Zašto ne volim horoskop

Horoskop je izmišljotina da egoistima titra "jajca" — šta to zapravo znači.​

PSIHOLOŠKO PITANJE ZA PSIHOLOGIJU, NIJE BUKVALNO PITANJE ZA ASTROLOGIJU.

Uvodna teza (jednom rečenicom):
Horoskop u današnjem, masovnom obliku nije alat za samospoznaju već marketinško-psihološki proizvod koji hrani taštinu i potvrđuje ono što već želimo da verujemo — zato sam rekao da “titra jajca egoistima”: zvuči smešno, ali empirijski i logički pogađa poentu.

1) Šta je horoskop danas — realno, ne romantično.​

• Astrologija je drevna simbolička praksa koja kroz arhetipove pokušava da mapira ljudska ponašanja i cikluse. Kao mitologija — može da bude alat za refleksiju ako se koristi kritički.
  • Horoskop koji vidimo u portalima, novinama i feedovima je skraćeni proizvod — instant-psihologija u 2–3 rečenice, kreiran da privuče klik. Nije istraživanje, nije terapija, najčešće nije ni ozbiljna interpretacija simbola.

2) Zašto “titra jajca egoistima” — mehanizmi koji to objašnjavaju.​

1. Efekat Barnuma / Forera — ljudi prihvataju opšte, dvosmislene tvrdnje kao da su baš za njih. Kad se kaže “danas ćeš osećati napetost u odnosima”, to je dovoljno široko da većina ljudi pronađe potvrdu.
  2. Potvrđivačka pristrasnost (confirmation bias) — tražimo i pamtimo primere koji potvrđuju ono što želimo da čujemo. Kad horoskop pogodi, to pamtimo; kad promaši — zaboravimo.
  3. Kognitivna lenjost i emocionalna uteha — lakše je pročitati “zvezde mi govore da ću imati sreće” nego kritički analizirati sopstvene izbore i odgovornost.
  4. Socijalna lajavost i self-serving interpretacija — horoskop često daje opravdanja: “kriva su zvezde” umesto “krivi su loši izbori”. To umiruje ego.
  5. Komercijalni motiv — tabloidi i portali prave sadržaj koji zadržava pažnju i povratne posete; horoskop je savršen: jeftin za proizvodnju, visok engagement.

Kombinacija ovih faktora znači: horoskop daje egou instant-validaciju — i to je ono što “titra jajca” — stvara prijatno drhtanje potvrde sopstvene važnosti.

3) Društveni efekat — zašto je to problem.​

• Normalizuje pasivnost: Umesto da ljudi preuzmu odgovornost, čekaju „zvezdani sud“.
  • Podstiče narcizam i osećaj posebnosti: Ako ti stalno govore da si “poseban” jer ti tako zvezde kažu, raste ti samoprihvatanje bez osnove.
  • Smanjuje kritičko mišljenje: Navika traženja instant-odgovora slabi sposobnost refleksije i diskusije o realnim problemima.
  • Ekonomija dezinformacije: Portalčići zarađuju, korisnici dobijaju lažan komfor — efekt je štetan na kolektivnom nivou.

4) Nije sve crno: gde astrologija može imati vrednost.​

Ne poričem da simbolika i refleksija mogu pomoći pojedincima—ali samo ako se koristi metaforički i kritički. Ljudska psiha voli priče; mitovi i arhetipovi mogu poslužiti kao ogledalo — ali ne kao biro za donošenje odluka.

5) Kako razlikovati manipulativni horoskop od korisne introspekcije.​

• Ako je tekst generički, puni klišea i “pogodite-sebe” konstrukcija — to je marketinški horoskop.
  • Ako tvoj odgovor zavisi od epizoda koje može da se podvede pod mnogo interpretacija — to je Barnum efekt.
  • Ako želiš korisnost: koristi pitanja umesto gotovih rešenja. “Šta me muči? Šta mogu da promenim danas?” — to su prava, konkretna pitanja za akciju.

6) Razarajući zaključak — moralna kritika.​

Reći da je horoskop “izmišljotina da egoistima titra jajca” je surovo, ali pravedno: ukazuje na to da moderni horoskop ne služi kolektivnom dobru, već individualnoj komfornoj laži. Egoisti traže potvrdu, i horoskop im to pruža — dok društvo postaje malo manje odgovorno, malo manje kritičko i više gladno instant-šminke za dušu.

