo su pojavom interMeta (pogotovo drustvenih mreza i ovakvih portala na kome pisemo) mnogi od tih koje u zivotu pre globalne mreze i onoga sto nam danas omogucuje, "isplivali" u nekom trenutku tvoga online zivota. Cak iako bi takve ljude pre interMeta ili u sadasnjem realnom zivotu sreo odbacio bi ih kao budale ili zbog svih onih razloga sto si pobrojao. Jednostavno, interMet je najdemokratskije mesto, mesto gde svako ima pravo svoga glasa ma koliko iscasen, neobrazovan ili poluinformisan bio. Cesto "neki" napadaju tekovinu demokratije da na izborima svi imaju isto pravo glasa kao nesto totalno nepravedno i nesvrsishodno pozivajuci se na to da neki primitivni, neobrazovani i krezubi gradjanin van kruga dvojke ima istu demokratsku tezinu na izborima kao pametni, obrazovani i sa svim zubima u zubalu zitelji kruga dvojke. E, interMet je jos vise doveo do izrazaja tu disproporciju, mada on nije obavezujuci, niti merodavan za bilo sta bitno, daleko je od ranga neceg kao sto su izbori.

Sta nagoni ljude da ponasaju tako kako se ponasaju na inteMetu? Zasto svoju "glupost" pruzaju na "izvo'lte"? Jednostavno frustracija u realnom zivotu i anonimnost koje im pruza globalna mreza. Zamisli ako si od osnovne skole drugorazredan, nisi najinteligentniji, nisi najvredniji, najistaknutiji bar u igranju klikera, pa se tako nastavi kroz srednju skolu, kroz fakultet (ako uopste dospes tamo), kroz zaposljavanje, zivot... negde ta frustracija izadje. Bolje na forumima i drustvenim mrezama nego uzivo, recimo kao kod onog decaka iz Ribnikara ili ovog najnovijeg ubice, ubice Carlija Krika. Jer forumi i drustvene mreze nisu obavezujuci u zivotu, nisu realni i vecina nas to dzoivljava samo kao ispunjavanje (ekstremnog) viska slobodnog vremena. Na zalost postoje i oni koji na kraju podlegnu i online pretvore u realnost te na kraju puknu.

Poslednja izmena:
Najveći razlog je nedostatak sopstvenog iskustva u bilo čemu. Ljudi nemaju podsticaje da uključe mozak i to je to. Živi se lagodno bez neke velike muke i obaveza i nema nikakvom stimulansa da se pomuče oko nečega, da probaju pa pogreše, pa probaju na drugi način. Teorijska znanja za lelemudanje kao iz enciklopedije ali praksa teška nula.

Apropo demokratije interMeta, zvog svih ovih desavanja sirom sveta, pogotovo u USA, sveopsteg ludila u pljuvacini, pretnjama, indoktrinaciji, namernom i neshoticnom sirenju laznih informacija i , sto vole da kazu, hibridnom ratu nekih neprijateljskih drzava - pojavila se ideja (opet na interMetu) da se ogranici ta online demokratija odnosno nekaznjiva haoticnost.

Naime, zato sto preko interMeta mozes zbog namerno ubacene lazne "glasine" mozes zavrsiti karijeru kao politicar ili recimo strucnjak, zato sto ce neko neovlasceno "pustiti" u online javnost tvoje stvarne a privatne informacije, zato sto ve neko na interMetu da ti nacrta magarece usi (citaj, da ko zna sta lazno napise ili montira), zato sto ces unistiti neciji biznis laznim revjuima na mrezama ili google mapama, zato sto je neko stvarno samo glup i ne razmisljajuci siri "proverene" informacije koje je saznao na svojoj facebook ili tik-tok grupi... zbog svega toga postoji ideja da se na interMetu uvede cenzura i da mozes da tamo imas pristup iskljcivo sa registrovanim ID-om, znaci nema anonimnih "otkrivanja istine", pretnji, psovanja necijih roditelja bez posledica, nema VPN-a, nema laznih registracija. Znaci, zna se imenom i prezimenom ko preti vesanjem na bandere (zvvvrr, na vratima policija), ko objavi tvoju fotografiju i adresu (zvrr, na vratima dostavljac sudskih poziva).

