Zasto Srbi jos uvek slave Gavrila PRINCIPA?

Mislim da to nije tačno.

Kako je Austro-Ugarska vršila eksploataciju šume u BiH: Šumskom željeznicom do bogatstva

160411020.1_xl.jpg

Bh. šume bile su jedna od najvažnijih sirovina za Austro-Ugarsku

Okupacijom Bosne i Hercegovine 1878. godine Austro-Ugarska dolazi u posjed velikih prirodnih bogatstava, među kojima su se nalazile i šume. Novom organizacijom šumarstva i šumarske službe bile su podređene glavnom cilju a to je brza i intenzivna eksploatacija bosanskih šuma.

Strana kapitalistička preduzeća sklapali su dugoročne ugovore sa Zemaljskom vladom BiH, većinom na bazi slobodnih pogodbi. U to vrijeme strane građevinske firme iskazali su potrebu sa snabdijevanjem željezničkim pragovima radi otpočinjanja gradnje željezničkih linija: Dobrljin-Banja Luka (1872.godine, Bosanski Brod – Sarajevo 1879./82. godine, Sarajevo – Metković 1885./91. godine, Lašva – Travnik – Bugojno – Donji Vakuf 1893./95.godine, Zavidovići – Olovo – Han Pijesak – Kusaće 1901./02.godine, Sarajevo – Uvac 1901./06.godine itd.

U cilju eksploatacije bukovih i hrastovih šuma za proizvodnju željezničkih pragova prvenstveno su sječe bile usmjerene na šumske komplekse Grmeč, Crna gora, Šator, Vijenac, Risovac, Plješevica, Pastrijevo, Šiša, Palež, Čemernica i Manjača u zapadnom dijelu BiH, zatim Prosara, Motajica, Vučjak, Ozren, Konjuh, Usora, Nemila, Igman, Ivan Bitovnja, Donja Prača i druge u sjevernom i centralnom dijelu Bosne, odnosno područja sarajevskog regiona, ističe u svom istraživanju Srećko Ignjatović.

Otvaranjem ovih šumskih kompleksa nametnuo se problem pristupa eksploataciji tih šuma. Na rješavanju prepreka u transportu drvne mase do javnih saobraćajnica radili su mnogi šumski savjetnici (stranog porijekla), te ekspertizom i prijedloga bazirali se na korištenju žičnih željeznica (žičare), čekrka i gradnjom šumskih željezničkih pruga kojim bi drvo bilo spuštano u dolinu rijeka, odnosno do vodenih tokova rijeka Drine, Ribnik, Sanice i Sane splavarenjem do pilanskih postrojenja.

Faktički možemo konstatovati da je austrougarska uprava na čelu sa Zemaljskom vladom, s ciljem iskorištavanja raspoloživih prirodnih bogatstava šumom, na taj način pribavljala novčane prihode u okviru "nametnutog“ samofinansiranja, istakao je Ignjatović.

Kako bi privukli strani kapital i ostvarili zajedničko poslovanje u eksploataciji bosanskih šuma zaključivani su prvi ugovori poput Bosanska šumska industrija a.d. Otto Steinbeis u Dobrljin-Drvaru, Bosanska šumska industrija Eisler & Ortlieb Zavidovići, Šumska industrija G.Gregersen & Söhne u Zavidovićima, Bosanska industrija drveta a.d. Gustav Mechtersheimer u Višegradu, Firma J.Brabetz u G.Podgracima, Firma Bos.drv.ind. konzorcij Oskova-Gostilja-Puračić, "Una" drvna industrija a.d. u Bosanskoj Dubici, Josef Banheyer i sin Vukovar-Srebrenica, Industrija drveta a.d. Buttazzoni i Venturini u Sarajevu, Preduzeće Zadik S.Finci Sarajevo-Pale, Preduzeće Rafael Z.Finci i komp. Tarčin-Sarajevo i drugi.

A-U je za 35 godina u BiH posjekla oko 18,5 miliona kubnih metara drveta

Jaoooo, gradili vam željeznicu, mučka djubrad... :sad2:

A jel' to bilo prije ili poslije atentata? :think:

A je li ubijen austrijski princ, ili neki Mehmed aga Čengić, pa su se lokalni dobri Bošnjani našli toliko pogođeni tom smrću, da su pod hitno morali da se dohvate svojih srpskih komšija, da ih malo okače o drveće, i onako usput im razvuku imovinu (jer im više neće trebati)?

