Zašto ne treba jesti svinjetinu?

Pa sto onda ne krademo,ubijamo,cinimo preljubu ako je On to sve ispunio,kako kazes ???

A zasto odbacujes jasne poruke apostola o obrezanju,jesi li i ti od onih koji pljuju na apostole svim snagama ?
Sto se mene tice,kad su apostoli jasno i precizno rekli da nesto vise ne vazi i da se obracenici iz paganstva ne trebaju obrezivati onda je to to...
...mada iskreno,ako si raspolozen za obvrzivanje mozes i to uraditi samo gledaj kako ces to uklopiti sa zrtvom koja se trebala prinositi u tim prilikama...dakle ako prineses krvnu zrtvu onda Hristovu mnozis sa nulom pa se sad ti lepo proracunaj sta ces uraditi po tom pitanju !

Za razlkiku od ovog,apostoli nikada nisu rekli da vernici nakon Hristove zrtve mogu jesti necistu hranu !
25. Све што се продаје на тржишту једите, ништа не испитујући савјести ради;
26. Јер је Господња земља и све што је на њој.

Bato, jasno ti je da ne praviš razliku između zakona i zapovesti?
Ako je to tebi jasno daj mi pokazi na osnovu cega si ti to zakljucio.
Pitam te jedno а ti o desetom...
Mislim da sam ti veoma jasno,direktno i precizno odgovarao na svako pitanje...
...jel mi mozes ponoviti citatom to sto sam promasio primetiti ?
Fokusiraju se na pitanje.
Hajde,to ti i ja trazim:
Dopričaj šta se na poslednjoj večeri konzumirali? Leba i pekmeza?
Odkud ti sad pekmez prijatelju,da se nisi opet nesto setio bake pa sad javno evociras uspomene iz detinstva...!?
Koliko se secam pricali smo o hljebu i vinu kojeg su onu noc Isus i apostoli jeli i pili a ti odjednom ode u serpu pekmeza...da nisi mozda MALO preterao sa picem uz rucak...!? :D

ko kaže da ne smeš da ubijaš?
Jedna od onih 10 Bozje zapovesti koje je Bog Nebeski licno zapisao na kamenim plocama.
pošto slediš mojsijev zakon (po diktatu tog tvog nebeskog jehove)
Sledim ono sto nije bilo sjen na Isusa Hrista,dakle sve sto nije ispunjeno Njegovom zrtvom.
ti smeš da ubijaš. nije valjda zemaljski zakon jači od božijeg?
Hmmmm,a jesi li siguran da ovo nisi zapisao nakon nekog horor filma kojeg si gledao siroko zatvorenim ocima pa si jos uvek u nekom shoku ....?
Hajde lepo preprocitaj sto si napisao i nakon desetog puta daj si sebi odgovori sta si uopste mislio kad si kuckao na tastaturi pa kad to resis daj se onda vrati sa konkretnim pitanjem,jel vazi ? :kafa:

1978373.gif

Jedna od onih 10 Bozje zapovesti koje je Bog Nebeski licno zapisao na kamenim plocama.

Sledim ono sto nije bilo sjen na Isusa Hrista,dakle sve sto nije ispunjeno Njegovom zrtvom.

Hmmmm,a jesi li siguran da ovo nisi zapisao nakon nekog horor filma kojeg si gledao siroko zatvorenim ocima pa si jos uvek u nekom shoku ....?
Hajde lepo preprocitaj sto si napisao i nakon desetog puta daj si sebi odgovori sta si uopste mislio kad si kuckao na tastaturi pa kad to resis daj se onda vrati sa konkretnim pitanjem,jel vazi ? :kafa:
Isus se obrezao a i podrzavao je zrtvovanje zivotinja u hramu.
Njegova zrtva je bespredmetna kao ideja

Odkud ti sad pekmez prijatelju,da se nisi opet nesto setio bake pa sad javno evociras uspomene iz detinstva...!?
Koliko se secam pricali smo o hljebu i vinu kojeg su onu noc Isus i apostoli jeli i pili a ti odjednom ode u serpu pekmeza...da nisi mozda MALO preterao sa picem uz rucak...!? :D
Pa ispričao si svoju bajku o tajnoj večeri i rekao da je u pitanju čista simbolika bez obrazloženja šta.se to tada tamo realno desilo i šta simbolika zapravo predstavlja?. Time je ceo događaj izgubio svaki smisao i značaj.

