Zasto Srbi jos uvek slave Gavrila PRINCIPA?

Такође, за приче о манама кондоминијума и патњи у истом не треба слушати ђецу некаквих наполичара и сличних безвредних гологузана, већ децу оних који су у тој царевини живели

а) добро, и
б) неупоредиво боље него у османско доба

Српска историја се превише ослања на штрокавце, и онда наравно и резултати смрде на балегу. А то није пут напред.

:lol:

Google Translate ovo prevodi kao: "Ne znam kako da ti odgovorim na argumente, pa moram lično da te opljunem"

- - - - - - - - - -

Na osnovu čega si ti to zaključila? Palac gore-dole?
Kako god, nisam ja tema ovde...

Већ сам ти појаснила:
Могу и у твоје јер знам да у архиве не идеш сигурно, као што знам и шта пише у књигама. Да не причам да познајем скоро већину тих који се код нас ''баве'' историјом.

Пишеш приче које су до сад ''н'' пута исписане. Није тешко закључити на ком ти је нивоу знање гледе теме.

- - - - - - - - - -

Није ово прва тема о Принципу.
Матрица константно иста.
Црнорукаши, непослушници, безмозгаши, величанствена АУ, српски свињац...и онда се , на крају дође до Солунског фронта и САД и француске екстремне помоћи.

Кладим се да не знаш ни која јединица је пробила солунски фронт.

И те како си ТИ тема такозвани магистре.
И ти и Амулетум и Славен и Длугомир и гомила модова...
садашњих и бивших...
Знамо вас све. И само вас гледамо.
Гугл транслетуј ТО, самозвани мудрацу.
И схвати ово како хоћеш. Боли ме кита.

Такође, за приче о манама кондоминијума и патњи у истом не треба слушати ђецу некаквих наполичара и сличних безвредних гологузана, већ децу оних који су у тој царевини живели

а) добро, и
б) неупоредиво боље него у османско доба

Српска историја се превише ослања на штрокавце, и онда наравно и резултати смрде на балегу. А то није пут напред.

:ok: :lol:

Британска Империја је пред почетак првог светског рата била на зениту своје славе, своје моћи, свога утицаја. Нису желели више од онога што су имали. Оно што су имали било је довољно да контролишу већи део светске трговине, светских финансија, да буду коначни арбитри свега, на сваком континенту. Нису имали ништа да добију. Имали су све да изгубе.

"Свака промена," рекао је тих година Лорд Салисбери, "ће бити промена на горе, и из наше перспективе најбоље је да се не мења много".

Идеја да су Британци - велике силе! - чезнули да малој, али честитој Србији подметну догађај којим ће почети светски рат је архиглупа. Разлоге за катастрофу треба тражити у свињцима, попут онога из ког је изгамизао Принцип, а не у палатама.

Ako neko pokusa da narusi takvo stanje dobijes veliki rat?!

И те како си ТИ тема такозвани магистре.
И ти и Амулетум и Славен и Длугомир и гомила модова...
садашњих и бивших...
Знамо вас све. И само вас гледамо.
Гугл транслетуј ТО, самозвани мудрацу.
И схвати ово како хоћеш. Боли ме кита.

Imas ti srece sa moderacijom...

Da sam ti ja moderator bio bi miran kao bubica.:rtfm:

Ili bi bio IZVAN kompjutera....:cool:

Велики рат се десио јер су Немачка, Италија и АУ покренуле борбу за нову колонијалну поделу света.
Наравно да то није одговарало старим колонијалним силама (Британија, Француска и Русија).

И онда је ту битан један Принцип? И једна Србијица и шачица Срба.

Принцип кад се од дрвета не види шума.

Ми треба да истражимо детаљно наш проблем са АУ. У основи тог сукоба лежи наше сукобљавање и данас са западним светом.

- - - - - - - - - -

И онда се ту појави екипа која ''зна'' све о штрокавом Принципу, не схватајући да је прича далеко сложенија и вишеслојнија.

- - - - - - - - - -

Зашто је руски цар изашао из савеза са немачким и аустроугарским царом због балканског питања?

Ма наговорила га она црногорска оштроконђа, гарант!

Велики рат се десио јер су Немачка, Италија и АУ покренуле борбу за нову колонијалну поделу света.
Наравно да то није одговарало старим колонијалним силама (Британија, Француска и Русија).

И онда је ту битан један Принцип? И једна Србијица и шачица Срба.

Принцип кад се од дрвета не види шума.

Ми треба да истражимо детаљно наш проблем са АУ. У основи тог сукоба лежи наше сукобљавање и данас са западним светом.

