Zašto nisam KOSMOPOLITa?

• Začetnik teme Začetnik teme Omen
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Omen,
ti od kosmopolitizma pravis utopiju jer ne znas da debatujes (nemoj da se ljutis), a kosmopolitizam nije utopija.
Nemoj sad pogresno da me razumes, niti da pomislis da sam necivilizovan sagovornik ali ti si stvarno meni postavljala losa pitanja koja nisu pobijala moj kosmopolitizam, cak si me i vredjala tako sto si izvrtala moje reci i sl. Ti si mene pitala za koju stranu bih ja navijala?

A trebalo je da me pitas...

Omen: Da ti Jekyll sudis u mecu izmedju svoje nacije i Japana da li bi navijala za svoju naciju?

Moj odgovor bi bio...

Jekyll : ni za jedan ni za drugi tim, vec pravicno prema pravilima igre. Kada bih sudila u korist svog tima(nacije) to bi bila diskriminacija i dokaz mog nekosmopolitizma.

Cak si govorila da ako bih samo jednom navijala za Japan to bi bio dokaz mog kosmopolitizma, a ne bi bio nikakav dokaz, nicemu... Kao sto vidis pazljivo ja citam i pratim.

Postupila bih isto kao i ti kad bi morala da sudis u mecu izmedju tima u kom igra tvoj sin i nekog suparnickog tima. Pravicno, jer jedino tako i moze!

Dakle, nema mesta favorizovanju svoje nacije kad ti odlucujes/presudjujes izmedju svoje i neke druge nacije. Evo ti jos jedan primer. Npr. da radim za neku kompaniju i da me ovlaste da zaposlim novog sefa za jednu od filijala. Na konkursu se pojave Srbin sa dobrim uspehom na faksu i bez radnog iskustva i Japanac sa dobrim uspehom na faksu i sa petogodisnjim radnim iskustvom u toj oblasti. Naravno da cu izabrati Japanca jer je bolji. Sa Srbinom cu eventualno popiti pice i uputiti ga na neku drugu firmu gde je konkurencija manja i gde bi mu sanse bile vece.

Mozda i jesam sujetna ali igram fer i postujem sagovornika ne izvrcem njegove reci 8)

P.S. vidimo ko je sujetan po tome sto neces da kazes svoju definiciju kosmopolitizma jer znas da je slicna mojoj (jedinoj valjanoj koju je dao i Sizif)...

Jekyll, izvini što ću biti vrlo kratka, jer trenutno nemam previše vremena za filosofske igrice... radije bih se sad bacila na romantiku, ljubav ili RL...
Primeri koje daješ su... pa, ne znam kako da ih okarakterišem a da ne zazvuči suviše grubo. Ono što navodiš nema nikakve veze sa kosmopolitizmom. Stvar je to sudijske etike - svaki sudija (kosmopolita ili ne) dužan je da sudi pravično, bez navijačkih strasti! Dalje, tvoj primer zapošljavanja - to je, pak, stvar poslovne mudrosti... svaki mudar poslodavac će postupiti upravo tako: zaposliće kvalitetnijeg kandidata.
Kažeš da od kosmopolitizma pravim utopiju! Da, Jekyll, apsolutni kosmopolitizam jeste utopija, baš kao i apsolutni komunizam ---> divna ideja za koju ovaj svet još uvek nije spreman. Naravno da to ne znači da danas, u svetu kakav god da je, nema kosmopolita. Ima. Oni s pravom nose to ime jer su najbliži idealu, jer žive neprestano težeći idealu kosmopolitizma.
Ne znam Jekyll... ne znam šta još da ti kažem!

Jekyll_doesnt_Hyde:
Omen,
ti od kosmopolitizma pravis utopiju jer ne znas da debatujes (nemoj da se ljutis), a kosmopolitizam nije utopija.
Nemoj sad pogresno da me razumes, niti da pomislis da sam necivilizovan sagovornik ali ti si stvarno meni postavljala losa pitanja koja nisu pobijala moj kosmopolitizam, cak si me i vredjala tako sto si izvrtala moje reci i sl. Ti si mene pitala za koju stranu bih ja navijala?

A trebalo je da me pitas...

