Dobro da ne sirimo ima tema.Verovatno ima na forumu tema o evoluciji da se ovde ne širi dalje tema, ali čovek kao neko na vrhu piramide verovatno ne oseća pritisak okruženja da evoluira, a i to je svakako spor proces.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Dobro da ne sirimo ima tema.Verovatno ima na forumu tema o evoluciji da se ovde ne širi dalje tema, ali čovek kao neko na vrhu piramide verovatno ne oseća pritisak okruženja da evoluira, a i to je svakako spor proces.
I SZ i NZ sadrže pseudoepigrafske i dopisivane tekstove.Pa stvarno je realno tako, koliko se secam bilo je u to vreme mnogo jevandjelja i poslanica pod imenima apostola i Crkva i svetitelji su prvo gledali da li se ti tekstovi teoloski i verski slazu sa ostalim priznatim jevandjeljima i poslanicama i tek onda su gledali da li je istinito autorstvo pod imenima apostola, Jevreji su bas strogo gledali i ispitivali koje tekstove ce ubaciti u SZ, tako slicno je radila i Crkva.
Ali i ako je recimo nesto ubaceno onda je tek usaglaseno, jer ne bi ubacivali ako nije usaglaseno, zasto bi to radili na svoju stetu da posle neko optuzuje da ti tekstovi nisu verski jednaki.I SZ I NZ sadrže pseudoepigrafske i dopisivane tekstove.
To što su oni ubacili tekstove koji se njima na ovaj ili na onaj način uklapaju u narativ ne govori i nije dokaz teološkog jednoglasja.

Uradili su najbolje kako su umeli. Ponekad to nije dovoljno i oni koji se ozbiljno bave proučavanjem, uključujući tu i vernike znaju za teološke razlike.Ali i ako je recimo nesto ubaceno onda je tek usaglaseno, jer ne bi ubacivali ako nije usaglaseno, zasto bi to radili na svoju stetu da posle neko optuzuje da ti tekstovi nisu verski jednaki.
Nigdje ih ni ne suprotstavljaju. Taj navodni sukob je protestantsko učitavanje u tekst. Sv. ap. Jakov u svojoj poslanici jasno pobija sola fide a to je protestantima bilo osnovno učenje pa su čak jedno vrijeme i odbacivali tu poslanicu.Ah PBF pa tamo stvarno ima svasta nesto, jednostavno licno koliko sam cito nigde nisam nasao kod svetitelja da suprostavljaju Jakova i Pavla.
Jevreji su bili protiv Pavla, Jevreji koji su prisli u Crkvu, mislim da se to u apostolskoj Crkvi resilo na prvom Jerusalimskom saboru, posle apostola nisam 100% upoznat kako je to islo, koliko se secam bilo je spora oko nekih poslanica Pavla ali je kasnije to reseno i imamo sada ovako kako jeste.
Pa ja mislim da su svetitelji egzegete i cela saborna Crkva ipak imala veci legimitet od nekih koji se danas bave time, slicno kao kad bi neko profesoru specijalne medicini koji radi 40 godina recimo stomatologija, neki opsti doktor ili student sad pricao nesto o stomatologiji, tako slicno i ovde.Uradili su najbolje kako su umeli. Ponekad to nije dovoljno i oni koji se ozbiljno bave proučavanjem, uključujući tu i vernike znaju za teološke razlike.
U SZ ih ima mnogo više jer je nastajao duže, pa je razumljivo.
Da, tako bilo i u staro vreme, nesto ne odgovara i oni to neki odbace i odu iz Crkve i osnuju neku svoju laznu crkvu.Nigdje ih ni ne suprotstavljaju. Taj navodni sukob je protestantsko učitavanje u tekst. Sv. ap. Jakov u svojoj poslanici jasno pobija sola fide a to je protestantima bilo osnovno učenje pa su čak jedno vrijeme i odbacivali tu poslanicu.
Danas naučnici imaju dublje i šire razumevanje Teorije relativiteta nego što je Albert Ajnštajn imao u svoje vreme, zahvaljujući decenijama dodatnog istraživanja. Mogu da znaju i zašto Ajnštajn nešto jeste ili nije mogao da zna.Pa ja mislim da su svetitelji egzegete i cela saborna Crkva ipak imala veci legimitet od nekih koji se danas bave time, slicno kao kad bi neko profesoru specijalne medicini koji radi 40 godina recimo stomatologija, neki opsti doktor ili student sad pricao nesto o stomatologiji, tako slicno i ovde.