Sve je to meni kristalno jasno ali nemojte da zurite sa osudom teze koju iznosi Magistar.Znam da je naknadna pamet ali Srbija je mogla i morala daleko bolje.

Sve je to meni kristalno jasno ali nemojte da zurite sa osudom teze koju iznosi Magistar.Znam da je naknadna pamet ali Srbija je mogla i morala daleko bolje.

Шта се Србија тј. шта су се Срби питали у тој борби гиганта у походу на исток?

Је л' ви схватате уопште да су велики на све нас балканске народе гледали само као на пијуне у путањи ширења ка Средоземљу и истоку?

Па руски цар се закачио са АУ управо због империјалне тежње АУ ка овим просторима /Балкан се граничи са Азијом, ако сте заборавили/.

Шта је АУ урадила по анексији? Поставила Бењамина Калаја за управника који је остао по чему упамћен?

Магистрова теза је убер површна, жалим случај.

Шта се Србија тј. шта су се Срби питали у тој борби гиганта у походу на исток?

Је л' ви схватате уопште да су велики на све нас балканске народе гледали само као на пијуне у путањи ширења ка Средоземљу и истоку?

Па руски цар се закачио са АУ управо због империјалне тежње АУ ка овим просторима /Балкан се граничи са Азијом, ако сте заборавили/.

Шта је АУ урадила по анексији? Поставила Бењамина Калаја за управника који је остао по чему упамћен?

Магистрова теза је убер површна, жалим случај.

To i jeste problem.Ponasali smo se u jednom velikom ratu kao da smo veliki a nismo.Tragicni rezultati su svima danas poznati.Medjutim danas nema nazad ,gotova prica, mozemo samo izvuci zakljucke i pricati sta bi bilo kad bi bilo.Ali mene muci cinjenica sto nam desila situacija i u drugom velikom ratu.Jednu gresku tolerisemo, druga je problem a treca zadnja je vec falinka.Bojim se da smo dobro nepopravljivo falicni kao narod nazalost...to je ono sto mene iskreno muci.

To i jeste problem.Ponasali smo se u jednom velikom ratu kao da smo veliki a nismo.Tragicni rezultati su svima danas poznati.Medjutim danas nema nazad ,gotova prica, mozemo samo izvuci zakljucke i pricati sta bi bilo kad bi bilo.Ali mene muci cinjenica sto nam desila situacija i u drugom velikom ratu.Jednu gresku tolerisemo, druga je problem a treca zadnja je vec falinka.Bojim se da smo dobro nepopravljivo falicni kao narod nazalost...to je ono sto mene iskreno muci.

Понашали смо се како смо морали.
Били смо нападнути, бранили смо се.
Арчибалд Рајс је пописао око 40 000 убијених у Подрињу, оних без пушке. Имам спасак побијених од Бугара, исто петоцифрен број, цивила (својевремено сам докумнтовала некадашњој администрацији овог форума која је дозвољавала негирање бугарских злочина, јер домаћи неолиберали-грађани света не воле кад Срби говоре о побијеним Србима).

Неко ће рећи да смо требали да капитулирамо јер би можда престали да убијају. Можда. А можда и не би?

По чему је остао упамћен Бењамин Алкалај, први управник анектиране Босне и Херцеговине?

Овај аутизам, којим се сугерише како је Србија само требала да се преврне на леђа, "прави мртва" и не изазива империјалне силе невероватно личи на исту петоколонашку причу из сваког рата...:lol:
И то се, опет- о, чуда! -поклапа са сугестијама западних сила, познатих по "праведном" односу према онима, који их слушају...:mrgreen:
Да није јадно и подло- било би забавно, колико пута им то није успело, а ипак покушавају опет!?:roll:
И како се лако оно слабо, кукавно и лоше код нас и међу нама "упеца" на исту удицу са истом "варалицом", и своју самообману грозничаво покушава да оправда обмањивањем других...:lol:
И поред све силе доказа, да су Беч и Берлин само тражили изговор за напад- исто као и НАТО 1999, и то из западних извора- неее, Принцип је тај...
Жа-ло-сно...

Овај аутизам, којим се сугерише како је Србија само требала да се преврне на леђа, "прави мртва" и не изазива империјалне силе невероватно личи на исту петоколонашку причу из сваког рата...:lol:
И то се, опет- о, чуда! -поклапа са сугестијама западних сила, познатих по "праведном" односу према онима, који их слушају...:mrgreen:
Да није јадно и подло- било би забавно, колико пута им то није успело, а ипак покушавају опет!?:roll:
И како се лако оно слабо, кукавно и лоше код нас и међу нама "упеца" на исту удицу са истом "варалицом", и своју самообману грозничаво покушава да оправда обмањивањем других...:lol:
И поред све силе доказа, да су Беч и Берлин само тражили изговор за напад- исто као и НАТО 1999, и то из западних извора- неее, Принцип је тај...
Жа-ло-сно...

