Zasto Srbi Krajisnici se ne vrate iz Srbije da zive u Knin?

Interesantno da nisu tamo otišli, a nedostaje im more. Eto rešenja - spoj ugodnog i korisnog! :D
Покојни Илија Петковић рођени Книњанин је живео у Херцег Новом, причао је да Нови и Книн имају доста сличности. Занимљиво да тврђава у Книну и Херцег Новом има исто име - Фортица. Обе су данашњи изглед добиле у млетачком периоду. Сестра од једне моје комшинице и земљакиње живи у Херцег Новом, оне су из Бенковца. Двоје мојих рођака који су добростојећи имају некретнине у Херцег Новом и кад год су слободни буду тамо, а то буде пар месеци годишње а некад и по пола године.

Poslednja izmena:
Pre bi je prodala i Irancima nego nama. :lol:

Iako sumnjam da bi tako zapuštene krajeve iko kupio. Ali ni nama više ništa ne znače...

Mislim da je njima ovo prihvatljiva situacija. Neka su ti delovi i prazni - važno je da Srba više nema i da ne mogu da imaju uticaj na politiku.
A da su puni, onda bi kakav uticaj bio na politiku? Osim ako pod politikom ne podrazumijevaš balvane

Sve je nečije osobno viđenje?

Znači da je ubijen samo jedan Srbin, to je isto kao i NDH, jer eto, to je viđenje tog koji je zaklan od ljudi sa slovom U.
Dosta velika glupost

Да је, али није. Хрвато-усташе су извршиле потпуно етничко чишћење терена. И то све под будним оком ЕУ, на прагу 21. века.
Могу само да замислим како би изгледало да је било као 1941. и Срби нису имали како да се бране, да је нпр. СРЈ у том тренутку била под агресијом натистичких авиона. Веровано би била НДХ 1.1

Да је, али није. Хрвато-усташе су извршиле потпуно етничко чишћење терена. И то све под будним оком ЕУ, на прагу 21. века.
Могу само да замислим како би изгледало да је било као 1941. и Срби нису имали како да се бране, да је нпр. СРЈ у том тренутку била под агресијом натистичких авиона. Веровано би била НДХ 1.1

A Slobo rekose da Krajisnici su sami bjezali i nijesu htjeli da se bore. Toliko je bilo krajiskih dezertera da Arkan je morao da ih uhvati i bije. Velika je razlika izmedju 91-95 i 41-45.

Pa jos mene to cudi kako vise ne zele da se vrate. Nije nedodjija kao BiH ili Kosovo, objektivno je prirodna fantasticna a visok standard. Ovo je digitalno doba ne mora obicnog gradjanina tangirat ko je na vlast i te stvari, zavicaj je zavicaj. Da Kninska Krajina opet bude vecinska srpska, onda dodje do stvarnih promjena u korist cijelog Srpstva. Tako rade pametni, jaki narodi.
Sta te cudi? Ima vise razloga ajde na brzaka da otvorimo par ,Mlad si momak ,treba da se zenis ,gde da nadjes devoku u Krajini? Nema ljudi ,fakat,,,Ili sad neko iz Beograda da ode da zivi u Mojkovac ,pa nece jer je vukojebina.Ajde mozda neko ko je bolestan da pa prozivi poslednje godine na cistom vazduhu ,neki onemocali penzioner ali covek u punoj snazi? Pa cak i penzosi zele da budu blizu dece ,znaci kupice neku vikendicu kraj Beograda, Slicno je i u Hrvatskoj ,cujem da idu u Samobor ,blizu Zagreba.

A Slobo rekose da Krajisnici su sami bjezali i nijesu htjeli da se bore. Toliko je bilo krajiskih dezertera da Arkan je morao da ih uhvati i bije.
Па бежали су Крајишници сами од клеронациста и 1941.

