Zasto postoje razlicite religije i vere?

Zato što prvo moraš da se upoznaš sa svim tim religijama da bi mogao da imaš mogućnost izbora. Sve drguo je indoktrinacija i nasleđeno stanje, a ne sloboda izbora.

Ja znam da velika većina ljudi nikada nije imala mogućnost izbora, već su od malena indoktirnisani. Sa kolena na koleno, sa generacije na generaciju.

Većina ljudi nema pojma zašto veruje u to u šta veruje. Uglavnom nikada nisu ni čuli ni za šta drugo. Prvi put čuju za neke druge religije tek kad malo odrastu i kad su već potpuno indoktirnisani da jedino što umeju je da se svađaju kako je njihova indoktrinacija ona prava.

Ako si rođen u hrišćanskoj porodici, i ti ćeš postati hrišćanin. Ako si rođen u muslimanskoj porodici, i ti ćeš postati musliman. Ako si rođen u jevrejskoj porodici i ti ćeš postati judeista. To je sve što znaš. Tvoj mama i tvoj tata su čitali Bibliju, ili Kuran, ili Talmud, i sad i ti isto to tučeš jedno te isto. Tako su te učili, ništa drugo i ne znaš. Sutra ćeš ti tvoju đecu isto tako da učiš i da ih indoktrinišeš tvojoj vjeri kao jedinoj pravoj. Tako možeš da ideš generacija i generacijama u nazad sve dok ne dođeš do one prve generacije tvojih predaka koji su prvi prihvatili neku od tih vjera i onda se zapitaš zašto su oni prihvatili tu vjeru?

A u večini slučajeva je ta prva generacija pod prisilom, pod moranjem prihvatila neku vjeru.

To može lako da se proveri kod Srba koji su pod prisilom Otomanske imperije prešli u Islam, ili svi Srbi koji su pod prisilom Rimske Imperije i Nemanjića prihvatili Hrišćanstvo.

Nikome od njih, kao ni tebi danas za života nije pala Biblija sa neba kao nekakav znak, udarila te u glavu, i nikome se nije javio Bog ili nekakvi Anđeli i rekao čitaj Bibliju, ili čitaj Kuran, to je moja reč. To je božija reč. Ajde da čujem kome se to dogodilo.
A svaka ta vjera, tako je osmišljena, tako je dizajnirana, za sebe tvrdi da je jedina prava i ispravna, a da su sve druge lažne i pogrešne.

Tako posle vjernici kao papagaji ponavljaju sve jedno te isto, moja vjera je prava evo piše u knjigama, ... a ono u svakoj toj verskoj knjizi piše da je baš ta religija prava. Eno tamo onaj pasus, tu piše. Ma nije valjda? A u kojoj to vjerskoj knjizi piše da je ta vjera koju ta knjiga pripoveda pogrešna? Pa ne piše ni u jednoj. U svakoj piše da je baš ta prava :mrgreen:

Većina ljudi koje ja znam koji su malo fanatičniji hrišćani, to su uglavnom slučajevi kojima više treba neko psihološko lečenje nego crkva. Vrlo prosto, odeš negde na veronauku i posmatraš te ljude i slušaš ih. Mučenici razni sa raznim problemima, mnogi su prosto priglupi, koji se nadaju nekakvom magičnom božijem isceljenju, pored ostalih praznoverja koje upražnjavaju. Mnogi od njih, ako ne ček i svi, koji vazda veruju u Boga, rade to jer se plaše strašnog suda, plaše se da će završti u paklu kad umru.

Svaka religija, osmišljali su je mudraci, tzv mistici, veoma umni ljudi su osmislili religije, jedni od drugih su kasnije preuzimali iste obrazce tako da ona bude to što jeste, da se prenosi sa generacije na generaciju, i tako da je drugi vjernici dalje šire. Kao MLM marketing.
Posebno je slučaj sa Hrišćanstvom i Islamom. Dok je Judaizam osmišljen samo za elitu, tj elitniji sloj ljudi koji treba da vladaju, da budu administracija. Judaizam nije osmišljen da se širi masovno, već suprotno, da se održava samo unutar iste (etničke) grupe, one odabrane jel, one koja je tobože od boga odabrana, i ona grupa kojoj je obećana zemlja, ona pustara tamo u kojoj niko živ ne bi išao, pa su ih primorali u Drugom svetkom ratu.

