Zašto ne volim horoskop

retko ko i retko sta može da mi povredi ego jer sam ga se u priličnoj meri oslobodio ali ovo dogmaš me je tako prilično neuvredljivog ipak prilično uvredilo jer je po mom shvatanju potpuno suprotno istini o meni......

otvori temu o inverziji negde, definiši prvo šta pod tim podrazumevaš pa možemo da diskutujemo o tome...čini mi se da pod inverzijom podrazumevaš dva moda rada tj. punjenje i pražnjenje kao dan i noć, odmor i rad...to me podseća na moje shvatanje budalaste naučne teorije da se kosmos širi posle nekakvog velikog praska dok ja verujem da kosmos diše da se periodično širi i skuplja...

ta dva fenomena koja ti zajedno zoveš inverzijom mogu biti ono što se naziva flow i force i da ako o tome pričaš to ima smisla kao zakon postojanja...znam da postoje bond grafovi o kojima sam nešto i učio svojevremeno koji svu mehaniku i elektrotehniku i hidrauliku svode na dijagrame flow i force kompnenti...tako da to što pišeš sada dobija puniji smisao u mom umu

pogledaj naprimer https://en.wikipedia.org/wiki/Bond_graph..da vidiš o čemu se radi...to se dosta koristi u mehatronici i tamo gde je potreban multidisciplinarni pristup sistemima...na ovom linku je loše objašnjeno ali to je u suštini to o čemu pričaš....ponovo si probudio u meni interesovanje za bond grafove hvala ti na tome
Hvala tebi što si me naučio tome. Sad mogu i to da dajem kao primer inverzije u frekvenciji.

retko ko i retko sta može da mi povredi ego jer sam ga se u priličnoj meri oslobodio ali ovo dogmaš me je tako prilično neuvredljivog ipak prilično uvredilo jer je po mom shvatanju potpuno suprotno istini o meni......

otvori temu o inverziji negde, definiši prvo šta pod tim podrazumevaš pa možemo da diskutujemo o tome...čini mi se da pod inverzijom podrazumevaš dva moda rada tj. punjenje i pražnjenje kao dan i noć, odmor i rad...to me podseća na moje shvatanje budalaste naučne teorije da se kosmos širi posle nekakvog velikog praska dok ja verujem da kosmos diše da se periodično širi i skuplja...

ta dva fenomena koja ti zajedno zoveš inverzijom mogu biti ono što se naziva flow i force i da ako o tome pričaš to ima smisla kao zakon postojanja...znam da postoje bond grafovi o kojima sam nešto i učio svojevremeno koji svu mehaniku i elektrotehniku i hidrauliku svode na dijagrame flow i force kompnenti...tako da to što pišeš sada dobija puniji smisao u mom umu

pogledaj naprimer https://en.wikipedia.org/wiki/Bond_graph..da vidiš o čemu se radi...to se dosta koristi u mehatronici i tamo gde je potreban multidisciplinarni pristup sistemima...na ovom linku je loše objašnjeno ali to je u suštini to o čemu pričaš....ponovo si probudio u meni interesovanje za bond grafove hvala ti na tome
Evo na sledećem linku pogledaj kako sam objasnio inverziju kroz zonu komfora, uglavnom je sve na prvoj stranici:

https://forum.krstarica.com/threads/zona-komfora.1042352/

Ako hoćeš još, staviću još.

To je to, inverzija, frekvencija, prožimanje, komplementarnost. Nisam ni znao da to postoji i da se zove mehatronika. Eto, vidiš, taj koji je to smislio isto je verovatno shvatio princip rada prirode, života i kosmosa. Kao Tesla, Ojler u matematici, Lao Ce u filozofiji, a ja sam spojio sve nauke. Hehe
mehatronika je automatika plus programiranje plus mašinstvo plus telekomunikacije plus........bond grafovi su multidisciplinarni prristup koji se zasniva na effort i flow elementima...ako si dobar sa matematikom i fizikom na fakultetskom nivou bond grafovi bi mogli da ti budu zanimljivi.....