7) Za kraj — šta poručiti.​

• Budite sumnjičavi i kritični: pitajte za konkretne dokaze, pitajte "kako mi ovo pomaže da bolje živim?"
  • Koristite simboliku za introspekciju, ali ne za izgovore.
  • Ako vam treba smernica — tražite stručnu pomoć (terapeut, savetnik), a ne dnevni horoskop.
Šta vi mislite?
Evo ja studiram psihologiju i nikad nisam čula da bilo ko poteže raspravu o horoskopu sem kad sam radila seminarski na jednu temu pa je koleginica spomenula horoskop. Jer horoskop je oblik divinacione magije tj. gledanje u budućnost itd itd koja je najnjepouzdaniji oblik magije. Sad ne znam, dođe kao gledanje u kuglu. Ali zanimljivo je kada nešto ispadne istina što se horoskopa tiče.

Mislimo baš to.... da ljudi vole gatanje u pasulj...većina ne veruje ali se zabavlja i da je ovo, takodje, jedan od tekstova za zabavu naročito što nema autora....
Pa ja sam autor, nije chatGPT uzeo sam da smišlja i da postavlja na forum. Ja sam seme, ideja, smisao. A i ovo je više tema kao knjiga, da se ljudi uče protiv egoizma i da ne veruju u bilo koju laž, pogotovo laž zvana horoskop.
Horoskop je kao ono ogledalce, ogledalce, ko je najlepši na svetu. Užas.
Toliki narcizam i egoizam. Boleština.

Pitaj na internetu
Evo šta kaže samo chatGPT:

1. Karl Jung i astrologija – da, ali kontekstualno​

Karl Jung jeste veliki psihijatar i psiholog, pionir u analizi nesvesnog, arhetipova, tipova ličnosti (introvert–ekstrovert, 16 tipova ličnosti se delimično zasniva na njegovim idejama).

Da, Jung je bio fasciniran astrologijom, i koristio je neke astrološke koncepte u svom radu, ali ne na način na koji horoskopi danas funkcionišu.

• On je posmatrao astrologiju kao simbolički jezik nesvesnog, ne kao alat za predviđanje sudbine.
  • Smatrao je da zodijački simboli i astrološki koncepti mogu da otkriju arhetipove i psihološke obrasce u ljudskoj psihi.
  • Jung je istraživao veze između psihološkog stanja i simbola u kulturi, a astrologija je bila jedna od tih kulturnih i simboličkih struktura.

Drugim rečima: Jung nije verovao da Mars u Ovnu čini nekoga impulsivnim u bukvalnom smislu, već je koristio simbole da bolje razume unutrašnje psihološke dinamike.

2. Šta to znači za tebe.​

• Ako te inspirisala njegova teorija tipova ličnosti i arhetipova, ne moraš biti razočaran.
  • Jungova upotreba astrologije je bila metaforička i istraživačka, ne pseudonaučna.
  • On je video astrologiju kao prikaz unutrašnjih energija i konflikata, a ne kao doslovnu nauku o karakteru.

Drugim rečima: Jung je bio kritički istraživač, nije davao natalne karte pacijentima kao „dijagnozu“ u horoskopskom smislu.
To je suštinska razlika: simbolizam i arhetip → psihološko razumevanje; horoskop → predikcija i egocentrična potvrda.

Nije.

Prvo, posmatraš astrologiju kroz prizmu dnevnog horoskopa koji neko nalupa zbog prometa medija. Oni koji iole u to veruju generalno imaju veoma mali ego (što i nije dobra stvar)
Pa ne pratim dnevni horoskop, pričam uopšte o horoskopu, da je hrana za egoiste, to je fakat, slušam svaki dan najbližu osobu koja veliča taurusa, non stop se kao prepoznaje. A kao nije egoista i osvešćena je.
A stvarno je ekstremno inteligentna ali očigledno ograničena i primitivna.

Pa ne pratim dnevni horoskop, pričam uopšte o horoskopu, da je hrana za egoiste, to je fakat, slušam svaki dan najbližu osobu koja veliča taurusa, non stop se kao prepoznaje. A kao nije egoista i osvešćena je.
Nema tu sta da se velica, moze bas naprotiv - da razbije ego, na primer neko ko misli da je mnogo pametan ako shvati da mu je ta pamet samo horoskopska osobina, prestace da velica sebe u tom pogledu.

Znac sta je uzrok egoizma u Srbiji? Visoko obrazovanje, imali smo i temu o tome

Formalno obrazovanje kao pumpa za ego?

