Zašto ne treba jesti svinjetinu?

Pa jel ti razumes sta uopste znaci teokrtatski,kako uopste funkcionise taj koncedpt drustvene organizacije ili trenutno onako samo treses iz rukava reda radi ?
Daj se molim te uozbilji vec jednom.

Ponavljam pitanje - daj mi reci dali danas mozemo ubijati,krasti,ciniti preljubu i t.d. jer su navodno svi Bozji zakoni ispunjeni stoga , kako kazes - vise ne vaze ???
Diskusiju nastavljamo nakon tvog konkretnog odgovora i obrazlozenja.
Mojsije je bio prorok a ne jevrejski predsednik. Tako da je čista zamena teza sa teokratijom jer njegovi zakoni nisu bili svetovni već verski.

Ne ponavljaj pitanje na več nedavno dati odgovor. To znači da nisi ni pročitao prvi put a znaš kome se dvaput ponavlja? U svakom slučaju, tebi lično jeste zabranjeno sve što si pobrojao i dalje jer hrisćanstvo množiš nulom.

Poslednja izmena:
@robivek

A u vezi teme, svakako da se ti ne bi trebao ogrešiti o zakon i svoje meniđere ako ti je metabolizam takav da kad pojedeš mrtvo prase tebi na donju rupu izađe anatomski potpuno neizmenjeno nečisto mrtvo prase. kako si posebno istakao. To niukom slučaju nije svrha varenja hrane, pa se zaista trebaš ograničiti na gljive i ostalu dijetu koji ti meniđeri propisuju kao zdravu za tebe. Prasad treniraj da.ti traže gljive, da ne trošiš koncentrat za đabe.

@robivek

A u vezi teme, svakako da se ti ne bi trebao ogrešiti o zakon i svoje meniđere ako ti je metabolizam takav da kad pojedeš mrtvo prase tebi na donju rupu izađe anatomski potpuno neizmenjeno nečisto mrtvo prase. kako si posebno istakao. To niukom slučaju nije svrha varenja hrane, pa se zaista trebaš ograničiti na gljive i ostalu dijetu koji ti meniđeri propisuju kao zdravu za tebe. Prasad treniraj da.ti traže gljive, da ne trošiš koncentrat za đabe.
Ta silna opravdanja za nešto što u principu ti smatraš da je tako, pa smaraš da i drugi trebaju tako...

Ne ponavljaj pitanje na več nedavno dati odgovor.
Dakle po tebi meni promaklo da vidim odgovor na ovo pitanje:

Dali su po tebi ispunjeni svi Bozji zakoni i da toga radi danas mozemo slobodno ubijati,ciniti preljubu , krastoi i t.d. ???
Nemoj filozofirati nego odgovaraj jasno i precizno.

...nabices mi kompleks prijatelju,j pa ovo vise nije coravost nego mnoooogo ozbiljnija dijagnoza jer sam se nekoliko puta vratio na diskusiju, siroko otvorio oba oka i eto - opet ti nisam nasao odgovora za kojeg tvrdis da si ga dao...nadam se da nisi zlonamerni prevarant stoga te lepo molim da citiras prvo moje pitanje pa da mi nakon toga ponovis taj svoj odgovor.
To znači da nisi ni pročitao prvi put a znaš kome se dvaput ponavlja?
...eto meni pa sad kakv sam takav sam daj se umilostivi pa mi lepo ponovi...necu se ljutiti kako me god budes nazvao...pa valjda sam i zasluzio...
U svakom slučaju, tebi lično jeste zabranjeno sve što si pobrojao i dalje jer hrisćanstvo množiš nulom.
Iskreno prvi put cujem da su Bozje zapovesti namenjene iskljucivo nekim pojedincima dok za ostale da ne vazi...jel su te tako vaspitali ti tvoji verski ucitelji u koje se kunes i vatreno im ljubish ruke...!??
...kako ono bese - radis im rukoljub,jel tako...!?? :mrgreen:

@robivek

Ma pusti sad te menadjere nek rade svoj posao a gljive,lososa i malo piletine cu svakako da trazim i dalje...

Sad ti je bato postavljeno veoma precizno i relativno lako pitanje na koje svi mi cekamo odgovora !!!
...evo da te malo inspirisem - mozes me cak i slobodno psovati i vredjati ali da mi ujedno odgovoris to sto te pitam,jel vazi ???

