Zasto su ljudi zli

Deca se prave da bi se samokaznjavali roditelji , tako to roditelji vide...
Cista sebicna potreba da se ostavi svoja kopija koja ce trajati posle smrti , to je motiv kod vecine...
Za balkan je nepotrebna neka sira analiza, postoji ali je nepotrebna za balkan..

Sve je ovo bilo dobro dok nisi dosla da te operise taj koji je prepisivao ....
E onda si umrla na operacionom stolu , jer nisi bila dovoljno jak pacijent da prezivis operaciju....samo najjaci opstaju kad se skola prolazi ofrlje i kako ko stigne..
mislis da je to ova devojcica sa 8 godina bas to znala,
i za sekund skontala koje su posledice,
pa ih zato prijavila,
pre ce biti da ce se taj tako mali, a vec veliki cinkaros
od silnih bolesnih ambicija u poslu, jednom propiti,
pa tako pijan operisati,
nego sto ce ovaj sto je prepisivao zavrsiti medicinski fakultet
ili si i ti u skoli cinkario

Ja sam onaj koji odlazi kod svojih klasica koji su postali zubari cenjeni internisti i farmaceuti, i onda vidim sta rade....Stomatolozi kupe diplome i isplati im se. Internisti ili neki drugi specijalisti u medicini ne kupuju ali im je blizak taj nacin razmisljanja sa svojim osobljem koji su praktikovali u osnovnoj i srednjoj skoli....tj ne znaju da podese ni obicne kolorimetre ili druge instrumente koji sluze za tacne hemijske analize a oslanjaju se na to toliko mnogo da bi covek ocekivao da bar tu budu precizni.

Javasluk se ne uci kasnije nego tada...
Isto vazi i za pedantnost u radu i postovanje sistema...uci se od 4 do 8 godine...delimicno neko zakasni pa moze i malo kasnije.

Ali meni je glupo da ovo uopste pisem, jer to je tako daleko za citaoca koji je sa Balkanskih prostora..
Ovde je sve jednostavnije, ako opravdavas onog ko ne zeli masovno prepisivanje u razredu , onda si ti bio takav i tacka, nalivanje na svoju vodenicu je zakon, ne pravilo nego zakon....

Toliko o objektivnosti u Srbiji i balkanu.

Naravno to se kasnije ugradi i u pravosudje...i na fakultete i imamo samo prenosenje u sledece generacije..

Ja sam u svojih 9 godina znao sto sta , samo ljubav i ta muvanja sta je seks kres shema i sta je ljubav brak i koje su to razlike nisam znao....to su socijalni konstrukti pa dete ne zna, ali ovo ostalo zna itekako...
A da ne pricam u 12 13 godina...iha...pa tu znas i sta znace fetishi , sta je dan a sta noc...

ti si verovatno ubedjen da si dobar covek i da zato mozes da radjas decu,
ali mozda ce tvoja deca sutra tvrditi drugacije,
kao sto ti sad tvrdis,
ovo ti je nesto u smislu,
kad bi covek znao gde ce pasi, ne bi tud prolazio,
i opet je naekorektno prebacivati krivicu na drugoga,
da ima uticaja ima, ali ipak zavisi od tebe
Sta zavisi od deteta od 2 do 7 godina, koje raste i razvija se u haosu ?

Ima li ikakve sanse za normalan razvoj devojcica koju odgaja samohrana majka, koja se bavi prostitucijom i koja za dan promeni nekoliko musterija ?

Sta zavisi od deteta od 2 do 7 godina, koje raste i razvija se u haosu ?

Ima li ikakve sanse za normalan razvoj devojcica koju odgaja samohrana majka, koja se bavi prostitucijom i koja za dan promeni nekoliko musterija ?
ima, ja nisam ni odrasla pored svoje majke, iako sam je imala,
na drugoj temi sam napisala da se ne secam dal me kad zagrlila,
i sta sad, na koga ja da se ljutim i koga da krivim,
da li da dozvolim da mi ta majka opet, i kao odrasloj osobi zagorca zivot

Koliko je nizak nivo svesti na balkanu i u Srbiji to je ovakva tema uvek povrsna i neka prica na nivou osnovne skole, nikad nije dublja...
Cak i kad imamo 3,4,5 psihologa sa ovih prostora, sve se to svede na taj nivo osnovne skole...
Jer postoji potreba da se dobije rezultat pre nego sto se ista kaze...
Ova tema se na bavi Srbijom.
Problemi ljudi su isti na celoj zemaljskoj kugli...
i time se bavi psihologija

Toga ima svugde, da su ljudi nesvesni vecinom...
Jer se ne suocavaju sa istinom i jer nisu na nivou ljubavi.

