Zasto Srbi jos uvek slave Gavrila PRINCIPA?

Za ovo pod 3...,
Ako nisu bili svesni posledica svog čina, onda su debili.
A ako jesu, onda su pokvarenjaci.

Ništa u vezi sa njihovim delom tj atentatom nije dobro, ni uzvišeno, ni korisno, ni smisleno.
Ni povodi, ni sam čin, ni posledice
Ko u mladosti nije bio revolucionar taj nema duše.
Ko u starosti ostane revolucionar, taj nema pameti.

Ovo gore je rekao neko, više ne znam ko je rekao prvi. Ali, to je istina.
Šta bi ti rekao o delovanju partizana tokom Drugog Svetskog Rata na našim prostorima? Slično?

Pazi ja sam izneo svoje mišljenje koje ne mora biti tačno. Tačno je to su Austrougari uslovima ultimatuma ostavili široku mogućnost vlastitog delovanja do delimičnog ili potpunog gubljenja suvereniteta Srbije i to bi bilo to za prvo vreme dok traje rat. U kasnijem periodu sve zavisi od konačnog ishoda rata a to niko od nas ne može znati.
Немој то да причаш мени.
Ја овде оперишем са чињеницама, и не бавим са снохватицама типа- шта би било, да смо Кинези.
И да нам Аустријанци шаљу Арчибалда Рајса, комада 30.

- - - - - - - - - -

Vi često uzmete svoju ličnu Glypy idejy, i onda je prodajete kao svetao cilj.

Na primer 1992. Karadžić je rušio Sarajevo, i ti si nam rekao da moramo zbog toga trpeti restrikcije na Vračaru.

Kad bi ko pitao: "Kakve ja veze imam s tim?"

Ti si rekao: "Tišina tamo, ja sam ovde jazavcem."
Ко си ти?

Немој то да причаш мени.
Ја овде оперишем са чињеницама, и не бавим са снохватицама типа- шта би било, да смо Кинези.
И да нам Аустријанци шаљу Арчибалда Рајса, комада 30.

- - - - - - - - - -

?

Ti operišeš sa činjenicama taman koliko i ovaj dvospolac, nastavite sa raspravom .

Poslednja izmena:
Ко си ти?
Neprijatelj

- - - - - - - - - -

Ko u mladosti nije bio revolucionar taj nema duše.
Ko u starosti ostane revolucionar, taj nema pameti.

Ovo gore je rekao neko, više ne znam ko je rekao prvi. Ali, to je istina.
Šta bi ti rekao o delovanju partizana tokom Drugog Svetskog Rata na našim prostorima? Slično?

Ko je u mladosti upucao prestolonaslednika velesile i navukao bedu na vrat svom narodu, nije vredan baš nekog pomena

Neprijatelj

- - - - - - - - - -

Ko je u mladosti upucao prestolonaslednika velesile i navukao bedu na vrat svom narodu, nije vredan baš nekog pomena
Ali ovde na beznačajnom sajtu (sa naučno istorisjke strane gledano) dođosmo do 49. strane, a ko zna dokle ćemo dogurati.
Mnogo za nekoga ko je dao život za uverenje, a po tebi nije vredan pomena. Ako nije vredan pomena šta ti radiš ovde?

Ali ovde na beznačajnom sajtu (sa naučno istorisjke strane gledano) dođosmo do 49. strane, a ko zna dokle ćemo dogurati.
Mnogo za nekoga ko je dao život za uverenje, a po tebi nije vredan pomena. Ako nije vredan pomena šta ti radiš ovde?

Mi ovde ne utvrđujemo istoriju, nego izvodimo neke zaključke..

Njegovo uverenje je koštalo puno, mereno u životima drugih.
Hrišćanski heroj je onaj ko da svoj život da svoje bližnje sačuva , a ne da ih upropasti.
Zato zaista ne vidim šta je vredno pomena u ličnosti Gavrila Principa?
To što je bio blentov?
Zaluđeni revolucionar?
Anarhista?
Bezmozgaš?
Što je upucao nenaoružanog čoveka i ženu?
Stvarno, na koju to vrlinu njegovu da se ugledam?

