stani malo, nas sunija muslimana je je oko 85%-90%
dok Shije su vecinom u Iranu i jos nesto malo u okolnim zemljama.
Pazi jednu stvar, ti stvari ne znas postaviti na svoje mjesto, moze svako za svako kazati svasta, ali stvar je u tome ko ima uporiste u dokazima za ono sto se govori.
a dokazi su na nasoj strahni, a to je da Sunnije su sljedbenici Poslanika Muhammeda, samim tim nazivani su sunije, dok Shia, znaci stranka, partija, koja zahgovara svoje ideje nevazno sta poslanik Muhammed govorio i sta Kuran kaze....oni imaju svoju ideologiju....
tako da je slicno kao kad bi ja rekao Ku kux klan za vas hrscane kazu da ste ovakvi i onakvi.....kao da je ku kux klan neki bitan faktor u hrscanskom svijetu.....tako i Shije su totalno nebitan faktor u islamskom svijetu jer su zasebna religija, koja ima svoju ideologiju.
i onda ti ovdje dodjes da mi nesto nakazi sta mi SHije kazu, kao da ja ne znam sta oni zagovaraju i koje ideje imaju.....ta suplja prica koju tu furas moze proci samo neukima ovdje na forumu koji ne poznaju razlike izmedju Islama i Shiizma.
oni su bili proganjani u rimskom carstvu, kao pravi istinski sljedbenici Isusa, samim tim sto je na istini, i ako umre na toj istini je pobjednik jer je zasluzio vjecni Raj...a da ne pricamo o tome sto se poslije Muhammed i njegovi sljedbenici prikljucili Isusovoj nauci i religiji samim tim sto je Sunni islam najveca religija na svijetu to je i Isusova pobjeda jer je to njegova religija.
zidovi, rimski pagani, krscanski pagani koji su zagovarali trojstvo i ostali koji su bili protiv njih.