Zasto se inteligencija toliko "uvazava"?

sta god neko pisao kao razlog zbog kog javno pise na forumu ..ipak je glavni razlog uvazavanje zajednice ..uvazavanje truda koji pisac nekog posta ulaze..u poruku u nesto nebitno..

u covekovoj srzi je da trazi odobravanje od strane drugih ljudi..
ma sta ko pricao ili pisao o tome
i jos nesto..do tudjeg odobravanja je najvise stalo onima koji pisu u fazonu "nije mi stalo do tudjeg odobravanja"

sve u svemu ono sto ljudima najvise nedostaje jeste sloboda

Ja nemam potrebu nikome da budem bitan....slobodno mogu da me niko ne zna i nikome da nisam bitan....

To sto zelim da budem bitan onima koji su srodni sa mnom je vec druga prica, ali totalno druga prica...
Ustvari ne zelim ni njima da budem bitan, dovoljno mi je da su oni meni bitni , ali se trudim prema njima, pa ispada da zelim da im budem bitan, a ustvari "ko sam ja da ista zahtevam od njih , pa i to da im budem bitan...."

Ne moze se to uzimati kao osnova nekog nezavisnijeg sagledavanja, ali moze trenutnog, dakle hijararhijskog...jer onda zacudo , i ja zelim da budem svima bitan jer inace necu moci da obavim nijedan pregled (tako sam mrzeo ranije to uvlacenje i tu moju prednost sto me svi prepoznaju i svi , hajde preko reda..., ali sad nije u pitanju cekanje reda, vec necu biti usluzen uopste....).
Dakle moja prava apsolutno nisu podrzana , cak ni ako sam pun novca, ali jesu ako sam svima bitan...

Iz tog razloga je jasno da je naglasen jevtin ljudski zivot (za razliku od socijalizma o kom svi pricaju da je ljudski zivot bio dzaba i jos jevtiniji) i jedini nacin je da budem onom drugom bitan , znacajan, poznat, priznat....inace moj zivot ne vredi nista...(moral, sipak,....).

E o tome pricham, kakve sad novac, tvoja prepoznatljivost, socijalizam imaju veze sa inteligencijom? Mislim svaka od tih stvari moze logichki da se poveze, ali to nije odgovr na temu. Izveo si iz mog posta ono shto je tebe na neki nachin dirnulo, i potpuno si zanemario ostatak posta.

@ Navar
Tu vec necu da spominjem sled nerasporedjenih misli, gde je chovek na kraju doshao do slobode...Shta je sa vama ljudi? Jel se drogirate? Ili sam ja prsla potpuno i komletno. :lol:

sta god neko pisao kao razlog zbog kog javno pise na forumu ..ipak je glavni razlog uvazavanje zajednice ..uvazavanje truda koji pisac nekog posta ulaze..u poruku u nesto nebitno..

u covekovoj srzi je da trazi odobravanje od strane drugih ljudi..
ma sta ko pricao ili pisao o tome
i jos nesto..do tudjeg odobravanja je najvise stalo onima koji pisu u fazonu "nije mi stalo do tudjeg odobravanja"

sve u svemu ono sto ljudima najvise nedostaje jeste sloboda

I to nije tacno....
Radim eksperimente koje ovde ne pominjem , jer ne bi bili shvaceni...
Postavljam se agresivno , ne snishodljivo i politicki korektno (kad dodjes na sajt za muvanje, ako ne upotrebljavas rec ljubav, i s vremena na vreme ne prospes neke stihove, onda ne ocekuj secu vena zbog tebe, a ako to ucinis , onda slobodno ocekuj navalu poruka....) pa uvazavnje onda ispada neki moj fiks , izazvati ga tako sto gazim ljude, kao ljubav kad bijes partnera...sadisticki i mazohisticki u isto vreme....
To jeste da mnogi to tako tumace, to je gledanje iz svoje kutije sibica....
Kriticna stvar je u gazenju drugih...
Kad lepim pridjes i zamolis da se neko angazuje, to ce se u Srbiji desiti jednom , maksimalno dva puta...posle toga se trazi obostrana korist...a sta ja mogu da ponudim nekom lepo vaspitanom obrazovanom coveku?
On je dovoljno pametan da zadovoljenje trazi u realnom svetu , a ne u virtuelnom...
I da tamo pravi kompromise...i verovatno je interaktivno inteligentan, ili nije, ali mu se ipak oprasta zbog kulturnog ophodjenja i obrazovanja...

Medjutim ako gazim ljude, onda oni skvice i grizu, a grizu maksimalno sto mogu...trazeci rupe (koje obrazovani i fini ne bi nikad trazio) u mojim iskazima , i trudeci se da me pokopaju maksimalno...
Zato je u pocetku i sredini bilo svi na TP , i TP protiv svih...(ne mogu zbog baze da menjam nickove...mogu , ali sam lenj)...
Ali to donosi korist preslisavanju TP i korekciji (ne samo demagoskoj , to je najlakse uciniti , mnogo je teze rusiti 10 teorija zato sto je neko izgovorio nesto , sto ni sam ne shvata da obara mnoge stvari, ali nema efekat zvucnosti i opsteshvacenog "i bi svetlost").

