Tom Riddle
Elita
- Poruka
- 20.485
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Eto pre neki dan u Astoria,NY ,sretnem neke Crnogorce, sede u bašti lokala ko Sopranosi neki....pridjem pitam kako ide itd...i lik kaze
" Crnogorci,Hrvati,Srbi.... Svi smo ovde isti,nema podela..... Ex Yugići nemaju vremena za etničke podele barem u NY...
sve ostalo su kompleksi i traume,individualne ili familijarne ( svesne,nesvesne) .... Što je legitimno lečiti svakako ,vidimo ovde na forumu ,idealnom mestu za lecenje kompleksa iz daleka....
Naći ćemo se na Rivi, to je Jugoslavu najbližeA pa nije to ok. Onda ja plaćam pošto ne volim nikog.Jugi neka slika, mi ćemo da crtamo.
Ovdje forumske ustaše čitaju, još će nam napraviti sačekušu.Naći ćemo se na Rivi, to je Jugoslavu najbliže
Poslala sam potjernicu.Ovdje forumske ustaše čitaju, još će nam napraviti sačekušu.
![]()
Tako je sejo moja mila.Zlonamjerni loze Srbe da se gloze.Ja ovde vidim vecu prisutnost Hrvata,narocito onih koji podrzavaju ustasluk,pa nisi otvorio temu da se tome iscudjavas.
Inace,znamo da ti je cilj da zavadjas Srbe i vrsis podjele medju njima kroz toboznje iscudjavanje i "brigu".
Ali dzaba,isti su ti Srbi,samo su okolnosti drugacije.Da su Srbi iz Srbije ratovali sa vama cetiri godine,vidio bi da nema razlike.
Procitaj ovo kad te odbanuju.![]()
Pa ne bi valjda na nas udarila?Poslala sam potjernicu.![]()
Sta ti nadrobi neistine, ali dobro od Bugara smo vas uspjeli otrgnuti, uvescemo i ijekavicu. Dace Bog da Srbi u Srbiji progovore srpski jezik.Sadašnji jezik kojim mi pričamo je nama Srbijancima to jest PRAVIM Srbima nametnut jezičkom reformom Vuk Karadžića, a on je to u Srbiju doneo sa područja Hercegovine; tim jezikom se nije pričalo na području Srbije. Mi Srbijanci smo pre jezičke reforme pričali timočko-prizrenskim dijalektom, poznatom i kao torlački. To je dijalekt kojim se čak i danas govori u južnoj i istočnoj Srbiji, a tu je stanovništvo autohtono srpsko jer tu praktično nije bilo doseljavanja Hercegovaca i Crnogoraca. Torlačkim se takođe govori u delovima današnje Severne Makedonije i na Kosovu sve do Prizrena (znači kompletna "Stara Srbija"), kao i u delu Bugarske poznatom kao Šopluk. Torlački ima svoje specifične karakteristike i zvuči ovako:
Znači, pripadnici SRBIJANSKIH dinastija Nemanjića, Lazarevića, Brankovića i kasnije Obrenovića nisu pričali ijekavicom, nego starim ekavskim izgovorom, otprilike kao što čuješ u videu.
Pa i oni su istraumirani, samo na drugačiji način. Trauma je duboko uznemirujuće i potresno iskustvo koje može da ima trajni negativni uticaj na fizičko, emocionalno i psihičko blagostanje osobe. Nije uvek krv i front, ponekad je tiha, svakodnevna, preneta iz porodice, okoline, društva. Ne moraš da gledaš smrt da bi bio oblikovan strahom, mržnjom ili osećajem ugroženosti. Traumira se dete i kad mu se svakog dana govori "niko nas ne voli / svi nas mrze", "svi hoće da nas unište", "svet zlo mesto, a mi večite žrtve", kad odrasta u kulturi u kojoj je sramota pitati, sumnjati, kritikovati, kad ga uče da je čast iznad života, ali mu ne objasne šta je život. Zato ne treba mešati uzrok i posledicu. Neko srbuje jer se bori sa svojim gubitkom, a neko jer je od malena programiran da mrzi, brani, sumnja i viče, često ne znajući ni šta tačno brani.Odlično si ovo napisao. Skoro sve ,,stoji,,!
Ali...ne slažem se stobom da ljudi koji su Srbograndne retorike oni koji su doživjeli traumu u ratu, bilo koju ili sve oblike koje si nabrojao. Naprotiv, takvi ljudi najmanje srbuju i vrbuju. Radi se o sasvim drugačijoj sorti ljudi. Istoj onoj koji su jedva dočekali rat i slavili sve što je upitno ili već definisano kao zlo.
Ako budem pričao tarzanski hrvatski kao onda sa tobom, nema šanse da nas ne prebiju, mislit će da im se rugamOvdje forumske ustaše čitaju, još će nam napraviti sačekušu.
