Zašto ne treba jesti svinjetinu?

Bato, ne ignorišem pogotovu ne Isaiju, jer onda ne bih ni ulazio u priču. Pitam te samo koji dokaz još imaš da ovo njegovo prorokovanje smatraš istinitom realnošću?
Mislim da sam ti ovo veoma precizno odgovorio.
E, to mi reci... gde kod Mojsija imamo rigorozne kazne za taj prestup kalibra onoga što je Isaija prorokovao?
U Mojsijevim knjigama toga nema ali u kontekst ljudske ishrane ima nesto sto nesto sto te zapovesti podize na izuzetno veci nivo obligacija.
Evo na sta mislim:

3 Mojs.11,45-47:
"...Jer ja sam Gospod, koji sam vas izveo iz zemlje Misirske da vam budem Bog; budite dakle sveti, jer sam ja svet.
Ovo je zakon za zvijeri i za ptice, i za sve životinje što se miču po vodi, i za svaku dušu živu koja puže po zemlji,
Da se raspoznaje nečisto od čistoga i životinja koja se jede od životinje koja se ne jede..."

Zavrsni deo ovog poglavlja navodi direktan Bozji poziv da ljudi prave razliku izmedju zivotinje koje se jedu i one koje se ne jedu i upravu tu razliku navodi kao preduslov za posvecenje !!!
Naime, Bog poziva ljude da budu svetii i sa nacinom ishrane prepoznajuci ono sto je Stvoritelj nalozio i preporucio dok se kasnije od strane Isaije izricito navodi da je konsumacija neciste hrane stavljena na ravniste uslova za spasenje.
Dakle kad se sabere dva i dva dolazi se do osnovanog zakljuccka da je SVET ZIVOT uslov za spasenje !!!
...ili drugim recima,ukoliko ljudi ne ucine sve sto stoji do njih da bi vodili svet zivot tako sto ce drzati sve preporuke i postovati svaku zabranu - onda ce oni izgubiti spasenje...ili kao sto Pismo kaze - poginuce !!!

Ovo su izuzetno ozbiljne reci koje se, izmedju ostalog,i te kako trebaju uzimati u obzir !

Možemo doći ido toga ali to mnogo širi priču pa da ostavimo za kasnije? Za sada da se fokusirano na jedenje prasetine i katastrofalne posledice, koje ta praksa po tebi izaziva.

Kako to mislis po meni kada to kaze Isaija i preporucuje Mojsije ...!?
Jel to ja nesto slabo kontam ili ...!?
Za sada još ne vidim konkretnoga dokaza... Daj navedu još nešto u prilog?
Eto,naveo sam ti par tekstova koja se svakako trebaju uzimati u obzir.
A da ne bude da zapostavljamo NZ, evo sta nam kaze apostol Petar:

1 Pet.1,15.16:
"...Nego po svecu koji vas je pozvao, i vi budite sveti u svemu življenju.
Jer je pisano: budite sveti, jer sam ja svet..."

Kao sto se jasno vidi,apostol nam jasno preporucuje da postujemo SZ-ni Bozji poziv DA BUDEMO SVETI JER JE BOG SVET !!!

Poslednja izmena:
Аргумент око зоофилије ми је и на кршћанском био смијешан и сад је. Требамо повјеровати да је чување кошер закона толико значајно да ће нам Сам Бог судити по томе али ето апостоли нису нашли за згодно да макар једном напомену хришћанским заједницама да строго држе ту подјелу. Или да се гле чуда од 10 заповијести 9 помињу у Новом завјету осим једне. Погађајте које. Коме је то увјерљиво?

Аргумент око зоофилије ми је и на кршћанском био смијешан и сад је. Требамо повјеровати да је чување кошер закона толико значајно да ће нам Сам Бог судити по томе али ето апостоли нису нашли за згодно да макар једном напомену хришћанским заједницама да строго држе ту подјелу. Или да се гле чуда од 10 заповијести 9 помињу у Новом завјету осим једне. Погађајте које. Коме је то увјерљиво?
Ma ti si pravi "vragolan",vidi se to odmah...tebi sve to smesno.
Ja bih se ipak osudio da ti skrenem paznju da nikako,pod nikakvim okolnostima ne trebas potcenjivati,omalovazati i sprdati se sa Bozjim porukama u Pismu a svakako ne smes donositi zakljuccke koje zasnivas na svoju logiku umesto na Bibliju.

Mislim da sam ti ovo veoma precizno odgovorio.