Jedna od krucijalnih razlika između Hrišćana i Judaizma, u praksi je lihvarstvo. Vavilonsko bratstvo je to veoma promišljeno osmislilo.
Hrišćanstvo treba širiti na mase, na robove, na radničku klasu, tako je danas od Vladivostoka na Dalekom istoku pa sve do Aljaske i Južne amerike, svuda sve hrišćanstvo i razni pravci hrišćanstva. A judaizam koji je stariji je ostao samo unutar jevreja. Jevrejima je vekovima bilo dozvoljeno da se bave lihvarstvom, a Hrišćanima nije. Tako da su u praksi Hrišćani uvek bili zavisni od Jevreja. Zato danas najveće banke drže jevreji. Hriščanima je bio greh da se bave lihvarstvom, greh i zabranjivano. Crkve zabranjivala i proganjala takve. A jevrejima nije greh već su podsticani da to rade. Katolička crkva je često npr zabranjivala jevrejima da se bave bilo čime osim lihvarstvom (bankarstvom).

Jeverji su oduvek bili direktna produžena ruka Vavilonskog bratstva, većina toga, instrukcije koje su im date u Starom zavetu i Talmudu su javne, nije nikakava tajna. Sve to piše tamo i može svako da proveri. Njihova uloga koja im je dodeljna jeste da vladaju svim drugim narodima. Vavilonsko bratstvo koje je u ono vreme bilo vekovima ispred drugih civilizacija je osiguralo takvu postavku da će njihovi jevreji u svakom društvu isplivati na vrh, sve dotle dok sva ta druga društva budu hrišćanizovana. A islam su osmislili kao kontra balans hrišćanstvu i onoj u budućoj pustinjskoj zemlji za one odabrane.
Zaboravljas da imamo verske zajednice, a tu vecinom ljudi nisu rodjeni.

To je Nova era. Novo doba. ideja da svi moraju verovati u jednog Boga, jednu vlast i da je ta vlast od Boga data, i da treba da budeš ponizan i poslušan, jer neposlušnost vlastima je neposlušnost prema bogu, i da Hrišćanstvo mora biti jedina religija u ogromnom Rimskom carstvu koja se već u tom periodu suočavala sa krizom jer je trbalo vladati svim tim raštrkanim narodima različitih vjerovanja i božanstava na toj ogromnoj teritoriji koju su osvojili. Zanli su da moraju da uspostave jedinstvenu unifomnu ideološku (duhovnu) vlast ako misle da ta imprija potraje i nadživi par generacija, da se ne razjedini i raspadne iznutra, i nisu prvi koji su to vrlo dobro razumeli. Slično je bilo i u Egiptu vekovima pre toga.
cela ova tvoja replika je 90 ili cak 99% tacna, jer imamo nekrsta do samrtnog odra konstantina koga proglasavaju svetim, potom carigrad kao drugi rim, da bi se moskva samoproklamovala kao treci rim, a sve potice od apostola petra, no ako je on svet, kako moze biti stolica sveta, Petra su ubili valjda? znaci obicno ruganje!

Zaboravljas da imamo verske zajednice, a tu vecinom ljudi nisu rodjeni.

Da, nisam pravio sveobuhvatnu analizu širenja svih religija na celom svetu u zadnjih 10 hiljada godina...

Koliki je broj tih ljudi u verskim zajednicama naspram broja vernika u tradicionalnim religijama?

Koliki broj ljudi vernika tradiconalnih vjera uči svoju decu drugoj tradicionalnoj vjeri? Npr. koliko hrišćana uči svoju decu islamu da sutra ona postanu muslimani i obratno? Taj broj vervatno teži nuli, osim u onim istorijskim prisilnim okolnostima koje sam pomenuo koje su nastale kad jedna imperija smenjuje drugu.