Velika je razlika izmedju 91-95 i 41-45.
Велика је, јер Србија није била окупирана као 1941, па су имали где да побегну. Да је 1991. и Србија била под окупацијом, можда не би било само потпуно етничко чишћење, него потпуно клање. Став усташа и ЕУ по питању масовних злочина над Србима указује да су били намерени да и то одраде, а да им ови други за то прогледају кроз прсте.

Илија Петковић рођени Книњанин је живео у Херцег Новом, причао је да Нови и Книн имају доста сличности. Занимљиво да тврђава у Книну и Херцег Новом има исто име - Фортица. Обе су данашњи изглед добиле у млетачком периоду. Сеатра од једне моје комшинице и земљакиње живи у Херцег Новом, оне су из Бенковца. Двоје мојих рођака који су добростојећи имају некретнине у Херцег Новом и кад год су слободни буду тамо, а то буде пар месеци годишње а некад и по пола године.
Mislim da je tvoja ideja odlična. :)

Da budemo ozbiljni - RSK ne bi dopustila nijedna velika sila. Amerikanci su već pokazali svoj stav o tome, a sumnjam da bi Rusija ili Kina podržale da neko traži nazad teritoriju na kojoj su NEKADA živeli Srbi, a već decenijama ih ima tek u tragovima. Motivisati ljude iz Srbije da se ponašaju kao nekad Albanci na Kosovu (da naseljavaju divlje i zapuštene krajeve, često bez struje i vode, bave poljoprivredom i trpe hrvatski nacionalizam sa po 5-6 dece u porodici da bi se za 20 godina namnožili) je - apsurd u današnja vremena. To više ni na Kosovu kod mladih Albanaca ne prolazi, a kamoli kod naših ljudi naviklih na mnogo bolji život.

Srbi iz Krajine su se ovde lepo prilagodili i neka sa nama grade Srbiju u kojoj će uvek biti sigurni. :)

Grahovo je na 30min, Mrkonjic grad na 2 a Banjaluka na 3 sata. Brze kad bi postojalo autoput BL-Knin.
У току рата 1991-95 богатији Книњани су почели градити викендице у Грахову. То им је била ваздушна бања, јербо је Грахово на 860 м надморске висине и окружено је планинама и шумама. Истовремено богатији Книњани у том периоду су имали куће и викендице у Карину, за летњи одмор. Неки су имали то у Карину и раније, а неки у другим приморским местима али кад је почео рат и ти други су прешли у Карин.

Sta te cudi? Ima vise razloga ajde na brzaka da otvorimo par ,Mlad si momak ,treba da se zenis ,gde da nadjes devoku u Krajini? Nema ljudi ,fakat,,,Ili sad neko iz Beograda da ode da zivi u Mojkovac ,pa nece jer je vukojebina.Ajde mozda neko ko je bolestan da pa prozivi poslednje godine na cistom vazduhu ,neki onemocali penzioner ali covek u punoj snazi? Pa cak i penzosi zele da budu blizu dece ,znaci kupice neku vikendicu kraj Beograda, Slicno je i u Hrvatskoj ,cujem da idu u Samobor ,blizu Zagreba.

Ok ali to nijesu random pojedinci nego ljudi kojima su korijeni, roditelji i rodbina iz tog mjesta. Nije kao da ti odlucis da ides u Rumuniju da zivis ili u sumi. Nadju djevojku u Beograd pa skupa idu za Knin, jednostavno.

Imamo i mi lepih krajeva i čistog vazduha. Imamo još i netaknute prirode u kojoj i stranci dolaze da uživaju. Neka naši penzioneri troše svoje penzije kod kuće u sigurnosti. :)

Поменут је Доњи Карин као једино српско место на мору, што доста људи зна. Доњи Карин је био чисто српско место до 1995 https://sr.wikipedia.org/wiki/Доњи_Карин#Попис_1991.
До 1941. Срби су били већина у Трибњу који је исто на мору (https://sr.wikipedia.org/wiki/Трибањ). Али су страдали у троцифреном броју у другом рату, углавном од усташа. Један део трибањских Срба је након 1945. је колонизован у Војводину. Оба ова фактора су их претворила у мањину у другој Југославији. 1991. Срба је у Трибњу било 27-28%.

