Zasto su ljudi zli?

Covek je sam odabrao znao je da ne sme da jede, a ipak je to ucinio.
Nema tu raznorazna pravila osim jednog: Ne jedei sa tog drveta jer ces umreti! Eto najednostavnije i nista vise!
A da nas Bog ne voli, ne bi nam poslao svoga sina i ne bi nas blagoslovio.

I ti svojoj deci kažeš fino igrajte se sa svim igračkama samo ne sa pištoljem, i ako se roknu, sami su krivi. To je ta hrišćanska ljubav. Briljantno zar ne?
Jasno je ko dan da je u oba slučaja kriv roditelj, a ne dete. To što ponavljate jedno te isto 100 puta, varate se, neće postati istina, jer jednostavno nije tačno.

Pa je izgubila je smisao na pocetku, jer se ti drzis tvog, i ja mog, ja kazem ne shvats, i ti isto meni kazes time niko od nas nece nista postici.
Ja samo kazem da moras sam da prodjes kroz nesto da bi znao tj, sam moras osetiti, pa ces znati.
Evo: a sam jednom se obratio Bogu gresio i gresio i samom sebi sam se smucio sa tim stalno gresim pa molim za oprst, dok totalno nisam skrenuo sa puta i video sta znaci zivtei bez Gospoda, od onda ja to vise ne zelim, ne zelim da zivim bez Boga, ne zelim biti razdvojen od njega. zelim da me on vodi kroz zivot (sto i cini)...

Ispit nije imao smisla jer pre nego što su ubrali plod tog drveta nisu mogli znati posledice ispita, kao ni da se ispit uopšte dešava. Znači igraj igru za koju ne znaš pravila i ako pogrešiš kazniću i tebe i tvoju decu, i njihovu decu, itd...To je tiranstvo, ne ljubav.
Znali su da ne smej uda diraju plod i da ce kao kaznu dobiti smrt... Sve su znali...
a BOG IM JE SVE UNAPRED DAO IZ ljubavi, MOGUCNOST DA VECNO ZIVE, I TO SU LJUDI SAMI ODBACILI....

Ljudi su zli jer su,bas kao i Sotona,pala bica i mnogo su blizi Sotoni i mnogo bolje razumeju zemaljske nagrade,strasti,pozudu,kao nagradu u zivotu,kao nesto lepo sto se dogadja u zivotu,a mnogo manje razumeju Boga i Njegove puteve.
Za svakog coveka koji zivi postoji razlog zasto je bas on stvoren,a ne neko drugi i u svakom coveku postoji prostor,tj nada za izbavljenje i spasenje.Na coveku je jedino da odluci.

Sigurno ne mislim da čovek mora činiti zlo da bi bio savršen. U vezi Adama i Eve, isto ti dođe kao sa decom, Adam i Eva nisu znali šta je dobro a šta loše, tako da nisu nikako mogli da razumeju zabranu branja s tog drveta, isto kao i kad analogno tome svojoj deci kažeš da ne diraju pištolj. U oba slučaja nisu oni krivi, nego je kriv roditelj (u prvom slučaju Bog), i tu se priča završava.

Sve ovo, je pod pretpostavkom da Bog zapravo postoji. Ako postoji, onda je poprilično loše obavio posao imajući u vidu u kakvom svetu živimo. Nemojte mi samo govoriti o Božjoj pravdi i nesebičnosti a milioni dece svake godine umiru od gladi i bolesti. Nikakav Bog, ni pod kojim izgovorom to ne bi smeo da dozvoli, osim možda ako je Bog zapravo Satana, onda bi možda bilo moguće.

Racionalan pristup svemu je da Tvorca nema, da ne postoji neka univerzalna pravda i da živimo u svetu gde zlo često prođe nekažnjeno a dobro nenagrađeno, da to primimo k znanju i učinimo sve u našoj moći da to ispravimo.

Ko kaže da nisu znali šta je dobro? Pa kako su onda živeli?
Deca će uzeti pištolj jer nisu ozbiljno razumeli svog roditelja. Zašto? Zato što su to deca.
Adam i Eva su bili odrasli i mnogo inteligentniji od bilo kog čoveka današnjice. Ako im je rečeno nemoj to da radiš, onda se znalo da to ne treba da rade, kao i mnoge druge stvari.