Ne bih ja rekao , Srbija je postala neka vrsta zoo vrta, sa prilicno glupim tj socijalno nepismenim stanovnistvom...
Ima to prednosti , nije za dzaba odradjeno , ali to je zalosno da budes poznat po tome dok su nemci poznati po disciplini i uber allles metodi ili Svajcarci poznati po tome da ih zanima da sve bude primenjivo za sve u istom trenutku , nesto sto ih cini prilicno jedinstvenim na Svetu..

Nego da mi zaebemo idealizacije pojedinaca i njihovo smrkanje....nek uzivaju u tome sto misle , posle nek objasnjavaju neobjasnjive pojave kao nesto sto se formiralo bukvalno u 5 dana i tako kao i do sada..

Vecina ljudi u Srbiji je u CSI kickbacku....Cinizam, sarkazam ironija kickback...
Ono sto sam prvo mislio je da je tu primer cist ko suza zluradosti....onaj ko komunicira ovim modelom je vise nego jasno zlurad...
Medjutim, posto je Srbija postala idealna za proucavanje psiho i sociopatologija , poznata u svetu po tome, pocinjalo je da bude vidljivo da tu ima i jos neceg osim ciste zluradosti...

Osecaj nekog cudnog rasterecenja ili zadovoljstva, ne znam tacno , posle izvrsenog napada ili kontranapada CSI....
E sad, to se javlja u ovako zatrovanoj sredini sa jakom nekulturom komunikacije i logike vrlo cesto...i onda CSI kontranapad tj kickback osete razni profili licnosti...
Ono sto se tu mozda treba reci je da dok je seljacko svinjski mentalitet , nema neke opasnosti, on to melje kao dobar dan u psihi....
Medjutim oni koji su na granici da budu nesocipatoloski ili da budu savesni i svesni , e oni mogu vremenom da predju granicu da ne budu seljacko svinjski po profilu i onda moraju da izbegavaju CSI komunikaciju jer ce ili ici ka depresiji ili ka raku ili ka ciru...
Tj formira im se unutrasnji konflikt svejedno sto su to radili i ranije...

Za ove prve zluradost dodje kao dobar dan...pa im i ta CSI kickback dodatna komponenta ne smeta...rasterecenje od napada...ali rekoh javlja se i kod ostalih koji inace ne nalaze zadovoljstvo u zluradosti..

A specijalnost u Srbiji , nevezano za ovo CSI, znaci CSI je svuda u svetu, ali specijalnost u srbiji je da ljudi ne mogu da se snadju ako prethodni dijalog, pricu ne spojis na koju ces stranu da ti bacis sledece misljenje, za ili protiv...
Bukvalno moras da najavis da ce sledece misljenje biti protiv ili za...nema veze sto ce biti o trecem..
Procenat nesnalazenja je prilicno veliki , znaci ispada bar 30% odmah u cugu...sto je mnogo....A mozda i raste taj procenat...i onda se obicno javi rekacija, "ne mogu da te razumem sta kazes".
Da li mogu da razumeju sta kazes kad im najavis za koju stranu pricas?
Oni , tih 30 40 50 % kazu da mogu , vrlo lako..

