Zašto ne treba jesti svinjetinu?

robivek

Elita
Poruka
15.453
ti si adventista pa ne znaš razliku između mesa svinje i prasenceta.
Koliko se secam ja se nisam izjasnio kojoj V.Z-ci pripadam tako da... :kafa:
...cudi me sto me ne pratis u mom povremenom relaksiranom razgovoru kad se malo znam i nasaliti,kao sto je recimo bila i ova prilika ali posto vidim da treba pojasnicu:
U smislu kategorizacije mesa cisto/necisto ne postoi razlika zasnivana / vezana za uzrast zivotinje nego svinja je svinja,konj je konj,pas je pas i t.d.

sećam se jednog muslimana jede prasetinu, a ja misleći da muslimani ne jedu svinjsko zarad "očešala se svinja o džamiju" pitam ga ti me zbunjuješ kako jedeš prasetinu a musliman. kaže on meni sinko to piše u kuranu da je nečista životinja zato je zabranjeno, ej alah zabranio svinju, zašto li je stvarao i čemu služi. to ovi beduini ne jedu jer je masna pa po onom pesku pocrkali bi a nama treba jača hrana.
Hmmm,ovo je jos jedan od problema te vrste - muslimani zapravo ne znaju zasto ne jedu svinjetinu i ono jos bitnije - njima nije necisto jesti zeca,konja,magarca,zabe i t.d. jer im njihova knjiga to jasno ne brani u smislu precizne kategorizacije svih zivotinja,bubine,ribe i t.d.
Dakle Bog nije zabranio samo svinju nego bukvalno sve zivotinje koje nisu prezivari i koje nemaju razdvojene papke i koje idu na shapama.
Od riba jestive su samo one koje imaju krljusti i perje,zabranjene su generalno insekti ,dakle stvorenja koja gamizu i idu na 4 ili vise nogu,dok ptice su imenovane koje su jestive a koje nisu...
E sad za muslimane je ovo nesto izmedju "atomske fizike" i naucne fantastike utoliko vise sto prema njihovom verskom konceptu - oni ne jedu svinjece ali to ne vazi ukoliko su recimo previse gladni jer su tada svastojedi !!!

Inace Bog Nebeski je stvorio i coveka pa ljudi ipak nisu ljudozderi , mi se ne ubijamo medjusobno da bi se prehranili tako da danas recimo koknemo komsiju,pa njegovu decu za rucak i da tako radimo sve dok nas ne kokne neki drugi iz komsiluku ( covecanstvo jeste primetilo kanibalstvo ali je to u izuzetno malom formatu ) !!!

Dakle trebamo jesti samo ono sto nam je Bog dao da jedemo i to je pre svega za nase dobro !!!

Poslednja izmena:
Koliko se secam ja se nisam izjasnio kojoj V.Z-ci pripadam
pa i ne moraš, to se vidi po shvatanju bublije na koji način propagiraš.
Dakle trebamo jesti samo ono sto nam je Bog dao da jedemo i to je pre svega za nase dobro !!!
čoveče čitav esej napisa.
postavljaš citat od isajije da će izginut onaj koji jede naglašena svinja. zašto taj tvoj bog mrzi to stvorenje? ili isajia mrzi svinje, ili jevreji mrze svinju. a zašto mrze to ne znaju. čemu služi svinja koja je pitoma životinja, nije lešinar pa da je značajna u eko sistemu.
a da li je tebi jasno da je isus ukinuo tzv nečistu hranu jer je video koliko jevreji ništa ne znaju o bogu jer se slepo drže ljudskog mojsijevog zakona koji je poturao da je božiji. i sad ti meni kažeš otkud znam da si adventista koji selektivno biraju od 613 mojsijevih zakona.
kada bi bio u situaciji da jedeš ljudsko meso za opstanak jeo bi ko bela lala. nagon za životom je jači od bilo kakvog zakona.