Da, meni odgovara ova distanca u diskusiji, dakle, da pretpostavimo da Biblijski Bog postoji.
Postaviću ti pitanje na koje niko ovde nije želeo da odgovori. Pokušaj sebe da staviš na mesto Boga koji je opisan u Bibliji. Nalaziš se u trenutku kada te sva stvorenja poštuju, služe ti isključivo iz ljubavi, dobrote, sve što rade rade iz razloga jer te vole. Nikada u prošlosti, od kad se zna za stvorenja, nijedno stvorenje nije ni pomislilo da prekrši tvoj zakon, da slaže, da nešto ukrade, da bilo šta pomisli što je loše. Već sve su radili onako kako si ti to zamislio - sloga, gde svako svakog poštuje, i svako svakom služi iz ljubavi i dobrote, stvorenja su srećna, uživaju u mnogim mogućnostima, napreduju, usavršavaju se, i td i td. I jednog trenutka, jedno stvorenje počinje da po prvi put u istoriji razmišlja o zlu, o nečem lošem, o tome da bude na tvom mestu, da ono bude "Bog", počinje da laže, da ubeđuje ostala stvorenja da se pobune protiv tebe. Šta bi ti uradio u tom trenutku?
Želim da krenemo redom, pa kasnije da dođemo do Adama i Eve, da vidimo kako bi ti, kao pravi roditelj postupio.
Ne dovodimo u pitanje da li se ovo ikada desilo u realnosti, već samo zamišljamo kao da se deslilo. Valjda ti to nije problem da zamisliš.

Ko se mnogo bavi onim što može biti taj će propustiti ono što je sada. Cilj nekih informacija je da se bavite njihovim posledicama i da propustite sadašnji trenutak.

Kada ti kažu da si poludeo i prolupao, oni koji gledaju samo u okvirima prve dve čakre (preživljavanja i sexa), onda znaj da se duhovno budiš, jer njima je sve više od toga što vide ludost.

Čovek treba da vlada nad okolnostima, a ne nad ljudima. Ko vlada nad okolnostima taj je mudar čovek, a ko vlada nad ljudima taj je željan dokazivanja svoje moći u svojoj nemoći.

Kada nešto prihvatite to postaje deo vas i zato dobro pazite šta ćete prihvatati, jer to ćete i biti.

Ako si pokrenuo lavinu ega u svom životu, na dobrom si putu da se duhovno probudiš, jer ego je prva prepreka koju treba naučiti proći ka duhovnoj zrelosti. Ego ne možeš i ne treba skrivati niti “uništavati”, njega treba samo da prihvatiš kao deo sebe, dajući mu na znanje da si ga svestan, i dopustiti mu da se stopi sa tvojim id-om.

Čovek bez ega je čovek bez duhovnog identiteta. Ego treba da se stopi u vama i postane deo vas, ali ne i da vlada nad vama.

Ko kaže da nisu znali šta je dobro? Pa kako su onda živeli?
Deca će uzeti pištolj jer nisu ozbiljno razumeli svog roditelja. Zašto? Zato što su to deca.
Adam i Eva su bili odrasli i mnogo inteligentniji od bilo kog čoveka današnjice. Ako im je rečeno nemoj to da radiš, onda se znalo da to ne treba da rade, kao i mnoge druge stvari.
Nemoj mi reci da se i tada moglo utvrdjivati nivo IQ. Da li se zna koji im je nivo? Mozda zato sto su bili inteligentni nisu poverovalai bogu pa su pojeli vocku i postali kao i oni (bogov). Ja sam suprotnog misljenja, tj. verujem da su Eva i Adam bili mnogo gluplji od danasnjeg coveka i morali su da obradjuju zemlju kao i svaki paor.

Da, meni odgovara ova distanca u diskusiji, dakle, da pretpostavimo da Biblijski Bog postoji.
Postaviću ti pitanje na koje niko ovde nije želeo da odgovori. Pokušaj sebe da staviš na mesto Boga koji je opisan u Bibliji. Nalaziš se u trenutku kada te sva stvorenja poštuju, služe ti isključivo iz ljubavi, dobrote, sve što rade rade iz razloga jer te vole. Nikada u prošlosti, od kad se zna za stvorenja, nijedno stvorenje nije ni pomislilo da prekrši tvoj zakon, da slaže, da nešto ukrade, da bilo šta pomisli što je loše. Već sve su radili onako kako si ti to zamislio - sloga, gde svako svakog poštuje, i svako svakom služi iz ljubavi i dobrote, stvorenja su srećna, uživaju u mnogim mogućnostima, napreduju, usavršavaju se, i td i td. I jednog trenutka, jedno stvorenje počinje da po prvi put u istoriji razmišlja o zlu, o nečem lošem, o tome da bude na tvom mestu, da ono bude "Bog", počinje da laže, da ubeđuje ostala stvorenja da se pobune protiv tebe. Šta bi ti uradio u tom trenutku?Prvo bih razmislio, pa onda raspisao referendum na kome bi imali pravo glasa sva odrasla bica, pa cak i mladja od 18 godina. Tako bih izbegao zlo i eventualno krvoprolice izmedju bica, tj. stvorenja.