Ono, uglavnom su se Bošnjani našli pogođeni, Hervati malo manje, više su navijali iz prikrajka...

Problem s 'ubijanjem okupatora' je u tome što taj 'okupator' samo čeka neki tvoj glupi potez, i poslije pobije pola tvojeg vojno sposobnog stanovništva, u tome je glavni problem s ubijanjem tog 'okupatora'...

Kažem ja da smo mi bili loš okupator 91-ve...:hahaha:

A je li ubijen austrijski princ, ili neki Mehmed aga Čengić, pa su se lokalni dobri Bošnjani našli toliko pogođeni tom smrću, da su pod hitno morali da se dohvate svojih srpskih komšija, da ih malo okače o drveće, i onako usput im razvuku imovinu (jer im više neće trebati)?

Ono, uglavnom su se Bošnjani našli pogođeni, Hervati malo manje, više su navijali iz prikrajka...

Bila prilika pa se zaigrali ljudi... :mrgreen:

Naravoučenje: nemoj ljudima davati prilike...

Kažem ja da smo mi bili loš okupator 91-ve...:hahaha:

Trebali smo vam roknuti prijestolonasljednika, možda bi bilo bolje... :per:

Bila prilika pa se zaigrali ljudi... :mrgreen:

Naravoučenje: nemoj ljudima davati prilike...

A jes, vala, kod nas ovde "na zapadnom Balkanu" svaka prilika zgodna, pogotovo kad neko ima trenutno jača leđa...

Čudo jedno, različita vremena, različiti uslovi, jedino ka se stvori prilika uvek isti udaraju na iste...:mrgreen:

Trebali smo vam roknuti prijestolonasljednika, možda bi bilo bolje... :per:

Da ste ljudi, kao što niste, roknuli bi nam Miloševića, pa da vas ko ljude pobijemo...

I posle se izvinimo...:hahaha:

A jes, vala, kod nas ovde "na zapadnom Balkanu" svaka prilika zgodna, pogotovo kad neko ima trenutno jača leđa...

Čudo jedno, različita vremena, različiti uslovi, jedino ka se stvori prilika uvek isti udaraju na iste...:mrgreen:

Da ste ljudi, kao što niste, roknuli bi nam Miloševića, pa da vas ko ljude pobijemo...

Da vam nije bilo Slobe, sad bi se ona hrvatska zastava površine 1000 kvadrata sa tvrđave u Kninu vijorila u Zemunu...

A na koga će, pa neće valjda na Južnoafrikance... :hahaha:

Jaoooo, pa da smo vam roknuli Miloševića to bi se učilo i za tisuću godina u školama, 'u stoljeću dvadesetom mučke ustaše ubile našeg voljenog vožda, nakon čega smo se mi strateški povukli'... :roll::hahaha:

Ali nisu Hrvati baš tako glupi... :per:

A s druge strane, vi ste pokušali ubiti našeg predsjednika, eto kakvi ste ljudi... :roll:

A na koga će, pa neće valjda na Južnoafrikance... :hahaha:

Ma jasno je to, nego mene fascinira to da se nijedna prilika ne propušta...ono, ne dešava se da se lokalna plemena usaglase i zauzmu stav "zahebi, može ovaj put i da se preskoči, ionako posle bude kao pre"...nego nema greške...uvidi li se prilika, odma se skače...

Jaoooo, pa da smo vam roknuli Miloševića to bi se učilo i za tisuću godina u školama, 'u stoljeću dvadesetom mučke ustaše ubile našeg voljenog vožda, nakon čega smo se mi strateški povukli'... :roll::hahaha:

A, jbga, ne valja vam kad se povučemo, onda smo phizde, ne valja vam kad vas bijemo, onda smo zli...ne mož svetu ugoditi, vazda neko nezadovoljan...:mrgreen:

- - - - - - - - - -

A s druge strane, vi ste pokušali ubiti našeg predsjednika, eto kakvi ste ljudi... :roll:

:hahaha:

Aj nemoj zahebavati...:hahaha:

Čuvali smo ga kao malo vode na dlanu.

Pored 5-6.000 vojnika JNA koji su sedeli u Zagrebu i vrteli prstiće, neko pošalje dva Galeba bela da dignu prašinu kod Banskih dvora.