Koliko su te verske zajednice zaista drugačije od tradiconalnih? Ako uzmemo Jahovine svedoke ili Mormone, to su i dalje Hrišćani koji pripovedaju hrišćanstvo koje nije toliko strano ljudima tamo gde se prpovedaju... AKo si hrišćanin srpske pravoslavne crkve neće ti biti mnogo strano da odeš na predavanja adventista na primer. Da ti ne kaže da je adventista ti ne bi ni znao da je adventista, mislio bi čovek pričao i tumači Bibliju.

Puno puta sam čuo naše ljude vernike, posle nekog duhovnog predavanja, kažu pa lepo ovaj čovek priča, baš temeljno objašnjava određene stvari iz Biblije. Onda pogledamo ko je taj duhovnik na internetu. Kad tamo piše adventista. Kaže, a ma beži, to ko zna šta je. Ja sam Srbin pravoslavac. To je ta distinkcija i logički obrazac kojom razmišlja vernik. Nema veze što je on sam prethodno rekao da su predavanja dobra i da bi trebalo ići na sledeće, saznao je da je adventista i tu je kraj.

Zatim, istorijski kontekst, kad su se pojavile i pod kojim uslovima te verske zajednice a kada i kako i pod kojim uslovima tradicionalne? Verske zajednice, ili moderni derivati tradicionalnih religija su nastale u novijem vremenu u drugačijim okolnostima.

Ako uzmemo npr Jahovine svedoke, ili moderne Sajentologe kao izrazito drugačije od tradicionalnih, kakve su okolnosti u kojima su nastali? Amerika, slobodna zemlja naspram ovih vamo carevina u Evropi da bi tako nešto bilo sputavano i opstruisano, tamo možeš da budeš i četnik i ustaša i pravoslavac, niko te neće proganjati, ravnopravnost veroispovesti, sa veoma malim ili nikakvih preprekama i još manjim državnim opstruisanjem, kad može to tako isto neko hoće da bude i satanista tamo, pa i Sajentolog. Da stvar bude značajnijia, veći si Srbin pravoslavac mogao biti u Americi, u toj tobože zloj srbomrzačkoj tvorevini, nego li u Srbiji svojevremeno, to čisto da napomenem, da se ne zaboravi, jer se mnogi prave ludi kao da ništa nije bilo. U Srbiji pre samo par decenija ode glava za tri prsta krsta.

Kolika je razlika između adventista i hrišćanstva i kolika je razlika između Hrišćanstva i drevne srpske i slovenske religije? Ha! Pa ajde sad da vidimo.

Ono što je Rimska imeprija nametala svim narodima pa i Srbima, nismo mi jedini, svi narodi, nametano je i Hunima i Germanima, ako neće milom, onda će silom da prihvate Hrišćanstvo i tako vekovima. Negde sa više uspeha negde sa manje uspeha.
Tako su širili hrišćanstvo, ko nije hteo skoro pa je nestao sa planete, kakvu je sudbinu zadesio nativne narode Američkog kontinenta. Neki narodi su uspeli da sačuvaju svoje stare vjere kao mitologije, na primer grčka mitologija. Mi nismo uspeli da sačuvamo svoju vjeru ni kao mitologiju. Tek u novijem vremenu se govori o slovenskoj mitologiji. A šta je to što neku vjeru svrstava u mitologiju, a hrišćanstvo ne svrstava u mitologiju?

Čak u samom startu je Hrišćanstvo bilo osmišljeno da se širi svuda na sve narode po svetu. Bar su tako pokušali. Apostol Toma je poslat u Indiju da tamo širi hrišćanstvo. Koliko je uspeha imao, ne znam, statistika kaže ne baš mnogo.

Šta je hrišćanstvo na kraju krajeva zaista donelo svetu? To je upitno, više zla ili više dobra? Ako si vjernik onda ćeš reći više dobra, kakvo zlo, zla nije nimalo ni bilo. Zločini se uvek racionalizuju i opravdavaju, a onda se posle zaborave i obrišu iz istorije, gurnu se negde pod tepih.

Zločini hrišćana daleko prevazilaze zločine drugih. Mnogi genocidi, ubijanja, maltertiranja, progoni, spaljivanje živih ljudi, tobože vještica i jeretika, nastali su baš u ime krsta, Isusa Hrista, Boga i Biblije.

