Zašto nisam KOSMOPOLITa?

• Začetnik teme Začetnik teme Omen
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Jekyll_doesnt_Hyde:
Pa videla sam da se vrtimo u krug, iako su mi argumenti dobri ona nece da ih prihvati. Zato sam trazila nepristrasnog posmatraca. A ti nisi znao za koji tim igra Omen, pa zena izgubi.
Goodday: hahhaah Omen a sta si ti ono? ...cisto da znam pa da za to glasam....
Jekyll : uaaaaaaa sudija :P
hmm...sumnjash u moju nepristrasnost...moj poshten sud...ccccc
ja sam se vec priklonio carstvu bozijem :roll:
whatever...bitno da smo skontali shta je TOLERANCIJA

BTW....crveni za sve

Dakle, došli smo do zaključka da postoje oni koji se izjašnjavaju da su kosmopolite, a to nisu, kao i oni koji se izjašnjavaju da su patriote, a to nisu...

A zašto ne razmislite o argumentima koji bi oborili licemernog kosmopolitu, ili licemernog patriotu...

Po meni, Omen nije baš na najbolji način pojasnila tvrdnju da postoje situacije u svetu i kod nas, kad se kosmopolitizam ili patriotizam grubo krši, odnosno postaje čista suprotnost svojoj definiciji.

Igra bi trebala da daje primere kad se kosmopolitizam grubo kršio, ili patriotizam grubo urušavao...Nisam istoričar, ali samo na primeru naše države možete da vidite koliko kod nas ima kvazi-patriota, i koliko kvazi-kosmopolita.

Slažem se da biti kosmopolita je itekako u saglasju sa patriotizmom, i da pravi kosmopolita time što je za kosmos, nije rekao da je protiv svoje države. 8)

p.s. Jekil je bolje argumentovala, a Omen se malo pogubila u nekim osećajnim sferama...ali, ukapirala sam i šta je Omen htela sa tim, tako da i njen stav nije loš, pod jednim uslovom, da je Jekil zaista i bila licemerni, kvazi-kosmopolita...Međutim, ni Jekil, ni Omen nisu licemeri, naprotiv...tako da proglašavam status kvo... 8)

Ms - CAR (po Patkinom shvatanju) :lol:

ms:
Dakle, došli smo do zaključka da postoje oni koji se izjašnjavaju da su kosmopolite, a to nisu, kao i oni koji se izjašnjavaju da su patriote, a to nisu...

A zašto ne razmislite o argumentima koji bi oborili licemernog kosmopolitu, ili licemernog patriotu...

Po meni, Omen nije baš na najbolji način pojasnila tvrdnju da postoje situacije u svetu i kod nas, kad se kosmopolitizam ili patriotizam grubo krši, odnosno postaje čista suprotnost svojoj definiciji.

Igra bi trebala da daje primere kad se kosmopolitizam grubo kršio, ili patriotizam grubo urušavao...Nisam istoričar, ali samo na primeru naše države možete da vidite koliko kod nas ima kvazi-patriota, i koliko kvazi-kosmopolita.

Slažem se da biti kosmopolita je itekako u saglasju sa patriotizmom, i da pravi kosmopolita time što je za kosmos, nije rekao da je protiv svoje države. 8)

p.s. Jekil je bolje argumentovala, a Omen se malo pogubila u nekim osećajnim sferama...ali, ukapirala sam i šta je Omen htela sa tim, tako da i njen stav nije loš, pod jednim uslovom, da je Jekil zaista i bila licemerni, kvazi-kosmopolita...Međutim, ni Jekil, ni Omen nisu licemeri, naprotiv...tako da proglašavam status kvo... 8)

Ms - CAR (po Patkinom shvatanju) :lol:
Moje poštovanje ms! Jesi CAR! 8)

