Da, nisam pravio sveobuhvatnu analizu širenja svih religija na celom svetu u zadnjih 10 hiljada godina...
Koliki je broj tih ljudi u verskim zajednicama naspram broja vernika u tradicionalnim religijama?
Koliki broj ljudi vernika tradiconalnih vjera uči svoju decu drugoj tradicionalnoj vjeri? Npr. koliko hrišćana uči svoju decu islamu da sutra ona postanu muslimani i obratno? Taj broj vervatno teži nuli, osim u onim istorijskim prisilnim okolnostima koje sam pomenuo koje su nastale kad jedna imperija smenjuje drugu.
Koliko su te verske zajednice zaista drugačije od tradiconalnih? Ako uzmemo Jahovine svedoke ili Mormone, to su i dalje Hrišćani koji pripovedaju hrišćanstvo koje nije toliko strano ljudima tamo gde se prpovedaju... AKo si hrišćanin srpske pravoslavne crkve neće ti biti mnogo strano da odeš na predavanja adventista na primer. Da ti ne kaže da je adventista ti ne bi ni znao da je adventista, mislio bi čovek pričao i tumači Bibliju.
Puno puta sam čuo naše ljude vernike, posle nekog duhovnog predavanja, kažu pa lepo ovaj čovek priča, baš temeljno objašnjava određene stvari iz Biblije. Onda pogledamo ko je taj duhovnik na internetu. Kad tamo piše adventista. Kaže, a ma beži, to ko zna šta je. Ja sam Srbin pravoslavac. To je ta distinkcija i logički obrazac kojom razmišlja vernik. Nema veze što je on sam prethodno rekao da su predavanja dobra i da bi trebalo ići na sledeće, saznao je da je adventista i tu je kraj.
Zatim, istorijski kontekst, kad su se pojavile i pod kojim uslovima te verske zajednice a kada i kako i pod kojim uslovima tradicionalne? Verske zajednice, ili moderni derivati tradicionalnih religija su nastale u novijem vremenu u drugačijim okolnostima.
Ako uzmemo npr Jahovine svedoke, ili moderne Sajentologe kao izrazito drugačije od tradicionalnih, kakve su okolnosti u kojima su nastali? Amerika, slobodna zemlja naspram ovih vamo carevina u Evropi da bi tako nešto bilo sputavano i opstruisano, tamo možeš da budeš i četnik i ustaša i pravoslavac, niko te neće proganjati, ravnopravnost veroispovesti, sa veoma malim ili nikakvih preprekama i još manjim državnim opstruisanjem, kad može to tako isto neko hoće da bude i satanista tamo, pa i Sajentolog. Da stvar bude značajnijia, veći si Srbin pravoslavac mogao biti u Americi, u toj tobože zloj srbomrzačkoj tvorevini, nego li u Srbiji svojevremeno, to čisto da napomenem, da se ne zaboravi, jer se mnogi prave ludi kao da ništa nije bilo. U Srbiji pre samo par decenija ode glava za tri prsta krsta.
Kolika je razlika između adventista i hrišćanstva i kolika je razlika između Hrišćanstva i drevne srpske i slovenske religije? Ha! Pa ajde sad da vidimo.
Ono što je Rimska imeprija nametala svim narodima pa i Srbima, nismo mi jedini, svi narodi, nametano je i Hunima i Germanima, ako neće milom, onda će silom da prihvate Hrišćanstvo i tako vekovima. Negde sa više uspeha negde sa manje uspeha. Tako su širili hrišćanstvo, ko nije hteo skoro pa je nestao sa planete, kakvu je sudbinu zadesio nativne narode Američkog kontinenta. Neki narodi su uspeli da sačuvaju svoje stare vjere kao mitologije, na primer grčka mitologija. Mi nismo uspeli da sačuvamo svoju vjeru ni kao mitologiju. Tek u novijem vremenu se govori o slovenskoj mitologiji. A šta je to što neku vjeru svrstava u mitologiju, a hrišćanstvo ne svrstava u mitologiju?
Čak u samom startu je Hrišćanstvo bilo osmišljeno da se širi svuda na sve narode po svetu. Bar su tako pokušali. Apostol Toma je poslat u Indiju da tamo širi hrišćanstvo. Koliko je uspeha imao, ne znam, statistika kaže ne baš mnogo.
Šta je hrišćanstvo na kraju krajeva zaista donelo svetu? To je upitno, više zla ili više dobra? Ako si vjernik onda ćeš reći više dobra, kakvo zlo, zla nije nimalo ni bilo. Zločini se uvek racionalizuju i opravdavaju, a onda se posle zaborave i obrišu iz istorije, gurnu se negde pod tepih.
Zločini hrišćana daleko prevazilaze zločine drugih. Mnogi genocidi, ubijanja, maltertiranja, progoni, spaljivanje živih ljudi, tobože vještica i jeretika, nastali su baš u ime krsta, Isusa Hrista, Boga i Biblije.
Nema je cela istorija pre hrišćanska zabranjena a onda zaboravljena, kao i mnogim narodima koje je Rimska imperija smatrala nižima i menje vrednima, smtrali su ih varvarima i divljicima, obična divlja plemena koje sad navodno treba dovesti u red, integirsati ih u rimski zakon i rimska pravila i rimsku kulturu i vjeru.
Istorija polako postane legenda, legenda polako postane mit. Mnoge stvari su izgubljene zauvek zato što više nema nikoga ko se toga seća.
Koliko su opravdane ideje kod Hrišćanstva i Islama, posebno kod ove dve religije, da budu osvajačke i ekspanzione? Što je to morao svako da zna za Isusa Hrista i njegovo vaskrsenje? Da li se isto može reći za Budizam, jel prema buduzmu svako na planeti morao da zna za Budu i da praktikuje budizam milom ili silom? Jesu li oni slali svoje misionare i apostole da šire Budizam? Ko si ti da namećeš meni svoju vjeru kad ja imam moju?
To su sve stvari koje ne mogu da se ignorišu kada pričamo o širenju i postojanosti različitih vjera...