- Poruka
- 96.138
kada se taj termin (egoizam) proširi na sve i svašta onda izgubi svoje osnovno značenje. Ti upravo sada širiš taj termin.Ego(izam) je demon i najveće zlo čovečanstva.
Ja sam anti - egoista, odnosno altruista.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
kada se taj termin (egoizam) proširi na sve i svašta onda izgubi svoje osnovno značenje. Ti upravo sada širiš taj termin.Ego(izam) je demon i najveće zlo čovečanstva.
Ja sam anti - egoista, odnosno altruista.
Kako?kada se taj termin (egoizam) proširi na sve i svašta onda izgubi svoje osnovno značenje. Ti upravo sada širiš taj termin.
Pokušavaš da udeneš dnevni horoskop kao hranu egocentričnih osoba.
Evo ja studiram psihologiju i nikad nisam čula da bilo ko poteže raspravu o horoskopu sem kad sam radila seminarski na jednu temu pa je koleginica spomenula horoskop. Jer horoskop je oblik divinacione magije tj. gledanje u budućnost itd itd koja je najnjepouzdaniji oblik magije. Sad ne znam, dođe kao gledanje u kuglu. Ali zanimljivo je kada nešto ispadne istina što se horoskopa tiče.Horoskop je izmišljotina da egoistima titra "jajca" — šta to zapravo znači.
PSIHOLOŠKO PITANJE ZA PSIHOLOGIJU, NIJE BUKVALNO PITANJE ZA ASTROLOGIJU.
Uvodna teza (jednom rečenicom):
Horoskop u današnjem, masovnom obliku nije alat za samospoznaju već marketinško-psihološki proizvod koji hrani taštinu i potvrđuje ono što već želimo da verujemo — zato sam rekao da “titra jajca egoistima”: zvuči smešno, ali empirijski i logički pogađa poentu.
1) Šta je horoskop danas — realno, ne romantično.
- Astrologija je drevna simbolička praksa koja kroz arhetipove pokušava da mapira ljudska ponašanja i cikluse. Kao mitologija — može da bude alat za refleksiju ako se koristi kritički.
- Horoskop koji vidimo u portalima, novinama i feedovima je skraćeni proizvod — instant-psihologija u 2–3 rečenice, kreiran da privuče klik. Nije istraživanje, nije terapija, najčešće nije ni ozbiljna interpretacija simbola.
2) Zašto “titra jajca egoistima” — mehanizmi koji to objašnjavaju.
- Efekat Barnuma / Forera — ljudi prihvataju opšte, dvosmislene tvrdnje kao da su baš za njih. Kad se kaže “danas ćeš osećati napetost u odnosima”, to je dovoljno široko da većina ljudi pronađe potvrdu.
- Potvrđivačka pristrasnost (confirmation bias) — tražimo i pamtimo primere koji potvrđuju ono što želimo da čujemo. Kad horoskop pogodi, to pamtimo; kad promaši — zaboravimo.
- Kognitivna lenjost i emocionalna uteha — lakše je pročitati “zvezde mi govore da ću imati sreće” nego kritički analizirati sopstvene izbore i odgovornost.
- Socijalna lajavost i self-serving interpretacija — horoskop često daje opravdanja: “kriva su zvezde” umesto “krivi su loši izbori”. To umiruje ego.
- Komercijalni motiv — tabloidi i portali prave sadržaj koji zadržava pažnju i povratne posete; horoskop je savršen: jeftin za proizvodnju, visok engagement.
Kombinacija ovih faktora znači: horoskop daje egou instant-validaciju — i to je ono što “titra jajca” — stvara prijatno drhtanje potvrde sopstvene važnosti.
3) Društveni efekat — zašto je to problem.
- Normalizuje pasivnost: Umesto da ljudi preuzmu odgovornost, čekaju „zvezdani sud“.
- Podstiče narcizam i osećaj posebnosti: Ako ti stalno govore da si “poseban” jer ti tako zvezde kažu, raste ti samoprihvatanje bez osnove.
- Smanjuje kritičko mišljenje: Navika traženja instant-odgovora slabi sposobnost refleksije i diskusije o realnim problemima.
