Sarinic fantazira kao i ti. Jak ste vi faktor da odbijate ono sto najmocnije sile nude. Vi bi ste slomili nekog, fantazeri jedni, pa jel ste krenuli na Banjaluku pa vam je Holbruk zavrnuo usi jednim pozivom i jos omogucio srpskim bombarderima da vam izrokaju tenkove.
Vi ste ista boranija ko i mi, a u Krajini stecsamo imali srecu sto je protiv vas bio prosti Martic i pokvareni Milosevic koji jesa Tudjmanom istrgovao i izdogovarao celu stvar.
Ali daste vi mogli da odbijete plan i da ste ga odbili bez posledica- to samo vase vlazne fantazije.
Mi smo vas zaustavili u Vukovaru dok vam je cijeli svijet držao svijeću.
https://www.jutarnji.hr/naslovnica/kresimir-cosic-amerikanci-nam-nisu-dali-da-branimo-bihac-3282197
Krešimir Ćosić: Amerikanci nam nisu dali da branimo Bihać
- Iz razgovora s američkim vojnim i političkim dužnosnicima bilo je razvidno da su oni tada srpsku stranu smatrali vojno i politički dovoljno jakom da zadrži postojeće stanje. Nisu vjerovali u sposobnost Hrvatske vojske da može promijeniti odnos snaga na terenu. Uz to, početkom 1994. godine trajao je i bošnjačko-hrvatski sukob koji je posve zakomplicirao vojnu i političku situaciju - kaže Ćosić.
..................
Američka strana bila je vrlo skeptična, a general Shalikashvilli te general Wesley Clark rekli su da po njihovim informacijama, koje su dobili od CIA-e i DIA-e (vojno-obavještajne službe), HV još nije vojno spreman ni sposoban za tako zahtjevnu vojnu operaciju.
Ćosić kaže da je taj sastanak na nekadašnji Dan republike 1994. godine bio vrlo dramatičan jer su Amerikanci imali informacije da su srpske snage već ušle u Bihać, te da je pad grada samo pitanje sati. Situacija je bila posebno neizvjesna s obzirom na to da su neki u State Departmentu tvrdili da je padom Bihaća rat u BiH završen. Ministar Šušak odmah je nazvao predsjednika Tuđmana koji je tada bio u posjetu Argentini. - Stanje je zaista bilo kritično i snalazili smo se u hodu - kaže Ćosić.
- Tada sam se našao u poziciji da na karti bojišnice pred državnim i vojnim vrhom SAD-a obrazlažem situaciju oko Bihaća. Govorio sam o mogućnostima sprječavanja njegova pada i svim mogućim posljedicama koje bi pad grada imao na poziciju BiH i Hrvatske. Ministar Šušak je naglasio poruku predsjednika Tuđmana da će HV započeti masivnu ofenzivu po cijeloj dužini bojišta ako Srbi ne zaustave opsadu Bihaća! - kaže Ćosić.
"Počet ćemo totalni rat", prenio je Šušak Tuđmanove riječi. To je samo pojačalo dramatiku sastanka. Zavladala je potpuna tišina. - To nije bila isprazna prijetnja, jer smo znali da bi padom Bihaća srpske snage koncentrirale sve svoje potencijale prema Karlovcu, a to nikako nismo smjeli dopustiti - smatra Ćosić.
- Na karti sam tada izložio situaciju te, po ranijem dogovoru s ministrom Šuškom, rekao da će HV napadom duž Livanjskog polja i Dinarom u pravcu Knina zaustaviti pad Bihaća, jer će time prisiliti glavninu srpskih snaga iz tzv. Krajine na povlačenje. Amerikanci nisu bili oduševljeni, ali iako nam nisu dali 'zeleno svjetlo', barem više nisu imali upaljeno 'crveno' - kaže Ćosić i nastavlja:
- Uvjeren sam da su upravo taj sastanak i argumentacija koju smo iznijeli, a Amerikanci nevoljko gledali, promijenili tijek rata u Hrvatskoj i BiH, jer su konačno shvatili da se pad Bihaća može spriječiti. Odmah nakon povratka u hotel ministar Šušak je nazvao generala Gotovinu i naredio početak operacije Zima '94.
I izgubili ste rat jer ste glupani kkoji su nas oduvijek podcjenjivali. Tako i sada, i zato ste i sada debelo iza nas .
Nikakav Z-4 mi ne bismo u zbilji prihvatili, nikada, a Amerikanci ne bi ni prstom mrdnuli.