Марија Пољак Српкиња из Трибња која се вратила прича да Срби ту нису од јуче и да имају дубоке корене, навио сам на тај део. У сваком случају читав видео о животу преосталих Срба у Трибњу је занимљив за погледати.

@guslar1389 @KraNp @Biserna @Perperius @Brđanin @Bosonosorg @'Clint' @kapetanmark @cronnin @zx16 @GeorgeV @Rakela778 @Reefer

Да ли знате нешто о породици Стампалиа (Штампалиа) из Трибања? Овде у Аустралији има много Стампалија који су потомци миграната који су дошли у Аустралију пре 100 година. Већина се изјашњавају као Југословени или Далматинци, и врло је ретко међу њима наћи некога ко се идентификује као 'Хрват'. У ствари, наишао сам на неколико који се вређају што их називају Хрватом, док је била једна девојка по имену Стампалиа која је била велика усташа -- али је била тешки корисник метамфетамина

Screenshot_20230331-052348_Chrome.jpg

Dobro, i srbočetnici su potpuno etnički očistili Hrvate s područka RSK, pa? Sve pod budnim okom EU, još ti stisnu sankcije na oružje.
Uspoređivati 95-tu i NDH i sustavno istrebljavanje Srba po logorima je potpuno promašeno, i ne znam odakle ti želja da na taj način prikažeš NDH manje zločinačkom nego što je bila.

Pričali su mi kad sam bila u Hrvatskoj da su u Knin doselili Hrvate izbeglice iz BiH, ali da se i oni nisu dugo zadržali. Privremeno su tu boravili dok se nisu snašli i otišli dalje. Knin je mrtav grad. Nema ni posla, ničega.

Prijateljica iz Splita je bila pre koju godinu sa rođakom. One su Hrvatice, ali ih je u Kninu bilo strah. Sve pusto, zatvoreno, samo su neke vojnike videle na ulici. Našle su jedan otvoren restoran, a i tamo su ih ljudi čudno gledali. Vratile su se brže nego što su otišle.

Kažu da je stanje tamo još gore sad nego pre.
Ovo si u pravu. Kad sam bio jednom u Kninu, ušao sam u neki restoran, pozdravio, svi samo nijemo bulje u tebe ko zombiji, niti se pomiču, niti što govore, sjeo s društvom za stol, pozdravio nekog djeda koji je sam sjedio. Ista stvar. Neki tup i odsutan pogled. Šuti, ne mrda. Pri ulasku mi je isto bilo čudno. Isto sam pozdravio, svi kao da gledaju kroz tebe ili te uopće ne primjećuju. Bilo je kao u nekom zapletu horor filma. :lol:

Kazem sta je sam predsjednik Milosevic rekao. Ili mislis da je i on bio okupator?

Велика је, јер Србија није била окупирана као 1941, па су имали где да побегну. Да је 1991. и Србија била под окупацијом, можда не би било само потпуно етничко чишћење, него потпуно клање. Став усташа и ЕУ по питању масовних злочина над Србима указује да су били намерени да и то одраде, а да им ови други за то прогледају кроз прсте.

Razlika je sto Krajisnici su se borili do kraja 41-45. Momcilo Djujic, Krajiski Partizani itd. Dok 95 pitanje je zasto Krajisnici vojnici nijesu metka opalili. Greota zbog nevinih ljudi, ali odgovornost je i na armiju RSK koji nije branio taj narod, vec odmah na traktore. A sto se tice ,,potpuno ciscenje" pricamo sada o Srbima u Kninu koji su 20% grada...kako je to moguce ako je ,,potpuno ciscenje"?