Omen: Da ti Jekyll sudis u mecu izmedju svoje nacije i Japana da li bi navijala za svoju naciju?

Moj odgovor bi bio...

Jekyll : ni za jedan ni za drugi tim, vec pravicno prema pravilima igre. Kada bih sudila u korist svog tima(nacije) to bi bila diskriminacija i dokaz mog nekosmopolitizma.

Cak si govorila da ako bih samo jednom navijala za Japan to bi bio dokaz mog kosmopolitizma, a ne bi bio nikakav dokaz, nicemu... Kao sto vidis pazljivo ja citam i pratim.

Postupila bih isto kao i ti kad bi morala da sudis u mecu izmedju tima u kom igra tvoj sin i nekog suparnickog tima. Pravicno, jer jedino tako i moze!

Dakle, nema mesta favorizovanju svoje nacije kad ti odlucujes/presudjujes izmedju svoje i neke druge nacije. Evo ti jos jedan primer. Npr. da radim za neku kompaniju i da me ovlaste da zaposlim novog sefa za jednu od filijala. Na konkursu se pojave Srbin sa dobrim uspehom na faksu i bez radnog iskustva i Japanac sa dobrim uspehom na faksu i sa petogodisnjim radnim iskustvom u toj oblasti. Naravno da cu izabrati Japanca jer je bolji. Sa Srbinom cu eventualno popiti pice i uputiti ga na neku drugu firmu gde je konkurencija manja i gde bi mu sanse bile vece.

Mozda i jesam sujetna ali igram fer i postujem sagovornika ne izvrcem njegove reci 8)

P.S. vidimo ko je sujetan po tome sto neces da kazes svoju definiciju kosmopolitizma jer znas da je slicna mojoj (jedinoj valjanoj koju je dao i Sizif)...

A navijas za Japan ?!?

anakin:
moras odmah da vredjas, a?

kako ces siriti vidokrug ako ne uspes da se mrdnes iz svog sela? naravno onda da neces znati sta je kosmopolitizam....a i ako negde nabasas na objasnjenje, izgledace ti kao utopija...
...JA PITAM.
Jos jednom naglasavam i pitam:
Mrdneš iz svog sela i proširila si vidokrug?
Mrdneš iz svog sela i znaš, saznaš kosmopolitizam?
Mrdneš iz svog sela i nabasaš na objašnjenje?
Kako ti ovo izgleda? Kao...KO?...

Omen:
Tuzni_patak:
Imam pitanje za omena i Hajda
Ova debatna diskusija koju ste definisali i koja kao
temu nema temu vec DALI SAM JA (ONO STO U ZIVOTU NISAM)xxxxxxxxx?
Sta sprecava igraca da osmisli profil licnosti koja jeste ili nije kosmopolita?
I Onda nikako ne mozete oboriti tvrdnju coveku kad se tako i ponasa zamisljeni profil.Ako zamislim da nisam kosmopolita, dali postoji nacin da na moje nekosmopolitsko ponasanje vi donesete zakljucak da
jesam kosmopolita?
A ako su pravila drugacija pa nije dozvoljeno slobodno ponashanje vec samo stvarno licne reakcije
debatera,opet kako cete ustanoviti istinitost iskaza?
Posle ovoliko stranica debate , moje pitanje izgleda
nepristojno nerazumno , ali bih molio da mi odgovorite.
Ne,Učesnik debate "Zašto nisam KOSMOPOLITa" ne treba da osmisli profil kosmopolite ili onog koji to nije. To postoji, to se podrazumeva. On samo bira, sasvim slobodno, ulogu: JESAM KOSMOPOLITA ili NISAM KOSMOPOLITA, bez obzira kako sebe intimno doživljava. Sa te pozicije nastupa argumentima ZA stranu na kojoj je i PROTIV one druge. Dosledno, ubedljivo... Ništa više.

Izvini , zastupa kosmopolitanizam (ili kosmopolisatanizam) ili zastupa argumentima izjavu
JESAM KOSMOPOLITA , a ostali se trude da pobiju to???

