Zasto su ljudi zli?

Mona, ti, bas kao i ostali pripadnici drugih hriscanskih denominacija, pravdate zlodela "slobodnom voljom" koju nam je podario Jahveh (sic). Pa, kad imas slobodnu volju, zasto ne zaronis u dubine mora i tamo, posto imas slobodnu volju i zelju, ne ostnes nekoliko sati. Ili, imas slobodnu volju da poletis. Pa sto ne poleltis. Imas i slobodnu volju da nestanu ateisti, ali se ta tvoja slobodna volja ne moze ostvarju. Ponasanje i ta, tzv. slobodna volja" je determinisana mnogim ciniocima, pa i mojom "slobodnom voljom." Ne mozes uci u moj stan ako ti ja ne dozvolim svojom "slobodnom voljom", ali ne mogu ni zabraniti policiji da, ako imaju odredjena ovlascenja, izvrsi premetacinu u mom stanu. Pretpostavimo da imam slobodnu volju da s tobom delim krevet, ali to ne mogu da ostvarim, jer ti to, mozda, ne zelis. Dakle, moja slobodna volja je determinisana brojnim determinantama, medju kojima je i tvoja "slobodna volja" da li cemo ili necemo spavati u istom krevetu.
Odakle ti to? generalizujes, nema opravdanja za zlodela...

Nisi bas inforimisan o mojoj religiji....
Slobodna volja postoji iako postoje ogranicenja...

Ponavljam, ako ne znaš šta je dobro a šta loše, kako možeš shvatiti da ti je nešto zabranjeno?
Oni su znali samo za dobro, ali nisu znali šta je zlo - jer ga nisu nikada učinili, ne samo oni, nego niko nikada. Bog je bio taj koji je učio svoja stvorenja samo poslušnošću i dobroti. Adamu i Evi je Bog zabranio da jedu samo sa jednog drveta. Čim im je Bog(apsolutno dobro) nešto zabranio, to je automatski nešto loše. Ako ti roditelj kaže nemoj to da radiš, ti treba da slušaš roditelja, jer ti roditelj želi dobro.
Dakle, ono što je Bog rekao Adamu i Evi se prihvatalo poverenjem, kao i sve do tada. Stvorenja su služila Bogu isključivo iz ljubavi, jer su imali poverenja u Njega i znala su da je On put pravde i istine. Nije potrebno da se ti opečeš da bi znao da je loše stavljati ruku u vatru, dovoljno je da ti neko kaže da to ne radiš, da je to loše, i da ti to nikada ne uradiš tj da prihvatiš poverenjem.

Oni su znali samo za dobro, ali nisu znali šta je zlo - jer ga nisu nikada učinili, ne samo oni, nego niko nikada. Bog je bio taj koji je učio svoja stvorenja samo poslušnošću i dobroti. Adamu i Evi je Bog zabranio da jedu samo sa jednog drveta. Čim im je Bog(apsolutno dobro) nešto zabranio, to je automatski nešto loše. Ako ti roditelj kaže nemoj to da radiš, ti treba da slušaš roditelja, jer ti roditelj želi dobro.
Dakle, ono što je Bog rekao Adamu i Evi se prihvatalo poverenjem, kao i sve do tada. Stvorenja su služila Bogu isključivo iz ljubavi, jer su imali poverenja u Njega i znala su da je On put pravde i istine. Nije potrebno da se ti opečeš da bi znao da je loše stavljati ruku u vatru, dovoljno je da ti neko kaže da to ne radiš, da je to loše, i da ti to nikada ne uradiš tj da prihvatiš poverenjem.

To ti je isto kao da pustiš decu da se igraju u sobi a za igračke im pokloniš barbiku, Lego kockice, loptu i napunjen pištolj. I fino im kažeš da se sa svime igraju samo ne sa pištoljem jer mogu da se povrede, e sad iako im ti kažeš to a oni te ipak ne poslušaju i povrede se, znači da su sami krivi. Izvini, koji roditelj bi stvorio takav scenario? Da li bi ti? Ja sigurno ne bih.

