Zašto ne volim horoskop

Nisu planete simboli, naučni mehanizmi se kriju još od ciljano propalog Majklson-Morlijevog eksperimenta u vezi (ne)kretanja etra u odnosu na Zemlju, da ne tupim po 100. put na ovom pdf-u o tim stvarima
To što si pomenuo pokazuje upravo ono o čemu govorim – mešanje nauke i simbolike.
Majklson–Morli eksperiment nema nikakve veze sa astrologijom. Taj eksperiment je srušio hipotezu o postojanju „etra“ i otvorio put za Ajnštajnovu teoriju relativnosti. To je fizika, a ne mistika.

Astrologija, s druge strane, ne objašnjava gravitaciju, svetlosne talase, ni etar – ona tumači simbolički značaj planeta, ne njihove fizičke efekte. Kad neko pokušava da astrologiju „spase“ pozivanjem na taj eksperiment, to samo pokazuje da ni astronomiju ni astrologiju ne razume dovoljno duboko.

Planete jesu stvarne, ali ono što astrolog vidi u njima nije fizika nego ogledalo psihe.
I zato ne možeš dokazivati simbol pomoću fizičkog eksperimenta. To bi bilo kao da pokušavaš da izmeriš ljubav lenjirom.

To što si pomenuo pokazuje upravo ono o čemu govorim – mešanje nauke i simbolike.
Majklson–Morli eksperiment nema nikakve veze sa astrologijom. Taj eksperiment je srušio hipotezu o postojanju „etra“ i otvorio put za Ajnštajnovu teoriju relativnosti. To je fizika, a ne mistika.
Baš obrnuto, potvrdio je etarske osnove astrologije time što se etar kreće zajedno za Zemljom i ostalim planetama odnosno nema brzinu u odnosu na njih. Planete su dakle nosioci vrtložnih tokova etra u solarnom sistemu.
Eksperiment je srušio model nepomičnog etra kao apsolutnog referentnog sistema iz 19. veka, a ne stariji Dekartov koji je tačan i u skladu sa astrologijom.

Baš obrnuto, potvrdio je etarske osnove astrologije time što se etar kreće zajedno za Zemljom i ostalim planetama odnosno nema brzinu u odnosu na njih. Planete su dakle nosioci vrtložnih tokova etra u solarnom sistemu.
Eksperiment je srušio model nepomičnog etra kao apsolutnog referentnog sistema iz 19. veka a ne stariji Dekartov, koji je tačan.

Ovo što si napisao je potpuna pseudo-nauka i mešanje mitova sa stvarnom fizikom.
Majklson–Morli eksperiment je dokazao suprotno – da etar ne postoji. Nijedan fizički eksperiment nije pokazao „vrtložne tokove etra“ niti da planete „nose etar“. To su izmišljeni koncepti bez dokaza.

Planete su stvarne, njihova gravitacija i kretanje su merljivi fenomeni, ali nikakvi tokovi etra ne definišu ljudsku psihu. Astrologija ih koristi samo kao simbole, a ne kao fizičke uzroke.
Pokušaji da se naučni eksperimenti tumače u korist astrologije su upravo ono što čini razliku između mitologije i nauke.

Ukratko: planete jesu, tokovi etra nisu, a ljudska psiha se ne menja u zavisnosti od „vrtložnih tokova“ u kosmosu.

Lepo piše da nema direktne veze (kao astronomija.)

Misli se: čovek pa čovek. Ne mislim na majmune. Haha

A gde ti je dokaz da je mi imamo?
I mi smo samo programirani.
Samo ti veruj i teši se.
astrologija je deo jednog šireg pogleda na svet...podrazumeva se da postoji reinkarnacija i da duše biraju trenutak i mesto kada će se roditi u skladu sa osobinama duše i sa problemima sa kojima će se duše sretati u životu...to ne negira slobodnu volju...sasvim je moguće da planete i zvezde služe kao mehanizam koji nauka još nije otkrila da se uredi jedna takva simulacija koja je život na Zemlji....ja astrologiju niti prihvatam niti odbacujem ali moram da priznam da kad sam pogledao svoju natalnu kartu i pročitao tumačenja po nekim knjigama da se dosta toga poklapa sa onim što jeste tako da ne bih olako odbacio astrologiju kao praznoverje... astrologija je toliko kompleksna da ne vidim da je mogla nastati spontano posmatranjem zvezda i planeta i praćenjem ljudi..to je po meni znanje koje je neko darovao ljudima...možda demoni možda vanzemaljci..i da astrologija ima veze sa psihologijom jer se bavi ljudima i njihovim osobinama na vrlo suptilan način...