U Mojsijevim knjigama toga nema ali u kontekst ljudske ishrane ima nesto sto nesto sto te zapovesti podize na izuzetno veci nivo obligacija.
Evo na sta mislim:

3 Mojs.11,45-47:
"...Jer ja sam Gospod, koji sam vas izveo iz zemlje Misirske da vam budem Bog; budite dakle sveti, jer sam ja svet.
Ovo je zakon za zvijeri i za ptice, i za sve životinje što se miču po vodi, i za svaku dušu živu koja puže po zemlji,
Da se raspoznaje nečisto od čistoga i životinja koja se jede od životinje koja se ne jede..."

Zavrsni deo ovog poglavlja navodi direktan Bozji poziv da ljudi prave razliku izmedju zivotinje koje se jedu i one koje se ne jedu i upravu tu razliku navodi kao preduslov za posvecenje !!!
Naime, Bog poziva ljude da budu svetii i sa nacinom ishrane prepoznajuci ono sto je Stvoritelj nalozio i preporucio dok se kasnije od strane Isaije izricito navodi da je konsumacija neciste hrane stavljena na ravniste uslova za spasenje.
Dakle kad se sabere dva i dva dolazi se do osnovanog zakljuccka da je SVET ZIVOT uslov za spasenje !!!
...ili drugim recima,ukoliko ljudi ne ucine sve sto stoji do njih da bi vodili svet zivot tako sto ce drzati sve preporuke i postovati svaku zabranu - onda ce oni izgubiti spasenje...ili kao sto Pismo kaze - poginuce !!!

Ovo su izuzetno ozbiljne reci koje se, izmedju ostalog,i te kako trebaju uzimati u obzir !

Kako to mislis po meni kada to kaze Isaija i preporucuje Mojsije ...!?
Jel to ja nesto slabo kontam ili ...!?

Eto,naveo sam ti par tekstova koja se svakako trebaju uzimati u obzir.
A da ne bude da zapostavljamo NZ, evo sta nam kaze apostol Petar:

1 Pet.1,15.16:
"...Nego po svecu koji vas je pozvao, i vi budite sveti u svemu življenju.
Jer je pisano: budite sveti, jer sam ja svet..."

Kao sto se jasno vidi,apostol nam jasno preporucuje da postujemo SZ-ni Bozji poziv DA BUDEMO SVETI JER JE BOG SVET !!!
Pa eto, složio si se da propis Zakona koji je preneo Mojsije ne zvuči ni izdaleka opasno kao proročanstvo Isaije.

Navedene su precizno vrste koje su "prljave", izrečen nalog za pranje haljine, rečeno 'nek ti je gadno" i to o svetosti što je sve u vezi tog propisa koji nije ni verski.

Ako bi te neko uhvatio kako konzumiraš prasetinu, po tom propisu ti ne sledi kamenovanje, ni bilo koja sankcija. A ako je nema od zemaljskog zakona, teško da je i na nebesima ima.

Pa eto, složio si se da propis Zakona koji je preneo Mojsije ne zvuči ni izdaleka opasno kao proročanstvo Isaije.
A jesi li siguran da si dobro procitao moj zadnji post ?
Navedene su precizno vrste koje su "prljave", izrečen nalog za pranje haljine, rečeno 'neks tu je gadno" i to o svetosti što je sve u vezi tog propisa koji nije ni verski.
??????????????????????????
Ako bi te neko uhvatio kako konzumiraš prasetinu, po tom propisu ti ne sledi kamenovanje, ni bilo koja sankcija.
Tako je,ne sledi kamenovanje. I,jesu li onda onda Bozji blagoslov i vecni zivot siguran ?
A ako je nema od zemaljskog zakona, teško da je i na nebesima ima.
Aha,dakle po tebi zemaljski je zakon merodavan za Bozji sud ?
Interesantna teza..nego .jel ima neki krivicni zakon u Srbiji koji brani koriscenje Bozjeg imena uzalud ?
...ukoliko takvog zakona nema , jel to znaci da imas "odvezane ruke"da slobodno psujes Bozje ime i da ga koristis u neko tvoje "kreativno sprdanje"i da ujedno ocekujes blagonaklonost na Bozjem sudu !???????????? :kafa:

Poslednja izmena:

Navedene su precizno vrste koje su "prljave", izrečen nalog za pranje haljine, rečeno 'nek ti je gadno" i to o svetosti što je sve u vezi tog propisa koji nije ni verski.