Да ли знате нешто о породици Стампалиа (Штампалиа) из Трибања? Овде у Аустралији има много Стампалија који су потомци миграната који су дошли у Аустралију пре 100 година. Већина се изјашњавају као Југословени или Далматинци, и врло је ретко међу њима наћи некога ко се идентификује као 'Хрват'. У ствари, наишао сам на неколико који се вређају што их називају Хрватом, док је била једна девојка по имену Стампалиа која је била велика усташа -- али је била тешки корисник метамфетамина

Pogledajte prilog 1318812

Моја грешка. Породица Стампалиа је из Трибуњ, а не из Трибaњ. Веома слична имена за два града веома близу

Ovde imam veliku dilemu ,bas u vezi ovog 1941 godine i uloge generala Milana Nedica ,postoje tvrdnje da je spasao 300 000 Srba iz HDH i 50 000Slovenaca koje je primio u Srbiju
Evo sta pise reziser Djordje Kadijevic o njemu pa i o ovoj temi
Lako je biti Srbin u Kragujevcu, treba to biti u Šibeniku, gde sam ja rođen. Moj otac Gojko je bio Srbin, a majka Milka Dulibić bila je Hrvatica, i kako da se onda ja osećam, kao neki Kentaur iz nespojivih delova. Po ocu sam Srbin, po majci Hrvat, a ja sam Južni Sloven, tačnije Jugosloven. Sa gubitkom Jugoslavije, izgubio sam i svoju zemlju.
Mi smo iz Šibenika pobegli 1941. od ustaša da ne bismo završili u Jasenovcu. Moj otac je bio kraljevski oficir i odmah je zarobljen od Nemaca i odveden u vojni logor u Hamelburgu. Majka, sestra, moja baka i ja uspeli smo čudom da se izvučemo iz HDH i dokopamo se Nedićeve Srbije. S mora smo pobegli u Miloševu i Voždovu agrarnu Srbiju. Vi možete za Milana Nedića da pričate da je izdajnik i da je išao i kod Hitlera, ali ne možete osporiti da je hiljade ljudi našlo utočište u njegovoj Srbiji. Nikad to ne mogu da mu zaboravim, spasao nas je verovatno sigurne smrti.

Dobro, i srbočetnici su potpuno etnički očistili Hrvate s područka RSK, pa? Sve pod budnim okom EU, još ti stisnu sankcije na oružje.
Uspoređivati 95-tu i NDH i sustavno istrebljavanje Srba po logorima je potpuno promašeno, i ne znam odakle ti želja da na taj način prikažeš NDH manje zločinačkom nego što je bila.

Разлика је у том што њима никад политика није била истребљење Хрвата, већ су се хтели одвојити од лудака.
Са друге стране, Хрватима је основна политика била истребљивање Срба.

Kazem sta je sam predsjednik Milosevic rekao. Ili mislis da je i on bio okupator?
Не разумем каква су ти ово сад питања и какве везе имају са било чиме...

Razlika je sto Krajisnici su se borili do kraja 41-45. Momcilo Djujic, Krajiski Partizani itd. Dok 95 pitanje je zasto Krajisnici vojnici nijesu metka opalili. Greota zbog nevinih ljudi, ali odgovornost je i na armiju RSK koji nije branio taj narod, vec odmah na traktore. A sto se tice ,,potpuno ciscenje" pricamo sada o Srbima u Kninu koji su 20% grada...kako je to moguce ako je ,,potpuno ciscenje"?

То је друго питање зашто се нису бранили баш до самога краја. Чак и да стигнемо до одговора, шта мислиш да добијеш из њега?
Колико би теби лично одговарало да је побијено Крајишника, да би био задовољан и рекао - Е сад су се бранили до краја, сад могу да почну да беже?

Марија Пољак Српкиња из Трибња која се вратила прича да Срби ту нису од јуче и да имају дубоке корене, навио сам на тај део. У сваком случају читав видео о животу преосталих Срба у Трибњу је занимљив за погледати.