Dakle ????????????

Poslednja izmena:
Dakle po tebi meni promaklo da vidim odgovor na ovo pitanje:

Dali su po tebi ispunjeni svi Bozji zakoni i da toga radi danas mozemo slobodno ubijati,ciniti preljubu , krastoi i t.d. ???
Nemoj filozofirati nego odgovaraj jasno i precizno.

...nabices mi kompleks prijatelju,j pa ovo vise nije coravost nego mnoooogo ozbiljnija dijagnoza jer sam se nekoliko puta vratio na diskusiju, siroko otvorio oba oka i eto - opet ti nisam nasao odgovora za kojeg tvrdis da si ga dao...nadam se da nisi zlonamerni prevarant stoga te lepo molim da citiras prvo moje pitanje pa da mi nakon toga ponovis taj svoj odgovor.

...eto meni pa sad kakv sam takav sam daj se umilostivi pa mi lepo ponovi...necu se ljutiti kako me god budes nazvao...pa valjda sam i zasluzio...

Iskreno prvi put cujem da su Bozje zapovesti namenjene iskljucivo nekim pojedincima dok za ostale da ne vazi...jel su te tako vaspitali ti tvoji verski ucitelji u koje se kunes i vatreno im ljubish ruke...!??
...kako ono bese - radis im rukoljub,jel tako...!?? :mrgreen:

Ma pusti sad te menadjere nek rade svoj posao a gljive,lososa i malo piletine cu svakako da trazim i dalje...

Sad ti je bato postavljeno veoma precizno i relativno lako pitanje na koje svi mi cekamo odgovora !!!
...evo da te malo inspirisem - mozes me cak i slobodno psovati i vredjati ali da mi ujedno odgovoris to sto te pitam,jel vazi ???

Dakle ????????????
Vidi jednu stvar, ako li smatraš onih 613 zakona iz Mojsijeve regulative teokratskim preko kojih je upravljao narodom, onda je jasno da uputstvo i podela životinja ne spadaju u verski zakon nego obicnu regulativu. Jer je taj narod bivših robijaša u zatočeništvu imao običaj da.jede šta god mu padne šaka pa i strvine. Ali šta god jeo to nema nikakvog uticaja na ono u šta će neko da veruje.

A na pitanje sam odgovorio i drugi put. Ako nemaš oči da vidiš do tebe je.

Upppps,promaklo mi
jeste
odkud ti ideja da je meni cilj da svoje znanje iz Biblije modeliram na osnovu tudjih tumacenja ??
modeliraš na osnovu svog?
sta da radim ako je tako,da mozda tuzim adventiste zbog toga sto imaju isto verovanje po nekim pitanjima ...?
ugrožavaju ti autorsko pravo
ali pošto su oni stariji, pre će biti da ti njih ugrožavaš jer im otimaš i prisvajaš tumačenje
daj mi pojasni koje bi bile moje benifite ukoliko je to mozda zaista tako kako navodis ??
lična sadisfakcija. ego ti je ogroman.
dali su po tebi ispunjeni svi Bozji zakoni i da toga radi danas mozemo slobodno ubijati,ciniti preljubu , krastoi i t.d. ???
ne znam zašto si se uvatio tog dela zapovesti. da li si čitao hamurabijev zakon? naravno da nisi jer si u životu pročitao samo bibliju. taj zakon ti je stariji pet vekova od mojsija. i gle čuda ispisan na kamenu. a pošto to ne znaš informiši se malo. da li uopšte postoji neki zakon gde piše "slobodno ubij, ukradi, je8i šta stigneš?"
znaš li ti adventisto ima li u bibliji svedoka osim mojsija da je bog lično klesao zapovesti. da li u bibliji može neko da posvedoči?
ti ko i mojsije otkrivaš točak, rupu na saksiji.