Nema je cela istorija pre hrišćanska zabranjena a onda zaboravljena, kao i mnogim narodima koje je Rimska imperija smatrala nižima i menje vrednima, smtrali su ih varvarima i divljicima, obična divlja plemena koje sad navodno treba dovesti u red, integirsati ih u rimski zakon i rimska pravila i rimsku kulturu i vjeru.

Istorija polako postane legenda, legenda polako postane mit. Mnoge stvari su izgubljene zauvek zato što više nema nikoga ko se toga seća.

Koliko su opravdane ideje kod Hrišćanstva i Islama, posebno kod ove dve religije, da budu osvajačke i ekspanzione? Što je to morao svako da zna za Isusa Hrista i njegovo vaskrsenje? Da li se isto može reći za Budizam, jel prema buduzmu svako na planeti morao da zna za Budu i da praktikuje budizam milom ili silom? Jesu li oni slali svoje misionare i apostole da šire Budizam? Ko si ti da namećeš meni svoju vjeru kad ja imam moju?

To su sve stvari koje ne mogu da se ignorišu kada pričamo o širenju i postojanosti različitih vjera...

Da, nisam pravio sveobuhvatnu analizu širenja svih religija na celom svetu u zadnjih 10 hiljada godina...

Koliki je broj tih ljudi u verskim zajednicama naspram broja vernika u tradicionalnim religijama?

Koliki broj ljudi vernika tradiconalnih vjera uči svoju decu drugoj tradicionalnoj vjeri? Npr. koliko hrišćana uči svoju decu islamu da sutra ona postanu muslimani i obratno? Taj broj vervatno teži nuli, osim u onim istorijskim prisilnim okolnostima koje sam pomenuo koje su nastale kad jedna imperija smenjuje drugu.

Koliko su te verske zajednice zaista drugačije od tradiconalnih? Ako uzmemo Jahovine svedoke ili Mormone, to su i dalje Hrišćani koji pripovedaju hrišćanstvo koje nije toliko strano ljudima tamo gde se prpovedaju... AKo si hrišćanin srpske pravoslavne crkve neće ti biti mnogo strano da odeš na predavanja adventista na primer. Da ti ne kaže da je adventista ti ne bi ni znao da je adventista, mislio bi čovek pričao i tumači Bibliju.

Puno puta sam čuo naše ljude vernike, posle nekog duhovnog predavanja, kažu pa lepo ovaj čovek priča, baš temeljno objašnjava određene stvari iz Biblije. Onda pogledamo ko je taj duhovnik na internetu. Kad tamo piše adventista. Kaže, a ma beži, to ko zna šta je. Ja sam Srbin pravoslavac. To je ta distinkcija i logički obrazac kojom razmišlja vernik. Nema veze što je on sam prethodno rekao da su predavanja dobra i da bi trebalo ići na sledeće, saznao je da je adventista i tu je kraj.

Zatim, istorijski kontekst, kad su se pojavile i pod kojim uslovima te verske zajednice a kada i kako i pod kojim uslovima tradicionalne? Verske zajednice, ili moderni derivati tradicionalnih religija su nastale u novijem vremenu u drugačijim okolnostima.

Ako uzmemo npr Jahovine svedoke, ili moderne Sajentologe kao izrazito drugačije od tradicionalnih, kakve su okolnosti u kojima su nastali? Amerika, slobodna zemlja naspram ovih vamo carevina u Evropi da bi tako nešto bilo sputavano i opstruisano, tamo možeš da budeš i četnik i ustaša i pravoslavac, niko te neće proganjati, ravnopravnost veroispovesti, sa veoma malim ili nikakvih preprekama i još manjim državnim opstruisanjem, kad može to tako isto neko hoće da bude i satanista tamo, pa i Sajentolog. Da stvar bude značajnijia, veći si Srbin pravoslavac mogao biti u Americi, u toj tobože zloj srbomrzačkoj tvorevini, nego li u Srbiji svojevremeno, to čisto da napomenem, da se ne zaboravi, jer se mnogi prave ludi kao da ništa nije bilo. U Srbiji pre samo par decenija ode glava za tri prsta krsta.

Kolika je razlika između adventista i hrišćanstva i kolika je razlika između Hrišćanstva i drevne srpske i slovenske religije? Ha! Pa ajde sad da vidimo.