Poslednja izmena:
ti si bas duboko zaglibio,
proglasavati vecinu ljudi za zlobne,
to moze samo pomraceni um,
da je vecina ljudi ttakva, ovaj svet ne bi odavno postojao,
jer je to jednostavno neizvodljivo,
s druge strane oznacavas samo srbiju
kao jedino zlo na ovoj planeti,
pa ko tebi brani da uzmes svoju sudbinu u svoje ruke,
sta ti je ta mala crna tackica srbija,
u odnosu na toliko rajsko prostranstvo,
gde si odavno mogao da uzivas u plodovima gartena edena
al ti izgleda volis da se samomrcvaris,
i da mrcvaris ljude oko sebe, tj. vecinu,
i nameces vecini svoju volju,
i optuzujes ih sto ne misle i ne rade kao ti

Neki su govorili da čovek kada bi bio osvešćen totalno nikad ne bi bio zao.
Tako da po toj priči zlo je vrsta slabosti i nedovršenosti. Tamo gde inteligencija prekida ne ide dalje gde de pojave frustracije komleksi počinje prvo zlođ
Uzmimo da je to tacno...za sada...
Ali ovo je komunikacija izmedju tebe i mene, znaci nista ovo jevropa i slicna boranija...
Zasto ovako kazem, pa zvog navedenog da se sve u Srbiji i poreklom iz Srbije tumaci preko konteksta kao neciji nastavak ili prethodovanje...

Po nekom mom sagledavanju nije linearno to u vezi inteligencije..
Znaci tacno je da onom ispod 95IQ mnogo stvari ne mozes ni da osvetlis, a i ne treba to da radis, i on ce ziveti svojim animalnim zivotom, posto za to ne treba inteligencija...cak i kad je imas taj izbor ti ostaje...

Ali IQ 110 120 125....ne donose mnogo po pitanju socijalnih odnosa...donose , ispravi se jedna dve tri cetiri stvari....ali ne nesto totalno opste i drugacije...

Tek kad IQ zagazi preko 135 , 140 ali sve ovo po starim skalama, odjednom vidis promenu u opstem pristupu te osobe....npr nikad se ne fokusiraj na problem nego na resenje...
Tako da kod IQ izgleda da postoje pragovi +/- neko odstupanje malo , gde osoba pocinje da bude socioloski nadarena za drugacije sagledavanje...

Ne kazem da ni nizi IQ ne mogu da budu bez tih sociopatologija, nego samo gledam IQ kao faktor...

Ovo prvo IQ95 trebalo bi mnogo veci broj ljudi da primeti , ali ne sada...
Npr sada je prosek javni IQ71 a prosek ljudski IQ74, dakle Srbija je prilicno otisla u out po pitanju inteligencije....
95 je prilicno nedosanjan san....naravno ima na netu raznih testova i ovi novi IQ testovi cak i kod mense sibaju sve vece cifrice...mozda su to novi standardi ne znam...
U svakom slucaju cifre sve vece ali pokazatelji nisu...

Neki su govorili da čovek kada bi bio osvešćen totalno nikad ne bi bio zao.
Tako da po toj priči zlo je vrsta slabosti i nedovršenosti. Tamo gde inteligencija prekida ne ide dalje gde de pojave frustracije komleksi počinje prvo zlođ
Da tako je...
Svesnost pociva na ljubavi u stvari preplicu se...
A u ljubavi nema zla...
Zlo je slabost, greska, nedovrsenost, greh...

A sta je ljubav?

Kako ljudi vole da filuju besmilene pojmove jedan za drugim.....i u apstrakciji da kao nadgrade neki smisao...to je strasno...

Sta je posledica toga?
Pa one kratke a kao jake poslovice izreke, misli..
Sto su dvosmislenije i sto ih je lakse izvijati u pedeset znacenja to su duhovnije i dublje....vecini...

Ne mogu da opisem koliko je izjava svesnost pociva na ljubavi apsurdna sama po sebi, tj neanaliticka nego politicka...

Zamislite koliko besmiclica bi bilo kad bi svi na svetu bili ubedjeni kao ova zenska aeternum....

Prvi zadatak ili izjava ili zelja......Ne cini zlo.....
A onda pitanje a kako ga prepoznati?
Pa eto kroz ljubav.....i garantujem da ce tu u kratkom vremenskom periodu da bude toliko patnje i osecanja nasilja i zla da ce ljudi biti sretni da ih takva ljubav zaobidje..