Mudro zboriš ali šta će nam pored psihologije? Je l' možemo samo da zamenimo reči, umesto astrologije da bude psihologija? Hehe
Ne znam zašto da postoji astrologija ako već postoji nauka zvana psihologija.
Psihologija je naučna disciplina zasnovana na empirijskim istraživanjima.
Astrologija se smatra alternativnim pristupom, bez naučne potvrde, ali sa značajnim simboličkim i introspektivnim vrednostima za mnoge ljude.
Ali, tačka dodira može biti u arhetipskom objašnjavanju obrazaca ponašanja. Pr. astrologija arhetipski posmatra ponašanja ljudi kroz njihov hosroskopski znak, dok je Jung govorio o arhetipovima ličnosti kroz kolektivno nesvesno. Njegovi učenici su pokrenuli nov pravac tad - Psihološka astrologija (ovo nisam znala, guglala sam) koja koristi natalnu kartu kao mapu unutrašnjeg sveta pojedinca. Čitala sam malo, ali nemam neki konkretniji stav.

Poslednja izmena:
Psihologija je naučna disciplina zasnovana na empirijskim istraživanjima.
Astrologija se smatra alternativnim pristupom, bez naučne potvrde, ali sa značajnim simboličkim i introspektivnim vrednostima za mnoge ljude.
Ali, tačka dodira može biti u arhetipskom objašnjavanju obrazaca ponašanja. Pr. astrologija arhetipski posmatra ponašanja ljudi kroz njihov hosroskopski znak, dok je Jung govorio o arhetipovima ličnosti kroz kolektivno nesvesno. Njegovi učenici su pokrenuli nov pravac tad - Psihološka astrologija (ovo nisam znala, guglala sam) koja koristi natalnu kartu kao mapu unutrašnjeg sveta pojedinca. Čitala sam malo, ali nemam neki konkretniji stav.
Složio bi se sa tobom i u pravu si, jer si dobra i ljubazna. Hehe Šalim se. Sve je to istina. Ali mi se toliko gadi ta astrologija da ne mogu da je prihvatim kao psihologiju. Isto kao kad bi trebao da idem kod kostolomca umesto kod kiropraktičara. Ili nešto slično. Hehe Na "divlje". Užas. :)

Složio bi se sa tobom i u pravu si, jer si dobra i ljubazna. Hehe Šalim se. Sve je to istina. Ali mi se toliko gadi ta astrologija da ne mogu da je prihvatim kao psihologiju. Isto kao kad bi trebao da idem kod kostolomca umesto kod kiropraktičara. Ili nešto slično. Hehe Na "divlje". Užas. :)
Nekad kostolomac odradi posao bolje nego kiropraktičar :kafa:

AsTROLogija kao što sam napisao, troluje psihologiju. Haha
AsTROLogija kao što sam napisao, troluje psihologiju. Haha :D
Astrologija troluje psihologiju — koristi iste reči, iste teme i iste ljudske slabosti, ali bez ikakvog razumevanja stvarnog mehanizma.
Gde psihologija traži uzrok u čoveku, astrologija ga traži u planeti.
I zato je astrologija samo karikatura psihologije – imitacija dubine, ali sa plitkim zaključkom.

Parodija psihologije. :)

AsTROLogija kao što sam napisao, troluje psihologiju. Haha

Astrologija troluje psihologiju — koristi iste reči, iste teme i iste ljudske slabosti, ali bez ikakvog razumevanja stvarnog mehanizma.
Gde psihologija traži uzrok u čoveku, astrologija ga traži u planeti.
I zato je astrologija samo karikatura psihologije – imitacija dubine, ali sa plitkim zaključkom.

Parodija psihologije. :)
psihologija je samo deo astrologije,ona se bavi ljudskom psihom a astrologija i svim ostalim pored toga

izgledom,zanimanjem,dogadjajima,okolinom,porodicom,itd.
Astrologija se ne bavi stvarnom, individualnom osobom, već kolektivnim simbolima koji su vekovima sakupljani u jedan sistem arhetipova.
Ono što mnogi zovu „ličnim horoskopom“ nije analiza realnog života pojedinca, već tumačenje njegove simboličke pozicije unutar kolektivnog modela od 12 znakova — dakle, šablona, a ne stvarnosti.