Sokovi cure tek kad se nagazi neko....
A zanimljivi su i lavezi nagazenih pasa...i to je korisno u zivotu....

Sad se ja izvinjavam , ali bas ta veza izmedju realnog kao baze za aktivnost forumasa , a oni su virtuelni , mi daje bezobrazan prizvuk....zloupotrebe...
Ali vracam ja dug...
Pogledajte postove i interakciju i naucicete nesto , makar me i mrzeli....
Nisam ni Dr House , niti smatram da je on ista osim anarhiste (i to na osnovu dve epizode inace je simpaticno umotan u moralnost)...

Osnovno o temi smo odavno zavrsili , ali ovo i dalje , preko sedam mora i gora ima veze sa temom...

Interesantna mi ona teza da kompleksasi uvek pomenu podelu na milion inteligencija, a sve vise ima argumenata da je to tacno...traze rupu gde mogu da naprave kucicu....
E onda mi interesantno kako ne postoji podela na interaktivnu inteligenciju....jer to je kad se znate postaviti , znate proceniti sta treba i sta se desava....u sekundi...
I da bi bili lider , treba vam ova interaktivna inteligencija i jos zelja za vodjenjem i jos i strategijsko obrazovanje itd....

A ta interaktivna inteligencija je ovde tema , deo teme ili cela tema...
Pa i demagogija ide uz nju....zbog primisli da samo znanje treba da se vrednuje, e onda i snalazenje mora da se nekako presvuce u znanje...ili bar vestinu....

P.S. Kad vam se ucini da neko nesto prica bez veze, uvek pomislite da mozda samo ne hvatate njegovu psihologiku i vezu koju on vidi....Tako cete sebi uciniti dve usluge, jednu necete ispasti glupi u njegovim ocima, i drugu , prosiricete svoju percepciju i nauciti nesto novo...

E o tome pricham, kakve sad novac, tvoja prepoznatljivost, socijalizam imaju veze sa inteligencijom? Mislim svaka od tih stvari moze logichki da se poveze, ali to nije odgovr na temu. Izveo si iz mog posta ono shto je tebe na neki nachin dirnulo, i potpuno si zanemario ostatak posta.

@ Navar
Tu vec necu da spominjem sled nerasporedjenih misli, gde je chovek na kraju doshao do slobode...Shta je sa vama ljudi? Jel se drogirate? Ili sam ja prsla potpuno i komletno. :lol:

Vec dugo nisam video da je neko tako lepo prsnuo.

Tacno , ali mislis da stvarno nema veze ono sto sam nabrojao sa "inteligencijom"....Mislim sticem utisak da tumacite ono povezano kao fixicu, moje frustraciono breme koje upakujem gde god stignem i kako stignem....a to bi znacilo vrlo los efekat za uopste tumacenje ove teme, a plus lose i za mene kao objektivni pokusaj povezivanja stvari vezanih za temu...

uostalom kako neko moze da se ukopa u neki stav brani ga svim raspolozivim sredstvima i da istovremeno ocekuje da nesto nauci?

jedna od mojih eto da kazem sposobnosti je da mogu da klizim kroz stavove..stanovista..tacke gledista...
neke stvari sam uspevao da ustanovim ..kao sto su mnoge istine koje su istine samo ako se gledaju s odredjene tacke gledista..mnoge istine ako ne i sve istine..su stanovisno zavisne..koliko god istina bila istina uvek se moze naci stanoviste sa kog ta istina nije istina vec ovejana laz..

Tacno , ali mislis da stvarno nema veze ono sto sam nabrojao sa "inteligencijom"....Mislim sticem utisak da tumacite ono povezano kao fixicu, moje frustraciono breme koje upakujem gde god stignem i kako stignem....a to bi znacilo vrlo los efekat za uopste tumacenje ove teme, a plus lose i za mene kao objektivni pokusaj povezivanja stvari vezanih za temu...
ne smatram..maksimalno se trudim da ne dajem sud vec da razumem ono o cemu se prica..svakako stoji da bi neko razumeo necije misljenje mora da razume i njega kao osobu..postoji jaka medjuzavisnost izmedju ..

ako hoces apsolutno iskreno misljenje ..mislim da ti umes da nalupas gomilu gluposti ali umes da ispises i veoma pametne stvari..a isto vazi i za mene..svakako je sasvim sigurno da i ono sto ja pisem je cesto puno gluposti i lupanja..

Zato , iako nema veze sa temom , ali ni sa danasnjim stanjem svesti , jedan od mojih eksperimenata pokaza da je najbitnija namera, stav-ideja....a ne ideja ili plan ili istina kao sled dogadjaja....

Ali je to izjaviti danas ravno lupetanju jer ne postoji drustveni kontekst u icijoj glavi koji ce dozvoliti da se ovo izreceno shvati na priblizno orginalan ili tacan nacin.
To bi znacilo da je potrebno izreci sve okolnosti eksperimenta, sve analize koje su vezane i za eksperiment i za svaku stavku u teorijama koje su uvezane, da bi se na kraju jasno videla sustina izjave da je bitnija namera od uradjenog ili dogadjaja....
A verujem da lepo zvuci ljudima u smislu emotivno naivnog decijeg misljenja, iz srca i duse...a uopste nema veze sa tim (tj ima , ali nije ni naiva ni emotivno....)....