Ali uzmimo ono sto je obrnuto od toga, a ovde nije receno.
Ne deluj, ne donosi odluke, ne ogranicavaj, ne radi nista.....ali pokazuj povezanost i trazi put te osobe prema njenoj ideji ljubavi......nesto kao obicno zdravo svaki dan....
E onda ce svaka osoba to da shvati kao jasnu viziju nemanja zla....
Cista igra sa podsvesti i licnim filterima secanja...
Nema zla a ima emocionalne reakcije na vasu pobudu i samim tim vi postajete onaj koji nije zao....
Nema vaseg dejstva to je glavna stvar, da ima bilo bi i nekog sukoba interesa ili neke promene a oba su razlog za vidjenje zla iz ugla bar jedne osobe u okruzenju...
Ali dok nema toga, povezanost se tumaci sve prisnije i tako nastaje osecaj ne zla...

To je osnova ovakvih zakljucaka koje osobe imaju....
Samoubedjenost da poznaju zlo i sta je zlo tako sto manifestuju svoju ideju ljubavi, a tu grese, ili poneko od takvih shvati da treba da manifestuju tudju ideju ljubavi , sto je vec blize istini i onda usled emotivne reakcije imamo emociju nezla......zamislite to emociju....

Odatle i mogucnost koju cesto kazemo da neki ljudi razmisljaju emocijama....ovo je pravi primer za to.....da pitamo osobe koje su upletene u taj svakodnevni ritual , mislice da su razmisljale, a nisu samo su razmisljale emocijama...i nekim svojim wannabe zeljama...

Ranije su postojali mainstream, ali i brojni bocni streami...sad to ne postoji...
Npr ja vidim potrebu da postoji drugi stream, za inteligentnije, normalno da vidim kad vidim da demokratija totalno negira postojanje takvih...iz dva razloga, samim konceptom demokratije i kroz vekovni strah ostalih prema inteligentnima jer postaju uspesniji u istim oblastima a konkurentnost im jasno kaze da je to opasnost..

Vidim da sam već pisao na temu, no moram da kažem da zlo kao takvo ne postoji, kao ni dobro, relativni su, ali je mimo toga činjenica da ono što se univerzalno naziva 'zlim' mnogo više živi u ljudima nego apstraktna kategorija 'dobra'. S tim što bih ovo 'zlo' pre protumačio kao neku pokvarenost, koja se ogleda u stadnom mentalitetu, u opterećenosti trendovima, panici da ne budeš odbačen, narcisoidnosti itd. Kao ono kad te u pubertetu osude jer nećeš da pušiš ili piješ, iako sam ja to radio svojim izborom uvek me je iznenadjivala ta panika kad neko neće, kad odbija, odmah se svi ogradjuju, pravdaju sebe, samo da oni ne budu deo manjine. Takodje svi glume nešto, i u moje vreme i sada, vidi se po instagramima, fejsbucima, nigde nema prirodnog čoveka, nego je sve poza i dokazivanje, mudrovanje, moralisanje, da ispadneš humani Pera koji brine o džukcima i mačkama. Toga je bilo i dvehiljaditih i ranije, samo na drugi način.

Najgori dokaz da nešto sa ljudskom vrstom nije u redu jeste raspored zabave po godištima. Neko je eto odredio da tinejdžeri i ljudi u dvadesetim, eventualno ranim tridesetim mogu da se zabavljaju, ali onda kasnije to više nije prihvatljivo, awkward je, neprijatno. Jer moćnici stadu propisuju obaveze kad dodje u tridesete, više se ne dozvoljava radost, zabava, igra bez granica. Mora da se radi, dužnosti, obaveze, privredjivanje. Kad čovek u četrdesetim ili pedesetim divlja u nekom klubu ili na Exitu to više nije kul, to je cringe, neprijatnost. Čak i posle 25-e si već pomalo čudan ako živiš kao tinejdžer, jer sve ide po godištima. To je samo za mlade, mora tako, sve su moćnici lepo odredili, dok privatno rade ko zna šta. Srednja škola i faks su za povremenu zabavu i eksperimentisanje, posle ide ozbiljna priča. 'Nismo više klinci.'