Mislim da u SZ sto se tice osnovnih i najznacajnijih verskih stvari isto nema nesuglasica, manje bitne ili istorijske stvari tu moze da bude nesuglasice.
Eh kolega kad bi tako bas bilo u Crkvi, jeste da egzegeza moze i literalno i naucno i slicno, ali je Pismo toliko duboko i slojevito ispod reci i slova i potrebno je nadahnuce svise kako bi se razumelo, svetitelji egzegete su imali sigurno vise uma i znanja u razumevanju u te dubine Pisma od nas danas i zato su i bili legitimni crkveni tumaci Pisma.Danas naučnici imaju dublje i šire razumevanje Teorije relativiteta nego što je Albert Ajnštajn imao u svoje vreme, zahvaljujući decenijama dodatnog istraživanja. Mogu da znaju i zašto Ajnštajn nešto jeste ili nije mogao da zna.
Pa upravo tako i rade...analiziraju slojeve, koji su tekstovi iz drugih religija prethodili tim tekstovima, kakvo su značenje imale određene fraze u tom razdoblju, kakva je bila politička klima...Eh kolega kad bi tako bas bilo u Crkvi, jeste da egzegeza moze i literalno i naucno i slicno, ali je Pismo toliko duboko i slojevito ispod reci i slova i potrebno je nadahnuce svise kako bi se razumelo, svetitelji egzegete su imali sigurno vise uma i znanja u razumevanju u te dubine Pisma od nas danas i zato su i bili legitimni crkveni tumaci Pisma.
Iako je Ajnštajnova teorija relativiteta revolucionisala naše razumevanje prostora, vremena i gravitacije, imao je nekoliko pogrešnih pretpostavki ili oblasti gde je njegova intuicija bila netačna. Uzeti njegove stavove za dogmu od koje ne sme da se odstupi je jednako pogrešno kao i u vezi ovoga o čemu mi pričamo.Drugo, jeste da vera treba da jaca i da se sve vise i bolje i sire i jasnije razume ali samo na osnovama koje su postavljene u proslosti, recimo Albert je ustanovio relarivitet i drugi su kasnije to dopunili, ALI, i dalje je to relativitet nisu ovi danas nesto drugo izmislili nego su nadogradili na isti taj relativitet sto je pronasao Albert.
Tako je...fakti iznad dogme.Ti tzv. naučnici ne pristupaju Pismu sa strahopoštovanjem kao pisanoj riječi Božjoj.
I kako očekuješ da razumiju Pismo kad ga tretiraju kao bilo koju drugu knjigu?Tako je...fakti iznad dogme.
Upravo onako kao svaku drugu knjigu, bez obzira šta drugi tvrde o tom skupu editovanih i pseudoepigrafskih tekstova.I kako očekuješ da razumiju Pismo kad ga tretiraju kao bilo koju drugu knjigu?
To mi vec deluje kao predubedjenje i ucitavanje da u tekstovima ima nesto sto nije vezano samo za veru i crkvu, ucitavanje tekstovima ono sto u stvari tamo i nema, jer crkva i sveti oci su kod analiza autenticnosti tekstova prvo gledali versku i teolosku i crkvenu i predanjsku stranu teksta i ako je sa te strane bio verski u redu onda dolazi do toga da li tekst pripada samim apostolima ili ne, bilo je i tekstualna analiza, vodila se i analiza raznih crkvenih predanja o tekstovima, stari veliki svetitelji koji su bili apostolski ucenici i njihovi naslednici su svedocili o autenticnosti nekih tekstova, i kad se to sve skupi i prodje vremenom sito i reseto doslo se na kraju do tekstova koji su kao kanon usli u Sveto Pismo.Pa upravo tako i rade...analiziraju slojeve, koji su tekstovi iz drugih religija prethodili tim tekstovima, kakvo su značenje imale određene fraze u tom razdoblju, kakva je bila politička klima...
Doduše i nekada su neki među ranim hrišćanima analizom teksta govorili o autentičnosti i neautentičnosti određenih spisa. Ali nisu imali ni približno korpus znanja kao što imaju naučnici koji se bave novozavetnom naukom.