- Ekonomija dezinformacije: Portalčići zarađuju, korisnici dobijaju lažan komfor — efekt je štetan na kolektivnom nivou.
4) Nije sve crno: gde astrologija može imati vrednost.
Ne poričem da simbolika i refleksija mogu pomoći pojedincima—ali samo ako se koristi metaforički i kritički. Ljudska psiha voli priče; mitovi i arhetipovi mogu poslužiti kao ogledalo — ali ne kao biro za donošenje odluka.
5) Kako razlikovati manipulativni horoskop od korisne introspekcije.
- Ako je tekst generički, puni klišea i “pogodite-sebe” konstrukcija — to je marketinški horoskop.
- Ako tvoj odgovor zavisi od epizoda koje može da se podvede pod mnogo interpretacija — to je Barnum efekt.
- Ako želiš korisnost: koristi pitanja umesto gotovih rešenja. “Šta me muči? Šta mogu da promenim danas?” — to su prava, konkretna pitanja za akciju.
6) Razarajući zaključak — moralna kritika.
Reći da je horoskop “izmišljotina da egoistima titra jajca” je surovo, ali pravedno: ukazuje na to da moderni horoskop ne služi kolektivnom dobru, već individualnoj komfornoj laži. Egoisti traže potvrdu, i horoskop im to pruža — dok društvo postaje malo manje odgovorno, malo manje kritičko i više gladno instant-šminke za dušu.
7) Za kraj — šta poručiti.
Šta vi mislite?
- Budite sumnjičavi i kritični: pitajte za konkretne dokaze, pitajte "kako mi ovo pomaže da bolje živim?"
- Koristite simboliku za introspekciju, ali ne za izgovore.
- Ako vam treba smernica — tražite stručnu pomoć (terapeut, savetnik), a ne dnevni horoskop.
Pa ja sam autor, nije chatGPT uzeo sam da smišlja i da postavlja na forum. Ja sam seme, ideja, smisao. A i ovo je više tema kao knjiga, da se ljudi uče protiv egoizma i da ne veruju u bilo koju laž, pogotovo laž zvana horoskop.Mislimo baš to.... da ljudi vole gatanje u pasulj...većina ne veruje ali se zabavlja i da je ovo, takodje, jedan od tekstova za zabavu naročito što nema autora....
Pa da. Upravo to. Zar nije istina da je tako?Pokušavaš da udeneš dnevni horoskop kao hranu egocentričnih osoba.
ChatGPT je kao ono ogledalce, ogledalce ko je najpametniji na svetu...Horoskop je kao ono ogledalce, ogledalce, ko je najlepši na svetu. Užas.
Toliki narcizam i egoizam. Boleština.
Nije.Pa da. Upravo to. Zar nije istina da je tako?
Evo šta kaže samo chatGPT:Pitaj na internetu
Pa ne pratim dnevni horoskop, pričam uopšte o horoskopu, da je hrana za egoiste, to je fakat, slušam svaki dan najbližu osobu koja veliča taurusa, non stop se kao prepoznaje. A kao nije egoista i osvešćena je.Nije.
Prvo, posmatraš astrologiju kroz prizmu dnevnog horoskopa koji neko nalupa zbog prometa medija. Oni koji iole u to veruju generalno imaju veoma mali ego (što i nije dobra stvar)
Nema tu sta da se velica, moze bas naprotiv - da razbije ego, na primer neko ko misli da je mnogo pametan ako shvati da mu je ta pamet samo horoskopska osobina, prestace da velica sebe u tom pogledu.Pa ne pratim dnevni horoskop, pričam uopšte o horoskopu, da je hrana za egoiste, to je fakat, slušam svaki dan najbližu osobu koja veliča taurusa, non stop se kao prepoznaje. A kao nije egoista i osvešćena je.
A stvarno je ekstremno inteligentna ali očigledno ograničena i primitivna.