Svi znaci, planete i kuće u astrologiji zasnovani su na kolektivnom predznanju — na onome što su ljudi kroz istoriju dogovorili da određeni položaji „znače“.
Zato se zna da, recimo, Mars „predstavlja energiju i borbu“, Venera „lepote i odnose“, Saturn „ograničenja i vreme“.
Ali to nisu fizičke činjenice, već dogovoreni simboli koji se ponavljaju u tumačenju.
Na isti način kao što karta Tarota ima značenje koje joj je dodeljeno, tako i položaj planete u određenom znaku ima značenje po simboličkom sistemu, ne po prirodnom zakonu.

Drugim rečima — astrologija radi sa kolektivnim obrascima (arhetipovima), a ne sa individualnim uzrocima.
Kad astrolog kaže da „Lav voli pažnju“ ili da „Škorpija ima jaku intuiciju“, on ne govori o stvarnoj osobi, već o simboličkoj maski koja nosi određene osobine koje svako može prepoznati u nekoj meri.
Zato se horoskopski opisi često doživljavaju kao „tačni“ — jer su dovoljno široki i arhetipski da se gotovo svako u njima može pronaći.
To je mehanizam prepoznavanja kroz projekciju i sugestiju, a ne kroz dokazivu uzročno-posledičnu vezu.

Čitava astrologija funkcioniše po logici kolektivne asocijacije — gde planete i znaci nisu uzroci ničega, već simboli koji opisuju psihološke i životne obrasce koje ljudi kao grupa već razumeju i očekuju.
Zato ona „radi“ na nivou tumačenja, ali ne kao nauka koja objašnjava svet, već kao jezik mitova i psiholoških slika.

Dakle, astrologija je u suštini kolektivno predviđanje – ne zato što stvarno predviđa događaje, nego zato što primenjuje unapred formiran kalup na svaku osobu.
Nema tu realne analize stvarnog života pojedinca, već interpretaciju njegove pozicije unutar šeme od 12 kolektivnih tipova.
Ta šema može biti korisna za introspekciju, ali ne može se mešati sa objektivnim tumačenjem sveta ili lične sudbine.

Ukratko: astrologija ne govori šta se stvarno dešava, već kako ljudi simbolički razumeju ono što im se dešava.

izgledom,zanimanjem,dogadjajima,okolinom,porodicom,itd.
Što se tiče toga da astrologija „govori“ o izgledu, zanimanju, događajima, okolini i porodici — i to ima svoje objašnjenje, ali ne u realnom smislu, već u simboličkom sistemu.

Svaka planeta, znak i kuća u astrologiji ima svoj arhetipski domen značenja.
Na primer:

1. kuća – telo, izgled, način predstavljanja.

2. kuća – materijalne vrednosti i posedovanje.

3. kuća – komunikacija i bliža okolina.

4. kuća – dom i porodica.

6. kuća – posao i zdravlje.

10. kuća – karijera i društveni status.

Dakle, kada astrolog „tumači“ nečiji izgled, zanimanje ili događaje u životu, on zapravo kombinuje ove kolektivne obrasce značenja i pravi priču koja odgovara simbolima na nebu — ne stvarnim fizičkim uticajima planeta.
To funkcioniše kao narativni sistem: planete su likovi, kuće su pozornice, a aspekti su odnosi između likova.
Iz toga se gradi „priča o životu“, ali ta priča nije zasnovana na stvarnim uzrocima, već na kolektivnoj simbolici.

Zato astrologija može da „govori o svemu“ — o izgledu, okolini, poslu, porodici — jer svaki deo života može da se umetne u simbolički okvir.
To ne znači da planete stvarno oblikuju izgled ili događaje, nego da sistem ima unapred definisane simbole za svaku životnu oblast.

Drugim rečima — astrologija daje kompletan simbolički jezik koji pokriva sve aspekte postojanja, ali to je jezik mitova, ne fizike.
Ona ne objašnjava zašto se nešto dešava, nego kako se to može tumačiti u okviru kolektivnog smisla.