Iako je Ajnštajnova teorija relativiteta revolucionisala naše razumevanje prostora, vremena i gravitacije, imao je nekoliko pogrešnih pretpostavki ili oblasti gde je njegova intuicija bila netačna. Uzeti njegove stavove za dogmu od koje ne sme da se odstupi je jednako pogrešno kao i u vezi ovoga o čemu mi pričamo.
Naučnici mogu da pristupe sa nekom hipotezom tekstu, a onda je (ako je metod ispravan) da je potvrde ili odbace.To mi vec deluje kao predubedjenje i ucitavanje da u tekstovima ima nesto sto nije vezano samo za veru i crkvu, ucitavanje tekstovima ono sto u stvari tamo i nema, jer crkva i sveti oci su kod analiza autenticnosti tekstova prvo gledali versku i teolosku i crkvenu i predanjsku stranu teksta i ako je sa te strane bio verski u redu onda dolazi do toga da li tekst pripada samim apostolima ili ne, bilo je i tekstualna analiza, vodila se i analiza raznih crkvenih predanja o tekstovima, stari veliki svetitelji koji su bili apostolski ucenici i njihovi naslednici su svedocili o autenticnosti nekih tekstova, i kad se to sve skupi i prodje vremenom sito i reseto doslo se na kraju do tekstova koji su kao kanon usli u Sveto Pismo.

Samo što da li nešto radi u arhitekturi je empirijski dokazivo.Nisi me razumeo, onda moram da pojasnim, nisam ekspert u toj oblasti mislio sam da neke osnovne postavke relativiteta vaze i onda ide nadogradnja, ako nije tako onda moze da se uzme nesto drugo recimo arhitektura, osnovne postavke imamo i pre 100 i vise godina jer da nemamo onda ne bi mogli da izgradimo na primer Ajfelov toranj ili Empire State ili most Golden Gate, i onda na tim starim osnovama arhitekture unapredjena je i nadogradjena vremenom i sada mozemo da gradimo i kompleksnije razne gradjevine.
Ili to ili bog kakvim ga je zamišljao autor(i) Postanja 2-3 nije bio sveznajući.Uradili su ono sto su trebali da urade, bog je znao sta ce uraditi i cekao ih je da mu ulete u zamku
Tj nije ih cekao, znao je kad ce to uraditi
Pa ne znam, vernici tvrde da je sveznajuci.Ili to ili bog kakvim ga je zamišljao autor(i) Postanja 2-3 nije bio sveznajući.
Vernici danas tvrde da je sveznajući...i da su tekstovi skupljeni u Bibliji univokalni.Pa ne znam, vernici tvrde da je sveznajuci.
Polaze od onoga sto se istorijski dogadjalo u pocetku hriscanstva i onoga sto se dogadjalo sa crkvom i verom, da prevedem, Jevandjelja su napisana kasnije od Isusovog vremena propovedi i apostolske propovedi i osnivanja Crkve, oped da prevedem, Jevandjelja su se dogadjala i apostolska propoved i nastanak Crkve, prilazak Jevreja, posle neznabozaca, sve se to desavalo i tek kasnije je zapisano, kako, na osnovu apostolskog predanja po crkvama koje su osnivali apostoli, i na osnovu predanja apostolskih ucenika i njihovih naslednika.Naučnici mogu da pristupe sa nekom hipotezom tekstu, a onda je (ako je metod ispravan) da je potvrde ili odbace.
Vernici, a ti to objašnjavaš, polaze sa idejom da tekst koriste kao dokaz za nešto što tvrde da je tačno, pa ako potvrde tekst je dobar, a ako ne ili odbace ili dolazi do menjanja i reinterpretacije tekstova. A onda radi kredibilnosti još zakače nečije ime na tekst anonimnog autora.
Samo što da li nešto radi u arhitekturi je empirijski dokazivo.
Istorijski jedna grupa je izdominirala i rekla "ovo je pravoverje". Tekstovi koji se slažu sa našim ubeđenjima su pravoverni...i pošto su pravoverni, pisali su ih učesnici događaja. A za svaki slučaj Sveti Duh nam je garant...dokažite da nije.Polaze od onoga sto se istorijski dogadjalo u pocetku hriscanstva i onoga sto se dogadjalo sa crkvom i verom, da prevedem, Jevandjelja su napisana kasnije od Isusovog vremena propovedi i apostolske propovedi i osnivanja Crkve, oped da prevedem, Jevandjelja su se dogadjala i apostolska propoved i nastanak Crkve, prilazak Jevreja, posle neznabozaca, sve se to desavalo i tek kasnije je zapisano, kako, na osnovu apostolskog predanja po crkvama koje su osnivali apostoli, i na osnovu predanja apostolskih ucenika i njihovih naslednika...
