Zašto nisam KOSMOPOLITa?

• Začetnik teme Začetnik teme Omen
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
pa vidi....ako hoces kulturno da razgovaramo nemoj me pitati da li znam teorije koje si upravo smislio...
naravno da je umetnost neraskidivo povezana sa kosmopolitizmom i upravo iz te perspektive i tvrdim da je kosmopolitizam nije utopija...

bas umetnost ne poznaje granice drzava, jezika, nacije...

jedan hint....svetska umetnicka akademija ne postoji... :lol:
a ako hoces o estetskoj istini, otvori novu temu pa se izjasni da znam o cemu pricas (radi suvisle komunikacije)....
koliko znam, jedna, objedinjena teorija estetske istine bas pod tim nazivom ne postoji....mozda i da, ali ja stvarno ne znam...

anakin:
jedan hint....svetska umetnicka akademija ne postoji... :lol:
a ako hoces o estetskoj istini, otvori novu temu pa se izjasni da znam o cemu pricas (radi suvisle komunikacije)....
koliko znam, jedna, objedinjena teorija estetske istine bas pod tim nazivom ne postoji....mozda i da, ali ja stvarno ne znam...
...Izjavom, NE negirala, UNIŠTILA KOSMOPOLITIZAM!... :roll:
... :roll:

kojote:
anakin:
...Altruisticko - globalistickim poljupcem...
...Tom istom bih pridružio i jedan kosmopolitski...
...Cmok! :)
P.S. Slatka si... :P

Od kada si došao na ovaj forum, non-stop se upucavaš anakin, a ona te stalno, iznova i iznova ćuška u stranu kao ukvarenu konzervu sardina koja joj se našla na putu..
Pa zar ti nemaš ni malo dostojanstva? Ni malo samopoštovanja? :shock:

Zar je tvoja čeznja i žudnja za pažnjom neke devojke toliko velika da te primorava da stalno ponavljaš jednu te istu radnju koja očigledno ne donosi rezultat za kojim žudiš? Zar si toliko napaćen i opterećen čovek?
Zar ti nije jasno da se ponašaš manijakalno ?

I, konačno, zar ne znaš da za to ima leka?
Možeš ili da nađeš devojku u realnom životu ili da odeš kod psihijatra, da ti prepiše prozak ili nešto slično. Nema potrebe da patiš. :(

nije_lako:
Omen je jasna: odaberi ULOGU i dokaži da si joj dorastao (bio to tvoj intimni stav ili ne). IGRA...IGRA!!! ...neki su je počeli preozbiljno shvatati.

Zato sto mi sve ovo lici na sprdnju (jer nema pravila , a ako niste primetili i igra ima pravila).
Ovo mi lici na idealnu temu za vecinu ovdasnjih "filozofa" :
-da budu u centru paznje ,
-da sami sebi izgledaju pametno
-da uvode "rupe " i "krivine " u dokazima
-pozitivno je sto u sprdnji niko nije pobednik pa ce se valjda stisati sujeta i ego
-cini mi se da je ovo vishe za forum svastara

Ideja nije losha , ali nije doradjena , debate na temu ima stalno i obicno je ostrascena i personifikovana.
Ako stvarno zelimo debatni klub onda pravila moraju biti malo jasnija.
Ipak je za svastaru , kad se prica bez koncepta...
Inace debatni klub i nacin rasprave vishe privlaci politicki naklonjene i sluze kao dobra vezba.
Iz nje se mogu razviti citave alternativne filozofije.A znaju da budu vrlo zanimljive.

Naravno da kosmopolitizam nije utopija, svidelo se to nama ili ne, svet ide u tom pravcu. Za ne vise od pedeset godina, ljudi ce umirati od smeha i nece moci cudu da se nacude kad budu citali koje smo mi dileme imali. Nacije umiru, hteli mi to da priznamo ili ne.
A empatija, nekima se to nece svideti, ali je istina... Empatija je uvek zesci trip i uvek je projekcija, ali uvek. Saosecajnost prema drugome ne postoji, ukoliko tog drugog barem malo, negde, ne prepoznajemo u sebi. Prema tome, opet nije ljubav i osecanje za drugog, nego za sebe. Uvek.

Groucho Marx:
Naravno da kosmopolitizam nije utopija, svidelo se to nama ili ne, svet ide u tom pravcu...

... Saosecajnost prema drugome ne postoji, ukoliko tog drugog barem malo, negde, ne prepoznajemo u sebi. Prema tome, opet nije ljubav i osecanje za drugog, nego za sebe. Uvek.

...I EVO PRODAJEM DUŠU VRAGU SVOME
I OSTAĆE SAMO CRNA TAČKA U OVOJ IGRI...
...KAD ME SLOME"...
Kosmopolitizam se sadrži i u pojmu - GRAĐANIN RIMA -
Od tada do danas, prošlo je MALO više od 50 godinica...i?! :?:

...Se očuva težnja ka KOSMOPOLITIZMU ( izvini Omen, u samom startu je napuštena tvoja osnovna zamisao da ova, tvoja, tema bude igra "za odrasle" ) moram da se osvrnem na npr. Hegela, jer su za njega pojmovi LEPOG I ISTINITOG - identični.
ISTINA, upijajući LEPOTU, počinje da prevlađuje.
Istina i jeste osnovni CILJ stvaralaštva.
A zašto sam pomenuo ISTINU I ESTETSKU ISTINU?!
"UMETNOST JE SPOZNAJA" kaže Gadamer. Specifična, različita od pojmovne spoznaje, ali ipak - spoznaja
( kao otkrivanje, posredovanje istine ).Ako se ISTINITO verifikuje u realnosti, ako je jedno umetničko delo za nekog DOBRO, dok za drugog nije, kako se onda, uopšte, može govoriti o UMETNOSTI kao o ISTINI? U ocenjivanju umetnosti?
Jedino ona, UMETNOST, dopušta mogućnost postojanja ESTETSKE ISTINE.
E, tada, svaka, kritika ima pravo da ispituje stepen njene istinitosti, i to opet u smislu utvrdjivanja, samo onog njenog dela koji je identičan - ONOME ŠTO JE SLUČAJ -!?! ( ovu sam interpunkciju svesno, umetnički naglasio baš ovako, iako joj tu po meni lično - mesta nema! )
Filosofija je utoliko veća ukoliko originalnom i moćnom formom kazuje specifičnu poetsku, estetsku istinu o svetu u kome obitava.
Ta istina ne mora, ali može da bude čak i faktička!
Dokumentarna, empirijska...!
Ako je inkorporirana u višeslojni tekst i zajedno sa ostalim elementima strukture ( na prvom mestu - UMETNIČKE, ŽIVOTNE je l' ) dobro orkestrirana...
pa naravno da će snažno da zvuči!
Tako se ČUJE ( u meni ) KOSMOPOLITIZAM!
I zvuči vrlo snažno!
Zasad nije nikao. Još uvek ne. Svestan sam toga.
Ali ja VERUJEM! I OSLUŠKUJEM!
I nadam se!
I BORIM se...
- kojote -

Back