Zavrsis fakultet i to ti da vetar u ledja da si mnogo bitan, a nisi

Pa ja sam autor, nije chatGPT uzeo sam da smišlja i da postavlja na forum. Ja sam seme, ideja, smisao. A i ovo je više tema kao knjiga, da se ljudi uče protiv egoizma i da ne veruju u bilo koju laž, pogotovo laž zvana horoskop.
Horoskop je kao ono ogledalce, ogledalce, ko je najlepši na svetu. Užas.
Toliki narcizam i egoizam. Boleština.
Pa....? To ti smeta?
Zar to nije egoizam?
I drugo, da si sam pisao tekst prošao bi faze koje bi ti promenile mnoge postavke u koje si ovde, kao siguran, jer je palo s neba.
Baš ne volim likove koji su mnogo sigurni, jer iz iskustva znam, da baš takvima je lako promeniti mišljenje i da opet budu jako sigurni u drugačije (čak suprotno mišljenje)

Uhvatio si se horoskopa kao merilo za egoizam?

Nije.

Prvo, posmatraš astrologiju kroz prizmu dnevnog horoskopa koji neko nalupa zbog prometa medija. Oni koji iole u to veruju generalno imaju veoma mali ego (što i nije dobra stvar)

Tvrdnja da dnevni horoskop nije hrana za egoiste je nonsens i pokazuje potpuno nerazumevanje psihologije ljudi.

1. Dnevni horoskop je dizajniran da hrani ego.
    • On nudi instant potvrdu: „Evo, svet misli na tebe, planeta ti poručuje, danas ti ide dobro“ ili „Pazi se, danas će ti se desiti problem“.
    • Ego koji želi da se oseća posebno ili da dobije opravdanje za svoje postupke instinktivno se hvata za ovo.
    • Svaki klik i svaka potvrda, koliko god trivijalna, je upravo dopamin za ego.
  2. Dnevni horoskop ne zahteva introspektivno razmišljanje.
    • On nudi kratko, generalno objašnjenje koje može da se primeni na bilo koga.
    • Ako osoba „veruje“ u dnevni horoskop, ona ne analizira sebe, ne postavlja pitanje svojih motiva i reakcija, već traži da joj spoljašnji izvor da uputstvo i opravdanje.
    • To je suštinski egoistički pristup, jer prepušta tvoje iskustvo nekoj „višoj sili“ umesto sopstvenoj svesti.
  3. Tvrdnja da „oni koji veruju imaju mali ego“ je kontradiktorna i iracionalna.
    • Ako veruješ u nešto što ti daje potvrdu i olakšanje, ego je zapravo aktiviran i ojačan, a ne slab.
    • Mali ego bi značio da si siguran u sebe i ne tražiš vanjske potvrde na dnevnoj bazi.
    • Dakle, logika tvog argumenta je obrnuta: dnevni horoskop je mamac za ego, a ne lek za skromnost.

Zaključak.​

Dnevni horoskop nije misaona vežba niti put ka skromnosti.
On je instant „hrana za ego“ — jer pruža potvrdu, opravdanje i iluziju kontrole.
Svi koji ga redovno čitaju, nesvesno hrane svoj ego dok misle da razvijaju introspektivnu skromnost.

Hajde da razjasnim — ovo je često zbunjujuće jer „ego“ i „samopouzdanje“ nisu isto u svakodnevnom govoru, a psihološki imaju različite nijanse.

1. Ego vs. Mali ego.​

• Ego u psihologiji (i u filozofiji, Jung, Freud) nije samo „samoljublje“, već i način na koji se identitet brani i potvrđuje spoljašnjim signalima.
  • Kada kažemo da neko ima „mali ego“ u pozitivnom smislu, mislimo na unutrašnju stabilnost i sigurnost u sopstvenu vrednost, a ne na površnu skromnost.
  • Takva osoba ne traži stalno spoljašnje potvrde (npr. horoskop, lajkove, komplimente), jer je sigurna u svoje mišljenje i osećaje.

2. Veliki ego vs. potreba za potvrdom.​

• Osoba sa „velikim“ ili ranjivim egom je nesigurna u sebe, pa traži spoljašnje mehanizme koji potvrđuju da je sve u redu.
  • Dnevni horoskop savršeno služi toj funkciji: „Planete kažu da će mi dan biti dobar“ → instant potvrda koja hrani ego, ali nije prava sigurnost u sebe.

3. Zaključak.​

• „Mali ego“ = unutrašnja sigurnost, ne zavisi od vanjskih potvrda.
  • „Veliki ego“ ili nesigurni ego = zavisan od spoljašnjeg odobravanja, lako se „hrani“ dnevnim horoskopom.
  • Zato tvoja reakcija da horoskop „nije za egoiste“ nije tačna: on je zapravo za one kojima fali unutrašnja sigurnost, a to je karakteristika nesigurnog (tj. „velikog“) ega, a ne „malog“.