Ovo o saglasju kosmopolita/patriota ti je vrhunsko zapažanje. I ja priznajem to saglasje. Biti (pravi, ne licemerni) kosmopolita nikako ne isključuje patriotsko osećanje, a posebno ne podrazumeva da se u duši gaji, pomišlja i čini bilo šta protiv naroda u kome su ti koreni i/ili države u kojoj si rođen - što su neki pokušali da mi "prikače" kao način na koji razmišljam.
Kosmopolitizam (ma i kao težnja, mada je u apsolutnom ipak čista utopija) - kako ga ja doživljavam i poimam - nadrasta svaki patriotizam i donosi jedan sasvim nov kvalitet. Bilo je ovde još očigledno slabo valjanih argumenata ZA kosmopolitizam na koje nisam reagovala... što ne umanjuje doprinos Jekyll u debatnoj igri. U trenutku je nepotrebno zakuvalo i pretilo udaranjem đonom. Kosmopolitizam podrazumeva toleranciju. Nismo to smeli da dozvolimo. 8)

Pozdrav :D

Jekyll_doesnt_Hyde:
Omen:
Ne praviš se veći Francuz od Francuza. I on je kosmopolita. Vi ste jednaki. I sve su vam himne jednake.

Evo ovo je samo jedna od njih.

P.S. The End :lol:
Hahahahaaa :D ne izvlači iz konteksta... ima tu i nastavak u narednom postu:
Omen:
... Ne pokušavam ja da izjednačim ljude. Kad govorim o njihovoj jednakosti - govorim o njihovoj jednakosti pred Svetom i jednakosti u pravu na individualnu različitost (posebnost). Jednaka merila sa sve. Svi su jednako važni. ZAŠTO je licemerno, ako si pravi kosmopolita i altruista, da ti u grudima jednako zatreperi bilo koja arija, da te jednako zaboli za svakim umrlim...?
Nemoj sad da me očas-posla ubediš da nisi fer igrač! :wink:

Omen:
Jekyll_doesnt_Hyde:
Omen:
Ne praviš se veći Francuz od Francuza. I on je kosmopolita. Vi ste jednaki. I sve su vam himne jednake.

Omen:
... Ne pokušavam ja da izjednačim ljude. Kad govorim o njihovoj jednakosti - govorim o njihovoj jednakosti pred Svetom i jednakosti u pravu na individualnu različitost (posebnost). Jednaka merila sa sve. Svi su jednako važni. ZAŠTO je licemerno, ako si pravi kosmopolita i altruista, da ti u grudima jednako zatreperi bilo koja arija, da te jednako zaboli za svakim umrlim...?

Omen, ne zezaj, kontradiktorna si! Razliciti ste al ste jednaki.
Ne moze bre jednako nista da zatreperi. Ravna linija emocija postoji samo kod autista i kod nekih sch (jedan od glavnih siptoma je autizam).
Sto tebi nije jednako zatreperilo srce za decake is suparnickog tima? Ne, ti si favorizovala sina i to je O.K.! E, pa po istom principu je O.K. i da ja favorizujem svoju naciju.
Ko razume shvatice :lol:

Jekyll_doesnt_Hyde:
Omen:
Jekyll_doesnt_Hyde:
Omen:

Omen:

Omen, ne zezaj, kontradiktorna si! Razliciti ste al ste jednaki.
Ne moze bre jednako nista da zatreperi. Ravna linija emocija postoji samo kod autista i kod nekih sch (jedan od glavnih siptoma je autizam).
Sto tebi nije jednako zatreperilo srce za decake is suparnickog tima? Ne, ti si favorizovala sina i to je O.K.! E, pa po istom principu je O.K. i da ja favorizujem svoju naciju.
Ko razume shvatice :lol:
VALJDA!!! 8)

Anakin,
Ne znam na koga tacno mislis, ali ja sve vreme insistiram na tome da kosmopolitizam ne ukida pravo na razlicitost, jer zastupam tezu da sam i patriota i kosmopolita. Analogija mi je bila clanovi jedne porodice prema pripadnicima svoje nacije kao pripadnici te nacije prema gradjanima sveta.

A da i meni nista nije jasno.... nije. :?