Ovo nisu ni blizu slicne stvari. I molim te izbegavaj izraz "stranu" ,niti je definisan precizno,
niti je u ovakvoj igri ako je cilj pobijanje izjave korektno reci "ja sam na strani da debater jeste kosmopolita"

Jekyll_doesnt_Hyde:
Omen:
Dobro igraš Jekyll 8) Pa, trebalo je samo otvoriti srce i um...
TI JESI KOSMOPOLITA. OK, krećemo od toga. Prihvatanje različitosti, jedinstvo sa svima koji su različiti... ZAŠTO onda istovetno, složno i skladno sa svima njima... ne deliš njihovu ushićenost (navela si, pa recimo...) Marseljezom? BOLE li te patnje onih daljem sveta JEDNAKO kao i tvojih Srba? RADUJEŠ li se pobedi ukrajinske pesme JEDNAKO kao što bi se radovala pobedi srpske? Imaš li JEDNAK aršin ZA SVE te različite. Jeste li tvoje srce baš toliko široko, da na sve gledaš podjednako - i one jednake i one različite. Jesi li SVETSKI čovek ili IPAK najpre SRBIN?

Nisam rekla da su svi gradjani sveta jednaki, sve vreme i insistiram na razlicitosti (ima nas belih, crnih, zutih, Srba, Rusa, Amerikanaca...). Ukidanje razlika ne vodi ravnotezi vec upravo haosu. Biti kosmopolita ne znaci dobiti novi identitet, vec postovati svaciji na onaj nacin na koji zelis da tvoj bude postovan.

Bilo bi malo nepristojno da ja uzivam u Marseljezi na nacin na koji to cini jedan Francuz, to bi bilo slicno onom ridanju na sahranama. Zar nije nepristojno, neprirodno i neiskreno kad se neko ko sa pokojnikom nije bio blizak izrida na sahrani vise od pokojnikove familije? Ko to moze vise od njegovih najblizih da oseca za pokojnika. E, pa slicno je i sa himnom. Ko moze vise od Francuza da oseca Marseljezu (mada priznajem da to jeste jedan od najlepsih marseva)?

Patnju svakog coveka mozes da osetis i to nema veze sa nacijom, vec sa tvojom sposobnoscu empatije. Najbolji primer za ovo bi bili lekari (sa ili bez granica)
Nekad pripadnik iste nacije ne oseca patnju svog sunarodnika iz prostog razloga sto nema dovoljno razvijenu sposobnost empatije.

Nadmetanje (u sportu, pevanju...) i navijanje za svoj tim (u ovom slucaju nacionalni) nije argument protiv mog kosmopolitizma, ja samo biram tim za koji cu navijati. Dakle, ja sad govorim sa pozicije kosmopolite, drzave su samo timovi. Ne moram da osecam jednako za sve i sa svima da jednako uzivam u pobedama, pa ne uzivaju podjednako ni pripadnici jedne nacije koji navijaju za dva razlicita a nacionalna tima u pobedi jednog. Zvezdasi nece uzivati u pobedi Partizana. Time sto si kosmopolita ne oduzima ti se sloboda izbora.

I u nasoj drzavi zive razlicite nacije, vere i svi se oni smatraju gradjanima ove drzave. Zasto se onda svi mi ne bi mogli smatrati gradjanima sveta po istom principu?

P.S. E, a sad neko drugi od ovih deklarativnih kosmopolita sa neta. Gde ja stadoh ti produzi....
Iz ovog posta sam izvela zaključak. Može li se biti kosmopolita bez sposobnosti saosećanja?
PS Možeš li sada da me shvatiš?

Tuzni_patak:
Omen:
Tuzni_patak:
I Onda nikako ne mozete oboriti tvrdnju coveku kad se tako i ponasa zamisljeni profil.Ako zamislim da nisam kosmopolita, dali postoji nacin da na moje nekosmopolitsko ponasanje vi donesete zakljucak da
jesam kosmopolita?
A ako su pravila drugacija pa nije dozvoljeno slobodno ponashanje vec samo stvarno licne reakcije
Ne,Učesnik debate "Zašto nisam KOSMOPOLITa" ne treba da osmisli profil kosmopolite ili onog koji to nije. To postoji, to se podrazumeva. On samo bira, sasvim slobodno, ulogu: JESAM KOSMOPOLITA ili NISAM KOSMOPOLITA, bez obzira kako sebe intimno doživljava. Sa te pozicije nastupa argumentima ZA stranu na kojoj je i PROTIV one druge. Dosledno, ubedljivo... Ništa više.

