Zasto nemaju izgovora?

Ко учи подсмевача, прима срамоту; и ко кори безбожника, прима руг.
Не карај подсмевача да не омрзне на те; карај мудра, и љубиће те.
Кажи мудроме, и биће још мудрији; поучи праведног, и знаће више.

Zasto mi vjernici ovo cesto zaboravimo?

Rece bezumnik u srcu svome:

“Nema Boga!”

Nevaljali su, gadna su dela njihova,

Nikog nema da dobro cini.

Pogleda Jehova s neba na sinove covecje,

Da vidi ima li koji razuman

koji Boga trazi.

Svi su zastranili, svi se pokvarili,

nikog nema da dobro cini,

nema nijednog….

( Psalam 14:1 )

Dictionary of the Bible Dr James Hastings kaze: “Nije se dogodilo da jedan pisac starog zaveta dokazuje ili da prigovara postojanju Boga. To nije u skladu sa duhom drevnog sveta u globalu, da porice postojanje Boga ili da koristi neke argumente da to dokaze.

Verovanje je bilo nesto prirodno ljudskom umu i uobicajeno za sve ljude. To naravno ne znaci da su u to vreme svi bili bas predani Bogu… Daleko od toga Psalam 14:1 i 53:1 pominju BEZUMNIKA koji kaze u svom srcu da nema Boga ili prevod King James kaze “budala” za takvu osobu.

Kakava je osoba covek koji porice Boga?

On nije intelektualna neznalica vec vec hebrejska rec za bezumnika naval ukazuje na moralnu manjkavost ili nedostatak.
Taj nedostatak nije slabost neka vec moralna i religiozna neosetljivost i nedostatak osecanja i percepcije.

U nekim slucajevima neverovenje je namerno odbijanje nekoga da se suoci sa istinom kao sto kaze psalmista:

“Zli u nadmenosti svojoj ne trazi Boga.”

Sve su zamisli njegove: “Nema Boga”

( Psalam 10:4 )

Takva osoba koja odbija da otvorenog uma trazi bozje dokaze nikada nece doci do istine.

Sama dela stvaranja svedoce o postojanju Boga, svuda oko nas su dokazi kao i u nama … tako da ne postoji izgovor za negiranje ili neverovanje…

Mnogi odbacuju mogucnost postojanja Stvoritelja jer ne zele u to da veruju…Neki smatraju da bi se priznanavanje autoriteta jednog Stvoritelja sukobilo sa njihovom slobodom ili nacinom zivota koji vode.

Kod takve osobe postoji sebicna zelja da veruje u ono sto zeli.

Misli takve osobe su takve da stalno razmislja kako da uzdigne sebe i onda odbija da prizna Boga.

Znaci ponos i sebicnost mogu biti prepreka da neko prizna postojanje Boga.

Ponos deluje tako da zaslepljuje coveka u odnosu na istinu, a ponosna osoba je i sebicna, tako da je i to sprecava da spozna ili da zeli da spozna nekoga ko je iznad nje i kome ce morati nesto dati ili kome se mora podloziti...

Sigurno je da kada neko uzima pojam Boga, da pri tome podrazumeva nesto sto je inteligentno i dobro i puno ljubavi.... A oni koji ne zele svetlo, dobrotu i ljubav nece ni ici ka izvoru svetlosti dobrote i ljubavi... vec ce pokusati da ga negiraju ili ugase u svemu u cemu ga vide... Ali ko zeli istinu, ko zeli spoznati istinu, ko zeli ljubav, ko ceni dobrotu, neminovno ce krenuti u potragu za Bogom, ili kada dobije informacije vezane za njega , proverice ih, razmortice ih, izucice ih...

Potreban je otvoreni um i intelektualno postenje (“spremnost da se pazljivo proveri da je ono u sta veruje istina i da pokloni dovoljno paznje drugim dostupnim dokazima”) da bi se saznala istina,a takodje i ponizan stav srca, scrce ocisceno od oholosti i ponosa, srce koje je prijemcivo i dobro, srce koje zeli dobrotu i ljubav, koje je spremno da tu ljubav razvija i deli u vecnosti…

Poslednja izmena:
Da,Bog je zao i stvorio je izopacen svijet kako bi u njemu mucio ljude,a onda ce sve da ih spali ognjem,sladeci se. :roll:
Jel ovo pokusavas da dokazes, "vjernice"? :thumbdown:

Ne, nego Bog je dobar i savršen, i stvorio je savrsen svet. Ali se jedan od podanika pobunio i odve svet u propast, A Bog je samo posmatrao. A djavo se i dalje sladi, cak ima je uspostavio svoj sistem. Ali Bog se ne sladi ipak, jer na kraju će doći i izbaviti ljude. Ali ne sve. Samo nekolicinu.

Ко учи подсмевача, прима срамоту; и ко кори безбожника, прима руг.
Не карај подсмевача да не омрзне на те; карај мудра, и љубиће те.
Кажи мудроме, и биће још мудрији; поучи праведног, и знаће више.

Zasto mi vjernici ovo cesto zaboravimo?

Pa to ja baš pokušavam da odgonetnem? :)

Ovako ovo nije temao o ateistima. nego uopste o Bogu...
Takodje neko ko se izjasnjava kao vernik ne znaci d aje uopste vernik i da zivi prema Bogu...

Dela govore...

I reci govore.

Pogotovu da neko ne moze biti i jehovin svedok i hriscanin istovremeno.

Samim tim diskreditovala si se za ovu temu.

mani se ćorava posla...rasprava sa sektašima je presipanje iz šupljeg u prazno....

A on je ateista.

Sotona jer ga je vecina ljudi prihvatila. Al' to je samo privremeno.

нешто овако

StaBiblijazaistanaucavaavovlada-1.jpg

Еда ли је мени мило да погине безбожник? Говори Господ, а не да се одврати од путева својих и буде жив? Jezekilj 18,23
Не доцни Господ с обећањем, као што неки мисле да доцни, него нас трпи, јер неће да ко погине, него сви да дођу у покајање. 2.Petrova 3,9

Ne znam u kakvom se okruženju ljudi ovi kreću, niti šta im govore na tim sastancima...ali većinu ljudi ( i to ogromnu većinu) koje ja znam, sigurno neće u pakao. Jer nisu zli.
E sad, zla ima na svetu, to je nesumnjivo. Ali ako se kaže da je svet zao, to znači da je potencijalno zao. Jer postoje mnoga iskušenja. Ali da nema sveta ne bi bilo ni dobra.
Nije dakle svet ni dobar ni zao, već ljudi. I siguran sam da ima više dobrih ljudi. To ja ovako iz iskustava. Samo zlo se dalje čuje. I više je zastupljno u medijima.
A ako se budete više bavili sobom verujem i da će vam svet biti lepši. Probajte :D
Jer uz Boga je sve lepše , zar ne? A kako osećate prisustvo Boga, a samo zlo vidite? Dobro ne samo..ali većinom?

"Jer ljudi su za sreću stvoreni, i ko je potpuno srećan, taj je zbilja udostojen da kaže sebi "Ja sam ispunio zavet Božiji na ovoj zemlji"
Dostojevski

Back