Postavka, trofejni lovac, čehinja i nerodjeni sin, žrtve. Pored ostalih " činjenica" da se rat može voditi samo u idealnim okolnostima ( kao da neko poput Srbije ima luksuz to da bira) preko priče da je Kenija veci prostor od Rusije uz odgovarajuci softver do krešenda kako bi Draža Mihailovic sigurno odveo Srbiju u NATO....šta znam, svašta iz toga može da se zaključi. Ali, to je mejnstrim na krstarici.

Poslednja izmena:
Ali, to je mejnstrim na krstarici.
Ништа ми то не би сметало, веруј ми, да то лепо, поштено и отворено признају.:lol:
Жути смо, навијамо за наше, и то је поштеније, него кад будалаштину покушавају да ти продају за мудрост; и кад ти кажеш- нећу да купим- уследе салве увреда, те крезуби, грбави, сендвичари, итд...:mrgreen:
Потпун изостанак изазова било које врсте...:lol:

Понашали смо се како смо морали.
Били смо нападнути, бранили смо се.
Арчибалд Рајс је пописао око 40 000 убијених у Подрињу, оних без пушке. Имам спасак побијених од Бугара, исто петоцифрен број, цивила (својевремено сам докумнтовала некадашњој администрацији овог форума која је дозвољавала негирање бугарских злочина, јер домаћи неолиберали-грађани света не воле кад Срби говоре о побијеним Србима).

Неко ће рећи да смо требали да капитулирамо јер би можда престали да убијају. Можда. А можда и не би?

По чему је остао упамћен Бењамин Алкалај, први управник анектиране Босне и Херцеговине?

Ма све је то масло крезавих Пречана.

АУ је обожавала Србију, а још више идеју да се сви Јужни Словени уједине, ал' нису баш замишљали да то буде под тробојком.

Увалио је крезави Принцип Србију у гомна. Да није било њега, Пашића и Аписа данас би нас било 50 милиона.

А и сва та борба против АУ је бесмислена, мислим, Срби су тамо живели своје златно доба. Само, чуди ме да није било иницијативе јужно од Саве и Дунава да се прикључе том златном стандарду, већ су крезави Пречани гурали процес у супротном смеру, вероватно јер су хтели заменити дворце са свињцима. Глупаци.

Ех Србијо, шта си пропустила.

Poslednja izmena:
Бенјамин Калај (мађ. Kállay Béni) био је мађарски и аустроугарски политичар. Рођен је 22. децембра 1839, у Пешти. Његов отац је био виши државни службеник у Мађарској влади, а мајка је потицала из мађаризоване српске породице Блашковић. Говорио је српски језик. Генерални је конзул у Београду од 1868. до 1875. године. 1872. је први пут отпутовао у Босну. Након Руско-турског рата, одлази у Пловдив. Дана 4. јуна 1882, је именован аустроугарским министром финансија и управитељем Босне и Херцеговине. Ту титулу је носио до своје смрти 1903. Залагао се за стварање нове, бошњачке нације насупрот већ постојеће српске и хрватске на тлу западно од реке Дрине.

"Bosna je bila kolonija AU ministarstva finansija"

Pogledajte emisiju pa dajte komentare:

Не, већ је велики рат нарушивање таквог стања, које је за Британце било више него идеално.

Према томе хајде да се не претварамо да су господа у Лондону чезнула за светским ратом, док су крезави гелиптерски асасини у ствари јагањци Божији.

Njegovo uverenje je koštalo puno, mereno u životima drugih.
Hrišćanski heroj je onaj ko da svoj život da svoje bližnje sačuva , a ne da ih upropasti.
Zato zaista ne vidim šta je vredno pomena u ličnosti Gavrila Principa?
To što je bio blentov?
Zaluđeni revolucionar?
Anarhista?
Bezmozgaš?
Što je upucao nenaoružanog čoveka i ženu?
Stvarno, na koju to vrlinu njegovu da se ugledam?

A što je Karađorđe zaratio sa Portom iako se radilo o zulumu pobunjenih dahija i time izazvao stradanja i egzodus Srba ?

Mi ovde ne utvrđujemo istoriju, nego izvodimo neke zaključke..

Ovde je problem što se mešaju dva pristupa.

Prvi je univerzalni istorijski pristup ; da li Principa treba smatrati teroristom i krivcem za rat.
A drugi ; Šta bi bilo bolje za srpski narod da se desilo

Posebnu podlost Magistra Čolovića i njegovih epigona čini što se odgovorima za drugi pristup istovremeno odgovara na pitanje iz prvog.