Smejurija...:mrgreen:

Ma jasno je to, nego mene fascinira to da se nijedna prilika ne propušta...ono, ne dešava se da se lokalna plemena usaglase i zauzmu stav "zahebi, može ovaj put i da se preskoči, ionako posle bude kao pre"...nego nema greške...uvidi li se prilika, odma se skače...

Da, uvijek ostanu neki neraščišćeni računi od prošli put, pa se koristi prilika za 'poravnavanje', i tako u nedogled... :klap:

A, jbga, ne valja vam kad se povučemo, onda smo phizde, ne valja vam kad vas bijemo, onda smo zli...ne mož svetu ugoditi, vazda neko nezadovoljan...:mrgreen:

A zamisli da ste kojim slučajem uspjeli ubiti Tuđmana, ja sam siguran da bi još mnoge srpske glave pale u znak odmazde, eto, baš me zanima koji genijalac je smislio taj plan i šta je mislio kakve će posljedice tog plana biti, pogotovo da je uspio... :roll:

Srbi nikako da nauče da su atentati po svojim posljedicama nevjerojatno pogubna stvar, i kratkoročno i dugoročno, a zapravo nikakve koristi od njih...

- - - - - - - - - -

:hahaha:

Aj nemoj zahebavati...:hahaha:

Čuvali smo ga kao malo vode na dlanu.

Pored 5-6.000 vojnika JNA koji su sedeli u Zagrebu i vrteli prstiće, neko pošalje dva Galeba bela da dignu prašinu kod Banskih dvora.

Smejurija...:mrgreen:

Izvini, a kad ste uspjeli biti zli prema Latinima?

не тражи нове пријатеље међу старим непријатељима, светосавска мудрост.
ето и на овој теми све потомци шуцкора који су се крваво замерили управо Србима у босни и пречанима глуме некакве пријатеље пречанима

не тражи нове пријатеље међу старим непријатељима, светосавска мудрост.
ето и на овој теми све потомци шуцкора који су се крваво замерили управо Србима у босни и пречанима глуме некакве пријатеље пречанима

Da, poznati mirotvorci Nemanjići....

A zamisli da ste kojim slučajem uspjeli ubiti Tuđmana, ja sam siguran da bi još mnoge srpske glave pale u znak odmazde, eto, baš me zanima koji genijalac je smislio taj plan i šta je mislio kakve će posljedice tog plana biti, pogotovo da je uspio... :roll:

Srbi nikako da nauče da su atentati po svojim posljedicama nevjerojatno pogubna stvar, i kratkoročno i dugoročno, a zapravo nikakve koristi od njih...

To je bio, što bi Hervati rekli, igrokaz običan.

Не, већ је велики рат нарушивање таквог стања, које је за Британце било више него идеално.

Према томе хајде да се не претварамо да су господа у Лондону чезнула за светским ратом, док су крезави гелиптерски асасини у ствари јагањци Божији.
Nije realno takodje ni da mali izazivaju velike ratove pogotovo ne zgoljavi Princip i mala Srbija kada svi vrlo dobro znamo razloge velikih ratova.Ne mislim da su Britanci htjeli rat niti da su ga izazvali ali kao sila broj 1 vremena 1914 godine itekako imaju odgovornost sto je uopste poceo.

To je bio, što bi Hervati rekli, igrokaz običan.

Jel' znaš da se vodi sudski postupak protiv pilota i zapovjednika odgovornih za taj napad? Baš je nedugo bilo saslušanje u Beogradu, sudi se za ratni zločin... :per:

Jedan okrivljeni pilot je navodno u Južnoafričkoj Republici, odnio tetki lek... :per: :hahaha:

''Uz generala Ljubimira Bajića, nekdašnjeg zapovjednika 5. korpusa RV i PZO tadašnje JNA, te pukovnika Slobodana Jeremića, terete se i načelnik 105. lovačkog bombarderskog puka Ðuro Miličević, Čedo Knežević, referent u tadašnjem KOS-u ratnog zrakoplovstva, te dva pilota - Ratko Dopuđa i Davor Lukić.''

Понашали смо се како смо морали.
Били смо нападнути, бранили смо се.
Арчибалд Рајс је пописао око 40 000 убијених у Подрињу, оних без пушке. Имам спасак побијених од Бугара, исто петоцифрен број, цивила (својевремено сам докумнтовала некадашњој администрацији овог форума која је дозвољавала негирање бугарских злочина, јер домаћи неолиберали-грађани света не воле кад Срби говоре о побијеним Србима).