Oprostite sto se ovako grubo mesam ... :wink:
Čini mi se da je JDH gore navela da je empatija jedna od karakteristika lekara (sa ili bez granica) :arrow: primer kosmopolitizma. I da se vratim na onaj nesrećni bonton i JDH-ino opiranje drekanju po sahranama: većina plače upravo zbog empatije prema porodici (sa pokojnikom malo ko može u tim potresnim trenucima da saoseća :wink: ) :arrow: JDH nije kosmopolita.

Jekyll_doesnt_Hyde:
Anakin,
Ne znam na koga tacno mislis, ali ja sve vreme insistiram na tome da kosmopolitizam ne ukida pravo na razlicitost, jer zastupam tezu da sam i patriota i kosmopolita. Analogija mi je bila clanovi jedne porodice prema pripadnicima svoje nacije kao pripadnici te nacije prema gradjanima sveta.

ma potpuno se slazemo, ovo je bilo upuceno Omen...

Nije_lako,
emaptija je saosecanje ne jednako osecanje (to ne postoji). Lepo procitaj sta sam napisala, pa onda komentarisi ( ne vadi iz konteksta i ne stavljaj drugog u situaciju da mora pet puta istu stvar da objasnjava). Ne moze lekar (niti iko drugi) da oseca bol koji oseca pacijent vec samo da saoseca sa njim (nemojte da pravite cirkus od ove teme). 8) Sve je to receno u cilju obaranja Omenkinog argumenta da kosmopolita mora jednako da oseca za sve gradjane sveta tj. kako ona rece da bude apsolutni sluhista. Moj argument da ni patriota ne oseca jednako za sve svoje sunarodnike joj nije bio dovoljan.
Sve je to vrlo konfuzno sto je Omenka govorila i meni je samo zao sto sam dopustila da budem uvucena u jednu ovako glupu stvar. :?

P.S. jako si mi simpaticna kad pokusavas da nadjes neku kontradiktornost u onome sto govorim, a nekako uvek uspes da promasis poentu

Imam pitanje za omena i Hajda
Ova debatna diskusija koju ste definisali i koja kao
temu nema temu vec DALI SAM JA (ONO STO U ZIVOTU NISAM)xxxxxxxxx?
Sta sprecava igraca da osmisli profil licnosti koja jeste ili nije kosmopolita?
I Onda nikako ne mozete oboriti tvrdnju coveku kad se tako i ponasa zamisljeni profil.Ako zamislim da nisam kosmopolita, dali postoji nacin da na moje nekosmopolitsko ponasanje vi donesete zakljucak da
jesam kosmopolita?
A ako su pravila drugacija pa nije dozvoljeno slobodno ponashanje vec samo stvarno licne reakcije
debatera,opet kako cete ustanoviti istinitost iskaza?
Posle ovoliko stranica debate , moje pitanje izgleda
nepristojno nerazumno , ali bih molio da mi odgovorite.

...Vidim da je tvoja tema izazvala popriličnu dijalošku plimu, koja se nažalost pretvara u tipičnu
ideološku kritiku. Ne priznaje se otelovljenje, oživljavanje tvoje ideje i životni stav!
Tvoja se tema ( vrlo je aktuelna i šarmantno osmišljena kao "nevina dečja igra") već razmatra kao zaseban svet jedne ( lepe i duboke ) priče, na nivou političkih i socijalnih ideja istrgnutih iz same priče, igre odvojene od likova koje je otelovljuju.
A ti vrlo dobro znaš, i vidim osećaš na sopstvenoj koži, šta ideološka kritika "radi"...
Eh da je, a ne može, ova većina svesna tvog mentalno - emotivnog sklopa... 8)
Makar bi NAMERNO apstahovali tvoje stavove...valjda bi tek onda mogli s njima da polemišu, dokazujući njihovu "lažnost"...
Nažalost, oni to rade SLUČAJNO i banalno.
Sa svojim naročito. Takav se stav i zove "o šake".
To je i razlog ovolikom negodovanju i čuđenju.

P.S. Uspela si da "proizvedeš" ne samo negativističku
već i militantnu kritiku, koja na razne načine pokazuje svoje oštro, tvrdo i samozadovoljno prisustvo. Dobro je. I čuđenje. I negodovanje. Samo da se ne ćuti... 8)

Ono što treba prvo uraditi kad se govori o ovakvim stvarima, to je napraviti zajedničku definiciju navedenog "kosmopolitizma", a onda može da se raspravlja ko je za a ko protiv.