pa i ne moraš, to se vidi po shvatanju bublije na koji način propagiraš.
A jel mozes biti nesto konkretniji,daj nekog teksta kojeg sam prilozio kao dokaz za neku moju tvrdnju a za koji smatras da je pogresan i adventisticki i nakon toga iznesi koji je po tebi pravi znacaj tog istog teksta.
Dakle ?
čoveče čitav esej napisa.
postavljaš citat od isajije da će izginut onaj koji jede naglašena svinja. zašto taj tvoj bog mrzi to stvorenje? ili isajia mrzi svinje, ili jevreji mrze svinju. a zašto mrze to ne znaju. čemu služi svinja koja je pitoma životinja, nije lešinar pa da je značajna u eko sistemu.
Nije to pitanje mrznje nego pitanje Bozje zabrane. U tekstu kojeg si naveo stoji jos jedna opsta formulacija "stvari gadne" i mishe,sto je ocito bila slika jelovnika iz tog razdoblja ...
Razloge zasto jevreji nisu jeli necistog mesa sam ti vec pomenuo,ako treba iznosim konkretne citate.
a da li je tebi jasno da je isus ukinuo tzv nečistu hranu
Jok,prvi put cujem...jel moze nekog konkretnog Biblijskog dokaza u prilog ili ti trebamo verovati na casnu rec ? :D
jer je video koliko jevreji ništa ne znaju o bogu jer se slepo drže ljudskog mojsijevog zakona koji je poturao da je božiji. i sad ti meni kažeš otkud znam da si adventista koji selektivno biraju od 613 mojsijevih zakona.
...bas ti je dobar fokus kad elaborises,fale ti samo par recenica o ratistu u Ukrajinu i mesecnu prognozu vremena na Halkidikiju i bices kompletan,..:D
kada bi bio u situaciji da jedeš ljudsko meso za opstanak jeo bi ko bela lala. nagon za životom je jači od bilo kakvog zakona.
Ne,ne bih to radio jer jer pre svega Bog taj koji coveku daje zivot ili smrt...iskreno,najbitnije je moliti se Bogu da te ne dovede u situaciju gladovanja a da bi dobio uslisenje te molitve trebas zapaziti ono sto Bog od tebe trazi..

Jok,prvi put cujem...jel moze nekog konkretnog Biblijskog dokaza u prilog ili ti trebamo verovati na casnu rec ?
ima
evo idem da tražim

7:14 И дозвавши сав народ рече им: Послушајте мене сви, и разумите.
7:15 Ништа нема што би човек могло опоганити да уђе споља у њега, него што излази из њега оно је што погани човек.

7:18 И рече им: Зар сте и ви тако неразумни? Не разумете ли да шта год у човека споља улази не може га опоганити?
7:19 Јер му не улази у срце него у трбух; и излази напоље чистећи сва јела.
7:20 Још рече: Шта излази из човека оно погани човека

zašto bi isus nerazumne jevreje a koji se držali mozesovog zakon o hrani uopšte opiminjo?
ili ti misliš da su jevreji ipak jeli svinjetinu pa se sva jela ne odnosi na svinjče.
i nisi adventista a :D

ima
evo idem da tražim
Hajde da vidimo sta si nasao:
7:14 И дозвавши сав народ рече им: Послушајте мене сви, и разумите.
7:15 Ништа нема што би човек могло опоганити да уђе споља у њега, него што излази из њега оно је што погани човек.

7:18 И рече им: Зар сте и ви тако неразумни? Не разумете ли да шта год у човека споља улази не може га опоганити?
7:19 Јер му не улази у срце него у трбух; и излази напоље чистећи сва јела.
7:20 Још рече: Шта излази из човека оно погани човека
Eto,konacno si nesto nasao...e sad mi reci jel znas sta je uopste bio predmet te diskusije,jel to bila razlika ciste/neciste zivotinje ili je mozda bilo nesto sasvim drugo ?
Hajde da vidmo sta si skontao:

zašto bi isus nerazumne jevreje a koji se držali mozesovog zakon o hrani uopšte opiminjo?
Prvo sam pomislio da ti je ovo retoricko pitanje nakon cega bi nesto krastko filozofirao ali posto se to nije desilo evo ja odgovaram umesto tebe:

Predmet te diskusije bila je primedba verskih lidera jevreja ( knjizevnika i fariseja) da Isusovi ucenici nisu prali ruke pre jela,neki formalni obred kojeg su na svoju ruku uveli tvrdovrati jevreji u proslosti dok su njihovi potomci to veoma revno drzali.
Evo Biblijskog dokaza:

Mat.15,1.2:
" Tada pristupiše k Isusu književnici i fariseji od Jerusalima govoreći:
Zašto učenici tvoji prestupaju običaje starijeh? Jer ne umivaju ruku svojijeh kad hljeb jedu..."

Mar.7,1-5:
"...I skupiše se oko njega fariseji i neki od književnika koji bijahu došli iz Jerusalima.
I vidjevši neke od učenika njegovijeh da nečistijem, to jest neumivenijem, rukama jedu hljeb, ukoriše ih.
Jer fariseji i svi Jevreji ne jedu dok ne umiju ruku do lakata, držeći se onoga što im je ostalo od starijeh;
I kad dođu s pazara, ne jedu dok se ne umiju; i još mnogo ima što su primili te drže: peru čaše i žbanove i kotlove i klupe.
A potom pitahu ga fariseji i književnici: zašto učenici tvoji ne žive kao što nam je ostalo od starijeh, nego jedu hljeb neumivenijem rukama?..."