modeliraš na osnovu svog?
Tako je,na osnovu svog licnog istrazivanja Svetog Pisma...znam da ti to deluje strano i neshvatljivo ali je to susta realnost...
ugrožavaju ti autorsko pravo
Ma jok,ne ni pokusavaju i pored toga sto ih javno prozivam da se late Svetog Pisma i da konacno argumentovano ospore moje teoloske navode...
ali pošto su oni stariji, pre će biti da ti njih ugrožavaš jer im otimaš i prisvajaš tumačenje
Mi ovde izmedju ostalog,vodimo i teoloske diskusije i u toj zoni starost je potpuno irelevantan faktor.
lična sadisfakcija. ego ti je ogroman.
Treniras za psihologa umesto da se fokusiras na konkretna pitanja koja si dobio...?
...a da nisi mozda pogresio pdf...?... ili daj uzmi neki cas kod aeternum,ona je bar strucno kvalifikovana za tu oblast.
ne znam zašto si se uvatio tog dela zapovesti. da li si čitao hamurabijev zakon?
Pa znam da ne znas zato te i pitam da bi se potrudio da malo istrazis kroz Bibliju i da pre svega,sam shvatis o cemu mi to ovde zaista pricamo...dakle nasa licna shvacanja nisu relevantan cinioc za ovakav tip diskusija vec iskljucivo Sveto Pismo !
naravno da nisi jer si u životu pročitao samo bibliju
Hmmmm, a sad honorarno radis i sa onom staklenom kuglom...?
...i jel vadis dovoljno da bi kompenzirao brukanje na forumu ? :D
. taj zakon ti je stariji pet vekova od mojsija. i gle čuda ispisan na kamenu. a pošto to ne znaš informiši se malo. da li uopšte postoji neki zakon gde piše "slobodno ubij, ukradi, je8i šta stigneš?"
Hajdemo malo ozbiljnije o zakonu.
Daj mi reci kada je po tebi Bog ljudima dao svoj zakon, u kom vremenskom razdoblju ?
Ovo je sustinski bitno da bi se kasnije vratili na dilemu koju su nehotice postavio...
znaš li ti adventisto
...reko sam,nema ljutis - zovi me kako hoces samo daj mi odgovaraj na pitanja ( i ako se vec ne mozes ustrucavati,specijalno cu za tebe dozvoljiti da me cak i vredjas i pomalo psujes...,ono bas sve po spisku...) . :D
ima li u bibliji svedoka osim mojsija da je bog lično klesao zapovesti. da li u bibliji može neko da posvedoči?
Vernicima je najrelevantniji svedok upravo Bozji Sveti Duh !
...ostali su van tih shvacanja stoga postavljaju pitanja poput tebe i tvoje kolege...
ti ko i mojsije otkrivaš točak, rupu na saksiji.
...vidis kako si se opet iznapricao umesto da odgovaras jasno i konkretno...?
...kolega ti pominje pekmez,ti si presao na rupe u saksijama , fali nam jos neko da se lati lanskog snjega i da vam diskusija bude kompletna...
Ali to je to,Isus je rekao da ljudi govore od onog sto im je u srcu tako da...:kafa:

Mi ovde izmedju ostalog,vodimo i teoloske diskusije
da bi vodio teološku diskusiju moraš biti školovan za to
Hajdemo malo ozbiljnije o zakonu.
Daj mi reci kada je po tebi Bog ljudima dao svoj zakon, u kom vremenskom razdoblju ?
ko je tebi rekao da je bog dao svoj zakon ako izuzmemo mitologije.
jel ti možeš da dokažeš ili prosto veruješ?
evo pošto sam božiji izaslanik nikakve zakone mi nije spominjao.

da bi vodio teološku diskusiju moraš biti školovan za to
...pa eto,skolovao sam se...nego sta vise prefereriras - da ti dam neku diplomu ili ti je mozda ipak bitno znanje koje imam ( ili nemam ) ?
ko je tebi rekao da je bog dao svoj zakon ako izuzmemo mitologije.
Pa tako procitao u Bibliji...da nisam mozda to pogresno skontao,daj mi molim te pojasni moju dilemu da bi se resio "zablude"... !?
jel ti možeš da dokažeš ili prosto veruješ?
Ja dokazujem Biblijskim dokazima a ne forenzickim stoga ako si pogresio pdf daj molim te informisi se gde bi trebao da nastavis svoju avanturu na forumu...i onako ti dobro ide,imas potencijala samo si MALO pogresio pdf...nista strasno,desava se,pa ljudi smo zar ne ? :D
evo pošto sam božiji izaslanik nikakve zakone mi nije spominjao.
Uuuuuups oprosti mi izaslanice,nisam te odmah prepoznao...kazes nema nikakvih Bozjih zakona,jel tako ????
Pa sto mi odmah nisi rekao, odoh ja kod komsinice ionako mi zena nije trenutno kuci... :D
...vidimo se kasnije,mozda cu svratiti tamo gde su te mozda trenutno smestili...izvini, ako je vec tako,koje to bese odeljenje...!?? :D