Ono što je Rimska imeprija nametala svim narodima pa i Srbima, nismo mi jedini, svi narodi, nametano je i Hunima i Germanima, ako neće milom, onda će silom da prihvate Hrišćanstvo i tako vekovima. Negde sa više uspeha negde sa manje uspeha.
Tako su širili hrišćanstvo, ko nije hteo skoro pa je nestao sa planete, kakvu je sudbinu zadesio nativne narode Američkog kontinenta. Neki narodi su uspeli da sačuvaju svoje stare vjere kao mitologije, na primer grčka mitologija. Mi nismo uspeli da sačuvamo svoju vjeru ni kao mitologiju. Tek u novijem vremenu se govori o slovenskoj mitologiji. A šta je to što neku vjeru svrstava u mitologiju, a hrišćanstvo ne svrstava u mitologiju?

Čak u samom startu je Hrišćanstvo bilo osmišljeno da se širi svuda na sve narode po svetu. Bar su tako pokušali. Apostol Toma je poslat u Indiju da tamo širi hrišćanstvo. Koliko je uspeha imao, ne znam, statistika kaže ne baš mnogo.

Šta je hrišćanstvo na kraju krajeva zaista donelo svetu? To je upitno, više zla ili više dobra? Ako si vjernik onda ćeš reći više dobra, kakvo zlo, zla nije nimalo ni bilo. Zločini se uvek racionalizuju i opravdavaju, a onda se posle zaborave i obrišu iz istorije, gurnu se negde pod tepih.

Zločini hrišćana daleko prevazilaze zločine drugih. Mnogi genocidi, ubijanja, maltertiranja, progoni, spaljivanje živih ljudi, tobože vještica i jeretika, nastali su baš u ime krsta, Isusa Hrista, Boga i Biblije.

Nema je cela istorija pre hrišćanska zabranjena a onda zaboravljena, kao i mnogim narodima koje je Rimska imperija smatrala nižima i menje vrednima, smtrali su ih varvarima i divljicima, obična divlja plemena koje sad navodno treba dovesti u red, integirsati ih u rimski zakon i rimska pravila i rimsku kulturu i vjeru.

Istorija polako postane legenda, legenda polako postane mit. Mnoge stvari su izgubljene zauvek zato što više nema nikoga ko se toga seća.

Koliko su opravdane ideje kod Hrišćanstva i Islama, posebno kod ove dve religije, da budu osvajačke i ekspanzione? Što je to morao svako da zna za Isusa Hrista i njegovo vaskrsenje? Da li se isto može reći za Budizam, jel prema buduzmu svako na planeti morao da zna za Budu i da praktikuje budizam milom ili silom? Jesu li oni slali svoje misionare i apostole da šire Budizam? Ko si ti da namećeš meni svoju vjeru kad ja imam moju?

To su sve stvari koje ne mogu da se ignorišu kada pričamo o širenju i postojanosti različitih vjera...
Nije bitno koliko vec da vecina ljudi u verskim zajednicama nisu rodjeni tamo.
I to rusi tvoju teoriju.

Hriscanstvo koje se siri nacem, tu prestaje da bude hriscanstvo.
To je onda zloupotrrbljeno hriscanstvo i to je pokazatelj da ono to nije.
Osim da se brani.

Nije bitno koliko vec da vecina ljudi u verskim zajednicama nisu rodjeni tamo.
I to rusi tvoju teoriju.

Hriscanstvo koje se siri nacem, tu prestaje da bude hriscanstvo.
To je onda zloupotrrbljeno hriscanstvo i to je pokazatelj da ono to nije.
Osim da se brani.

Ruši se nešto drugo u tvojoj glavi. :mrgreen:

Ovo što ja pišem nije ništa novo... uzmi malo pa se obrazuj kako se šire ideologije i religije.

Naravno da je bitno koliko ljudi ima u verskim zajednicama, zato što ih nema mnogo, a nema ih mnogo zato što niti jedna država, niti jedna imperija u istoriji nije gurala njihove vjere i filozofije...

Pa nisi ni originalni, prvobitni hrišćani bili rođeni u hrišćanskim zajednicama. Haha! O tome se i radi... Srbi kao i mnogi narodi u Evropi na svetu nisu bili Hrićani, sve vreme o tome pričam. Pre Isusa Hrista niko na svetu nije bio Hrišćanin. Zamisli!

