Zašto se Srbi van Srbije ponašaju srpskije od Srba u Srbiji?

Stvar je i ostalih životnih opredeljenja. Neko ko radi kao klasični uhleb u državnoj firmi njemu je politika i Srbovanje jedini hobi i interesovanje. Dok sa druge strane neko ko se bavi nekim privatnim poslom on drugačije gleda stvari i ne smatra da je ok da rmba i plaća poreze, takse, i ostale namete da bi neko samo Srbovao. Radi se o racionalnom interesu. Racionalni interes kaže da si patriota onoliko koliko doprinosiš društvu a ne koliko od istog uzmeš. Racionalni interes je da imamo visok standard života i odlične mogućnosti a ne da Srbujemo sa izmisljenog radnog mesta u nekoj drzavnoj firmi ili službi. Ako neko ovoj zemlji i društvu ne doprinosi onda me baš briga što se deklarise kao Srbin. On je onda samo jedan uhleb koji mnogo melje i kome se mora reći svaki put da začepi.

Primijetio sam kroz forume i komentare da su Srbi koji žive izvan Srbije, pogotovo oni iz Republike Srpske ili tzv. Krajine, često puno radikalniji, nacionalističkiji, i pravoslavniji od samih Srba koji žive u Srbiji.

Kod njih je sve epsko, zavjereničko, dramatično, svaki pokušaj kritike države ili društva se doživljava kao izdaja, a svaki kontakt s Hrvatima kao podmukli napad. Dok s druge strane, Srbi u Srbiji, barem oni koje sam upoznao, znaju bit itekako autoironični, pragmatični, i svjesni da nije sve crno-bijelo.

Zanima me je li to stvar traume, nostalgije, izgubljenog doma pa sad postoji potreba da se "identitet" pojača do maksimuma? Ili je možda lakše držati se mitova kad si daleko od svakodnevice i problema Srbije?

Nisam jedini koji je ovo primijetio, kažu mi čak i neki vaši ljudi iz Beograda da im je ponekad neugodno koliko se oštro i radikalno ponašaju oni koji ne žive tamo.

Zanimljivo i da većina tih živi na Zapadu kojeg svakodnevno pljuje i posjeduje putovnice država koje smatraju za smrtne neprijatelje.

Vidite li i vi tu razliku? Ako da, zašto mislite da je tako?

Zato sto su mnogo vise svjesni ponasanja Antisrba nego Srbi u Srbiji jer svi Antisrbi kada dodju u Bg ponasaju se manje Antisrpski.Mnogi Srbi u Srbiji nisu svjesni kolika je zavist i mrznja prema Srbima u zemljama tipa Bosna,Crna Gora i Hrvatska naravno ima i tamo normalnih ljudi,drugo je kada to gledas iz Srbije

Eto pre neki dan u Astoria,NY ,sretnem neke Crnogorce, sede u bašti lokala ko Sopranosi neki....pridjem pitam kako ide itd...i lik kaze

" Crnogorci,Hrvati,Srbi.... Svi smo ovde isti,nema podela..... Ex Yugići nemaju vremena za etničke podele barem u NY...

sve ostalo su kompleksi i traume,individualne ili familijarne ( svesne,nesvesne) .... Što je legitimno lečiti svakako ,vidimo ovde na forumu ,idealnom mestu za lecenje kompleksa iz daleka....
Naravno, nemaju vremana u Njujorku da se ljudi glupiraju na tupave balkanske plemenske podele.

U pravu si, ja osobno nemam ništa protiv Hercegovaca ali primjerice čim čujem taj naglasak, iz nekog razloga mi tlak skoči na 150.
Vjerojatno je više vezano uz to što moja država godišnje šalje milijune eura u tamo neku drugu državu radi održavanja kakti neke prisutnosti u toj državi.. na stranu to što ih je većina zadrta, ali činjenica je da ti zadrti barem nemaju toliku prisutnost niti na hrvatskim forumima, niti u javnom repertoaru, dok je kod vas ipak to malo drugačije.
Ja ovde vidim vecu prisutnost Hrvata,narocito onih koji podrzavaju ustasluk,pa nisi otvorio temu da se tome iscudjavas.
Inace,znamo da ti je cilj da zavadjas Srbe i vrsis podjele medju njima kroz toboznje iscudjavanje i "brigu".
Ali dzaba,isti su ti Srbi,samo su okolnosti drugacije.Da su Srbi iz Srbije ratovali sa vama cetiri godine,vidio bi da nema razlike.
Procitaj ovo kad te odbanuju.😂

Rusija nam je "pomogla" tako što je Sanstefanskim mirom podržala maksimalne bugarske pretenzije, dodeljujući Bugarskoj, između ostalog, naše srbijanske gradove Niš, Leskovac, Vranje, Pirot i Prokuplje. Sreća pa su zapadne sile na Berlinskom kongresu stale na našu stranu na čemu ćemo mi Srbijanci to jest PRAVI Srbi da im budemo večno zahvalni!
Тако је ти се већа србенда и од отварача теме.😎

Ma neeee, živim u Srbiji,u US povremeno odem , a poreklom sam iz Crne gore , jel vidiš sad kako je lepo kad zabluda nestane....odmah postanes pametnija....
Koja bre zabluda?? Aj meni glupoj da neko objasni :poreklom Crnogorac, došao do Srbije prebegao za USA sad se šeta tamo-vamo i meni priča kakav je moj život ovde, poreklom Srpkinja, živim samo usred Srbije, decu tu rodila, odrastaju ovde, ne idem tamo-vamo, ima li nekome još logike u tvom postu, i svim postovima gde pljuješ i komentarišeš život Srba u Srbiji?

Ja ovde vidim vecu prisutnost Hrvata,narocito onih koji podrzavaju ustasluk,pa nisi otvorio temu da se tome iscudjavas.
Inace,znamo da ti je cilj da zavadjas Srbe i vrsis podjele medju njima kroz toboznje iscudjavanje i "brigu".
Ali dzaba,isti su ti Srbi,samo su okolnosti drugacije.Da su Srbi iz Srbije ratovali sa vama cetiri godine,vidio bi da nema razlike.
Procitaj ovo kad te odbanuju.😂
Kakva C.Gora, USA?!!!
On je iz Liliputa.;)

Vidim da su neki ipak odbanani, neće biti dosadno.

🐈
Pošteniji su ujaci od aftošovena.

Angry Cat GIF by Petsure UK

Koja bre zabluda?? Aj meni glupoj da neko objasni :poreklom Crnogorac, došao do Srbije prebegao za USA sad se šeta tamo-vamo i meni priča kakav je moj život ovde, poreklom Srpkinja, živim samo usred Srbije, decu tu rodila, odrastaju ovde, ne idem tamo-vamo, ima li nekome još logike u tvom postu, i svim postovima gde pljuješ i komentarišeš život Srba u Srbiji?
AKo sam ja poreklom iz Crne gore, ne mora nužno da znači da sam ja došao do Srbije pre mojih predaka ,jel tako ? Došao sam kasnije ;)

Drugo,Crnogorci- Srbi ,neki to smatraju istim etosom

Trece,moji postovi imaju logike,ali svako vidi ono što želi da vidi..... To je ta lepota u oku posmatrača

Back