To ti je isto kao da pustiš decu da se igraju u sobi a za igračke im pokloniš barbiku, Lego kockice, loptu i napunjen pištolj. I fino im kažeš da se sa svime igraju samo ne sa pištoljem jer mogu da se povrede, e sad iako im ti kažeš to a oni te ipak ne poslušaju i povrede se, znači da su sami krivi. Izvini, koji roditelj bi stvorio takav scenario? Da li bi ti? Ja sigurno ne bih.
A sta bi ti, cutao bi i dozvolio da se tvoja deca povredjuju... i gledao bi to jel? Gledao kako ginu jer ih nisi upozorio na opasnost?

Bog je LJUBAV i zato unapred upozorava nas da se ne bismo povredili....

Ko ga ne slusa sam je kriv...

A sta bi ti, cutao bi i dozvolio da se tvoja deca povredjuju... i gledao bi to jel? Gledao kako ginu jer ih nisi upozorio na opasnost?

Bog je LJUBAV i zato unapred upozorava nas da se ne bismo povredili....

Ko ga ne slusa sam je kriv...

Ja pištolj nikad ne bih dozvolio da se nađe blizu moje dece. Tvoj Bog očigledno ne bi, tako da priča da je dobar pada u vodu, kratko i jednostavno.

Da li bi detetu oduzela, da vidis da se igra sa bombom ili necim sto bi mu naudilot, ili je to zlo ako mu to oduzmes?

Aj malo pocni da razmisljas....

Brisanje zlih reci je dobro a ne zlo delo :)

Dakle,moje reci su bomba?
Lepo te pitah je l tvoj pocetni post samoanaliza,nista vise,jer u nekim recenicama vidim upravo tebe?Nisam nikakve zle reci,tj bombe koristila!

U kom stadijumu je dečiji mozak, a u kom je bio Adama i Eve? Kaže se da su stvoreni savršeni, dakle, koristili su 100% svoj mozak. Pogledaj kolik procenat mozga koristi današnji odrasli čovek, to je veoma mali procenat, a da ne govorimo o deci. Prema tome poređeje ne može biti na mestu.
Zbog pobune koja se dogodila neposredno pre stvaranja (pobuna Lucifera), Bog je osetio potrebnu da testira svoja stvorenja koja bude stvorio. Da vidi koliko su spremna da Ga slede. Stvorenja su pre svega upoznata sa zakonom koji vlada u Univerzumu - plata za greh je smrt. Upoznata su sa pobunom koja se desila, da se 1/3 anđela pobunila. Sve im je dato. Rečeno im je da sa svakog drveta smeju da jedu, da uživaju u mnogobrojnim blagodatima, ali da samo sa jednog jedinog drveta ne jedu. I oni su morali baš sa tog drveta da uberu plod. I onda postoji neko ko će ih opravdati?

U kom stadijumu je dečiji mozak, a u kom je bio Adama i Eve? Kaže se da su stvoreni savršeni, dakle, koristili su 100% svoj mozak. Pogledaj kolik procenat mozga koristi današnji odrasli čovek, to je veoma mali procenat, a da ne govorimo o deci. Prema tome poređeje ne može biti na mestu.
Zbog pobune koja se dogodila neposredno pre stvaranja (pobuna Lucifera), Bog je osetio potrebnu da testira svoja stvorenja koja bude stvorio. Da vidi koliko su spremna da Ga slede. Stvorenja su pre svega upoznata sa zakonom koji vlada u Univerzumu - plata za greh je smrt. Upoznata su sa pobunom koja se desila, da se 1/3 anđela pobunila. Sve im je dato. Rečeno im je da sa svakog drveta smeju da jedu, da uživaju u mnogobrojnim blagodatima, ali da samo sa jednog jedinog drveta ne jedu. I oni su morali baš sa tog drveta da uberu plod. I onda postoji neko ko će ih opravdati?

Nisu mogli biti savršenio, nisu znali razliku između dobra i zla,sve dok nisu kušali s onog drveta, tako da je poređenje sa decom sasvim na mestu. I druga stvar, kako savršeno biće koje je 100% ljubav, kako vernici kažu, može ikoga da osudi na smrt, ma kakav greh bio? To nema nikakvog smisla.