Screenshot_20230331-054045_Adobe Acrobat.jpg

37. Трибањ – Крушчица, 1907.

Screenshot_20230331-054110_Adobe Acrobat.jpg

38. Трибањ – Крушчица, 1907.

Screenshot_20230331-054124_Adobe Acrobat.jpg

39. Трибањ – Шибуљине, са православном Црквом Светог арханђела Михајла, 1911.

Крајишници имају одређених сличности са Немцима/Фолксдојчерима из Војводине. Прво да кажем разлике. Немци су колонизовани у Војводину у 18-ом и мање у 19-ом в. на иницијативу Беча. Они су до 1867. били најпривилегованији народ на том подручју, а до 1918. најпривилегованији уз Мађаре. Крајишници су имали неке привилегије у Војној Крајини, али далеко је то од привилегија које је имало немачко становништво у Хабзбуршкој монархији. Срби Крајишници су живели знатно дуже у крајишким крајевима него Швабе у Војводини. У другом рату Фолксдојчери из Војводине су већином подржавали нацизам, имали су СС дивизију 'Принц Еуген' и починили су бројне злочине над припадницима 'нижих раса' и потлачених народа. С друге стране Крајишници су у истом том рату доживели геноцид од стране Хрвата.
Е сад сличности. Фолксдојчери су прогнани са својих огњишта након 1945, а Крајишници 1991-95. Фолксдојчери су отишли највише у Немачку, а мање у Аустрију и прекоморске земље; док су Крајишници највише отишли у Србију, а мање у дијаспору, Републику Српску и Црну Гору. Фолксдојчери и њихови потомци у Немачкој имају своја удружења, чувају свој фолклор, културу и традицију, исти случај је са Крајишницима у Србији. Једна моја земљакиња је рођена у Станишићу код Сомбора у швапској кући, а родитељи су јој ту колонизовани од Врлике. Каже кад је била дете и млађа жена ти Немци који су прогнани из њене куће тј. раније њихове су долазили сваке године у посету и били су гости у њеној породици. Касније су престали долазити кад онемоћали или умрли, а њихове потомке није било брига за тим. Тако и ми Крајишници преко лета и даље у знатном броју обилазимо наша села. Али то ће једног дана престати, јер они рођени у Србији неће бити тако везани за крајеве својих предака, као исти ти преци који су тамо рођени и памте те крајеве из којих су насилно уклоњени.

@Biserna @zemunski kej @Perperius @guslar1389

Ovde imam veliku dilemu ,bas u vezi ovog 1941 godine i uloge generala Milana Nedica ,postoje tvrdnje da je spasao 300 000 Srba iz HDH i 50 000Slovenaca koje je primio u Srbiju
Evo sta pise reziser Djordje Kadijevic o njemu pa i o ovoj temi
Lako je biti Srbin u Kragujevcu, treba to biti u Šibeniku, gde sam ja rođen. Moj otac Gojko je bio Srbin, a majka Milka Dulibić bila je Hrvatica, i kako da se onda ja osećam, kao neki Kentaur iz nespojivih delova. Po ocu sam Srbin, po majci Hrvat, a ja sam Južni Sloven, tačnije Jugosloven. Sa gubitkom Jugoslavije, izgubio sam i svoju zemlju.
Mi smo iz Šibenika pobegli 1941. od ustaša da ne bismo završili u Jasenovcu. Moj otac je bio kraljevski oficir i odmah je zarobljen od Nemaca i odveden u vojni logor u Hamelburgu. Majka, sestra, moja baka i ja uspeli smo čudom da se izvučemo iz HDH i dokopamo se Nedićeve Srbije. S mora smo pobegli u Miloševu i Voždovu agrarnu Srbiju. Vi možete za Milana Nedića da pričate da je izdajnik i da je išao i kod Hitlera, ali ne možete osporiti da je hiljade ljudi našlo utočište u njegovoj Srbiji. Nikad to ne mogu da mu zaboravim, spasao nas je verovatno sigurne smrti.