Jer, ovo vreme je vreme Divljeg Zapada na interMetu, jos se nije pojavio sherif koji ce naterati sve da se pridrzavaju zakona, niti se pojavila moralna policija zajednice koja ce da osudi nemoralno ponasanje. Postoji samo pojedinac ili linch gomile ( sveopsti napad na drustvenim mrezama radi osude, bilo iz dobrih bilo iz bizarnih razloga).

Глобални центри моћи раде деценијама на заглупљивању што шире популације. Преко медијске машинерије гдје се избацују едукативни садржаји уз поплаву ријалити и талк шоу садржаја, имамо и једну таблоидизацију медију, и преко других видова популарне културе.
Имамо и нову појаву кроз коју се врши заглупљивање широких популација преко бота вјештачке интелигенције, гдје људи све више губе навику да траже информацију, губе навику размишљања да ли то што нађу има основа, некад и смисла, већ за било које питање траже помоћ ChatGPT-а а онда то по потреби пренесу и пласирају вјерујући да ће бити паметнији него што јесу.

Ипак иако се ради опасно на заглупљивању што веће популације, гдје се плодније тло налази у економски развијенијим и за сада уређенијим земљама јер су те нације већ подобро индоктринисане, обликоване глобалистичким системом вриједности, нисам сигуран да читаво човјечанство клизи ка заглупљивању. Читајући коментаре, објаве, по друштвеним мрежама, порталима, форумима, стиче се такав привид. Но проблем човјечанства јесте, а тако је од најстаријих времена, што су паметни људи пуни сумњи а будале пуне самопоуздсања.

То имамо и на овом форуму. форумаши који припадају мислећим људима или барем теже, код сваке објаве су пажљиви, пазе шта ће написати, да ли ће објава помоћи сагледавању теме, промисле прије него се дохвте тастатуре. Они плићег ума немају тај проблем, шта им падне на памет они лупају по тастатури, колико год било глупо, ван теме или се понављале исте реченице до бесвијести, они не стају. И стварају привид који могуће не одговара стварном стању

Poslednja izmena:
no samo su pojavom interMeta (pogotovo drustvenih mreza i ovakvih portala na kome pisemo) mnogi od tih koje u zivotu pre globalne mreze i onoga sto nam danas omogucuje, "isplivali" u nekom trenutku tvoga online zivota

Potreba da se iznese neki stav, da se komentariše o nekom događaju, o nekoj ličnosti postoji veoma, veoma dugo. Od trenutka kada su se pojavile prve dnevne novine koje su imale rubriku " pisma čitalaca".

Internet je samo ubrzao iznošenje nekog stava, ali mislim da još postoje "pisma čitalaca" u dnevnim, nedeljnim ili mesečnim novinama, časopisima.

@neoplanta again javi se, molim te. 🙂

Potreba da se iznese neki stav, da se komentariše o nekom događaju, o nekoj ličnosti postoji veoma, veoma dugo. Od trenutka kada su se pojavile prve dnevne novine koje su imale rubriku " pisma čitalaca".

Internet je samo ubrzao iznošenje nekog stava, ali mislim da još postoje "pisma čitalaca" u dnevnim, nedeljnim ili mesečnim novinama, časopisima.

@neoplanta again javi se, molim te. 🙂
Jedino sto je u rubrici "pisma citalaca" ili to pismo bilo promisljeno od samog citaoca ili provereno od redakcije - te su se retko objavljivale izmisljotine i lazi a sve je bilo uljudno. Danas je u porukama kosrisnika, hmm, bar 90% lazi, neproverenih informacija ili pljuvanja/psovanja.

Back