![]()
Bolje da se nađemo negdje u Srbiji, tamo barem ne žive neo-U-staški psihopati.Ako budem pričao tarzanski hrvatski kao onda sa tobom, nema šanse da nas ne prebiju, mislit će da im se rugam
Nemoj, u Srbiji ću te ja prebit kad počneš da spevaš hvalospeve o ŽvaljavomBolje da se nađemo negdje u Srbiji, tamo barem ne žive neo-U-staški psihopati.
![]()
Nemoj, u Srbiji ću te ja prebit kad počneš da spevaš hvalospeve o Žvaljavom
Hoćemo barem na Šoltu?Ovako je najbolje, pored Rive, uz Rozgicu, gemišt i gambora
Može, samo da imamo pogled na JecuHoćemo barem na Šoltu?
Manje su šanse da ćemo dobiti batina.
Primijetio sam kroz forume i komentare da su Srbi koji žive izvan Srbije, pogotovo oni iz Republike Srpske ili tzv. Krajine, često puno radikalniji, nacionalističkiji, i pravoslavniji od samih Srba koji žive u Srbiji.
Kod njih je sve epsko, zavjereničko, dramatično, svaki pokušaj kritike države ili društva se doživljava kao izdaja, a svaki kontakt s Hrvatima kao podmukli napad. Dok s druge strane, Srbi u Srbiji, barem oni koje sam upoznao, znaju bit itekako autoironični, pragmatični, i svjesni da nije sve crno-bijelo.
Zanima me je li to stvar traume, nostalgije, izgubljenog doma pa sad postoji potreba da se "identitet" pojača do maksimuma? Ili je možda lakše držati se mitova kad si daleko od svakodnevice i problema Srbije?
Nisam jedini koji je ovo primijetio, kažu mi čak i neki vaši ljudi iz Beograda da im je ponekad neugodno koliko se oštro i radikalno ponašaju oni koji ne žive tamo.
Zanimljivo i da većina tih živi na Zapadu kojeg svakodnevno pljuje i posjeduje putovnice država koje smatraju za smrtne neprijatelje.
Vidite li i vi tu razliku? Ako da, zašto mislite da je tako?
kako god da kazem, uvredicu nekog.Primijetio sam kroz forume i komentare da su Srbi koji žive izvan Srbije, pogotovo oni iz Republike Srpske ili tzv. Krajine, često puno radikalniji, nacionalističkiji, i pravoslavniji od samih Srba koji žive u Srbiji.
Kod njih je sve epsko, zavjereničko, dramatično, svaki pokušaj kritike države ili društva se doživljava kao izdaja, a svaki kontakt s Hrvatima kao podmukli napad. Dok s druge strane, Srbi u Srbiji, barem oni koje sam upoznao, znaju bit itekako autoironični, pragmatični, i svjesni da nije sve crno-bijelo.
Zanima me je li to stvar traume, nostalgije, izgubljenog doma pa sad postoji potreba da se "identitet" pojača do maksimuma? Ili je možda lakše držati se mitova kad si daleko od svakodnevice i problema Srbije?
Nisam jedini koji je ovo primijetio, kažu mi čak i neki vaši ljudi iz Beograda da im je ponekad neugodno koliko se oštro i radikalno ponašaju oni koji ne žive tamo.
Zanimljivo i da većina tih živi na Zapadu kojeg svakodnevno pljuje i posjeduje putovnice država koje smatraju za smrtne neprijatelje.
Vidite li i vi tu razliku? Ako da, zašto mislite da je tako?
Zanimljivo kako si se toliko "proučavao", a promakla ti najosnovnija stvar, da je hrvatski standardni jezik stariji od srpskog, i to ne za godinu-dvije, nego za cijela stoljeća. Ali ajde, nije prvi put da nekima kronologija ide naopako.
Dok ti ovdje slažeš štokavsko-čakavsko-kajkavske rime kao da si zapeo u razrednoj nastavi, ozbiljna jezikoslovna literatura jasno govori da je:
- Bartol Kašić 1604. napisao prvu gramatiku štokavskog narječja i to na hrvatskoj štokavštini.
- Marulićeva "Judita" 1501. bila prvi ep na narodnom jeziku, pisan hrvatskim jezikom.
I da su Faust Vrančić, Belostenec, Kačić Miošić normirali i razvijali hrvatski jezik dok Srbija još nije imala ni tiskaru.
A vaš veliki Vuk Karadžić? Tek 1818. objavljuje prvi srpski rječnik. Na temelju čega? Na govoru Dubrovnika, grada koji je povijesno, jezično i kulturno hrvatski, i koji s današnjom Srbijom ima veze koliko i Eskimi s tamburašima.
Onda se i nazivaš Srbinom, crnogroskog porekla a ne Crnogorcem.AKo sam ja poreklom iz Crne gore, ne mora nužno da znači da sam ja došao do Srbije pre mojih predaka ,jel tako ? Došao sam kasnije
Drugo,Crnogorci- Srbi ,neki to smatraju istim etosom
Trece,moji postovi imaju logike,ali svako vidi ono što želi da vidi..... To je ta lepota u oku posmatrača