Eksperiment je srušio model nepomičnog etra kao apsolutnog referentnog sistema iz 19. veka, a ne stariji Dekartov koji je tačan i u skladu sa astrologijom.
Daj naučni dokaz.

astrologija je deo jednog šireg pogleda na svet...podrazumeva se da postoji reinkarnacija i da duše biraju trenutak i mesto kada će se roditi u skladu sa osobinama duše i sa problemima sa kojima će se duše sretati u životu...to ne negira slobodnu volju...sasvim je moguće da planete i zvezde služe kao mehanizam koji nauka još nije otkrila da se uredi jedna takva simulacija koja je život na Zemlji....ja astrologiju niti prihvatam niti odbacujem ali moram da priznam da kad sam pogledao svoju natalnu kartu i pročitao tumačenja po nekim knjigama da se dosta toga poklapa sa onim što jeste tako da ne bih olako odbacio astrologiju kao praznoverje... astrologija je toliko kompleksna da ne vidim da je mogla nastati spontano posmatranjem zvezda i planeta i praćenjem ljudi..to je po meni znanje koje je neko darovao ljudima...možda demoni možda vanzemaljci
Nisam verovao da ću i ovde naići na dogmaše kao na religiji.

ok...čime sam tačno zaslužio naziv dogmaš?

Nazvao sam te dogmašem zato što si uveren da nešto mora biti istina bez ikakvog dokaza i odbacuješ svaku kritiku ili racionalno objašnjenje.
Dogma nije pitanje vere, znanja ili razumevanja — to je zakucana pretpostavka koja ne trpi nijednu sumnju.
U ovom slučaju, tvoja „vera“ u astrologiju kao apsolutnu istinu je primarni kriterijum dogme.

Drugim rečima, zaslužio si epitet ne zato što veruješ, nego zato što svoje verovanje stavljaš iznad činjenica i racionalnog razmišljanja.

Nazvao sam te dogmašem zato što si uveren da nešto mora biti istina bez ikakvog dokaza i odbacuješ svaku kritiku ili racionalno objašnjenje.
Dogma nije pitanje vere, znanja ili razumevanja — to je zakucana pretpostavka koja ne trpi nijednu sumnju.
U ovom slučaju, tvoja „vera“ u astrologiju kao apsolutnu istinu je primarni kriterijum dogme.

Drugim rečima, zaslužio si epitet ne zato što veruješ, nego zato što svoje verovanje stavljaš iznad činjenica i racionalnog razmišljanja.

pročitaj ponovo moj post i kaži mi konkretno šta je dogma i verovanje i zakucana pretpostavka koja odbacuje svaku kritiku.... pre će biti da si ti dogmaš koji traži racionalan dokaz za sve...a takvi dokazi postoje samo u matematici a ne i u životu..imaš pravo na svoj pseudoracionalan stav kojim negiraš sve što nije dokazano ali ne i da ga namećeš drugima

gde ti u mom postu vidiš veru u astrologiju kao apsolutnu istinu?

Upravo suprotno, moderna fizika je pseudonauka koja ne daje objasnjenje nijedne pojave delovanja na daljinu u vidu racionalnog tumacenja toga sta su fizicka polja. Bavi se njihovim matematickim modeliranjem ali ne i uzrocima.
Etar je u 19. veku shvatan kao statican u odnosu na bilo koje nebesko telo sto i nema mnogo smisla. Taj koncept jeste odbacen.

To što kažeš je klasična konfuzija između opisa i uzroka.
Moderna fizika nije pseudonauka — ona proučava stvarne, merljive fenomene i koristi matematičke modele da ih predvidi i primeni u tehnologiji. To što još ne znamo „unutrašnju suštinu“ polja ne znači da fizika ne radi, niti da je njena metodologija nevalidna.

Astrologija, za razliku od toga, ne meri ništa i ne predviđa događaje u skladu sa empirijom — ona tumači simbolično i arbitrarno.
Fizika pravi dokaze, eksperiment i primenu, astrologija pravi mitove i metafore.

Ukratko: fizika modeluje stvarnost i daje rezultate, astrologija modeluje ljudsku maštu i daje priče. Nije isto.