Pa....? To ti smeta?Pa ja sam autor, nije chatGPT uzeo sam da smišlja i da postavlja na forum. Ja sam seme, ideja, smisao. A i ovo je više tema kao knjiga, da se ljudi uče protiv egoizma i da ne veruju u bilo koju laž, pogotovo laž zvana horoskop.
Horoskop je kao ono ogledalce, ogledalce, ko je najlepši na svetu. Užas.
Toliki narcizam i egoizam. Boleština.
Uhvatio si se horoskopa kao merilo za egoizam?Pa ne pratim dnevni horoskop, pričam uopšte o horoskopu, da je hrana za egoiste, to je fakat, slušam svaki dan najbližu osobu koja veliča taurusa, non stop se kao prepoznaje. A kao nije egoista i osvešćena je.
A stvarno je ekstremno inteligentna ali očigledno ograničena i primitivna.
Nije.
Prvo, posmatraš astrologiju kroz prizmu dnevnog horoskopa koji neko nalupa zbog prometa medija. Oni koji iole u to veruju generalno imaju veoma mali ego (što i nije dobra stvar)
Tako je, to je činjenica.Uhvatio si se horoskopa kao merilo za egoizam?
Nije egoizam ako mi smeta egoizam. Ne volim sebičnost. Uništava čovečanstvo.Pa....? To ti smeta?
Zar to nije egoizam?
Ja sam mnogo siguran jer predstavljam pravdu i zakon prirode. Ne možeš biti u pravu ako si protiv pravde i prirode.I drugo, da si sam pisao tekst prošao bi faze koje bi ti promenile mnoge postavke u koje si ovde, kao siguran, jer je palo s neba.
Baš ne volim likove koji su mnogo sigurni, jer iz iskustva znam, da baš takvima je lako promeniti mišljenje i da opet budu jako sigurni u drugačije (čak suprotno mišljenje)
Nema tu sta da se velica, moze bas naprotiv - da razbije ego, na primer neko ko misli da je mnogo pametan ako shvati da mu je ta pamet samo horoskopska osobina, prestace da velica sebe u tom pogledu.
Znac sta je uzrok egoizma u Srbiji? Visoko obrazovanje, imali smo i temu o tome
Formalno obrazovanje kao pumpa za ego?
Zavrsis fakultet i to ti da vetar u ledja da si mnogo bitan, a nisi
A je l ti veruješ da položaji planeta i zvezda u trenutku rođenja zaista stoje u nekoj VEZI (imaju uticaj) sa ljudskim karakteristikama (ili mačijim ili npr. bakterijskim "karakteristikama")?analizirao milione natalnih karata i ustanovio da nema veze između položaja planeta i zvezda u trenutku rođenja sa karakteristikama koje imaš?
Nije egoizam ako mi smeta egoizam. Ne volim sebičnost. Uništava čovečanstvo.
Ja želim time što mi smeta da ukažem da to ne rade da bi svima bilo bolje. Nije svrha života uzimanje nego davanje.
Nijedna reka ne živi za sebe, nijedno drvo, itd...
Ja sam mnogo siguran jer predstavljam pravdu i zakon prirode. Ne možeš biti u pravu ako si protiv pravde i prirode.
Ja samo slušam prirodu i ne komplikujem. Kao Lao Ce ili Tesla.ChatGPT je kao ono ogledalce, ogledalce ko je najpametniji na svetu...
sve što ti misliš daće ti argumente da još više to misliš
Tako si mogao da izabereš i marku cigara, farmerki...Tako je, to je činjenica.
Odličan primer koliko ljudi brkaju terminologiju, verovanje i logiku.Evo ja studiram psihologiju i nikad nisam čula da bilo ko poteže raspravu o horoskopu sem kad sam radila seminarski na jednu temu pa je koleginica spomenula horoskop. Jer horoskop je oblik divinacione magije tj. gledanje u budućnost itd itd koja je najnjepouzdaniji oblik magije. Sad ne znam, dođe kao gledanje u kuglu. Ali zanimljivo je kada nešto ispadne istina što se horoskopa tiče.
U kom smislu?Tako si mogao da izabereš i marku cigara, farmerki...
Jer je egoizam.Kakve ovo veze ima sa psihologijom?