Ako bi te neko uhvatio kako konzumiraš prasetinu, po tom propisu ti ne sledi kamenovanje, ni bilo koja sankcija. A ako je nema od zemaljskog zakona, teško da je i na nebesima ima.
ali vera mu ne dozvoljava. u javnosti sigurno ne jede :per:

Nisi mi odgovorio na drugi deo pitanja - ako li se ne spominje dali to znaci da vise ne vazi ?
I ako li ne vazi,zasto onda i po kojoj logici smatras da je ostale zapovesti uslov dali ce i dalje vaziti ili ne - njeno izricito ponavljanje u NZ ???
Pojma ti nemaš. Prvo ne bih da te optužujem ali si pun svadljivosti i osuda. Ponašaš se neprikladno. Meni je sve jedno kažem ti zbog tebe.
Drugo opterećuješ se materijalnim stvarima. Da li onda po tebi ako ne jedeš prasetinu, ali se nakrkaš jagnjetine, da li je to ok? Verovatno jeste jer se držiš Starog Zaveta kao pijan plota kao i Jevreji.

Dalje

Poslanica Rimljanima 14 Podvući ću ti jer vidim da imaš problem.

3. Који једе нека не презире онога који не једе; и који не једе нека не осуђује онога који једе, јер га Бог прими.
6. Који разликује дане, Господу разликује, а који не разликује дане, Господу не разликује. Који једе Господу једе, јер благодари Богу; и који не једе, Господу не једе и благодари Богу.

17. Јер Царство Божије није јело ни пиће, него праведност и мир и радост у Духу Светоме.

20. Не руши дјело Божије због јела, јер је све чисто; него је зло за човјека који једе са спотицањем.

-----------------------------------------------

То је само део има још. Довољно је. Дакле човек треба да води рачуна колико једе, какав је човек и каква му је душа. То је Нови Завет. ЈЕДИ АЛИ СЕ НЕ СПОТИЧИ. Немој сад ово да протумачиш као буквално спотицаније :lol:

А пусти ти те јеврејске ритуале и обреде, не смем ово не смем оно, не смем кад падне киша да устанем на леву ногу... :lol:
Не буди адвентиста него се врати покај се и на литургију.

Poslednja izmena:
A jesi li siguran da si dobro procitao moj zadnji post ?

??????????????????????????

Tako je,ne sledi kamenovanje. I,jesu li onda onda Bozji blagoslov i vecni zivot siguran ?

Aha,dakle po tebi zemaljski je zakon merodavan za Bozji sud ?
Interesantna teza..nego .jel ima neki krivicni zakon u Srbiji koji brani koriscenje Bozjeg imena uzalud ?
...ukoliko takvog zakona nema , jel to znaci da imas "odvezane ruke"da slobodno psujes Bozje ime i da ga koristis u neko tvoje "kreativno sprdanje"i da ujedno ocekujes blagonaklonost na Bozjem sudu !???????????? :kafa:
Колико хистерије.... Боже помози му да смири душу и отера демона агресије.

robija traži rupe u jehovinom zakonu. pa nije to sekularni alo nego jehovin koji je diktirarao mozesu.
kao šatro vadi se na isusa i apostole
e robija robija ne ginu ti večne muke, da kožuru ne cvikaš. strašno.
Па баш страшно да неко дође да пита да ли има зоофилије у Библији...
Врло праведно и чистодушно.

Pojma ti nemaš.
Hmmm,moguce je da si u pravu bego hajde da prvo pogledamo argumente na osnovu kojih si stekao takav utisak;
Prvo ne bih da te optužujem ali si pun svadljivosti i osuda. Ponašaš se neprikladno. Meni je sve jedno kažem ti zbog tebe.
Sta ima svadljivo u pitanja koja sam ti postavio...!?
...jes da tamo nema rukoljuba ali ti moram reci da je to suprotno Bozjim principoima koje vidimo u Bibliji i da to nikada nije bila hriscanska praksa.
Drugo opterećuješ se materijalnim stvarima.
Pazi molim te,nisam primetio...
Hajde da vidimo odakle ti ovo:
Da li onda po tebi ako ne jedeš prasetinu, ali se nakrkaš jagnjetine, da li je to ok?
A ko je ovde ba forumu tretirao prekrkavanje ?
Jel imas nekog takvog primera pa da malo prosirimo diskusiju ili si ti to onako "iz rukava"..!?
Verovatno jeste jer se držiš Starog Zaveta kao pijan plota kao i Jevreji.
Kako to mislis da su se jevreji drzali SZ-ta kada ih je licno Isus kritikovao sto su na svoju ruku u versku praksu uveli drzanje nekih ljudskih obicaja i to na racun Bozjih zapovesti,kao sto recimo radi verska zajednica odakle dolazis ?
Dalje