..svakako stoji da bi neko razumeo necije misljenje mora da razume i njega kao osobu..postoji jaka medjuzavisnost izmedju ..

Jel ti ovo stvarno jak oslonac kad tumacis izreceno od drugih?
Nece da valja...jer onda stavljas u ruke osobi ono sto ona izgovori....tj ako prica o planu za pljacku banke, gubis komponentu analize radi prevencije i ostavljas samo komponentu licne koristi kroz pljacku.....

Jel ti ovo stvarno jak oslonac kad tumacis izreceno od drugih?
Nece da valja...jer onda stavljas u ruke osobi ono sto ona izgovori....tj ako prica o planu za pljacku banke, gubis komponentu analize radi prevencije i ostavljas samo komponentu licne koristi kroz pljacku.....
poznavajuci osobu mogu zakljuciti da li ta osoba samo prica o pljackanju banke ili je spremna da to i u praksi uradi

sto se nadovezuje na onu moju pricu o tome da bi neko nesto razumeo mora da ima set pojmova..
sto se svodi na pitanje..kako bi nekom coveku iz srednjeg veka objasnio kako radi sijalica ili ko su ti mali ljudi na tv ekranu?

Meni nije problem u ovoj teoriji , izjavi, nedostatak seta pojmova, ili koordinatne mreze pojmova.
U ovom slucaju je problem zagadjenje mreze pojmova sa floskulama , vec aksiomatskim predrasudama i idealizacijama...pa svaka rec i odnos dobija drugaciji kontekst .....

Meni nije problem u ovoj teoriji , izjavi, nedostatak seta pojmova, ili koordinatne mreze pojmova.
U ovom slucaju je problem zagadjenje mreze pojmova sa floskulama , vec aksiomatskim predrasudama i idealizacijama...pa svaka rec i odnos dobija drugaciji kontekst .....
sa tim se svakako slazem..i to sam pokusao daobjasnim kroz ono ..pricanje prece izmedju ljudi koji sede u krugu

Ja koristim religijsku "dobar se dobrima vraca" kao primer....

Gde je radi spustanja na laicki nivo to pretvoreno u "dobro se dobrim vraca"....a na zalost u sadasnjem vremenu , taj kontekst nema ni jedno od dva pozitivna tumacenja iz proslosti vec samo bukvalno vezu nade i ocekivanja....

Medjutim vernici ili oni koji se deklarisu kao vernici to organski ne podnose i to mi je dobar dodatni primer....(nema tu velike razlike dogme kod vernika i nevernika, ima kod nekih drugih stvari)....

Sad se malo salis, ali u vezi je teme sta prolazi kod naroda i sta je i zasto uspesno?
Cak je i formalno striktnije dosledno ideji namere "dobar se dobrima vraca" od "dobro se dobrim vraca" jer je dobro vezano za ideju namere i to se mnogo tacnije i jednostavnije odredjuje vezano za osobu, nego sa aktivnost....koja jenaravno demagoski i iz raznih uglova i dobra i losa...

Znas li sta se desava kad coveku koji je slagao nekad , objasnjavas kako da prepozna osecanja, podsvesno i sta je uzrok a sta posledica?

Ne desava se to da postane svestan svojih "nestasluka".Vec se desava da pocne da ta novostecena znanja upotrebaljva da bi bolje lagao....
Osoba koja je neizgradjena , kad joj das znanje i uzrocno-posledicne veze, postaje demagog, a ne izgradjena....
Osobu moras prvo da ojacas, da kroz nepravdu na sebi resi da se odvoji od svog oslonca , ako je moguce njenim vaspitanjem i intelektom, pa tek onda da joj das znanja.....

Olaksan pristup znanjima je i doveo do poplave demagoga, bas zato sto su nezrele osobe dosle do znacaja predstave i lazne predstave....resursi su ograniceni , pa i oni logicki , tj svuda se isplati biti prvi korisnik....i kod lazi i kod resursa....

znanje je moc..ovo je sad striktno vezano za temu..ljudi su skloni pracenju..slede ..uglavnom..
inteligencija se medju intelignetnim ljudima uzima zdravo za gotovo i nije nista sto bi se sad nesto posebno uvazavalo..ali se uvazava od strane slabijih i manje inteligentnih kao simbol moci..ne mozes se uspeti ni uz koju lestvicu a da nemas inteligenciju..sad kakve vrste i na koji se nacin ona upotrebljava je odraz licnosti..

"glupi" ljudi se nikako ne mogu dokopati moci..

pa da..covek mora da iskusi razna stanja da bi postao kompletna licnost..izmedju ostalog i nedace .nevolje probleme..ali i zadovoljstva..

mislim daje to zapravo razlika izmedju inteligencije i mudrosti..odnosno preciznije znanja i mudrosti..da bi covek postao mudar mora em da poseduje veliko znanje em da poseduje i bogato saroliko iskustvo

Back