Izvini , zastupa kosmopolitanizam (ili kosmopolisatanizam) ili zastupa argumentima izjavu

Ovo nisu ni blizu slicne stvari. I molim te izbegavaj izraz "stranu" ,niti je definisan precizno,
niti je u ovakvoj igri ako je cilj pobijanje izjave korektno reci "ja sam na strani da debater jeste kosmopolita"
Omen je jasna: odaberi ULOGU i dokaži da si joj dorastao (bio to tvoj intimni stav ili ne). IGRA...IGRA!!! ...neki su je počeli preozbiljno shvatati.

nije_lako:
[Iz ovog posta sam izvela zaključak. Može li se biti kosmopolita bez sposobnosti saosećanja?

Nije_lako,
ti ne razumes sta je empatija, pa to je saosecanje i ja tu sposobnost imam. Da li si ti svesna kolika je ovo uvreda? Citaj pazljivije da ti se ovakve stvari ne bi ponavljale.
To sto ti ne razumes sta su emocije, sto smo vec apsolivirali na jednoj temi ranije, to vec nije moj problem. Moje emocije kontrolise limbicki sistem u mozgu (tako je kod svih ljudi), tvoje...kako ono bese... neka zona srca koja se nalazi negde u visini srca :? ...
Bice da se zbog toga ne razumemo. Osecam ja vrlo dobro, ne sekiraj se ti. Samo nisam licemer da tvrdim da osecam jednaku tugu kao familija koja je upravo izgubila nekog.
Zao mi je nemam vremena da objasnjavam sta su to emocije i sta je to kontrola emocija nekom ko tvrdi da oseca srcanim misicem.
:idea:

P.S. ne, ja tebe uopste ne shvatam, niti mogu da verujem da jedan vernik moze tako niskim udarcima da se sluzi :idea:

nije_lako:
Tuzni_patak:
Omen:
Tuzni_patak:
jesam kosmopolita?

Omen je jasna: odaberi ULOGU i dokaži da si joj dorastao (bio to tvoj intimni stav ili ne).
Ispada da se svodi na "sam protiv svih" - tim bolje. IGRA...IGRA!!! ...ali su je počeli preozbiljno shvatati umešavši lične stavove i braneći JA.

Jekyll_doesnt_Hyde:
nije_lako:
[Iz ovog posta sam izvela zaključak. Može li se biti kosmopolita bez sposobnosti saosećanja?

Nije_lako,
ti ne razumes sta je empatija, pa to je saosecanje i ja tu sposobnost imam. Da li si ti svesna kolika je ovo uvreda? Citaj pazljivije da ti se ovakve stvari ne bi ponavljale.
To sto ti ne razumes sta su emocije, sto smo vec apsolivirali na jednoj temi ranije, to vec nije moj problem. Moje emocije kontrolise limbicki sistem u mozgu (tako je kod svih ljudi), tvoje...kako ono bese... neka zona srca koja se nalazi negde u visini srca :? ...
Bice da se zbog toga ne razumemo. Osecam ja vrlo dobro, ne sekiraj se ti. Samo nisam licemer da tvrdim da osecam jednaku tugu kao familija koja je upravo izgubila nekog.
Zao mi je nemam vremena da objasnjavam sta su to emocije i sta je to kontrola emocija nekom ko tvrdi da oseca srcanim misicem.
:idea:
Prećiću preko ove reakcije i isključiću se sa teme.
Poštovanje JDH, bilo je veoma efektno.

Tuzni_patak:
Omen:
Tuzni_patak:
jesam kosmopolita?
Ne, učesnik debate "Zašto nisam KOSMOPOLITa" ne treba da osmisli profil kosmopolite ili onog koji to nije. To postoji, to se podrazumeva. On samo bira, sasvim slobodno, ulogu: JESAM KOSMOPOLITA ili NISAM KOSMOPOLITA, bez obzira kako sebe intimno doživljava. Sa te pozicije nastupa argumentima ZA stranu na kojoj je i PROTIV one druge. Dosledno, ubedljivo... Ništa više.