Kosmopolitizam je osećaj osobe koja sebe prvenstveno smatra "građaninom sveta", a tek iza toga stavlja lokalnu pripadnost, osoba koja ignoriše rasne i nacionalne stereotipije, osoba koja nikoga ne mrzi ni voli "po defaultu" ili nekoj lokalnoj pripadnosti već ih ceni po karakternim osobinama i prihvata činjenicu da svaka nacija ima svakakvih ljudi, i dobrih i loših. Kosmopolita voli da putuje, i drag mu je svaki ćošak ove male Zemlje, cela planeta njemu je dom.

Moje lično viđenje ovoga je da su ljudi širokih pogleda, izgrađenog intelekta u principu uvek kosmopoliti.

Ne znam koja su pravila igre, Patak. Omenka ih nema, tj. menja ih onako kako menja iskaze. Ona nije imala nijedan argument protiv mog kosmopolitizma, svi njeni argumenti su bili argumenti protiv zdravog razuma. :? Vise ni ne znam koju definiciju kosmopolitizma je ona zastupala (glumila), posto je sad ispalo da nije ono sto sam ja sve vreme mislila da jeste.

Moje misljenje je da kosmopolitizam ne iskljucuje patriotizam jer je i kosmopolitizam nekakav svetski patriotizam tj. patriotizam prema gradjanima sveta. Ko razume patriotizam on razume i kosmopolitizam. Ljudi se dele na dobre i lose, kako medju sunarodnicima tako i medju gradjanima sveta. Samo dobar patriota moze biti dobar kosmopolita. Patriota nije nacionalista i sovinista, patriota osudjuje sve sto je lose jer na taj nacin stiti svoju naciju, drzavu i sve dobre ljude. Osudjivanjem mrznje prema drugoj veri, naciji i sl. patriota dokazuje da jeste kosmopolita i da sve ljude sveta prihvata i postuje kao i svoje sunarodnike (ali i dalje ima pravo da pokazuje vise simpatija prema njima jer time nece nauditi nijednom drugom gradjaninu sveta).

Naravoucenije ove price je da se ne treba igrati sa onim ko nema jasan stav i ko stalno menje iskaze, pogotovo ako ti sa iskrenim licnim stavom ulazis u igru 8)

anakin:
pa na sta sad ovo lici? sad ti potezes argumente protiv kojih si bila?

Jekyll_doesnt_Hyde:
Anakin,

ma potpuno se slazemo, ovo je bilo upuceno Omen...
Poštovanje anakin!
Kako je očito da i dalje nemaš dovoljno vremena da otpratiš ono čemu upućuješ "lepršave" komentare i "blagoprekorna" pitanja... mogu samo iskreno da ti se zahvalim na besprekorno uveseljavajućim upadicama! 8)
Neprimereno bi bilo, iz razloga tvoje neobaveštenosti, da ti komentarišem celu Jekyll-Omen debaticu - ali ću ti je ilustrovati, bar konturno, osvrtom na ovo poslednje što je Jekyll rekla (istaknuto podvlačenjem), a sa čime si se potpuno složila:
Analogija porodica/nacija = nacija/građanstvo sveta (kosmopolite) i stav koji je Jekyll zauzela (poštujući tu analogiju?) da će uvek preferirati sve ono što je nacionalno u odnosu na ostatak Sveta, zaista ne pije vodu u situaciji kad se deklarisala kao kosmopolita. Već sam naglasila u obraćanju ms (na prethodnoj strani) da je kosmopolitizam u saglasnosti sa patriotskim osećanjem, utoliko da ga ne isključuje ALI ga NADRASTA i predtavlja SASVIM NOV KVALITET - LJUBAV PREMA SVIMA, gde je uključena i ljubav prema pripadnicima nacije onoga (kosmopolite) koji ljubi... ali nema privilegovano mesto. Jekyll je (izgleda nesvesno), u suštini, dokazivala da je patriota... U tome je bila prilično dosledna. To sam joj već priznala: dobar igrač, prilično dosledan, ali je izabrala pogrešnu stranu u ovoj igri.