Ако је то за тебе пролетерска логика- то само говори о твојој наопакој логици.
Изгинули су и њихови војници, држава им се распала, изгубили су територије, плаћали ратну штету, српску војску је са страхом очекивао и сам Беч; и штета што није, одмазда је најбољи метод одвраћања од нових суманутих похода западних варварских племена.
Da, znam. Naše senke su plašile gospodu po Beču... :roll:

Такви као ти чувају само своје дупе, и за њега су спремни да дају све и сваког.
Заеби ме тих мудросерина, до сад си морао да схватиш да је то далеко испод потребног домета.
Та фора, којом се лични кукавичлук продаје као мудрост, а дефетизам као "канинг план" продај Болдрику, ја ти нисам купац за ту робу.
Da, ti si široka duša proleterska, galantan kada je reč o ljudskim Životima. Tuđim, naravno.

Kažem ti, njihovo rezonovanje je prosto:

"Šta će on tu nama pričat! (Puca na bijelog čovjeka)"

Ako ti kažeš Nemojte ljudi, to nije pametno; sledi sledeći odgovor. Jesi spreman:

"A, ti bi da se trtiš, a?"

ne mogu da se setim ko je tačno, ali neko od naših kolega je u kontekstu ove priče dao opasku: "šta, pa nećemo valjda da budemo kao one 'čke iz Čehoslovačke SSR".
malo mi se to ne uklapa u one kontigente naših radnih ljudi i građana koji danas u Slovačkoj pokušavaju da ostvare lični dohodak u iznosu od 400 evrounijatskih kruna

Da, znam. Naše senke su plašile gospodu po Beču... :roll:

Da, ti si široka duša proleterska, galantan kada je reč o ljudskim Životima. Tuđim, naravno.

Ако је уједињење било циљ (виши циљ), онда мора и неко невин да страда.

Ако је циљ убиство као чин сам по себи, онда је тај ко га је починио заиста проклет. Занимљиво је да већина Срба Принципа види као позитивну фигуру. А Принцип је жив и данас, сто година након свега.
Гледала сам интервју на History унуке убијеног Франца Фердинанда. Мислим да је чак историчарка по професији.
Она Србе тог времена и простора дефинитивно види као потлачене и не чуди је поступак. Шта више, с прилично јаком емоцијом жала према Србима говори о свему томе.

Ако је уједињење било циљ (виши циљ), онда мора и неко невин да страда.
.

Ujedinjenje jeste bio cilj.
Ali, to je posao Kraljevine Srbije.
A ne tamo nekih bosanskih klipana usijane glave.
Ujedinjenje nije ostvareno zahvaljujući doprinosu Mladih bezmozgaša, nego uprkos njima, velikom srećom da su SAD ušle na stranu Antante i odluke saveznika da održe Solunski front.

Ujedinjenje nije ostvareno zahvaljujući doprinosu Mladih bezmozgaša, nego uprkos njima, velikom srećom da su SAD ušle na stranu Antante i odluke saveznika da održe Solunski front.

Да Вутра Вилсон није увео США у Велики Рат, данас би Берлин господарио Београдом а сви бисмо говорили Немачки.

Oh, warte mal...

Није објашњење у једној реченици.
Нико се од наших историчара озбиљно није позабавио тим периодом и ситуацијом на терену.
Тако да се ова тема своди на празна наклапања.

Оно што можете да приметите, код нас пречана постоји јак генски запис контра АУ. То је оно што треба да вас наведе на размишљање. То је једино опипљиво чиме баратамо.
Информацијама не баратамо.

Није објашњење у једној реченици.
Нико се од наших историчара озбиљно није позабавио тим периодом и ситуацијом на терену.
Тако да се ова тема своди на празна наклапања.

Оно што можете да приметите, код нас пречана постоји јак генски запис контра АУ. То је оно што треба да вас наведе на размишљање. То је једино опипљиво чиме баратамо.
Информацијама не баратамо.