Poslanica Rimljanima 14 Podvući ću ti jer vidim da imaš problem.
Hajde da vidimo:
3. Који једе нека не презире онога који не једе; и који не једе нека не осуђује онога који једе, јер га Бог прими.
A ko to tebe osudi brate,ja te pozivam na pokajanje i na planu licne ishrane a ti kako hoces ...!!!
Dakle nema osude sa moje strane jer to nije moja nadleznost vec iskljucivo Bozja.
Idemo dalje:
6. Који разликује дане, Господу разликује, а који не разликује дане, Господу не разликује. Који једе Господу једе, јер благодари Богу; и који не једе, Господу не једе и благодари Богу.
Tako je,dakle ja pravim razliku i Gospodu razlikujem stoga mi plata za to od Njega i od nikog drugog !
Ali ko ne razlikuje onda znaj da zaista Bogu ne razlikuje stoga ce platu za to njegovo nerazlikovanje dobiti od njega,dakle ne od mene !!
Sta ima ovde nejasnog a sto je mozda suprotno od onog sto sam do sada iznosio na ovu temu !???
17. Јер Царство Божије није јело ни пиће, него праведност и мир и радост у Духу Светоме.

20. Не руши дјело Божије због јела, јер је све чисто; него је зло за човјека који једе са спотицањем.
Tako je bato,taman posla ako cekas da se najedes i napijes u Carestvu Bozjemu...stvarno ne znam odakle ti ideja da sam ja ikada govorio takvo nesto...!??
Sasvim je druga stvar dali ce oni koji jedu necistu hranu stici dok su na zemlji stici u tom Carstvu jer postoje ozbiljni Biblijski tekstovi koji nam to otvoreno poricu , svidelo se to nekom ili ne.
-----------------------------------------------

То је само део има још. Довољно је. Дакле човек треба да води рачуна колико једе, какав је човек и каква му је душа. То је Нови Завет. ЈЕДИ АЛИ СЕ НЕ СПОТИЧИ. Немој сад ово да протумачиш као буквално спотицаније :lol:
Dakle NZ nam kaze da budemo sveti jer je Bog svet dok nam u SZ Bog jasno daje do zanje da razlika izmedju cistog/necistog mesa jeste preduslov da bi neko uopste mogao biti SVET !!!
А пусти ти те јеврејске ритуале и обреде, не смем ово не смем оно, не смем кад падне киша да устанем на леву ногу... :lol:
Не буди адвентиста него се врати покај се и на литургију.
Uz svo duzno postovanje,ja bih ipak da budem hriscanin.

robija traži rupe u jehovinom zakonu.
Pa kako to skonta lepote ti avatarove ?
pa nije to sekularni alo nego jehovin koji je diktirarao mozesu.
kao šatro vadi se na isusa i apostole
e robija robija ne ginu ti večne muke, da kožuru ne cvikaš. strašno.
Kada budes skontao ovo sto si iskuckao nabrzaka daj molim te prepricaj mi sta si to hteo reci. :mazi:

Iz teksta propisa ne proizilazi da je išta kompromitovano. Uporedi sa preljubom koja je jasan prestup i razlog za gubitak blagoslova, u predmetnom propisu ima jasnu sankciju a na još višem nivou ima direktnu zapovest koja je zabranjuje. Dakle ne radi se o važnoj stvari koja može da ima ozbiljne reperkusije. Da Bog ima tako oštar stav prema svinjetini dao bi zapovest protiv te prakse.

Tako da smatram da je, u svakom slučaju, jedino ozbiljno to što si prenaduvao značaj u suštini nebitne prakse za veru. Čak i ako ne prihvataš da je Zakon važio samo do Jovana.

Piše ti da je sve čisto

😁
e sad će opet da traži rupu :hahaha:
ali rupe nema

Ти имаш веру? Имај је сам за себе пред Богом. Блажен је онај ко не осуђује себе за оно што нађе за добро. 23. А који сумња осуђен је ако једе, јер не чини по вери: а све што није од вере грех је.

e sad će opet da traži rupu :hahaha:
ali rupe nema

Ти имаш веру? Имај је сам за себе пред Богом. Блажен је онај ко не осуђује себе за оно што нађе за добро. 23. А који сумња осуђен је ако једе, јер не чини по вери: а све што није од вере грех је.
Lako je kad želiš istinu, teško je kad si zaražen gordošću.

Velika je gordost misliti da si pametniji od 2000 godina stare crkve koja jeste telo Hristovo na ovom svetu.

Back