Zašto ljudi slave slavu?

• Začetnik teme Začetnik teme Mare
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Mare

Aktivan član
Poruka
1.503
Kada im je njihov bog izričito zabranio da imaju drugog idola osim njega! Ovde se više ljudi klanja Svetom Savi, Nikoli i ostalima nego samom bogu... Kako se može objasniti ovo grubo kršenje božijih zapovesti, ne samo kod pravoslavaca već i kod katolika i svih ostalih verzija hrišćanstva? Šta je važnije u pravoslavlju, vera u jednoga boga ili tradicija?

Trebalo je da pitaš "Zašto Srbi slave slavu?", pošto u celom pravoslavnom svetu samo Srbi slave (doduše i Crnogorci). I odgovor vrlo jednostavan: zato što su njihovi preci uzeli najbližeg sveca onom datumu kad su iz paganstva pre3šli u hrišćanstvo. Dobio si odgovor.

A otkad su to svetitelji idoli?
No,u pravu si kada kazes da se nas narod,svakako pod uticajem sujeverja,vise klanja svetima nego Bogu.Dovoljno je spomenuti sv.Vasilija Ostroskog,cije mosti vecina poklonika postuje kao samoga Boga.Isti slucaj srecemo kada su u pitanju razne cudotvorne ikone,sto nas dovodi do zakljucka da su ikone nekakvi magijski predmeti.No,sve to nema veze sa pravoslavljem kao i sa svetootackim ucenjem o svetima.
Pre svega,potrebno je napomenuti da je samo Bog istinski svet.Stoga,kada govorimo o pojmu svetosti on moze da oznacava samo jednu stvar-ucestvovanje u Bozijoj svetosti,kroz koju sve ono sto je necisto,postaje i samo sveto,ali ne po svojoj prirodi vec po blagodati,tj.kao rezultat zajednice sa Bogom.Drugim recima,proslavljanje svetitelja nije nista drugo do proslavljanje samo Boga koji je delovao kroz njih,dok sama ta aktivnost ima eshatolosku dimenziju-pokazuje kakvo ce biti nase postojanje nakon ostvarenja punoce zajednistva sa Bogom.Slavljenje svetih takodje pokazuje nasu neraskidivu vezu sa onima koji su zadobili spasenje,cime izrazavamo nadu da cemo i mi ucestvovati u "Trpezi Jagnjeta Bozijeg" u Carstvu nebeskom.
Takodje,spomenuo bih da nisi u pravu kada kazes da je postovanje svetitelja "tradicija",vec je ona sastavni deo hriscanske vere,gotovo od samog pocetka.

Poslednja izmena:
E to i meni nije jasno, dobro kada su presli ali zasto su zadrzali i zasto i dalje slave? Kada je to u potpunoj suprotnosti sa Hriscanstvom, a ne samo i slavljenje slava vec i obicaji!

Na koji nacin je slavljenje svetitelja u suprotnosti sa hriscanstvom?
Takodje,treba istaci da hriscanstvo jasno pravi razliku izmedju latrije,tj.bogopostovanja i veneracije tj.postovanja koje pripada svetiteljima zbog njihove blizine sa Bogom.

No,u pravu si kada kazes da se nas narod,svakako pod uticajem sujeverja,vise klanja svetima nego Bogu.Dovoljno je spomenuti sv.Vasilija Ostroskog,cije mosti vecina poklonika postuje kao samoga Boga.Isti slucaj srecemo kada su u pitanju razne cudotvorne ikone,sto nas dovodi do zakljucka da su ikone nekakvi magijski predmeti.No,sve to nema veze sa pravoslavljem kao i sa svetootackim ucenjem o svetima.
Pre svega,potrebno je napomenuti da je samo Bog istinski svet.Stoga,kada govorimo o pojmu svetosti on moze da oznacava samo jednu stvar-ucestvovanje u Bozijoj svetosti,kroz koju sve ono sto je necisto,postaje i samo sveto,ali ne po svojoj prirodi vec po blagodati,tj.kao rezultat zajednice sa Bogom.Drugim recima,proslavljanje svetitelja nije nista drugo do proslavljanje samo Boga koji je delovao kroz njih,dok sama ta aktivnost ima eshatolosku dimenziju-pokazuje kakvo ce biti nase postojanje nakon ostvarenja punoce zajednistva sa Bogom.
Takodje,spomenuo bih da nisi u pravu kada kazes da je postovanje svetitelja "tradicija",vec je ona sastavni deo hriscanske vere,gotovo od samog pocetka.
Sve to možda jeste tako... Ali zašto slave te svece kada već imaju boga koji je dao zapovest da samo on može biti slavljen i obožavan?

U slavu predaka !

krsnihljeb2009.jpg

Na koji nacin je slavljenje svetitelja u suprotnosti sa hriscanstvom?
Takodje,treba istaci da hriscanstvo jasno pravi razliku izmedju latrije,tj.bogopostovanja i veneracije tj.postovanja koje pripada svetiteljima zbog njihove blizine sa Bogom.