A kad takođe po Mojsijevom zakonu kamenuješ komšinicu/preljubnicu i ona od posledica premine, onda nisi počinio ubistvo i direktno prekršio zapovest?
Kakvo bre sad kamenovanje prijatelju,zar si zaboravio da su to bile kaznene odredbe iz vremena teokratskog drustvenog uredjenja jevrejskog naroda kada im je car trebao biti sam Bog.. ?
Danas vise nema teokratsko drustvo a nit je hriscanstvo u okvirima jednog entiteta stoga generalno hriscani sirom sveta imaju obavezu postovati gradjanske zakone u drzavama gde zive... a valjda znas da je u svim takvim drzavama zakonom zabranjeno ubistvo...?
Ako nisi siguran pitaj baku ili nekog drugog koji pravi dobar pekmez,mozda ce ti se popraviti fokus.. 😁

I to što kažeš. Ko da je kamenovanje bilo milovanje po glavi? A njemu su zemaljski zakoni iznad Mojsijevih.
vidim da filtrira mozesov zakon, određuje sam o svom trošku šta važi šta ne važi.
čitam ovde negde napisa "isus nije ukinuo kamenovanje", po tome i isusa filtrira.
rekoh gubi se u ovim analizama, ne zna više ni šta je pisao jer nema veru. to ti je ono adventističko, stih po stih i na kraju bućkuriš u glavi.

Kakvo bre sad kamenovanje prijatelju,zar si zaboravio da su to bile kaznene odredbe iz vremena teokratskog drustvenog uredjenja jevrejskog naroda kada im je car trebao biti sam Bog.. ?
Danas vise nema teokratsko drustvo a nit je hriscanstvo u okvirima jednog entiteta stoga generalno hriscani sirom sveta imaju obavezu postovati gradjanske zakone u drzavama gde zive... a valjda znas da je u svim takvim drzavama zakonom zabranjeno ubistvo...?
Ako nisi siguran pitaj baku ili nekog drugog koji pravi dobar pekmez,mozda ce ti se popraviti fokus.. 😁
Teokratski ili ne to ti je po Mojsijevom zakonu. Znači svesno neispunjavaš zakone osim da se prasići ne jedu. Delom zato što državu briga dal ćeš nešto imati da jedeš a delom zato što ti je baba Elena i meniđeri zabranila. Isus ti je došao samo da zabrani da ti se dira kožura.

vidim da filtrira mozesov zakon, određuje sam o svom trošku šta važi šta ne važi.
Pa da, delom je sam svoj vernik i nešto malo babs Elene koja se razumevala u pravilnu ishranu vernika. Meniđeri mu služe samo da mu uzmu 10% bruto mesečno. Btw, Zato vozi bicikli po pljusku a ne ko čovek, nekog đipa. Kolateral je kad ga kona vidi pokislog i da do znanja da takvima nije na raspolaganju.

Pa da, delom je sam svoj vernik i nešto malo babs Elene koja se razumevala u pravilnu ishranu vernika. Meniđeri mu služe samo da mu uzmu 10% bruto mesečno. Btw, Zato vozi bicikli po pljusku a ne ko čovek, nekog đipa. Kolateral je kad ga kona vidi pokislog i da do znanja da takvima nije na raspolaganju.
on piše adventistički samo što to kaže da je njegovo tj božije. jehovini svedoci isto rade, zar ovaj cicolino ne reče parafraziram "ko pljuje na js pljuje na boga"
pazi ti te arogancije.

dakle ovako
ko mene osporava, osporava istinu, ko za mene kaže da sam zao znači da je bog zao.

on piše adventistički samo što to kaže da je njegovo tj božije. jehovini svedoci isto rade, zar ovaj cicolino ne reče parafraziram "ko pljuje na js pljuje na boga"
pazi ti te arogancije.

dakle ovako
ko mene osporava, osporava istinu, ko za mene kaže da sam zao znači da je bog zao.
Lepo ste se iznapricali i sad je vreme da se smirite i da pokusate nauciti lekciju...
Kao prvo dajte mi odgovorite dali je Isus ispunio bukvalno sva zakone ili su mozda neki jos uvek vazeci...?
Molim objasnjenje.