pa eto,skolovao sam se
znači ti ko i svedokinja, samoproglasiš se i to nam je, a ja da verujem da si završio teologiju, naravno bez ikakvog dokaza
Pa tako procitao u Biblij
pa da,, biblija dokazuje šta piše u bibliji i to mora biti istina. potpuno se slažem
kao i za tarabu
Ja dokazujem Biblijskim dokazima
tumačiš, jer ako svi dokazuju biblijskim dokazima kao što i ti i ostali dokazuju a velike su razlike u dokazima, onda šta nije u redu ili si ti neki forumski autoritet pa da se sklonimo svi da ti neprotivurečimo :D
oprosti mi izaslanice
ne znam, moraš da moliš za oproštaj jer pljuješ na božiju reč koju ovde emisiram.

oćeš još jalove debate?

znači ti ko i svedokinja, samoproglasiš se i to nam je, a ja da verujem da si završio teologiju, naravno bez ikakvog dokaza
Ne znam sta sam se ja to navodno samoproglasio,reko sam ti da me zanima sadrzina Svetog Pisma i to je klasicno priznanje a ne samoproglasavanje...
...dokaze u prilog ovakve tvrdnje spadaju u kategoriji tvrdnji koje se dokazuju onako,na casnu rec,jer ne postoji mehanizam provere licnih osecanja...samo moje prisustvo i pisanje na ovaj pdf jeste dokaz u prilog mog interesovanja za ove teme.
pa da,, biblija dokazuje šta piše u bibliji i to mora biti istina. potpuno se slažem
Ako si vernik onda bi se zaista trebao sloziti...
kao i za tarabu

tumačiš, jer ako svi dokazuju biblijskim dokazima kao što i ti i ostali dokazuju a velike su razlike u dokazima, onda šta nije u redu ili si ti neki forumski autoritet pa da se sklonimo svi da ti neprotivurečimo :D
Zapravo razlike u dokazima ne postoje jer je Biblija jedna te ista,tekstovi su isti ... e sad razlika je u tome sto neki smatraju da im uopste ne treba Biblijska potkrepa za njihovo versko ubedjenje dok ostali,poput mene,drze se principa SOLO SCRIPTURA - da se svako versko ubedjenje treba zasnivati iskljucivo na Biblijskim dokazima.
ne znam, moraš da moliš za oproštaj jer pljuješ na božiju reč koju ovde emisiram.
Nema problema,samo ti i dalje emisiraj...
oćeš još jalove debate?
Ne,nisam za jalove...ali ako se ikad oporavis i pozelis konstruktivnu diskusiju - samo me pozovi,odazvacu se sigurno...

, onda je jasno da uputstvo i podela životinja ne spadaju u verski zakon nego obicnu regulativu.
Kakvu bre obicnu regulativu kad se jasno vidi da je to bilo pod smrtnom pretnjom za ono vreme i jos bitnije - da ce konsumacija cisto/necisto meso biti jedasn od kriterija na Bozjem sudu kada ce se odlucivati za spasenje svakog ljudskog bica...!?
Jesi li svesasn sta to uopste znaci ??????????????

A na pitanje sam odgovorio i drugi put.
Daj mi molim te ponovi taj tvoj odgovor,unapred zahvalan na tvom angazmanu !!!
Ako nemaš oči da vidiš do tebe je.
Slazem se...
... ali ako takvog odgovora zaista nema - onda je do prevaranta koji nas laze i pokusava vuci za nos...!!!

Koliko se secam ja se nisam izjasnio kojoj V.Z-ci pripadam tako da... :kafa:
...cudi me sto me ne pratis u mom povremenom relaksiranom razgovoru kad se malo znam i nasaliti,kao sto je recimo bila i ova prilika ali posto vidim da treba pojasnicu:
U smislu kategorizacije mesa cisto/necisto ne postoi razlika zasnivana / vezana za uzrast zivotinje nego svinja je svinja,konj je konj,pas je pas i t.d.