Astrologija se ne bavi stvarnom, individualnom osobom, već kolektivnim simbolima koji su vekovima sakupljani u jedan sistem arhetipova.
Ono što mnogi zovu „ličnim horoskopom“ nije analiza realnog života pojedinca, već tumačenje njegove simboličke pozicije unutar kolektivnog modela od 12 znakova — dakle, šablona, a ne stvarnosti.
mnogo je to kompleksnije od 12 arhetipova.... imaš 12 kuća od kojih svaka predstavlja neku oblast života, 12 zodijačkih znakova i planete...planete ti kažu šta, znak kako a kuća gde. tu imaš ogroman broj kombinacija npr. Neptun u Strelcu u prvoj kući ima sasvim drugo značenje od Neptuna u Škorpiji u prvoj kući...vrh pete kuće u Lavu je sasvim drugo konkretno značenje od vrha pete kuće u Vodoliji....svaka kombinacija ima vrlo specifičan odraz na život pojedinca. Tu su onda odnosi planeta (da li su u opoziciji u konjunkciji, u kvadratu, trigonu, sekstilu)....To je samo za tumačenje natalnog horoskopa, a profesionalci ti prave dnevni horoskop na osnovu svih ovih elemenata u natalnom horoskopu i njihovog odnosa u ovom trenutku. Vrlo vrlo kompleksan sistem tumačenja i predviđanja. Zato sam i rekao da ljudi to nisu mogli nikako da provale kroz eksperimente, da im je to znanje ili kvaziznanje neko dao.

Poslednja izmena:
mnogo je to kompleksnije od 12 arhetipova.... imaš 12 kuća od kojih svaka predstavlja neku oblast života, 12 zodijačkih znakova i planete...planete ti kažu šta, znak kako a kuća gde. tu imaš ogroman broj kombinacija npr. Neptun u Strelcu u prvoj kući ima sasvim drugo značenje od Neptuna u Škorpiji u prvoj kući...vrh pete kuće u Lavu je sasvim drugo konkretno značenje od vrha pete kuće u Vodoliji....svaka kombinacija ima vrlo specifičan odraz na život pojedinca. Tu su onda odnosi planeta (da li su u opoziciji u konjunkciji, u kvadratu, trigonu, sekstilu)....To je samo za tumačenje natalnog horoskopa, a profesionalci ti prave dnevni horoskop na osnovu svih ovih elemenata u natalnom horoskopu i njihovog odnosa u ovom trenutku. Vrlo vrlo kompleksan sistem tumačenja i predviđanja. Zato sam i rekao da ljudi to nisu mogli nikako da provale kroz eksperimente, da im je to znanje ili kvaziznanje neko dao.
Da, taj sistem jeste složen, ali složenost sama po sebi nije dokaz tačnosti.
Simbolički sistem može biti vrlo detaljan i logično povezan, a da i dalje ne predstavlja realan mehanizam prirode.
I mitologija je imala bogove za sve aspekte života – nebo, zemlju, ljubav, rat, vreme – pa ipak ne znači da su ti bogovi stvarno upravljali tim pojavama.
Slično je i sa astrologijom: ona je simbolička mapa, ne naučni model.

To što se u astrologiji koristi mnogo pojmova – planete, kuće, aspekti, trigoni, sekstili – ne znači da ti elementi stvarno utiču na čoveka, nego da sistem ima unutrašnju logiku koja mu daje privid preciznosti.
Astrologija je kao velika kolektivna metafora o životu: planete simbolizuju različite principe (npr. Mars – energiju i akciju, Venera – odnose i estetiku), znakovi način na koji se ti principi ispoljavaju, a kuće životna područja na koja se odnose.
Kada se sve to kombinuje, dobija se psihološki portret — ali to je narativno tumačenje, ne fizičko merenje.

Drugim rečima, astrologija ne pokazuje uzrok događaja, nego nudi priču koja deluje smisleno, zato što koristi arhetipove koji su duboko ukorenjeni u kolektivnoj svesti.
I baš zato što koristi univerzalne simbole i mnogo kombinacija, ljudi lako u njima pronađu delove sebe (efekat prepoznavanja).
To što se sistem može primeniti na „izgled, zanimanje, događaje, porodicu“ samo znači da su sve oblasti života mapirane u simboličkoj mreži — ne da planete stvarno upravljaju njima.

Na kraju, složenost astrologije ne dokazuje njenu stvarnost — samo pokazuje koliko je čovekov um vešt u stvaranju složenih modela smisla iz sopstvenih projekcija.
To je fascinantno i poštovanja vredno kao kulturni fenomen, ali to nije nauka niti dokaz postojanja „skrivenih mehanizama univerzuma“.

Iz kog razloga pises coveku koji odgovara copy-paste sa gpt-a?

Back