Ni ti kad si se raodio nisi bio hriščanin... tvoji roditelji, ukućani, porodica, zatim kultura u kojoj živiš i okruženje, su te naučili da to budeš. Jednom kada postaneš Hrišćanin, posabno fanatik poput tebe, onda ti dalje širiš Hrišćanstvo, svoju decu učiš da i oni budu vjernici. Tako isto važi za sve vjere.

Mogu da garantujem čime hoćeš, niti jednom čoveku se nije javio Bog, niti kroz san, niti na javi, i rekao čitaj Bibliju ili čitaj Kuran, to je božja reč, to je istina, to je prava vjera. Apsolutno nijednom čoveku na svetu. Nikad. Neko je te ljude od malena učio, podučavao, nabeđivao na hrišćanstvo, na islam, na judaizam itd. drugim rečima neko je decu od ranog detinjstva indoktrinisao u više od 90% populacije.

Ja ne znam niti mislim da nije već verujem da jeate. A zašto nemam pojma. Verovatno se pronalazim u celoj toj priči.

Za veru nisu potrebni dokazi. Možeš verovati u bilo šta. Koja je to vera u kojoj se pronalaziš?

Ako je to ista ona vjera koju su prvi put naučio kad si bio mali, pre vrtića i pre osnovne škole, jedina vjera za koju ikad čuo dok si odrastao i o kojoj si slušao godinama kasnije, vjera iz kuće i porodice odakle potičeš, prvi put kad si čuo reč Bog i kad si pitao roditelje a šta je to Bog, a onda ti oni nešto objašnjavali iz ugla njihove vjere... ako je to ta vjera, onda si ti prosto zarobljen u indoktrinaciji. Ti si prosto rob te vjere i nikada nisi ni bio u mogućnosti da izađeš iz okvira koje ti je indoktrinacija vjerom nametala.

Jel tako? Ako je to Hrišćanstvo ili Islam, onda je vrlo verovatno bilo još od malena, suptilnog i direktnog zastrašivanja paklom, božijom kaznom, i to često u meri da je i samo postavljanje pitanja, dečija slobodna radoznalost iliti sumnja su se posmatrali kao jeresi. Greh. Greh je dovoditi u pitanje "svoju" vjeru. Jel tako?

A da li si možda izučavao Budizam? Verujem da nisi, jer mi smo ovde svi uglavnom indoktirnisani, što bi se reklo, od malena godinama nabeđivani il na Hrišćanstvo il na Islam, a možda se ti lično mnogo više pronalaziš u Budizmu... ali kako da znaš kad ništa o Budizmu i ne znaš. Drugo, đe i da posmiliš na tako nešto, to je greh, ćeš da završiš u paklu i mukama ako uopšte i posumnjaš u svoju svjetu, presvjetu, jedinu istinitu, božju pravu vjeru, jel tako?

Znam da bi mnogi Hrišćani, uglavnom oni fanatični, ljudi kojima je više potreban psihijatar a ne pop, oni bi čak pomislili da ih to Đavo iskuša. Pomislili bi da ih Đavo iskuša kroz mene, kroz ovaj tekst koji pišem. Indoktrinacija je toliko moćna da se on mukica plaši, smrtno se plaši da čak i uđe u takve filzofske rasprave ne bi li možda se u njegovim mislima slučajno javila sumnja i onda on završio u paklu.

Kad su čuvenog psihijatra Karl Gustav Junga pitali da li veruje u Boga? On je odgovorio: ja ne moram da verujem, ja znam da Bog postoji. Razmisli o dubini te razlike između: Ja ne znam, ali verujem. i toga: Ja znam, ne moram da verujem. Slične odgovore na to pitanje su davali i mnogi drugi naučnici.

Ruši se nešto drugo u tvojoj glavi. :mrgreen:

Ovo što ja pišem nije ništa novo... uzmi malo pa se obrazuj kako se šire ideologije i religije.

Naravno da je bitno koliko ljudi ima u verskim zajednicama, zato što ih nema mnogo, a nema ih mnogo zato što niti jedna država, niti jedna imperija u istoriji nije gurala njihove vjere i filozofije...