Želim da krenemo redom, pa kasnije da dođemo do Adama i Eve, da vidimo kako bi ti, kao pravi roditelj postupio.
Ne dovodimo u pitanje da li se ovo ikada desilo u realnosti, već samo zamišljamo kao da se deslilo. Valjda ti to nije problem da zamisliš.
Ja bih, recimo, coveka napravio od krvi i mesta, pametnog i bez ikakve mogucnosti da bude zavidan, ljubomoran, gramziv, seksualno neuracunljiv, nervozan, neuracunljiv, itd. Dakle, lisio bih ga svih mana. Drugo, Zenu Evu bih napravio takodje od krivi i mesta, a ne od Adamovog karea, jer je to uvredljivo, i toliko lepu da bi joj svi muskarci padali na koleno kada bi on prolazila pored njih. I na kraju, sve moje kreacije bi zivele vecno, ne bi ih mucio da umiru u mukama, pa da ih onda ozivljavam, da zezam i sebe i njih. To su YHWHove gluposti. Nepotrebno je izmisljao stvari.

Ja bih, recimo, coveka napravio od krvi i mesta, pametnog i bez ikakve mogucnosti da bude zavidan, ljubomoran, gramziv, seksualno neuracunljiv, nervozan, neuracunljiv, itd. Dakle, lisio bih ga svih mana. Drugo, Zenu Evu bih napravio takodje od krivi i mesta, a ne od Adamovog karea, jer je to uvredljivo, i toliko lepu da bi joj svi muskarci padali na koleno kada bi on prolazila pored njih. I na kraju, sve moje kreacije bi zivele vecno, ne bi ih mucio da umiru u mukama, pa da ih onda ozivljavam, da zezam i sebe i njih. To su YHWHove gluposti. Nepotrebno je izmisljao stvari.

Ako nema mogućnost da bude zavidan, ljubomoran i gramziv, onda niti ima mogućnost da bude skroman, otvorenog srca i velikodušan.
Kao što ako nemaš mogućnost da uđeš, niti imaš mogućnost da izađeš, i obrnuto.
Kako ćeš izaći, ako nisi negde ušao?
I kako ćeš ući, ako nisi od negde izašao?
To zakon i poredak i može Sunce da se ugasi, to će i dalje važiti.

Ako nema mogućnost da bude zavidan, ljubomoran i gramziv, onda niti ima mogućnost da bude skroman, otvorenog srca i velikodušan.
Kao što ako nemaš mogućnost da uđeš, niti imaš mogućnost da izađeš, i obrnuto.
Kako ćeš izaći, ako nisi negde ušao?
I kako ćeš ući, ako nisi od negde izašao?
To zakon i poredak i može Sunce da se ugasi, to će i dalje važiti.
Ne preteruj. Zasto bi morao da bude zavidan, gramziv da bi bio velikodusan? Nema logike. Ako je covek bez mane, onda je on i racionalan, a ne skroman, naravno da je otvorenog uma, ne misli nikome zlo i nema sta da krije. To sa ulalzom i izlazom nema ama bas nikakve veze sa stanjem tvojim moralnih i emotivnih shvatanja i osecanja. A kad se Sunce ugasi, ugasice se i zivot na nasoj planeti. Dakle, posle gasenja Sunca, nicega nece biti.

Ne preteruj. Zasto bi morao da bude zavidan, gramziv da bi bio velikodusan? Nema logike. Ako je covek bez mane, onda je on i racionalan, a ne skroman, naravno da je otvorenog uma, ne misli nikome zlo i nema sta da krije. To sa ulalzom i izlazom nema ama bas nikakve veze sa stanjem tvojim moralnih i emotivnih shvatanja i osecanja. A kad se Sunce ugasi, ugasice se i zivot na nasoj planeti. Dakle, posle gasenja Sunca, nicega nece biti.
Čovek bez mane je i racionalan i skroman.
Zašto bi racionalnost isključivala skromnost i obrnuto?