Ovo što si napisao je potpuna pseudo-nauka i mešanje mitova sa stvarnom fizikom.
Majklson–Morli eksperiment je dokazao suprotno – da etar ne postoji. Nijedan fizički eksperiment nije pokazao „vrtložne tokove etra“ niti da planete „nose etar“. To su izmišljeni koncepti bez dokaza.
Upravo suprotno, moderna fizika je pseudonauka koja ne daje objasnjenje nijedne pojave delovanja na daljinu u vidu racionalnog tumacenja toga sta su fizicka polja. Bavi se njihovim matematickim modeliranjem ali ne i uzrocima.
Etar je u 19. veku shvatan kao statican u odnosu na bilo koje nebesko telo sto i nema mnogo smisla. Taj koncept jeste odbacen.
Daj naučni dokaz.
Daj ti meni objasnjenje zasto postoje elektricno, magnetno i gravitaciono polje, sta ih cini? Ako Chat ne zna te osnovne stvari, kako moze da racuna da ce objasniti dejstva planeta?

pročitaj ponovo moj post i kaži mi konkretno šta je dogma i verovanje i zakucana pretpostavka koja odbacuje svaku kritiku.... pre će biti da si ti dogmaš koji traži racionalan dokaz za sve...a takvi dokazi postoje samo u matematici a ne i u životu..imaš pravo na svoj pseudoracionalan stav kojim negiraš sve što nije dokazano ali ne i da ga namećeš drugima

gde ti u mom postu vidiš veru u astrologiju kao apsolutnu istinu?
Nisam te nazvao dogmašem zato što imaš duhovno mišljenje, nego zato što tvoje objašnjenje počinje pretpostavkom kao da je činjenica.
Kad neko kaže „podrazumeva se da postoji reinkarnacija i da duše biraju trenutak rođenja“ – to nije stav otvoren za sumnju, to je već dogmatska postavka.
Tu se ne polazi od pitanja, već od „istine“ koja se ne dokazuje.

Meni nije problem što veruješ u duhovnu strukturu sveta – svako ima pravo na metafizičku predstavu.
Ali ako kažeš da astrologija „nije praznoverje“ jer „duše biraju trenutak rođenja“, to više nije istraživanje, nego verovanje obučeno u teoriju.

Drugim rečima, dogmatizam nije u tome što veruješ, nego kako veruješ –
kada umesto da istražuješ, već znaš odgovor i sve drugo tumačiš tako da se uklopi u taj okvir.

Nisam te nazvao dogmašem zato što imaš duhovno mišljenje, nego zato što tvoje objašnjenje počinje pretpostavkom kao da je činjenica.
Kad neko kaže „podrazumeva se da postoji reinkarnacija i da duše biraju trenutak rođenja“ – to nije stav otvoren za sumnju, to je već dogmatska postavka.
Tu se ne polazi od pitanja, već od „istine“ koja se ne dokazuje.
nauči da čitaš...pogled na svet na kome se zasniva astrologija podrazumeva da postoji reinkarnacija i da duše biraju vreme i mesto rođenja..nigde nisam kazao da je to apsolutna istina...u nauci osim u matematici sve se zasniva na hipotezama ..tako se i astrologija zasniva na toj hipotezi da duše biraju vreme i mesto rođenja da bi iskusile život u skladu sa do tad stečenim osobinama i iskusile tačno određene probleme koji su zapisani u nebeskom kalendaru...zvezde su po astrologiji mehanizam na kome se zasnivaju te planirane problematične situacije...kad se desi neki tranzit to je okidač za neki problem za osobe koje imaju određene planete u određenom rasporedu...podrazumeva se da energije planeta i zvezdi upravljaju time
Meni nije problem što veruješ u duhovnu strukturu sveta – svako ima pravo na metafizičku predstavu.
Ali ako kažeš da astrologija „nije praznoverje“ jer „duše biraju trenutak rođenja“, to više nije istraživanje, nego verovanje obučeno u teoriju.

Drugim rečima, dogmatizam nije u tome što veruješ, nego kako veruješ –
kada umesto da istražuješ, već znaš odgovor i sve drugo tumačiš tako da se uklopi u taj okvir.
ja ne kažem to što ti tvrdiš da kažem...bolje pitaj chatGPT da ti objasni šta sam rekao kad već ne razumeš

Ovo je više glupo da pričamo, da je fizika po kojim zakonima živiš pseudo nauka. I da porediš sa bajkom zvanom astrologija ili religija.
Daj ti meni objasnjenje zasto postoje elektricno, magnetno i gravitaciono polje, sta ih cini? Ako Chat ne zna te osnovne stvari, kako moze da racuna da ce objasniti dejstva planeta?
Ne zna ChatGPT to, ali ja znam. Sve je to delovanje vibracije, oscilacije strune kroz frekvenciju. Ojlerov identitet u teoriji to dokazuje. A Tesla je fizički dokazao strujom i radiom, tv - om, wi fi - jem. Dokaz više sile.

