Zasto postoje razlicite religije i vere?

ako rece da ne znas onda nije kao horizont, jer da jeste valjda bi isao dalje, osim ako ne mrzis istinu

jer je mrzi
Нема ту мржње, ти идеш за својом прихваћеном истином.
Рецимо да је православље потпуна божија истина ти онда треба да мрзиш лаж што је негде око седам и по милијарди људи који се куну у своју лаж.

Нема ту мржње, ти идеш за својом прихваћеном истином.
Рецимо да је православље потпуна божија истина ти онда треба да мрзиш лаж што је негде око седам и по милијарди људи који се куну у своју лаж.
bez ljutnje, ali zanimljivo mi je bilo ovo uporedjivanje sa sirinom horizonta, mora da si ga negde pokupio, a za nas hriscane su bas zato uska vrata, i uzak put

bez ljutnje, zanimljivo mi je bilo ovo uporedjivanje sa sirinom horizonta, mora da si ga negde pokupio, a za nas hriscane su bas zato uska vrata, i uzak put
Из личног искуства јер иза сваког одговора роде се десет питања и тако у недоглед.

И да за хришћане је истина Исус и сам кажеш "а за нас хришћане" , значи у оквиру хришћанства је то истина.

Хоризонт није ширина већ недостиж, и не знаш шта има иза те замишљене линије а коју ни не можемо достићи.
pa bas zato je nedostiz [lep izraz], jer je najsiri moguc
inace, ja bih bas voleo da se penzionisem na moru negde, da solim pedu, i gledam horizont... i slusam talasice

pa eto po tebi kao beba sam trebao propovjedati o Bogu :) da bi bilo oduvek.

Jel po tebi biti vernik, pripadnik neke vjere, znači biti misionar? Samo onaj ko pripoveda o Bogu je vjernik?

Prvo brkaš pojmove, pripovedati o Bogu, druge ljude nabeđivati tvojoj vjeri je misionarski poziv. Čovek valjda može verovati u Boga bez da nabeđuje druge ljude u bilo šta.

Drugo, to te uopšte nisam pitao. Da li druge ljude nabeđuješ da je tvoj Bog jedini pravi istiniti ili ne lutaš naokolo nabiđujući druge ljude, da li si misionar ili nisi misionar. To nije bilo pitanje.

Vrati se nazad pa ponovo pročitaj šta su bila pitanja i šta je uopšte tema ako želiš voditi konstruktivan razgovor. Ako nećeš, slobodno pričaj sam sa sobom.

pazi jednu stvar, prica o meni i mom djetinsvu, a blage veze nemas ista o meni, kao ni ja o tebi, pa sad da ja prica o tvom djetinstvu sta si i kako si...nema smisla.

Kazes indoktriran sam....a kako to junace, kad niko o mojoj porodici nije bio vjernik?

Ko me indoktrinirao??? Niko, ako je iko ikoga indoktrinirao, to je onda da sam ja sam sebe indoktrinirao, izcitavajuci knjige i razne religije

Znaci nije slobodna volja da ja kao dijete citam knjige i onda zakljucim da mi je islam nalogicniji???

Ti si musliman, a niko u tvom porodičnom stablu nije prethodno bio musliman? Ni đed ni prađed? To hoćeš da kažeš?

Svi su oni, jel te, bili bezbožnici i nevernici generacijama u nazad, samo eto ti, rodio se neki izrod poput tebe pa postao vjernik i to baš musliman?

Ajde da vidimo to ko si i odakle si. Ne moraš reći tačno koji grad ili mesto, ali koliko ima džamija tu gde živiš?

Koliko ima drugih muslimana u tvom mestu, a koliko ima vernika neke druge vjere? Koliko na primer u tvom okruženju i odrastanju ima hindusa?

Ta tvoja priča je baš uverljiva, toliko da ti mogu reći da se grčevito trudiš.

Izučavao si razne religije i knjige... i baš ti je islam najlogičniji? :mrgreen:

Ovo je još manje za poverovati, zato što gotovo svako ko je izučavao mnoge religije neće pridavati prioritet ni jednoj od njih. Ceniće ih ili će ih opovrgavati podjednako.

A šta znaš o dalekoistočnjačkim religijama? Šta si čitao o njima? Koliko si vremena proveo izučavajući budizam na primer a koliko islam?

Prvobitno si bio indoktrinisan od strane porodice, roditelja prvenstveno, i babe i dede ako su igrali ulogu u tvom odrastanju, koji su takođe prethodno bili na isti način indoktrinisani. Drugu ulogu je igralo okruženje u kojem si odrastao. A nakon toga, sa tom prvobitnom bazom indoktrinacije, kada si sam počeo da ideš na veronauku (baš čudno na veronaku baš te vere, sigurno nisi išao na Tibet na veronauku), ili u verske objekte na bogosluženje, ili da čitaš knjige, počeo si sam sebe dalje da indoktrinišeš.
Nema sumnje da si u tzv. Sobi odjeka (echo chamber) okružen istomišljenicima u zatvorenom sistemu, gde muslimani jedni drugima govore samo o islamu, ili hrišćani gde jedni drugima govore samo o hrišćanstvu, i tako redom važi isti obrazac za svaku vjeru.

Veoma je mali procenat ljudi koji izađu iz umnog robovanja tog obrasca, i to su ljudi uglavnom obrazovaniji, ljudi koji su skloni postavljanju pitanja, kritičkom razmišljanju, koji uglavnom na kraju više budu ateisti ili agnostici (a po najmanje misionari koji druge nabeđuju u razna božanstva), ili imaju neku svoju koktel verziju religije i obično im religija ne igra preterano važnu ulogu u životu jer im obično životna filozofija bude važnija, a još manji je broj ljudi koji pređu slobodnom voljom bez bilo kakve prisile iz jedne tradicionalne vere u drugu. Nešto sam veoma skeptičan da si ti ta mala, malecka manjina ljudi koja se nalazi na krajevima gausove krive.

Ta tvoja priča i sličnima tebi, koji ne vole ovu surovu istinu o kojoj govorim, a koja nije nikakva tajna i odavno je poznata stvar (prvenstveno mislim na prenošenje vjere indoktrinacijom sa generacije na generaciju), ta priča ili neka opšta teza da vi, potpuno otvorenog duha i bez imalo pristrasnosti, sa potpuno neutralnog gledišta (u ovom slučaju bi to moralo biti bezverničko glediše), izučavaju sve vjere pa se onda nakon godina i decenija izučavanja odlučuju se za onu tobože pravu, koja je (gle nekim "čudom") baš ona u kojoj su odrasli, takva priča je budalaština i čista laž samo po sebi, i služi samo opet da se opravda jedna te ista budalasta arogancija - moja vjera je jedina prava, a sve druge su lažne i pogrešne.

Back