Koliko je bolestan, licemeran i demonizovan jadni i bolesni um odraslog čoveka, a uz to i vernika, koji propagira glupost da je roštilj zdrav, ždere meso i GMO hranu, veruje u obrezane ljude, a normalne ljude naziva demonizovanim. :thumbdown:

Nisu mogli biti savršenio, nisu znali razliku između dobra i zla,sve dok nisu kušali s onog drveta, tako da je poređenje sa decom sasvim na mestu. I druga stvar, kako savršeno biće koje je 100% ljubav, kako vernici kažu, može ikoga da osudi na smrt, ma kakav greh bio? To nema nikakvog smisla.
Znali su, namerno je Adam pogresio...
Plata za greh je smrt... To je zakon koji deluje...
Kao sto i fizixki zakoni deluju...
Ti kada skaces sa mosta razbices se...
A Bog ce te za tvoje dobro upozoriti na to.... na posledice greha...

covek kaze: Boze ja hocu da zivim sa tobom.
Bog kaze: Hocu i ja sa tobom, ali ovaj tvoj greh koji je izmedju nas sta cemo sa njim?
E taj nas greh je provalija u koju mi upadamo, a da ne bismo upali Bog je dao svoga sina za nas (Eto ti koliko nas voli da je dao svoga sina za nas, el bi ti dao svoje dete (sina) za nekog gresnika?) bi smo kroz njega mogli doci k Ocu, slikovito: Hrist je most preko te provalije.

To što nisu nikada ukrali, slagali, pomislili nešto ružno i td. ne znači da nisu savršeni, već baš suprotno. Po tebi, da bi čovek bio savršen on mora činiti i zlo?
Bog je i pravedan. Ako neko želi da ide u smrt, tj živi destruktivno (samouništava se), Bog mu samo ispunjava želju.
Problem je što i ti, kao i ogrovna većina, pogrešno doživljavate reč 'ljubav'. Nije ljubav kada se ti zaljubiš u neku devojku, pa ne znaš šta te je snašlo, ne vidiš joj mane, jednostavno mozak ti prelazi u alfa režim i gubiš razum i racionalno razmišljanje. Bog nije sebičan, On misli na sve i donosi racionalne odluke u korist svima. Spreman je i da se žrtvuje ako će to doprineti da se mi izgradimo i unapredimo. Zna da je bolje uništiti virus odmah, nego ga pustiti da zarazi mnoge.

Plata za greh je ponovno rođenje, odnosno reinkarnacija. A ljudi msu zli zato što su protivprirodni, što jedu meso i GMO hranu... i veruju u gluposti, recimo u druge jadne obrezane ljude... i šire njihove strahpove. Smrt nije nikakav kraj, već prelazak u novu patnju... novo rođenje, odnosno inkarnaciju...

Plata za greh je ponovno rođenje, odnosno reinkarnacija. A ljudi msu zli zato što su protivprirodni, što jedu meso i GMO hranu... i veruju u gluposti, recimo u druge jadne obrezane ljude... i šire njihove strahpove. Smrt nije nikakav kraj, već prelazak u novu patnju... novo rođenje, odnosno inkarnaciju...

zasto izvreces rec onako kako tebi odgovara da bi sebi umirio savest?

Zašto pominješ savest? Verovatno ti je nemirna? Ja nemam savest. ne kajem se nizašta. Činim svesno i namerno 50% dobro i 50% zlo. Tačka. U ravnoteži sam. Ko mi pokaže nekoga ko je 100% dobar - poljubiću ga u bulju... I nemam nikakvu obavezu prema onome u šta ti veruješ.

Znali su, namerno je Adam pogresio...
Plata za greh je smrt... To je zakon koji deluje...
Kao sto i fizixki zakoni deluju...
Ti kada skaces sa mosta razbices se...
A Bog ce te za tvoje dobro upozoriti na to.... na posledice greha...