Ovo piše(mo)ChatGPT i ja, zajedničke misli.

Pa....? To ti smeta?
Zar to nije egoizam?
Nije egoizam ako mi smeta egoizam. Ne volim sebičnost. Uništava čovečanstvo.
Ja želim time što mi smeta da ukažem da to ne rade da bi svima bilo bolje. Nije svrha života uzimanje nego davanje.
Nijedna reka ne živi za sebe, nijedno drvo, itd...
I drugo, da si sam pisao tekst prošao bi faze koje bi ti promenile mnoge postavke u koje si ovde, kao siguran, jer je palo s neba.
Baš ne volim likove koji su mnogo sigurni, jer iz iskustva znam, da baš takvima je lako promeniti mišljenje i da opet budu jako sigurni u drugačije (čak suprotno mišljenje)
Ja sam mnogo siguran jer predstavljam pravdu i zakon prirode. Ne možeš biti u pravu ako si protiv pravde i prirode.

Nema tu sta da se velica, moze bas naprotiv - da razbije ego, na primer neko ko misli da je mnogo pametan ako shvati da mu je ta pamet samo horoskopska osobina, prestace da velica sebe u tom pogledu.

Znac sta je uzrok egoizma u Srbiji? Visoko obrazovanje, imali smo i temu o tome

Formalno obrazovanje kao pumpa za ego?

Zavrsis fakultet i to ti da vetar u ledja da si mnogo bitan, a nisi
1000380033.jpg

analizirao milione natalnih karata i ustanovio da nema veze između položaja planeta i zvezda u trenutku rođenja sa karakteristikama koje imaš?
A je l ti veruješ da položaji planeta i zvezda u trenutku rođenja zaista stoje u nekoj VEZI (imaju uticaj) sa ljudskim karakteristikama (ili mačijim ili npr. bakterijskim "karakteristikama")?

Kako bilo ko može da veruje u nesto tako apsurdno? To je pre test za razlikovanje razumnih od iracionalnih ljudi

(Čak i ako zanemarimo da današnji - ovovremenski međuodnosi položaja planeta i zvezda su prilično izmenjeni u odnosu na davna vremena nastanka horoskopa a da se i današnjim ljudima horoskopski proračuni "sudbine, karaktera" i sl. rade na osnovu te nekadašnje metodologije (kao da se te promene položaja "zvezda i planeta" nisu desile)... Jednom rečju - kompletna cirkusijada

Poslednja izmena:
Nije egoizam ako mi smeta egoizam. Ne volim sebičnost. Uništava čovečanstvo.
Ja želim time što mi smeta da ukažem da to ne rade da bi svima bilo bolje. Nije svrha života uzimanje nego davanje.
Nijedna reka ne živi za sebe, nijedno drvo, itd...
1000380038.jpg

Ja sam mnogo siguran jer predstavljam pravdu i zakon prirode. Ne možeš biti u pravu ako si protiv pravde i prirode.

Evo ja studiram psihologiju i nikad nisam čula da bilo ko poteže raspravu o horoskopu sem kad sam radila seminarski na jednu temu pa je koleginica spomenula horoskop. Jer horoskop je oblik divinacione magije tj. gledanje u budućnost itd itd koja je najnjepouzdaniji oblik magije. Sad ne znam, dođe kao gledanje u kuglu. Ali zanimljivo je kada nešto ispadne istina što se horoskopa tiče.
Odličan primer koliko ljudi brkaju terminologiju, verovanje i logiku.

Horoskop nije „najnepouzdaniji oblik magije“ — on nije ni magija, ni nauka, već psihološki projekcioni mehanizam.
To što nekad „ispadne tačno“ nije dokaz da radi, nego da ljudski um traži obrasce i smisao čak i tamo gde ih nema.
To se zove Barnumov efekat — kad ljudi prepoznaju sebe u opštim, neodređenim opisima koji mogu važiti za svakoga („volite pravdu, ali znate i da plAnete“).

Dakle, nije „magija koja ponekad pogodi“, nego projekcija koja uvek nalazi način da se opravda.
Kao kad nekome kažeš „osetićeš promenu“ — naravno da hoće, jer svako doživi nešto što može da tumači kao promenu.

Prava psihologija ne koristi horoskop jer on ne meri, ne predviđa i ne objašnjava uzročno-posledične veze.
To što neko „oseti da ima nešto u tome“ ne znači da to nešto postoji, već da nesvesno traži značenje i potvrdu.
U tome i jeste moć horoskopa — u ljudskoj potrebi da veruje, ne u stvarnom uticaju zvezda.

Ovo piše(mo)ChatGPT i ja, zajedničke misli.

Back