Pa nisi ni originalni, prvobitni hrišćani bili rođeni u hrišćanskim zajednicama. Haha! O tome se i radi... Srbi kao i mnogi narodi u Evropi na svetu nisu bili Hrićani, sve vreme o tome pričam. Pre Isusa Hrista niko na svetu nije bio Hrišćanin. Zamisli!

Ni ti kad si se raodio nisi bio hriščanin... tvoji roditelji, ukućani, porodica, zatim kultura u kojoj živiš i okruženje, su te naučili da to budeš. Jednom kada postaneš Hrišćanin, posabno fanatik poput tebe, onda ti dalje širiš Hrišćanstvo, svoju decu učiš da i oni budu vjernici. Tako isto važi za sve vjere.

Mogu da garantujem čime hoćeš, niti jednom čoveku se nije javio Bog, niti kroz san, niti na javi, i rekao čitaj Bibliju ili čitaj Kuran, to je božja reč, to je istina, to je prava vjera. Apsolutno nijednom čoveku na svetu. Nikad. Neko je te ljude od malena učio, podučavao, nabeđivao na hrišćanstvo, na islam, na judaizam itd. drugim rečima neko je decu od ranog detinjstva indoktrinisao u više od 90% populacije.
Nema ih mnogo zato sto oni zive promenjenim zivotom a nisu samo clanovi sto vecina nece.
U velikim organizacijama je dovoljno da si lojalan clan, zapalis koju svevu i to je to.

U svakom slucaju da je uvek tako da je neko nesto zbog rodjenja, nije tacna izjava.
Ti koji su tu zbog rodjenja i ne zive ispravno veru.
Vecinom si veru pomesali sa nacionalizmom.
Sto je u pravom biblijskom hriscanstvu to skroz pogresno.

Nema ih mnogo zato sto oni zive promenjenim zivotom a nisu samo clanovi sto vecina nece.
U velikim organizacijama je dovoljno da si lojalan clan, zapalis koju svevu i to je to.

U svakom slucaju da je uvek tako da je neko nesto zbog rodjenja, nije tacna izjava.

Kad si ti prvi put čuo za reč Bog?

Prvo, nigde nisam rekao da je to uvek, već da to važi za veliku većinu slučajeva. A ja pretpostavljam, ovde na forumu, verovatno važi za sve slučajeve.

Kako si ti postao Hrišćanin?

Jel ti hošeš da kažeš da si ti rođen u porodici koja nije bila hrišćanska, i nisi odrastao u kući i porodici, a i šire društvu, koje nije bilo hrišćansko? Ajde da kažemo da je to bio Islam, da su tvoji u porodici i familiji bili muslimani, i onda si ti svojom voljom kasnije kad si odrastao i postao čovek, ti si postao Hrišćanin? To hoćeš da kažeš?

Ne samo da si postao hrišćanin, ti si čak postao i Glasnik. Odlučio si se za neki misonarski život, da ideš dalje i da širiš tu hrišćansku vjeru. Kako to? Ti si doašo na taj nivo da smatraš da su tuđe vjere pogrešne vjere, i da ti sad treba da ih podučiiš pravoj vjeri, da razglasiš pravu vjeru.. ili to radiš zbog lične nesigurnosti u tu istu vjeru koju smatraš "svojom".

Kad si prvi put čuo za reč Bog? Kad si bio mali ili kad si bio odrastao čovek? Od koga si čuo za reč Bog i šta su ti ti ljudi rekli šta je to Bog?

Ajde da to istražimo pa da vidimo... da vidimo da li je neko nešto zbog roditelja tačno ili nije tačno.

Prvo, nigde nisam rekao da je to uvek, već da to važi za veliku većinu slučajeva. A ja pretpostavljam, ovde na forumu, verovatno važi za sve slučajeve.

Kako si ti postao Hrišćanin?

Jel ti hošeš da kažeš da si ti rođen u porodici koja nije bila hrišćanska, i nisi odrastao u kući i porodici, a i šire društvu, koje nije bilo hrišćansko? Ajde da kažemo da je to bio Islam, da su tvoji u porodici i familiji bili muslimani, i onda si ti svojom voljom kasnije kad si odrastao i postao čovek, ti si postao Hrišćanin? To hoćeš da kažeš?