Па бежали су сигурно. Тачне бројке не знам, али читао сам и ја неке процене које су шестоцифрене.

Но, стићи до Србије 1941 и 1995. није било исто. Вероватно је било сличније ситуацији - да су натисти кренули у општи напад 1999. и да је Србима једина опција била да се докопају Русије.

Не разумем каква су ти ово сад питања и какве везе имају са било чиме...

Pa jednostavno je. Milosevic rece da su Krajisnici izdajnici, kukavice, i da su oni krivi za 95. Jel on laze?

То је друго питање зашто се нису бранили баш до самога краја. Чак и да стигнемо до одговора, шта мислиш да добијеш из њега?
Колико би теби лично одговарало да је побијено Крајишника, да би био задовољан и рекао - Е сад су се бранили до краја, сад могу да почну да беже?

Veoma je osnovno pitanje. Jer ti predstavljas Hrvate kao patoloski genocidasi, a onda priznajes da Krajisnici nijesu htjeli ni da se bore. Pa valjda su imali vojsku da se bore. Nego su samo 4 godine raketirali Zagreb i napili rakije. Srbi su vjekovima cuvali svoja ognjista od neprijatelja i okupatora a sta je falilo vojsci RSK od 30.000 vojnika da brani Knin od Anta Gotovine? Dje je tu cast.

Pa jednostavno je. Milosevic rece da su Krajisnici izdajnici, kukavice, i da su oni krivi za 95. Jel on laze?
У сваком случају су криве хравто-усташе, а сад кривити жрвту да ли се довољно бранила или није, врло је упитно. Тако можеш и жртви силовања да приговориш да није морала да плаче и вришти већ да опали манијака каменом у главу током силовања. Улазимо у ШББКК.

Veoma je osnovno pitanje. Jer ti predstavljas Hrvate kao patoloski genocidasi, a onda priznajes da Krajisnici nijesu htjeli ni da se bore. Pa valjda su imali vojsku da se bore. Nego su samo 4 godine raketirali Zagreb i napili rakije.
Не, ја тако нешто нигде нисам рекао, то их ти представљаш тако, иако су се очигледно борили 4 године. Само ти ту њихову борбу не рачунаш. Није ти довољно.

Srbi su vjekovima cuvali svoja ognjista od neprijatelja i okupatora a sta je falilo vojsci RSK od 30.000 vojnika da brani Knin od Anta Gotovine? Dje je tu cast.
Лако је причати о части, а махати са туђим животима.

Можда би и имало смисла разговарати о томе што питаш, али не са тобом јер имаш непристојан и неразуман став према Крајишницима.

Drzava Republika Srpska Krajina je egzistirala 1991-1995 godine sa glavnim gradom Kninom, sto je tada bio 90% srpsko. 1995 Srbi su procerani iz Krajine zlocinackom akcijom Olujom, oko 200.000 Srba procerano u Srbiju i u svijet.

Danas u Beograd i Novi Sad zive bar 100.000 Krajisnika, ili rodjeni tamo ili prva generacija rodjena u Srbiju. Ali drze ljubav prema zavicaju i Krajini.

Danas u Knin, grad od 10.000 stanovnika, Srbi su ipak preko 20% grada, sa 2.500 Srba koji tamo zive. Grad je istorijski vazan za Krajisku istoriju, mediteranski grad, astetski mnogo ljepsi od sivog Novog Sada i Beograda, tamo postoji ziva srpska kultura i korijeni. To je EU standard. Zasto vise Srba Krajisnika se ne vrati u Knin da zivi? Da samo 1% dodje, opet bi Knin bio vecinski srpski, i opet bi Krajisnici i Krajina blistali u svom punom sjaju.

A kako da se vrate? U koje stanove?

Back