Tuzni_patak:
Imam pitanje za omena i Hajda
Ova debatna diskusija koju ste definisali i koja kao
temu nema temu vec DALI SAM JA (ONO STO U ZIVOTU NISAM)xxxxxxxxx?
Sta sprecava igraca da osmisli profil licnosti koja jeste ili nije kosmopolita?
I Onda nikako ne mozete oboriti tvrdnju coveku kad se tako i ponasa zamisljeni profil.Ako zamislim da nisam kosmopolita, dali postoji nacin da na moje nekosmopolitsko ponasanje vi donesete zakljucak da
jesam kosmopolita?
A ako su pravila drugacija pa nije dozvoljeno slobodno ponashanje vec samo stvarno licne reakcije
debatera,opet kako cete ustanoviti istinitost iskaza?
Posle ovoliko stranica debate , moje pitanje izgleda
nepristojno nerazumno , ali bih molio da mi odgovorite.
Ne, Tuzni_patak! tvoje pitanje nije nimalo nepristojno nerazumno. Kako je Jekyll izrazila žaljenje što je uopšte učestvovala u igri... moram reći jednu bitnu stvar:
OVO SE PODRAZUMEVALO

Sizif:
...
Kosmopolitizam je osećaj osobe koja sebe prvenstveno smatra "građaninom sveta", a tek iza toga stavlja lokalnu pripadnost, osoba koja ignoriše rasne i nacionalne stereotipije, osoba koja nikoga ne mrzi ni voli "po defaultu" ili nekoj lokalnoj pripadnosti već ih ceni po karakternim osobinama i prihvata činjenicu da svaka nacija ima svakakvih ljudi, i dobrih i loših. Kosmopolita voli da putuje, i drag mu je svaki ćošak ove male Zemlje, cela planeta njemu je dom.
...
Sizifov post navodim, da ne bih pisala to isto drugim rečima (ionako sam nekima nerazumljiva!) i radi isticanja onoga na šta sam računala kad je igra valjanog argumentovanja počela - da u nju ulaze ljudi širokih pogleda i izgrađenog intelekta, makar sebe i ne smatrali kosmopolitama.
Postavio si par konkretnih pitanja i ja ti rado odgovaram.
Učesnik debate "Zašto nisam KOSMOPOLITa" ne treba da osmisli profil kosmopolite ili onog koji to nije. To postoji, to se podrazumeva. On samo bira, sasvim slobodno, ulogu: JESAM KOSMOPOLITA ili NISAM KOSMOPOLITA, bez obzira kako sebe intimno doživljava. Sa te pozicije nastupa argumentima ZA stranu na kojoj je i PROTIV one druge. Dosledno, ubedljivo... Ništa više.

Jekyll_doesnt_Hyde:
Ne znam koja su pravila igre, Patak. Omenka ih nema, tj. menja ih onako kako menja iskaze. Ona nije imala nijedan argument protiv mog kosmopolitizma, svi njeni argumenti su bili argumenti protiv zdravog razuma. :? Vise ni ne znam koju definiciju kosmopolitizma je ona zastupala (glumila), posto je sad ispalo da nije ono sto sam ja sve vreme mislila da jeste.

Moje misljenje je da kosmopolitizam ne iskljucuje patriotizam jer je i kosmopolitizam nekakav svetski patriotizam tj. patriotizam prema gradjanima sveta. Ko razume patriotizam on razume i kosmopolitizam. Ljudi se dele na dobre i lose, kako medju sunarodnicima tako i medju gradjanima sveta. Samo dobar patriota moze biti dobar kosmopolita. Patriota nije nacionalista i sovinista, patriota osudjuje sve sto je lose jer na taj nacin stiti svoju naciju, drzavu i sve dobre ljude. Osudjivanjem mrznje prema drugoj veri, naciji i sl. patriota dokazuje da jeste kosmopolita i da sve ljude sveta prihvata i postuje kao i svoje sunarodnike (ali i dalje ima pravo da pokazuje vise simpatija prema njima jer time nece nauditi nijednom drugom gradjaninu sveta).