Nije mogao namerno da pogreši jer nije znao da greši, sećaš se?
Čuj, kazna za greh je smrt? Da ti možeš da li bi ti svoju decu osudila na smrt ako su grešna? Dokaz da je Bog nemoralan, ako je takav sistem on napravio.

covek kaze: Boze ja hocu da zivim sa tobom.
Bog kaze: Hocu i ja sa tobom, ali ovaj tvoj greh koji je izmedju nas sta cemo sa njim?
E taj nas greh je provalija u koju mi upadamo, a da ne bismo upali Bog je dao svoga sina za nas (Eto ti koliko nas voli da je dao svoga sina za nas, el bi ti dao svoje dete (sina) za nekog gresnika?) bi smo kroz njega mogli doci k Ocu, slikovito: Hrist je most preko te provalije.

Kao prvo, hrišćani govore da će se Isus vratiti, što znači da nije umro. Šta je onda žrtvovao? Ništa.
Drugo, nije iskupio nikakve grehe, greh je postojao i pre i posle njega. Šta se promenilo? Ništa.
Ako se već priča o grehu, što nam ih onda već jednom ne oprosti i završimo već jednom s tim. Kao što vidiš, nikakvog smisla nema.

To što nisu nikada ukrali, slagali, pomislili nešto ružno i td. ne znači da nisu savršeni, već baš suprotno. Po tebi, da bi čovek bio savršen on mora činiti i zlo?
Bog je i pravedan. Ako neko želi da ide u smrt, tj živi destruktivno (samouništava se), Bog mu samo ispunjava želju.
Problem je što i ti, kao i ogrovna većina, pogrešno doživljavate reč 'ljubav'. Nije ljubav kada se ti zaljubiš u neku devojku, pa ne znaš šta te je snašlo, ne vidiš joj mane, jednostavno mozak ti prelazi u alfa režim i gubiš razum i racionalno razmišljanje. Bog nije sebičan, On misli na sve i donosi racionalne odluke u korist svima. Spreman je i da se žrtvuje ako će to doprineti da se mi izgradimo i unapredimo. Zna da je bolje uništiti virus odmah, nego ga pustiti da zarazi mnoge.

Sigurno ne mislim da čovek mora činiti zlo da bi bio savršen. U vezi Adama i Eve, isto ti dođe kao sa decom, Adam i Eva nisu znali šta je dobro a šta loše, tako da nisu nikako mogli da razumeju zabranu branja s tog drveta, isto kao i kad analogno tome svojoj deci kažeš da ne diraju pištolj. U oba slučaja nisu oni krivi, nego je kriv roditelj (u prvom slučaju Bog), i tu se priča završava.

Sve ovo, je pod pretpostavkom da Bog zapravo postoji. Ako postoji, onda je poprilično loše obavio posao imajući u vidu u kakvom svetu živimo. Nemojte mi samo govoriti o Božjoj pravdi i nesebičnosti a milioni dece svake godine umiru od gladi i bolesti. Nikakav Bog, ni pod kojim izgovorom to ne bi smeo da dozvoli, osim možda ako je Bog zapravo Satana, onda bi možda bilo moguće.

Racionalan pristup svemu je da Tvorca nema, da ne postoji neka univerzalna pravda i da živimo u svetu gde zlo često prođe nekažnjeno a dobro nenagrađeno, da to primimo k znanju i učinimo sve u našoj moći da to ispravimo.

Pominjem jer vidim da sve izokreces da bi umirio svoju sasvest, i da bi ti se sve ovo sto govoris cinilo pravicno.

Ponoviću: nemam savest. Činim 50% dobro i 50% zlo, smišljeno i namerno, da bih bio u ravnoteži. Šta izokrećeš? Što izokrećeš? Zato što si zao. Pravično je uvažavati inkarnaciju i reinkarnaciju, nepravično verovati u bogohulno i protivprirodno obrezane ljude, njihove strahove i njihovu krv.

Adam i Eva su znali sta je dobro a sta zlo....

Da, i nisu jeli meso i hranili se strahom... kao oni što lažu da je roštilj zdrav...

Back