Koji prečani? Severno od Save ili zapadno od Drine?
O kakvoj situaciji na terenu pričamo?
Ovde je reč o jednom 18godišnjem klipanu bez mozga koji puca u pasioniranog lovca i Čehinju ispisujući time casus belli protiv matice svog naroda.
Mnogi za njega kažu da je heroj.
Za šta heroj, to je pitanje..

Poslednja izmena:
Британска Империја је пред почетак првог светског рата била на зениту своје славе, своје моћи, свога утицаја. Нису желели више од онога што су имали. Оно што су имали било је довољно да контролишу већи део светске трговине, светских финансија, да буду коначни арбитри свега, на сваком континенту. Нису имали ништа да добију. Имали су све да изгубе.

"Свака промена," рекао је тих година Лорд Салисбери, "ће бити промена на горе, и из наше перспективе најбоље је да се не мења много".

Идеја да су Британци - велике силе! - чезнули да малој, али честитој Србији подметну догађај којим ће почети светски рат је архиглупа. Разлоге за катастрофу треба тражити у свињцима, попут онога из ког је изгамизао Принцип, а не у палатама.

Mislim da ne uviđaš koliko je njima Princip ne samo prihvatljiv nego VELIČANSTVEN simbol borbe protiv bijela čoveka a.k.a. mrskog kolonijaliste.

Ti tvoji racionalistički predlozi su u rangu Nosove izjave: "Hajmo u Nato" dok ga Jazavac gleda sa glaziranim očima.

Čudan je to svet.
Retko kad se dao u podvig brojanaj preko 100.
Pa zato brojka od 1.200.000 ne izgleda mnogo familijarno

Koji prečani? Severno od Save ili zapadno od Drine?
O kakvoj situaciji na terenu pričamo?
Ovde je reč o jednom 18godišnjem klipanu bez mozga koji puca u lovca i Čehinju i ispisuje casus belli protiv matice svog naroda.
Mnogi za njega kažu da je heroj.
Za šta heroj, to je pitanje..

Причаш о нечему о чему немаш довољно података. Ми ни дан данас не знамо шта се све дешавало на терену, ко је играо које игре, ко је кога заступао и зашто је шта рађено.
Српска историја 20. века је сасвим неистражена и необрађена и ако у архивима имамо пуно тога.
Не знам да ли сте свесни уопште колико не знате о томе свему, а веома је занимљиво с којом дозом сигурности у сопствено знање иступате.
Неозбиљно.

Те реченице о САД које исписујете су реченице из свакодневних брошура, милион пута поновљене, а и даље не не говоре и не објашњавају нашу трагедију.

Причаш о нечему о чему немаш довољно података. Ми ни дан данас не знамо шта се све дешавало на терену, ко је играо које игре, ко је кога заступао и зашто је шта рађено.
Српска историја 20. века је сасвим неистражена и необрађена и ако у архивима имамо пуно тога.
Не знам да ли сте свесни уопште колико не знате о томе свему, а веома је занимљиво с којом дозом сигурности у сопствено знање иступате.
Неозбиљно.

Takve stvari, ipak, govori u svoje ime ;)

Takve stvari, ipak, govori u svoje ime ;)

Могу и у твоје јер знам да у архиве не идеш сигурно, као што знам и шта пише у књигама. Да не причам да познајем скоро већину тих који се код нас ''баве'' историјом.

Пишеш приче које су до сад ''н'' пута исписане. Није тешко закључити на ком ти је нивоу знање гледе теме.

И ти такође, умишљена величино.

:lol:

Google Translate ovo prevodi kao: "Ne znam kako da ti odgovorim na argumente, pa moram lično da te opljunem"

- - - - - - - - - -

Могу и у твоје јер знам да у архиве не идеш сигурно, као што знам и шта пише у књигама. Да не причам да познајем скоро већину тих који се код нас ''баве'' историјом.

Пишеш приче које су до сад ''н'' пута исписане. Није тешко закључити на ком ти је нивоу знање гледе теме.

Na osnovu čega si ti to zaključila? Palac gore-dole?
Kako god, nisam ja tema ovde...

Back