Kao sto se jasno vidi,nit je ovde pomenuta razlika ciste/neciste zivotinje a jos manje bilo koja druga vrsta hrane nego se radilo konkretno o jedenju neumivenijim rukama.
Ljudske ruke su mogle biti uprljane jos u raju,nakon toga pre nego sto je mesna hrasna bila uvedena u ljudsku ishranu,nakon toga u Isusovo vreme a to isto se desava do dana danasnjeg.
Idemo dalje:
ili ti misliš da su jevreji ipak jeli svinjetinu
Ne svi jevreji nego samo oni otpali nevernici.

pa se sva jela ne odnosi na svinjče.
Ma nije bitno sta ja kazem ili mislim,bitno je sta Isus kaze da je objasnjavao tim recima,evo ti dokaza:

Mat.15,15-20:
"...A Petar odgovarajući reče mu: kaži nam priču ovu.
A Isus reče: eda li ste i vi još nerazumni?
Zar još ne znate da sve što ulazi u usta u trbuh ide, i izbacuje se napolje?
A što izlazi iz usta od srca izlazi, i ono pogani čovjeka
Jer od srca izlaze zle misli, ubistva, preljube, kurvarstva, krađe, lažna svjedočanstva, hule na Boga.
I ovo je što pogani čovjeka, a neumivenijem rukama jesti ne pogani čovjeka..."

I sta ce biti,jesi li negde ovde video svinjce,macku,zabu ili mozda zmije...!?
Jel to Isus uopste pomenuo opoganjivanje konsumacijom necistih zivotinja ili mozda ipak prica o higijeni pre jela ?
I jos samo nesto - kad neko pojede svinjce onda se to meso dezintegrise,ljepo obradi pljuvacnicom pa nakon toga zeludacnim sokom i prolazi kroz ostatak digestivnog trakta da bi se konacno izbacilo napolje u obliku fekalija.
U toku tog digestivnog procesa anatomski oblik svinjceta se nije promenuo jer je to i dalje bila mrtva zivotinja koja nije bila prezivar stoga je spadala u kategoriji necistih zivotinja i kao takva nije za jelo.

i nisi adventista a :D
Ti nam opet reklamiras adventiste,pa zar oni imaju monopol na Biblijsku istinu danas u 21 veku ? :kafa:
Zar je moguce da niko drugi osim njih ne propoveda kompletnu Biblijsku istinu ? ;)

života ti, trebalo ti sat vremena da smisliš ove gluposti da odbraniš svoju dogmu? :D
sva jela nemaju veze sa pranje ruku.
znači kažem ti
robi brate sva jela a ti trk na pranje ruku :hahaha:
Brate,daj molim te procitaj jos ( najmanje) par puta ono sto sam napisao ali polako,nemoj odjednom, prvo otvori samo jedno oko a onda i drugo,nakon toga skloni te tamne naocare sa svajcovanje i obavezno to uradi u drustvu nekog profesora iz srpskog jezika,za svaki slucaj...ipak sam ja makedoniocac pa da nisam mozda ja nesto zabrljao,za svaki slucaj... :D

Nego,kad si vec sam pomenuo - posto kazes da je Isus ocistio neciste zivotinje pranjem ruku,jel to mozda znaci da taj digestivnii proces nije bio u optreku ranije ?
U stilu da kad bi pre Isusa neko pojeo svinjce onda kad to meso prodje kroz digestivni trakt se nije moglo ocistiti ali nakon te Isusove poruke - odjednom ljudski organizam postao "hemisko ciscenje"za neciste zivotinje i bubine...!?? :D

1. robivekov zakon varenja - zivotinje potopljene u zeludačnu kiselinu, ne menjaju svoj anatomski oblik ni malo. :rotf::rotf::rotf:
ne znam zašto se uopšte bavi time. jehova mu zabranio da jede svinjče i to je to. ali on je sumnjao izgleda u jehovinu zabranu pa je ipak proveravao.
verovatno će sad neke citate iz biblije o proveri, mislim da kod pavla ima. ej al on proverava svog nebeskog jehovu i naziva sebe vernikom. :think:

1. robivekov zakon varenja - zivotinje potopljene u zeludačnu kiselinu, ne menjaju svoj anatomski oblik ni malo. :rotf::rotf::rotf:
Nas pevac se jos uvek muci sa percepcijom stoga moram pojasniti jos jednom - i pored toga sto se takvo meso hemiski dezintegrise to ne menja cinjenicu da je to bilo meso neciste zivotinje a da je gurman jos jednom prekrsio Bozji zakon ( onaj isti koji ce biti jedan od kriterija u toku vecnoga suda kada ce se suditi svakom ljudskom bicu ) ...

Poslednja izmena:
Ma "izgubio sam se totalno u kosmosu",prosto ste me demontirali "nezgodnim"pitanjima i primedbama... :D
ti si spominjao pranje ruku
Nisam ja nego sam Isus , jas sam Ga samo citirao stoga "dont kill the mesanger"...
i šta kažeš nisi adventista a :D
Ma ti si taj koji mi sve vreme o adventistama,pocecu da sumljam da se mozda ne spremas za Biblijsko krstenje, cuo sam da oni to imaju ? :)

Back