Lepo ste se iznapricali i sad je vreme da se smirite i da pokusate nauciti lekciju...
Kao prvo dajte mi odgovorite dali je Isus ispunio bukvalno sva zakone ili su mozda neki jos uvek vazeci...?
Molim objasnjenje.
a da li svestan da vijaš svoj rep.
naravno da nisi. koliko sam primetio tebe, tebi nije u cilju da kad vidiš neko drukčije tumačenje da se zapitaš "a možda sam ipak negde pogrešio" kad se već ne svrstavaš nego si "samouk" (a slučajno ti se sve poklapa sa adventističkom doktrinom :D), već ti je bitno da izađeš iz debate kao pobednik.
"nečiste životinje" iz starog zaveta ne važe, da važe to bi hrist naglasio a on kaže "sva hrana" izlazi iz dupeta, čisto materijalno i nebitno za njegovu misiju, ali takvi dosadnjakovići su ga prozivali i ispitivali o svemu i svačemu ne bi li ga potkopali. zato im smetao i što im kvario njihov mojsijev zakon. ti si u režimu starog zaveta a hrišćani su novozavetni vernici.
novi zavet - jel razumeš šta znači novi?

a da li svestan da vijaš svoj rep.
Upppps,promaklo mi,daj da cujem objasnjenje na osnovu cega si stekao takav utisak:
naravno da nisi. koliko sam primetio tebe, tebi nije u cilju da kad vidiš neko drukčije tumačenje da se zapitaš "a možda sam ipak negde pogrešio"
A odkud ti ideja da je meni cilj da svoje znanje iz Biblije modeliram na osnovu tudjih tumacenja ??
Meni su bato bitni dokazi iz Biblije,jasni i rasumljivi sa zapazenim kontekstom...A kako vidis - takve dokaze i dajem uvek kad iznosim teoloske tvrdnje.
Do sada odkad sam na ovom forumu jos uvek niko nije ni pokusao da mi ospori kontekst ili znacaj citiranih tekstova i da nakon toga prilozi navodni pravi znacaj citiranog stoga smatram da nisam pogresio sto tako verujem.
...e sad ako mi neko ospori moje dokaze i da mi neki drugi znacaj koji se razlikuje od mog a koji je Biblijski osnovan - e onda cu svakako prihvatiti ponudjeno i javno cu priznati da sam pogresio....
...evo ovo nek ti bude izazov da se malo potrudis kako bi proverio dali mozda blefiram ili stojim na ono sto sam rekao.
kad se već ne svrstavaš nego si "samouk" (a slučajno ti se sve poklapa sa adventističkom doktrinom :D),
...i sta da radim ako je tako,da mozda tuzim adventiste zbog toga sto imaju isto verovanje po nekim pitanjima ...? :kafa:
već ti je bitno da izađeš iz debate kao pobednik.
...hajde sreco ,daj mi pojasni koje bi bile moje benifite ukoliko je to mozda zaista tako kako navodis ??
Kad vec pravis konstrukcije onda budi temeljan i daj nam bar neke motive za taj moj stav...
...ujedno bih te pozvao da malo promozgas sta ako li mozda nisi u pravu nego si me pogresno ocenio ?
"nečiste životinje" iz starog zaveta ne važe, da važe to bi hrist naglasio a on kaže "sva hrana" izlazi iz dupeta, čisto materijalno i nebitno za njegovu misiju
Pa gde si bio prijatelju kada sam ovo pojasnjavao na ovu temu,prespavao si veoma bitnu lekciju stoga nema svrhe ponavljati...odgovorio sasm jaso i precizno da cak i tvoj profil diskutanata moze lako skontati o cemu je rec...daj me nemoj razocarati jer bi to znacilo da sam te precenio...:mrgreen:
, ali takvi dosadnjakovići su ga prozivali i ispitivali o svemu i svačemu ne bi li ga potkopali. zato im smetao i što im kvario njihov mojsijev zakon. ti si u režimu starog zaveta a hrišćani su novozavetni vernici.
novi zavet - jel razumeš šta znači novi?
Mozda ne razumem stoga mi daj pojasni - dali su po tebi ispunjeni svi Bozji zakoni i da toga radi danas mozemo slobodno ubijati,ciniti preljubu , krastoi i t.d. ???
Nemoj filozofirati nego odgovaraj jasno i precizno.

Dakle ??? :kafa:

Teokratski ili ne to ti je po Mojsijevom zakonu.
Pa jel ti razumes sta uopste znaci teokrtatski,kako uopste funkcionise taj koncedpt drustvene organizacije ili trenutno onako samo treses iz rukava reda radi ?
Daj se molim te uozbilji vec jednom.
Znači svesno neispunjavaš zakone osim da se prasići ne jedu. Delom zato što državu briga dal ćeš nešto imati da jedeš a delom zato što ti je baba Elena i meniđeri zabranila. Isus ti je došao samo da zabrani da ti se dira kožura.
Ponavljam pitanje - daj mi reci dali danas mozemo ubijati,krasti,ciniti preljubu i t.d. jer su navodno svi Bozji zakoni ispunjeni stoga , kako kazes - vise ne vaze ???
Diskusiju nastavljamo nakon tvog konkretnog odgovora i obrazlozenja.

Back