Ljubav je vrlina, skup svih osobina koje su vrline kao sto su:
dobrota, mir, vera, pravednost, samosavladavanje, miroljubivost, ljubaznost itd..
Takodje ljubav pociva na svesnosti.
Ljubav je davanje.
Ljubav je zainteresovanost za tudju dobrobit i duhovni razvoj...
Ljubav nikada ne prestaje...
Ljubav je vecna i neunistiva...

Vidim da sam već pisao na temu, no moram da kažem da zlo kao takvo ne postoji, kao ni dobro, relativni su, ali je mimo toga činjenica da ono što se univerzalno naziva 'zlim' mnogo više živi u ljudima nego apstraktna kategorija 'dobra'. S tim što bih ovo 'zlo' pre protumačio kao neku pokvarenost, koja se ogleda u stadnom mentalitetu, u opterećenosti trendovima, panici da ne budeš odbačen, narcisoidnosti itd. Kao ono kad te u pubertetu osude jer nećeš da pušiš ili piješ, iako sam ja to radio svojim izborom uvek me je iznenadjivala ta panika kad neko neće, kad odbija, odmah se svi ogradjuju, pravdaju sebe, samo da oni ne budu deo manjine. Takodje svi glume nešto, i u moje vreme i sada, vidi se po instagramima, fejsbucima, nigde nema prirodnog čoveka, nego je sve poza i dokazivanje, mudrovanje, moralisanje, da ispadneš humani Pera koji brine o džukcima i mačkama. Toga je bilo i dvehiljaditih i ranije, samo na drugi način.

Najgori dokaz da nešto sa ljudskom vrstom nije u redu jeste raspored zabave po godištima. Neko je eto odredio da tinejdžeri i ljudi u dvadesetim, eventualno ranim tridesetim mogu da se zabavljaju, ali onda kasnije to više nije prihvatljivo, awkward je, neprijatno. Jer moćnici stadu propisuju obaveze kad dodje u tridesete, više se ne dozvoljava radost, zabava, igra bez granica. Mora da se radi, dužnosti, obaveze, privredjivanje. Kad čovek u četrdesetim ili pedesetim divlja u nekom klubu ili na Exitu to više nije kul, to je cringe, neprijatnost. Čak i posle 25-e si već pomalo čudan ako živiš kao tinejdžer, jer sve ide po godištima. To je samo za mlade, mora tako, sve su moćnici lepo odredili, dok privatno rade ko zna šta. Srednja škola i faks su za povremenu zabavu i eksperimentisanje, posle ide ozbiljna priča. 'Nismo više klinci.'
znas kako se kaze- sve u svoje vreme
ako se neko uda-ozeni mlad, sa dvadesetak godina,
sa prvim momkom-devojkom, taj nije naucio ni doziveo puno,
ni po jednom pitanju,
a onda se toga seti sa 40 godina, pa bi onda da tera kera,
znaci, jedna greska, neminovno povlaci drugu za sobom,
prvo je bio mlad, nije nista doziveo, nije imao iskustva niti snage,
nije mogao da ponudi egzistenciju svojoj porodici,
nije mogao da se nosi sa tom odgovornosti na adekvatan nacin,
vecito se borio, a nije puno uspeo,
onda dolazi osecaj bezvrednosti i praznine
jer je nesto propustio u zivotu, a imao samo teret i probleme,
i onda pokusava da nadoknadi, i zapostavlja porodicu

znacci , nema to veze ni sa kakvim kliseima, predrasudama,
i misljenju drugih,
ti moras sam da znas kako da organizujes zivot
da tebi bude najbolje,
ako mislis da ne mozes da stavis sve pod jedan seser,
onda recimo zelis da izlazis ceo zivot, ne zelis porodicu,
pa ces tako jednog dana biti isfrustriran
kad vidis da tvoje drustvo ima svoju porodicu, a ti ne

Mislim da svi činimo dobra i loša dela, jedina bitna razlika izmedju zlih i dobrih je zato što to zli ljudi čine namerno, uživaju u tome i ne kaju se, dok dobri ljudi, posle lošeg dela osećaju ktivicu, suoče se sa sobom i žrtvom i u stanju su da se menjaju, izvine se i poprave štetu ako je to moguće.

Back