Naravoucenije ove price je da se ne treba igrati sa onim ko nema jasan stav i ko stalno menje iskaze, pogotovo ako ti sa iskrenim licnim stavom ulazis u igru 8)
Poštovanje i tebi, Jekyll!
To što ne znaš koja su pravila igre (pa ne možeš da odgovoriš Tuznom_patku), kao ni to koju sam ja definiciju kosmopolitizma zastupala (onu, Jekyll, koja je jedina valjana!) zaista je zapanjujuće da priznaš TEK SADA!!!
Jedno je jasno - ti Jekyll NE ZNAŠ ŠTA ZNAČI POJAM KOSMOPOLITA. To si pokazivala tokom cele igre, a sada (sasvim nepotrebno!) ekspliciraš (podvukla sam u tvom postu koji citiram). Osuđivanjem mržnje prema drugoj veri, patriota NE DOKAZUJE da je kosmopolita. To - što sve ljude sveta prihvata i poštuje ALI pokazuje VIŠE SIMPATIJA prema svojim sunarodnicima (ti svakako ne misliš na kosmopolitsko stanovništvo sveta!!!) - bez obzira što ostatku sveta neće nauditi - jednostavno unižava do negiranja njegov kosmopolitizam. Razmišljaj... bar malo.

Sizif:

Moje lično viđenje ovoga je da su ljudi širokih pogleda, izgrađenog intelekta u principu uvek kosmopoliti.

Eto, Sizif mi je lepo objasnio da sam kosmopolita!
KOSMOPOLITA SAM , TIM SE DICIM! :D

Omen, reci ti nama svoju definiciju kosmopolitizma. Igraj svoju igru, argumentuj.
Dva puta sam ti trazila da kazes sta je kosmopolitizam po tebi, ti si odbijala. Odbila si da to kazes i kad ti je Anakin trazila.
Sta je kosmopolitizam po tebi, Omen? Daj ti lepo svoju definiciju ja sam svoju dala i branila je. Koja je tvoja?

Kosmopolitizam je osecanje da si gradjanin sveta i da sve ljude sveta smatras svojom bracom.
Ako treba citiracu sebe sa pocetka gde sam sve ovo jasno rekla. Ti od kosmopolitizam pravis utopiju, jer oduzimas kosmopoliti pravo koje svaki covek na planeti ima, pravo da slusa svoje srce i simpatise onoga koga on zeli. Kosmopolita voli sve dobre ljude na svetu, on osudjuje versku, nacionalnu, rasnu mrznju. To i isto radi i patriota (nadam se da ne brkas patriotizam sa nacionalizmom). Kosmopolita u isti rang stavlja dobrog Japanca i dobrog svog sunarodnika. On i dalje ima pravo da simpatise, ali ne i da diskriminise drugu naciju. Time sto ce navijati za svoj tim on nece diskriminisati niciji.
A to je bio tvoj argument protiv mog kosmopolitizma. Tvrdila si da kosmopolita nema pravo da navija za svoj tim (naciju). A zasto? Da li time ugrozava nekog, diskriminise?
U tome je problem sto su tvoji argumenti bili protiv zdravog razuma i uopste nisu pobijali moj kosmopolitizam.

Malecka! nema potrebe da vrištiš. Sujetna si i počinješ da se ponašaš nerazumno. Time što mi sada postavljaš ovakvo pitanje, pokazuješ da nisi čitala ni ono čime sam ti se poslednji put obratila, niti moje postove sa prethodne strane, niti... Aman!
Ne postoji KOSMOPOLITIZAM PO Omen. Zna se šta je kosmopolitizam. Evo! pročitaj u postu divlje_u_srcu s početka ove strane (Sizif).
Prvo, preispitaj to - koliko si uspela da shvatiš šta kosmopolitizam zaista jeste.
Drugo, nauči da pažljivo slušaš onoga sa kim razgovaraš. Vrlo je očito da ti promiču upravo najbitniji momenti.

Back