Dobro i zlo ne postoji.Postoje samo ljudske potrebe.Mnogi ljudi povredjuju druge samo da bi zadovoljili svoje potrebe.
Ako delimo ljude na dobre i zle onda vec imamo problem.Kao sto ih delimo na crne i bele, pravoslavce i katolike , vernike i nevernike i imamo veciti problem.
Takodje ako Bog postoji onda sotona ne postoji.Jer Bog je savrsenstvo (da li se slazete) a ako je savrsenstvo onda je iznad zla.Djavo jednostavno nije Bogu interesantan a kamoli da mu bude protivnik.I Bog nije dobar on je samo Bog i nema nikakve osobine.Ako ima osobine onda on nije Bog nego lokalni vanzemaljac.Ja to tako kapiram.
Tehnoloski smo jako napredovali a mentalno smo u srednjem veku.
Kada neki covek nesto lose uradi onda je to samo iz tri razloga: neznanje, strah od nemastine ili je mentalno oboleo.

Ne radi se o tome da bi morao biti zavidan, gramziv već da ima mogućnost biti gramziv, zavidan.
To su različite pojave.
Imati mogućnost skočiti sa solitera je jedno, a morati skočiti je nešto drugo.
Imati mogućnost pomoći strancu u nevolji je jedno, a morati pomoći je nešto drugo.

Isto tako, ako imaš mogućnost imati manu, to ne znači da moraš imati manu, niti da imaš manu.
Imati mogućnost nečega je jedno, a imati to nešto je drugo.

Posle gašenja Sunca biće ovo što sam rekao, a to je zakon i poredak, bez koga i Sunca ne bi bilo.

Hogarius:
rdeki:
Čovek bez mane je i racionalan i skroman.
Zašto bi racionalnost isključivala skromnost i obrnuto?
Cime potkrepljujes ovu tvrdnju. Skroman covek je uvek u nekakvom minusu, bilo materijalnom bilo intelektualnom. Zar je lepo ako ti neko kaze da si skromnog znanja, ili skromne inteligencije, ili skromnog materijalnog stanja, itd. itd. Po meni, biti racionalan u materijalnom smislu znaci ni u cemu ne preterivati. Drugim recima, “prostires se prema svojim mogucnostima i potrebama. Uzgred, da li s ja rekao da racionalnost iskljucuje skromnost.

Ne radi se o tome da bi morao biti zavidan, gramziv već da ima mogućnost biti gramziv, zavidan.
To su različite pojave.
Imati mogućnost skočiti sa solitera je jedno, a morati skočiti je nešto drugo.
Imati mogućnost pomoći strancu u nevolji je jedno, a morati pomoći je nešto drugo.

Isto tako, ako imaš mogućnost imati manu, to ne znači da moraš imati manu, niti da imaš manu.
Imati mogućnost nečega je jedno, a imati to nešto je drugo.

Posle gašenja Sunca biće ovo što sam rekao, a to je zakon i poredak, bez koga i Sunca ne bi bilo.
Nisi me ubedio da je to tako. Ja sam bio izricit da bi, kad bih bio bog, stvorio coveka bez mane. Tu nema nikakvog izbora. Onaj ko ima izbor, on ce ga upotrebiti, tj. zloupotrebiti kad tad.. Na primer, imas izbor izmedju dve mogucnosti, da radom zaradis sredstva za zivot i kupis stan, ili da se upustis u dilovanje drogom, spekulises, svercujes i da se na brzaka obogatis, da imas sjajan zivot za sebe i svoju porodicu. Devedeset posto ljudi ce se opredeliti za brzo bogacenje iako je to u sustini zlo, jer ces drugome naneti stetu i moralnu i materijalnu. Skakanje sa solitera – hm, mora da je taj u teskoj desperaciji ili umnom, tj. dusevnom rastrojstvu. Ja, iskreno govoreci, nikada ne pomislim da imam mogucnost da skocim sa solitera. Tako razmisljanje je i neracionalno i moralno neispravno, iako svako ima pravo da svojim zivotom raspolaze prema nahodjenju.

Back