Ovo je više glupo da pričamo, da je fizika po kojim zakonima živiš pseudo nauka. I da porediš sa bajkom zvanom astrologija ili religija.

Ne zna ChatGPT to, ali ja znam. Sve je to delovanje vibracije, oscilacije strune kroz frekvenciju. Ojlerov identitet u teoriji to dokazuje. A Tesla je fizički dokazao strujom i radiom, tv - om, wi fi - jem. Dokaz više sile.
Oni su dokazali zakon postojanja kroz inverziju. Kao i Lao Ce isto to kroz filozofiju i Jin i jang.
Ako postoji inverzija u svemu što postoji, onda inverzija jeste osnov postojanja.

Dokažite da nije činjenica. Ali ako dokažete, prestajete da postojite...

Oni su dokazali zakon postojanja kroz inverziju. Kao i Lao Ce isto to kroz filozofiju i Jin i jang.
Ako postoji inverzija u svemu što postoji, onda inverzija jeste osnov postojanja.

Dokažite da nije činjenica. Ali ako dokažete, prestajete da postojite...
pitaj tim rečima ChatGPT da ti dokaže tu budalastu tvrdnju koja nije jasna nikom sem tebi...i sledeći put pre nego što me proglasiš za dogmaša kad tvrdim nešto a gore nisam tvrdio nego objašnjavao korene astrologije, pročitaj moj potpis...i nemoj više da se brukaš tako što odgovaraš na prvu loptu bez da pažljivo pročitaš šta ti je sagovornik rekao i razumeš to i razmisliš o tome

To što kažeš je klasična konfuzija između opisa i uzroka.
Moderna fizika nije pseudonauka — ona proučava stvarne, merljive fenomene i koristi matematičke modele da ih predvidi i primeni u tehnologiji. To što još ne znamo „unutrašnju suštinu“ polja ne znači da fizika ne radi, niti da je njena metodologija nevalidna.
Astrologija, za razliku od toga, ne meri ništa i ne predviđa događaje u skladu sa empirijom — ona tumači simbolično i arbitrarno.
Fizika pravi dokaze, eksperiment i primenu, astrologija pravi mitove i metafore.

Empirijska predvidjanja u slucaju astrologije su razne statistike, na primer u periodu retrogradnog Merkura bice vise kvarova elektronike - klasika.
Dobar je rezon da u oba slucaja mehanizmi nisu jasni, medjutim upravo AI obradom velike kolicine podataka moze da uoci obrasce.
...
Pitamo AI i kaze
...
Dakle, da rezimiram, nije bilo naučno zasnovanih istraživanja koja upoređuju broj kvarova elektronike tokom retrogradnog Merkura i drugih perioda, uprkos činjenici da bi takva istraživanja mogla biti zanimljiva za razumevanje kako astrološki fenomeni utiču na ljudsku psihu i ponašanje u kontekstu tehnologije. Ako te zanima kako bi se takvo istraživanje moglo dizajnirati, rado ću ti pomoći da osmislimo metodologiju.
...
Moramo dakle ili sami da pravimo statistiku te vrste, ili da sacekamo da postane naucno legalna :whistling:

Poslednja izmena:
pitaj tim rečima ChatGPT da ti dokaže tu budalastu tvrdnju koja nije jasna nikom sem tebi...i sledeći put pre nego što me proglasiš za dogmaša kad tvrdim nešto a gore nisam tvrdio nego objašnjavao korene astrologije, pročitaj moj potpis...i nemoj više da se brukaš tako što odgovaraš na prvu loptu bez da pažljivo pročitaš šta ti je sagovornik rekao i razumeš to i razmisliš o tome
Izvini ako sam ti povredio ego time što sam to rekao ako nije istina. Verovatno si u pravu i verovatno sam pogrešio. Je l' si sad srećan? Koja budalasta tvrdnja? Inverzija? Osnov postojanja. Pa kako ne razumeš, šta da ti objasnim. Ako hoćeš da živiš, moraš da jedeš i da spavaš i da dišeš, sve je to inverzija. Tako funkcioniše sve u svemiru i na planeti zemlji, i struja i svi uređaji, i psihologija i priroda. To je zakon postojanja. Ako hoćeš da koristiš telefon, moraš da ga puniš, to je taj korak unazad da bi mogao da ideš ponovo još više unapred. Takav je sistem. Tako kosmos diše. Nikako drugačije. Nemoguće je drugačije. To je frekvencija.