Hmmm,ovo je jos jedan od problema te vrste - muslimani zapravo ne znaju zasto ne jedu svinjetinu i ono jos bitnije - njima nije necisto jesti zeca,konja,magarca,zabe i t.d. jer im njihova knjiga to jasno ne brani u smislu precizne kategorizacije svih zivotinja,bubine,ribe i t.d.
Dakle Bog nije zabranio samo svinju nego bukvalno sve zivotinje koje nisu prezivari i koje nemaju razdvojene papke i koje idu na shapama.
Od riba jestive su samo one koje imaju krljusti i perje,zabranjene su generalno insekti ,dakle stvorenja koja gamizu i idu na 4 ili vise nogu,dok ptice su imenovane koje su jestive a koje nisu...
E sad za muslimane je ovo nesto izmedju "atomske fizike" i naucne fantastike utoliko vise sto prema njihovom verskom konceptu - oni ne jedu svinjece ali to ne vazi ukoliko su recimo previse gladni jer su tada svastojedi !!!

Inace Bog Nebeski je stvorio i coveka pa ljudi ipak nisu ljudozderi , mi se ne ubijamo medjusobno da bi se prehranili tako da danas recimo koknemo komsiju,pa njegovu decu za rucak i da tako radimo sve dok nas ne kokne neki drugi iz komsiluku ( covecanstvo jeste primetilo kanibalstvo ali je to u izuzetno malom formatu ) !!!

Dakle trebamo jesti samo ono sto nam je Bog dao da jedemo i to je pre svega za nase dobro !!!
I hrišćani ne smeju da jedu svinjetinu ta pravila važe i za njih.

o pa totalno sam promašio diskutanta. to onda raspravljaj sa jehovinim svedocima i ostalim protestantima. i verujem vam da ste svi u pravu :D
aj uzdravlje
Uzdravlje i tebi prijatelju...

Evo jos jednog primera kako se zavrsavaju teoloske diskusije kada neki diskutanti dobiju "nezgodna pitanja"... junacki i dostojanstveno,hrabro i neumoljivo se takticki povlace sa "mesta teoloskog okrsaja"... :D

Kakvu bre obicnu regulativu kad se jasno vidi da je to bilo pod smrtnom pretnjom za ono vreme i jos bitnije - da ce konsumacija cisto/necisto meso biti jedasn od kriterija na Bozjem sudu kada ce se odlucivati za spasenje svakog ljudskog bica...!?
Jesi li svesasn sta to uopste znaci ??????????????
Jeste, kako ne a el Mojsije tražio i kamenovanje za onog ko se omrsi, kad je strašni prestup za subotare?

nema veze sa necistim i cistim zivotinjama..
Мислиш да није било свиња и зечева у понуди тржишта тог времена?
Библију не би требали читати они који траже потврде сопствених погледа на свет.
Она је пре свега утеха а не само књига прописа и закона.

Мислиш да није било свиња и зечева у понуди тржишта тог времена?
Библију не би требали читати они који траже потврде сопствених погледа на свет.
Она је пре свега утеха а не само књига прописа и закона.
ako malo bolje procitas tu glavu i komplet poslanicu mozda primjetis nesto sto masis kroz debatu..a to je da poenta pisanja pavla tadasnjim hriscanima nema veze sa zakonom o cistim i necistim zivotinjama, vec o mesu koje je pre dolaska na trznicu bilo zrtvovano neznabozackim idolima u neznabozackim hramovima..da bi razumio pavlovu poslanicu moras malo da kopas po istorijskom kontekstu..

ako malo bolje procitas tu glavu i komplet poslanicu mozda primjetis nesto sto masis kroz debatu..a to je da poenta pisanja pavla tadasnjim hriscanima nema veze sa zakonom o cistim i necistim zivotinjama, vec o mesu koje je pre dolaska na trznicu bilo zrtvovano neznabozackim idolima u neznabozackim hramovima..da bi razumio pavlovu poslanicu moras malo da kopas po istorijskom kontekstu..
Наравно да ми је јасан разлог због кога Павле улази у ту причу са храном али треба бити тотални буквалиста
па рећи да се Павлов наук односи само на храну са жртвеника. Како знаш да се нису жртвовале за Јевреје нечисте животиње?
Има једна добра реченица у Библији о мудросерима и гласи 'Градећи се мудри полуђеше'.

Back