Protestantizam i slični?
Dodati stihovi koji nisu bili?
Kakav je to argument, to je ekstremno, ne želiš valjda da budeš na toj strani?
Scena: Na trgu u starom Rimu, Rimljanin Markus i Grk Aleksandros stoje i razgovaraju dok prolaznici prolaze. Jevrejin po imenu Jakov pridružuje im se.
Markus: (primetivši Jakova) Ah, gledaj, naš prijatelj Jakov! Kako ide sa tvojim verovanjem u tog novog... kako se zove? Isusa?
Aleksandros: Isus, kažeš? Je li to onaj koji je mogao hodati po vodi? To je veoma korisno, pogotovo kad zaboraviš da imaš čamac!
Markus: (smeje se) Da, da! I pretvarao je vodu u vino. Kad bih ja to mogao, nikad više ne bih morao da idem do krčme!
Jakov: (sa osmehom) Isus je zaista činio čuda. On je naš Mesija.
Aleksandros: (smeškajući se) Mesija, kažeš? Pa, Markuse, čini se da smo propustili predstavu. Kada je bio poslednji put u cirkusu?
Markus: (se smeje) Da, Aleksandrose, možda je čak i lava pretvorio u ovcu. Bilo bi korisno u areni, zar ne?
Jakov: Vi to ne razumete. Isus je došao da spasi čovečanstvo. Umro je za naše grehe i uskrsnuo treći dan.
Aleksandros: Uskrsnuo? Oh, pa to je nešto! Trebao bi pričati sa našim filozofima. Mogli bi napraviti dobru predstavu o tome!
Markus: Možda bi mogao postati slavni govornik! "Dođite da vidite čoveka koji je ustao iz mrtvih i sada hoda među nama!" To bi svakako privuklo publiku!
Jakov: (uzdahne) Vi se smejete, ali njegova poruka je ljubav i oproštaj.
Aleksandros: Ljubav i oproštaj su lepi koncepti, Jakove. Ali nama, mi smo više za vino i predstave. Naš Dionis bi se složio!
Markus: (smeje se) Da, Aleksandrose, možda bi mogli napraviti festival u čast tog Isusa. Mogli bi imati dan hodanja po vodi i takmičenje u pretvaranju vode u vino!
Jakov: (mirno) Možda jednog dana shvatite istinu. Isus je došao za sve nas, ne samo za Jevreje.
Aleksandros: (sa smehom) Pa, Jakove, kada tvoj Isus dođe da me spasi, zamoli ga da mi donese i malo vina. Možda ćemo onda ozbiljnije razmisliti!
Markus: (klimajući glavom) Da, Jakove, obavesti nas. Do tada, vrati se sa svojom pričom među svoje, deluješ malo ekstremno sa tim pričama.
Jakov: (sa blagim osmehom) Neka vam bude. Možda jednog dana pronađete veru i mudrost.
Aleksandros: Mudrost je u vinogradu, Jakove! Neka Dionis bude s tobom!
Markus: I možda jednog dana, ako sretnemo tvog Isusa, pitat ćemo ga za recept za to vino!