Неко ће рећи да смо требали да капитулирамо јер би можда престали да убијају. Можда. А можда и не би?

По чему је остао упамћен Бењамин Алкалај, први управник анектиране Босне и Херцеговине?

Ponavljamo se a ova tema je za istorije.Ono sto mene muci je dugorocni rezultat nasih "pobjeda".Svi vidimo kratkorocne rezultate koji su losi ali dugorocno gledajuci mi smo dobro osakaceni.Gledajuci samo zadnjih 100 godina kada smo osjetili bijes AU ginuli smo hrabro u pravednom ratu za nas.Svaka nasa zrtva je bila od cistog srpskog tkiva dok su za AU ginuli misevi iz danasnjih banana drzava.Kapa dole precima za hrabrost ali da je moralo tako jesi 100 posto sigurna da nas nije neko drugi ohrabrio i nahuskao?Drugi veliki rat Pavle je predosjetio sta nas ceka ali desio se narod i "bolje rat nego pakt", osjetili smo bijes nacista kada su bili najjaci i klali se izmedju sebe dok smo i redu cekali da nas potamane.Opet 3. put 1999 osjetili smo bijes NATO pakta kada su bili najjaci.Jedina drzava u Evropi koju je NATO pakt zakacio.I ko je onda lud?Da to nije malo previse za malu Srbiju?U cemu je problem?Ne zelim samo da mi sada padobranci ulecu sa pricom ali oni zele da uniste sve Srbe ljudi gusteri i sta sve sto mrze PRAVoslavce?Zasto takva sudbina nije zadesila pravoslavnu Grcku ili Rumuniju,Cesku ili tako neku manju drzavu.Zato stalno ponavljam ne treba velicati debilne politicare koji nemaju mudrosti Srbe drzati van radara velikih.Shvatite da smo mali i da smo zbog nasih suludih geostrateskih poteza dosli na ivicu opstanka.Nestajemo kao nacija...to nije mudra spoljna politika.Dovoljno je samo pogledati nakon svega ko je ministar vanjskih poslova(Slobin sin) a ko ministar odbrane Srbije(debil ateista), ko predsjednik Srbije(bivsi radikal manipilator) i onda me pogledaj u oci i reci da nismo falicni kao narod.Tuga do neba...

Већ сам ти појаснила:

- - - - - - - - - -

Није ово прва тема о Принципу.
Матрица константно иста.
Црнорукаши, непослушници, безмозгаши, величанствена АУ, српски свињац...и онда се , на крају дође до Солунског фронта и САД и француске екстремне помоћи.

Vladajuća matrica glasi ovako:
- Franc Ferdinand je bio tiranin
- Austrougarska nelegalno u BiH
- Narod stenjao, šume se sekle
- Trebalo ga je ubiti
- Gavrilo Princip je slobodar, heroj
- Dobro je što je Srbija odbila ultimatum, suverenost je svetinja
- Mi sami smo pobedili i omogućili pobedu Antante

Da to je ta matrica.
Ja u tu matricu unosim malo smislenog povezivanja tada validnih i relevantnih činjenica kako bi pokazao neodrživost te matrice...

Кладим се да не знаш ни која јединица је пробила солунски фронт.
Ja se kladim da ti ne znaš šta su doručkovali tog jutra :roll:

- - - - - - - - - -

И те како си ТИ тема такозвани магистре.
И ти и Амулетум и Славен и Длугомир и гомила модова...
садашњих и бивших...
Знамо вас све. И само вас гледамо.
Гугл транслетуј ТО, самозвани мудрацу.
И схвати ово како хоћеш. Боли ме кита.

:lol:
Proleter :lol:

- - - - - - - - - -

Ништа ми то не би сметало, веруј ми, да то лепо, поштено и отворено признају.:lol:
Жути смо, навијамо за наше, и то је поштеније, него кад будалаштину покушавају да ти продају за мудрост; и кад ти кажеш- нећу да купим- уследе салве увреда, те крезуби, грбави, сендвичари, итд...:mrgreen:
Потпун изостанак изазова било које врсте...:lol:

...Слободан Милошевић! Ко га је убио и ЗАШТО?

Back