Zašto ne volim horoskop

Koliko sam uspela da propratim, tema je zaista duboka i istražuje odnos između astrologije i psihološkog mehanizma samopotvrđivanja ega (mada, možda grešim) . U fokusu je način na koji horoskop, kao arhetipski sistem tumačenja ličnosti, utiče na ljudsku potrebu za osećajem važnosti. Samo mi naslov malo grubo zvuči.
Pa bi možda malo trebalo modifikovati naslov.
Možda kao "Astrologija kao psihološki mehanizam samopotvrđivanja ega“

Koliko sam uspela da propratim, tema je zaista duboka i istražuje odnos između astrologije i psihološkog mehanizma samopotvrđivanja ega (mada, možda grešim) . U fokusu je način na koji horoskop, kao arhetipski sistem tumačenja ličnosti, utiče na ljudsku potrebu za osećajem važnosti. Samo mi naslov malo grubo zvuči.
Pa bi možda malo trebalo modifikovati naslov.
Možda kao "Astrologija kao psihološki mehanizam samopotvrđivanja ega“
Ekstra je naslov, ne grešiš, hvala ti, je l' može?

Šta vi mislite?
Ne čitam dnevne horoskope, ali sam se u nekom periodu ranije dosta angažovala po pitanju tumačenja sopstvene natalne karte (i ničije više, što možda doprinosi pozitivno tvrdnji da je ta praksa vezana za ego, ali isto tako-ego je neodvojiv deo svake ličnosti, i ne mora uvek da se projektuje kao egoizam sa svim svojim mračnim karakteristikama), a i sad, mada retko, otvorim trenutno stanje da bih racionalizovala dešavanja koja mi nisu baš jasna pošto sam specifičan tip osobe i više je stvari koje mi se dešavaju, a mnogo manje onih koje sam sama inicirala. Racionalizacija događaja uz pomoć astroloških pojmova je, u mom slučaju, korisnije utrošeno vreme nego da sam o svojim nedoumicama razgovarala sa nekim ko mi je u tom trenutku dostupan, a ko mi obično nije ni po čemu adekvatan sagovornik.

Ja sam temu prebacila na Astrologiju. Tamo već ima tema vezanih za horoskop.

https://forum.krstarica.com/forums/astrologija.79/

@Džudi S
@Urwald
Da li može da se promeni naslov teme u "Astrologija kao psihološki mehanizam samopotvrđivanja ega?"

Tema bi onda morala da se vrati na Psihologiju. Tvoj naslov mi se mnogo dopada.

Prebačena ti je tema na astrologiju :D
Šteta, imala je potencijala za diskusiju

Ukoliko supermoderatorke i ( ili ) admini smatraju da ova tema treba da se vrati na prvobitno mesto, onda ok.

Odličan primer koliko ljudi brkaju terminologiju, verovanje i logiku.

Horoskop nije „najnepouzdaniji oblik magije“ — on nije ni magija, ni nauka, već psihološki projekcioni mehanizam.
To što nekad „ispadne tačno“ nije dokaz da radi, nego da ljudski um traži obrasce i smisao čak i tamo gde ih nema.
To se zove Barnumov efekat — kad ljudi prepoznaju sebe u opštim, neodređenim opisima koji mogu važiti za svakoga („volite pravdu, ali znate i da plAnete“).

Dakle, nije „magija koja ponekad pogodi“, nego projekcija koja uvek nalazi način da se opravda.
Kao kad nekome kažeš „osetićeš promenu“ — naravno da hoće, jer svako doživi nešto što može da tumači kao promenu.

Prava psihologija ne koristi horoskop jer on ne meri, ne predviđa i ne objašnjava uzročno-posledične veze.
To što neko „oseti da ima nešto u tome“ ne znači da to nešto postoji, već da nesvesno traži značenje i potvrdu.
U tome i jeste moć horoskopa — u ljudskoj potrebi da veruje, ne u stvarnom uticaju zvezda.

Ovo piše(mo)ChatGPT i ja, zajedničke misli.
Ponoviću, nema nikakve veze sa psihologijom a sve informacije koje sam napisala su proverene. Usput zar ti nije mozak dovoljan već Chatgpt koristiš na forumu?

Misliš, manje zlo? :) Što ne znači da je dobro ili rešenje.
Svako se snalazi sa onim što mu je dostupno. Npr., moja majka je kupovala štivo o astrologiji kad nije imala realno ni za hleb, dok ja nisam kupila nikad nijednu. Nisam to mogla tek tako da pobacam. Lepo izgledaju na policama!
Bacila sam TAROT karte bez mnogo razmišljanja jer svaka karta mi je bila razlog da mi se digne kosa na glavi, ali te knjige... tamo ima što-šta zanimljivo!
Manje je zlo-DA! Ko je u velikom pitanju oko stvari koje mu se dešavaju, malo je zlo da konsultuje planete na nebu, i ko zna zašto je dobro da je ta osoba otkrila baš astrologiju u tom trenutku.
Možda bi da je K.K. gledao planete u svom natalu i ovom sad trenutku, danas bio vrhunski talenat za to, a ne ekvivalent za najveće zlo koje je Srbiju pogodilo od ono kad smo mnogi ostali bez sinova, očeva, deda, stričeva, ćerki, sestara itd.

ok je to ali nije ok da namećeš svoja uverenja drugima i da ih nazivaš egoistima ako se njihova uverenja ne slažu sa tvojim
Mišljenja mogu da se slažu i ne. Dosadno je među klimačima glavom.
Diskutabilno je mesto astrologije u savremenom svetu, mada je uvek bilo diskutabilno.

Imam sestru koja naručuje i plaća čitanja astrologa redovno, ali mada je i moj datum rođenja dala toj osobi-bez mog pitanja, ne zna i sat i minut, pa je to onako... manje lično, i po suštini se razlikuje dosta od onoga što ja sama, kad hoću-kapiram. Drugo, vidi se da je to u svrhe zadržavanja mušterije, da opet pita i opet plati.
Ne mislim da je svako ko se zanima za astrologiju tek onako-budala, naivčina i siguran izvor prihoda za one koji se time komercijalno bave, ali, moja sestra je upravo budala, naivčina i spremna da se pretplati za još. Ona to meni onda šalje, pa kao-"Pazi kako pogađa?!"

Kad me je to zanimalo, sama sam "naoštrila pero" i učila da bih sebi bila tumač. Malo je stvari koje mene zaista zanimaju, a u kojima mi je astrologija do sad bila od pomoći.

Ja samo otkrivam da je horoskop laž i da ne treba verovati u laž i iluziju, isto kao što je religija. Uvek sam na strani pravde i istine. I borim se za to. ChatGPT mi pomaže. Ne znam kako tvoj ChatGPT može da kaže da je horoskop istina.
E moj ti, meni je chat izanalizirao moj natal i do detalja i uradio sinastriju slaganja sa momkom, I doveo razne moje osobine u vezu sa tim, čak mi napiše ovo progovara Mars u škorpiji iz tebe 😂

Chat je alatka koja razvija tvoje teze

Back