Izdominirala iako su imali slicne spoljasnje uslove, progoni Rima, hriscani skoro kao gradjani drugog reda, tesko to moze da bude dominacija kao sto predstavljas, slicni uslovi, nije mogla crkva bas da pise istoriju kako njoj odgovara, pa i Rim i Grci i Jevreji samo cekali da napadnu Crkvu nekim povodom pa onda apologete morale da pisu apologuje hriscanstva, pa poznati Celzo neznabozac napao hriscane i Origen moro da pise delo opravdanja protiv Celza, ali zasto su izdominirali, dominacija mora da ima neku podlogu, glavna podloga je to apostolsko predanje i apostolski ucenici i njihovi naslednici, to gnostici nisu imali.Istorijski jedna grupa je izdominirala i rekla "ovo je pravoverje". Tekstovi koji se slažu sa našim ubeđenjima su pravoverni...i pošto su pravoverni, pisali su ih učesnici događaja. A za svaki slučaj Sveti Duh nam je garant...dokažite da nije.
Razlozi za to mogu da budu različiti od zablude, preko stvarnog znanja, do zlobe.
O Platonu i Sokratu možemo da imamo i delimičnu istinu.
Pravovernost nije jedini niti najvažniji uslov opstanka neke ideje. Možda ti to zvuči kao potvrda istinitosti, ali to što je određeni pravac u Hrišćanstvu postao dominantan nije nužno dokaz da je taj pravac pravoveran ili originalan. Dominacija određenog pravca može biti rezultat raznih faktora, uključujući političke, društvene, ekonomske i kulturne okolnosti, a ne samo teološke ispravnosti.Izdominirala iako su imali slicne spoljasnje uslove, progoni Rima, hriscani skoro kao gradjani drugog reda, tesko to moze da bude dominacija kao sto predstavljas, slicni uslovi, nije mogla crkva bas da pise istoriju kako njoj odgovara, pa i Rim i Grci i Jevreji samo cekali da napadnu Crkvu nekim povodom pa onda apologete morale da pisu apologuje hriscanstva, pa poznati Celzo neznabozac napao hriscane i Origen moro da pise delo opravdanja protiv Celza, ali zasto su izdominirali, dominacija mora da ima neku podlogu, glavna podloga je to apostolsko predanje i apostolski ucenici i njihovi naslednici, to gnostici nisu imali.
Neki pravci su mogli biti teološki fleksibilniji, dopuštajući veću raznolikost mišljenja unutar svojih okvira, što je omogućilo njihovu širu prihvaćenost. Ekumenski sabori su često bili mesto odlučivanja o pravoverju, ali odluke ovih sabora su često bile podložne političkom pritisku i manevrisanju.Cito sam pre neku godinu i neki sajt koji se bavi psihologijom, pomalo me i to interesuje, ali naidjem na clanak u kome pise, zaboravio sam bas detalje, ali sustina kontekst sam zapamtio jer je vrlo vrlo interesantan, parafraze, neki psiholog je na osnovu psihologije analizirao zasto je to 'zvanicno' hriscanstvo na kraju prihvaceno od vecine hriscana i drzave za razliku od tih gnostika jeresi...
Imaš nešto, ali nemaš sve. Izgubljena dela su možda bacala drugačije svetlo na neke njihove stavove. Uz to, od recimo Platona imaš Platonova dela. Od Isusa, Petra, Jakova imaš samo šta su drugi rekli da su oni rekli.A da, Sokrat, Platon, mislim da sustinu i osnovne postavke njihovog ucenja imamo, to je dovoljno da imamo istinu, ne znam kako mozemo da imamo malo ili delimicnu istinu. Jos koliko se secam, istorija kao nauka ima svoja pravila kojima analizira istorijske dogadjaje i licnosti i ima definicije koje su dovoljne da sa velikom verovatnocu kazu da mogu istinito da rekonstruisu dogadjaje i licnosti.