Šta kažeš Tuzni_patak!? kosmopolitizam... kosmopolitanizam... kosmopolisatanizam...
Lepa ti je ova igrica Tuzni... Tuzani... Tuzanoumni...
Drago mi je da smo se razumeli da ovo nisu ni blizu slične stvari (ne moram da definišem SLIČNE...?), a kad si me ovako lepo zamolio da izbegavam nedovoljno precizno definisan izraz "strana"... to ĆU SVAKAKO IZBEGAVATI.
Hoćeš li biti tako ljubazan da TI precizno definišeš šta znači biti NA_STRANI...!?

anakin:
ja nikako da dobijem odgovor zasto je kosmopolitizam utopija....
Znam da ti je mrsko, anakin, da se vraćaš na prethodnu stranu i pročitaš šta sam na isto pitanje odgovorila Jekyll (mene prozivaš, zar ne?) - baš kao što je i meni mrsko da objašnjavam ponovo, ali jedan copy-paste za tebe... vrlo rado.
Omen:
...
Kažeš da od kosmopolitizma pravim utopiju! Da, Jekyll, apsolutni kosmopolitizam jeste utopija, baš kao i apsolutni komunizam ---> divna ideja za koju ovaj svet još uvek nije spreman. Naravno da to ne znači da danas, u svetu kakav god da je, nema kosmopolita. Ima. Oni s pravom nose to ime jer su najbliži idealu, jer žive neprestano težeći idealu kosmopolitizma.
Globalno gledano, kosmopolitizam jeste samo težnja (računam na to da znaš šta je koncept kosmopolitizma!)

opet nisi rekla zasto...
kosmopolitizam je u uskoj vezi sa nekonvencionalnim duhom i osecajem da se svet ne zavrsava tamo gde je granica naseg grada, drzave...
s druge strane, utopija ( grc. ou = ne, topos = mesto) je zemlja koja nigde ne postoji, fantazijsko docaravanje nekog idealnog i neostvarljivog stanja u ljudskom zivotu...

da li ti je sad jasno sta si rekla?

anakin:
opet nisi rekla zasto...
kosmopolitizam je u uskoj vezi sa nekonvencionalnim duhom i osecajem da se svet ne zavrsava tamo gde je granica naseg grada, drzave...
s druge strane, utopija ( grc. ou = ne, topos = mesto) je zemlja koja nigde ne postoji, fantazijsko docaravanje nekog idealnog i neostvarljivog stanja u ljudskom zivotu...

da li ti je sad jasno sta si rekla?
Nije dovoljna USKA VEZA. Nije dovoljan OSEĆAJ.
To mora da se nosi, to mora da se živi...
Govorim o apsolutnom. Govorim o globalnom.

kojote:
...Vidim da je tvoja tema izazvala popriličnu dijalošku plimu, koja se nažalost pretvara u tipičnu
ideološku kritiku. Ne priznaje se otelovljenje, oživljavanje tvoje ideje i životni stav!
Tvoja se tema ( vrlo je aktuelna i šarmantno osmišljena kao "nevina dečja igra") već razmatra kao zaseban svet jedne ( lepe i duboke ) priče, na nivou političkih i socijalnih ideja istrgnutih iz same priče, igre odvojene od likova koje je otelovljuju.
A ti vrlo dobro znaš, i vidim osećaš na sopstvenoj koži, šta ideološka kritika "radi"...
Eh da je, a ne može, ova većina svesna tvog mentalno - emotivnog sklopa... 8)
Makar bi NAMERNO apstahovali tvoje stavove...valjda bi tek onda mogli s njima da polemišu, dokazujući njihovu "lažnost"...
Nažalost, oni to rade SLUČAJNO i banalno.
Sa svojim naročito. Takav se stav i zove "o šake".
To je i razlog ovolikom negodovanju i čuđenju.

P.S. Uspela si da "proizvedeš" ne samo negativističku
već i militantnu kritiku, koja na razne načine pokazuje svoje oštro, tvrdo i samozadovoljno prisustvo.
Dobro je. I čuđenje. I negodovanje. Samo da se ne ćuti... 8)
... :roll:

Back