Poslednja izmena:
Pobili bi svakako, pa samo vi ste ubili više od 700 000 ljudi u Jasenovcu a sjetimo se kako ste zajedno sa njima činili zločine i to su vas sveštenici pozivali na njih:

Stoga je atentat u Sarajevu bio samo dobar povod za antisrpske akcije za zločin genocida nad Srbima, koji se odavno priprema i dugo očekuje, i koji će trajati sve četiri godine rata-od 1914. do 1918. godine.
To je bila politika genocida nad srpskim narodom, njegovo masovno istrebljenje iz pomenutih oblasti i krajeva. U ovom zločinu posebnu negativnu ulogu imao je zagrebački episkopat sa ogromnom većinom katoličkog klera od najvišeg do najnižeg stepena zvanja. U tome su posebno prednjačili crkveni poglavari u Zagrebu i Ljubljani, nadbiskup Bauer i Jeglič, koji su se stavili na čelo te propagande, sprovodeći je svim sredstvima kojima su raspolagali.
Zagrebački nadbiskup Bauer je, na primjer, 30. avgusta 1914, samo dva dana poslije početka napada Austro-Ugarske na Srbiju održao jedan ratnički govor u Črnomercu blizu Zagreba hrvatskim mladićima mobilisanim od strane Austro-Ugarske u vojsku koja polazi u rat protiv Srbije. U tom govoru Bauer, pored ostalog kaže:

-Hrvati, junaci, ljubljeni naš kraj zove vas u boj...U najtežim vremenima stajali su djedovi vaši vjerno uz Presto, pa ćete i vi u staroj vjernosti za kralja dati krv i život svoj. Hrvati i bog vas zove u boj...da budete osvetnici onog nedjela u Sarajevu...pođite junačno i blagoslov božji svuda bio s vama...

Mjesec dana kasnije, Bauer je u Remetinama održao još jedan govor istog karaktera vojnicima koji idu na srpsko ratište, i u kojem je, pored ostaloga rekao i ovo:

-Pošli smo ovamo da kao pravi katolici, skrušenim i poniženim srcem zaprosimo božju pomoć našoj hrabroj vojsci da se što prije pobjedonosno vrati. Bog naš je nad našom vojskom...bog će uslišiti molitve naše za pobjedu naše vojske...

Slično je govorio i ljubljanski biskup dr Anton Bonaventura Jeglič, takođe klerikalac-jezuita, austrofil, fanatično odan papi i još fanatičniji neprijatelj srpskoga naroda. Samo desetak dana poslije početka rata na Srbiju, Jeglič drži govor slovenačkim vojnicima, koji takođe idu na srpsko ratište, i kaže:

-Muževi, vas Car da osvetite oružjem u ruci krajnje nepravedno, već višegodišnje nastojanje komadanja i uništavanja naše divne Austrije...zove vas Car da oružjem branite katoličku Austriju, našu katoličku carsku porodicu od zakletih neprijatelja...u boj protiv neprijatelja katoličke Habzburške kuće...

Ljubljanski dnevni list „Slovenec“ objavio je neposredno poslije atentata u Sarajevu, pjesmu slovenačkog autora dr Marka Natlačena „Bojni grom“ u kojoj je stih:

-
„S kanoni vas pozdravimo, vi Srbi,
Dom hladan vam postavimo ob vrbi...”

Bivši šef sarajevske policije, Kosta Herman izjavljuje:

-Sa stotine vješala ne bi se moglo platiti dragocjene ubijene glave...

U jednom službenom izvještaju austro-ugarskih vlasti o tim demonstracijama piše:

-Narod najavljuje Srbima borbu na život i smrt i progonstvo iz Bosne i Hercegovine...

Zagrebački list „Hrvatska“ od 29. jula 1914. u članku kaže:

-Oba zločinca su Srbi. I jesi Srbin, prokleto ti sjeme i pleme, što ga je vjetar natrunio po našem hrvatskom tlu, da rađa zločin i zlobu, sije neslogu i razbojnički proljeva krv.

A jel' to bilo prije ili poslije atentata? :think:

Zašto je problem ubiti okupatora, nisu svi konjušari kao vi što ste. Na zločinima vam se zasniva čitava istorija, jbg valjda vam vjera tako nalaže ako uzmemo u obzir da su vaši sveštenici pozivali na ubista i klanja.

Problem s 'ubijanjem okupatora' je u tome što taj 'okupator' samo čeka neki tvoj glupi potez, i poslije pobije pola tvojeg vojno sposobnog stanovništva, u tome je glavni problem s ubijanjem tog 'okupatora'...

Poslednja izmena od moderatora:

Back