Ne samo da si postao hrišćanin, ti si čak postao i Glasnik. Odlučio si se za neki misonarski život, da ideš dalje i da širiš tu hrišćansku vjeru. Kako to? Ti si doašo na taj nivo da smatraš da su tuđe vjere pogrešne vjere, i da ti sad treba da ih podučiiš pravoj vjeri, da razglasiš pravu vjeru.. ili to radiš zbog lične nesigurnosti u tu istu vjeru koju smatraš "svojom".

Kad si prvi put čuo za reč Bog? Kad si bio mali ili kad si bio odrastao čovek? Od koga si čuo za reč Bog i šta su ti ti ljudi rekli šta je to Bog?

Ajde da to istražimo pa da vidimo... da vidimo da li je neko nešto zbog roditelja tačno ili nije tačno.
Znaci nije pravilo iako je vecina, ali ta cecina ne oraktikuje ili samo malo.
Vecinom gobori da je to.
Vec onamanjina koja sama odluci praktikuje.

Pa i muslimani prelaze u hriscanstvo i obrnuto.

Kada sam poceo da trazim Boga ja sam isputao sve religije za sebe.
I tako rade hiljade.

Znaci nije pravilo iako je vecina, ali ta cecina ne oraktikuje ili samo malo.
Vecinom gobori da je to.
Vec onamanjina koja sama odluci praktikuje.

Pa i muslimani prelaze u hriscanstvo i obrnuto.

Kada sam poceo da trazim Boga ja sam isputao sve religije za sebe.
I tako rade hiljade.

Ajde, ajde... nemoj da izbegavaš odgovore na prosta pitanja koja sam ti postavio. Ne boj se, nećeš završiti u paklu zbog potrage za istinom.

ko i svaki čovek na ovom svetu koji ima stav, mišljenje... pa tako i veru, a vera je posebno lična stvar. šta je istina? niko ne zna ali moja vera za mene je istina.
kontaš?

Zvučiš racionalno naspram mnogih napaćenih indoktrinisanih duša ovde.

Isina je ono što odgovara realnosti, ono što je u skladu sa realnušću, sa svetom, sa materijalnim i nematerijalnim okruženjem, sa prirodom, sa univerzumum.

Istina ili potraga za istinom je tvoja vera, ili je skup svega onoga u šta veruješ za tebe istina?

Ne znam baš da li si uvek bio.

Od malih nogu ili od uvek?

Nije isto, ne znam baš da je iko ikad igde rođen sa vjerskim opredeljenjem.

No, potvrđuješ ono što je već rečeno... Indoktrinisan si u to što jesi bez da te je iko išta pitao i bez ikakve tvoje slobodne volje.

Od malih nogu ili od uvek?

pa eto po tebi kao beba sam trebao propovjedati o Bogu :) da bi bilo oduvek.

No, potvrđuješ ono što je već rečeno... Indoktrinisan si u to što jesi bez da te je iko išta pitao i bez ikakve tvoje slobodne volje.

pazi jednu stvar, prica o meni i mom djetinsvu, a blage veze nemas ista o meni, kao ni ja o tebi, pa sad da ja prica o tvom djetinstvu sta si i kako si...nema smisla.

Kazes indoktriran sam....a kako to junace, kad niko o mojoj porodici nije bio vjernik?

Ko me indoktrinirao??? Niko, ako je iko ikoga indoktrinirao, to je onda da sam ja sam sebe indoktrinirao, izcitavajuci knjige i razne religije

Znaci nije slobodna volja da ja kao dijete citam knjige i onda zakljucim da mi je islam nalogicniji???

Zvučiš racionalno naspram mnogih napaćenih indoktrinisanih duša ovde.

Isina je ono što odgovara realnosti, ono što je u skladu sa realnušću, sa svetom, sa materijalnim i nematerijalnim okruženjem, sa prirodom, sa univerzumum.

Istina ili potraga za istinom je tvoja vera, ili je skup svega onoga u šta veruješ za tebe istina?
Истина је као хоризонт док не кажееш себи: сад је доста, даље не идем.

Back