Izvini ako sam ti povredio ego time što sam to rekao ako nije istina. Verovatno si u pravu i verovatno sam pogrešio. Je l' si sad srećan? Koja budalasta tvrdnja? Inverzija? Osnov postojanja. Pa kako ne razumeš, šta da ti objasnim. Ako hoćeš da živiš, moraš da jedeš i da spavaš i da dišeš, sve je to inverzija. Tako funkcioniše sve u svemiru i na planeti zemlji, i struja i svi uređaji, i psihologija i priroda. To je zakon postojanja. Ako hoćeš da koristiš telefon, moraš da ga puniš, to je taj korak unazad da bi mogao da ideš ponovo još više unapred. Takav je sistem. Tako kosmos diše. Nikako drugačije. Nemoguće je drugačije. To je frekvencija.
retko ko i retko sta može da mi povredi ego jer sam ga se u priličnoj meri oslobodio ali ovo dogmaš me je tako prilično neuvredljivog ipak prilično uvredilo jer je po mom shvatanju potpuno suprotno istini o meni......

otvori temu o inverziji negde, definiši prvo šta pod tim podrazumevaš pa možemo da diskutujemo o tome...čini mi se da pod inverzijom podrazumevaš dva moda rada tj. punjenje i pražnjenje kao dan i noć, odmor i rad...to me podseća na moje shvatanje budalaste naučne teorije da se kosmos širi posle nekakvog velikog praska dok ja verujem da kosmos diše da se periodično širi i skuplja...

ta dva fenomena koja ti zajedno zoveš inverzijom mogu biti ono što se naziva flow i force i da ako o tome pričaš to ima smisla kao zakon postojanja...znam da postoje bond grafovi o kojima sam nešto i učio svojevremeno koji svu mehaniku i elektrotehniku i hidrauliku svode na dijagrame flow i force kompnenti...tako da to što pišeš sada dobija puniji smisao u mom umu

pogledaj naprimer https://en.wikipedia.org/wiki/Bond_graph..da vidiš o čemu se radi...to se dosta koristi u mehatronici i tamo gde je potreban multidisciplinarni pristup sistemima...na ovom linku je loše objašnjeno ali to je u suštini to o čemu pričaš....ponovo si probudio u meni interesovanje za bond grafove hvala ti na tome

Poslednja izmena:
retko ko i retko sta može da mi povredi ego jer sam ga se u priličnoj meri oslobodio ali ovo dogmaš me je tako prilično neuvredljivog ipak prilično uvredilo jer je po mom shvatanju potpuno suprotno istini o meni......

otvori temu o inverziji negde, definiši prvo šta pod tim podrazumevaš pa možemo da diskutujemo o tome...čini mi se da pod inverzijom podrazumevaš dva moda rada tj. punjenje i pražnjenje kao dan i noć, odmor i rad...to me podseća na moje shvatanje budalaste naučne teorije da se kosmos širi posle nekakvog velikog praska dok ja verujem da kosmos diše da se periodično širi i skuplja...

ta dva fenomena koja ti zajedno zoveš inverzijom mogu biti ono što se naziva flow i force i da ako o tome pričaš to ima smisla kao zakon postojanja...znam da postoje bond grafovi o kojima sam nešto i učio svojevremeno koji svu mehaniku i elektrotehniku i hidrauliku svode na dijagrame flow i force kompnenti...tako da to što pišeš sada dobija puniji smisao u mom umu

pogledaj naprimer https://en.wikipedia.org/wiki/Bond_graph..da vidiš o čemu se radi...to se dosta koristi u mehatronici i tamo gde je potreban multidisciplinarni pristup sistemima...na ovom linku je loše objašnjeno ali to je u suštini to o čemu pričaš....ponovo si probudio u meni interesovanje za bond grafove hvala ti na tome
ispravka.... flow i effort a ne flow i force

Dobro, izvini još jednom, znam da sam prenaglio, bez veze, shvatio sam kad si me pitao pa mi je bilo glupo i sramota pa sam se izvlačio. Haha
Tako je. Ima dosta tema gde pričam o inverziji preko nečega. Staviću link dve kojih se trenutno sećam. Pa ako te ne mrzi, prelistaj moje postove i komentare.

Sad ću da pogledam.

Back