Gde se u Bibliju spominje slavljenje slava?
Prvo, kao sto je gore navedeno, Bog je cinio cuda kroz te ljude, da mi se Gospodnje ime uzdiglo i Gospod proslavio, a ne ljudi sami, jer su oni niko i nista bez Boga, kao i mi!
Ako ja budem cinio cuda, npr: prorostvo i isceljivao (tj Bog kroz mene) da li ce me narod gledati kao sveca? Hoce, jer ove ljude je narod proglasio svetima, a ne zaboravimo da i i onaj kome se ime ne spominje moze cini ''cuda''(nazovi cuda) kako bi zaveo ljude!

U Bibliji pise da ce silaziti vatra sa neba, i da ce ljudi poverovati, a to ce biti sotonina varka, e sad ja se pitam da to nije ona ''sveta vatra'' u jerusalimu? MOzda ja ne znam! Ustvari ne znam zasto bi se Bog tako objAVLJIVAO~

Gde se u Bibliju spominje slavljenje slava?
Slava je deo tradicije,stoga naravno da se ne pominje u Bibliji.Da se pominje,bilo bi opsteobavezno za sve hriscane,sto nije slucaj.Ono sto objedinjuje sve a sto nalazi i u okviru slave jeste slavljenje svetitelja.Verovatno ces me sad pitati gde se u Bibliji spominje molitva svetima?I ja cu ti odgovoriti:nigde.Zato sto Crkva,kada je kanonizovala Bibliju,nije ucinilia to da bi se ona samostalno tumacila niti da bi postala jedini izvor vere.Pored Pisma postoji i predanje,koje ima podjednaku vaznost i bez kojeg se Sveto pismo ne moze shvatiti na pravi nacin.Na kraju krajeva,predanje je starije od Biblije i upravo na osnovu predanja je Crkva kanonizovala Sveto pismo.
Bog je cinio cuda kroz te ljude, da mi se Gospodnje ime uzdiglo i Gospod proslavio, a ne ljudi sami, jer su oni niko i nista bez Boga, kao i mi!
Ja sam takodje u jednom od prethodnih postova naglasio isto to:da Bog deluje kroz svetitelje.
Ako ja budem cinio cuda, npr: prorostvo i isceljivao (tj Bog kroz mene) da li ce me narod gledati kao sveca?
A otkad to svetost ima veze sa cinjenem cuda?Svetost jhe evharistijska kategorija,tj.biti svetitelj znaci biti clan evharistijske zajednice,kroz koju Boga poznajemo kao Oca.Pritom to poznanje nije intelektualnog vec egzistencijalnog karaktera,tj.nase postojanje temeljimo na zajednici sa Bogom a ne na bioloskim osnovama.
Ukoliko je cinjenje cudesa neophodan uslov da bi neko bio svetitelj,da li to znaci da medju svetima nije sveti Jovan krstitelj,za koga Hristos kaze da je "najveci od rodjenih od zene"?
Svetost,dakle,nema veze ni sa cudesima ni sa bezgresnoscu,vec sa time da smo se kroz askezu i naravno kroz evharistiju(koja je krajnji cilj svakog hriscanina) identifikovali sa savrsenim modelom Licnosti,koji je za nas Hristos.
U Bibliji pise da ce silaziti vatra sa neba, i da ce ljudi poverovati, a to ce biti sotonina varka, e sad ja se pitam da to nije ona ''sveta vatra'' u jerusalimu?
Tvoja stvar kako ces tumaciti te reci iz otkrivenja(ako se ne varam?).Medjutim,ukazao bh ti na to da je receno da ce ta vatra silaziti sa neba u vreme drugog dolaska,dok zapisi o blagodatnom ognju datiraju iz 5-6.veka.

Pre svega,potrebno je napomenuti da je samo Bog istinski svet.Stoga,kada govorimo o pojmu svetosti on moze da oznacava samo jednu stvar-ucestvovanje u Bozijoj svetosti,kroz koju sve ono sto je necisto,postaje i samo sveto,ali ne po svojoj prirodi vec po blagodati,tj.kao rezultat zajednice sa Bogom.Drugim recima,proslavljanje svetitelja nije nista drugo do proslavljanje samo Boga koji je delovao kroz njih,dok sama ta aktivnost ima eshatolosku dimenziju-pokazuje kakvo ce biti nase postojanje nakon ostvarenja punoce zajednistva sa Bogom.Slavljenje svetih takodje pokazuje nasu neraskidivu vezu sa onima koji su zadobili spasenje,cime izrazavamo nadu da cemo i mi ucestvovati u "Trpezi Jagnjeta Bozijeg" u Carstvu nebeskom.
Pa ono može se reći i da narod slavi svoja božanstva, a da pod uticajem sujeverja klanja i avramskom bogu. ;)

Back