Zasto ljudi ne vole skorpije

Iz astrološke knjige Gorana Milekića, nazvane ''ASTROPSIHOLOGIJA'' pronalazim par pasusa koje ću ovde postaviti u nadi da ljudi neće usko definisati Psihu čoveka isključivo JEDNOM planetom, s obzirom da to nikada i ni na koji način ne može da bude.

Takođe ću da iskoristim ovu priliku i da naglasim da čitanje mnogih astro štiva je potrebno dublje zaći u analogiju i simboliku kako bi se neki pasusi mogli razumeti, s obzirom da mnogi astrolozi imaju drastično različite vidove pisanja.

Knjiga dolazi od čoveka koji je bio u horoskopu Škorpija, sa Merkurom u Strelcu, što lično smatram dveju odličnih pozicija za bavljenje Astrologijom i pretežno Simbolikom, odnosno Metaforom. Planeta u Izgonu nikada i nikako nije SLABA, već stvari i svet razume na način koji nije opšte prihvaćen od strane društva.

Primer 1: Merkur u Blizancima - čitanje knjiga, prepričavanje knjiga. Neevolutivno, konstantno je potrebno Novo čitanje knjiga da se održi dinamika kako bi se pronašli svi zakoni koji utiču na različite stvari koji naočigled nisu povezani.
Primer 2: Merkur u Strelcu - sinestezija boja, simbola, muzike i mirisa. Evolutivno, konstantno se stvari nadovezuju jedna na drugu obimno i sveobimno u pronalaženju univerzalnog zakona koji važi za sve i prožima sve.

On je planetu Neptun predstavio, pa da kažem, sunđerom koji upija sve druge planete i sjedinjuje ih u celinu Boga gde Psiha zaista leži, odnosno Pliva.
Iako je opšte poznato da je znak Škorpije tak koji vlada Psihologijom (Uran egzaltacija), funkcija Psihe čoveka je dosta drugačija. Imajmo u vidu i da je Milekić imao upravo Neptun u znaku Škorpije, te ne čudi da je Boga doživljavao kroz Psihu, ili obratno. Treba imati u vidu da upravo znak Riba vlada Ludnicama, odnosno institucijama za mentalno obolele ljude. Ako bi rekli da je isključivo Psiha = Mesec, iako za to ovde nisam video bilo koju definiciju, objašnjenje ili primer u praksi, osim čiste dogmatike, a s obzirom da je Neptun vladar Riba i te kako je povezan sa ludim ljudima, morali bi da kažemo, dalje, da su ''žene lude''? Mislim da tu vrstu analogije ne možemo da proizvedemo donoseći odluku da je Mesec (od Lune Lunatic) ništa više do usko ili nedovoljno definisana fraza jedne arhaične i zaboravljene astrološke dinamike u sjedinjenju Venere i Meseca, odnosno ženskog motiva te priče.
Lično smatram da je svaka planeta povezana sa psihom čoveka, te jedino par njih imaju veoma jak uticaj na samu psihu osobe, ali ne i njezin takozvani ''duševni bol'' koji proizilazi upravo iz Mesečeve Patnje, te i uzane ili ne toliko širokogrudne definicije Meseca kao pojma ne samo Duše, već i ljudske Patnje.
Iako ovakvi motivi mogu da budu veličanstveno iskorišćeni u bilo kom romantičarskom delu, u praktičnom delu astrologije su ništavni i gotovo nemogući za koncepturu ili razlaganje po delovima one vrste preciznosti koja postoji u ljudskim biohemijskim funkcijama, a pogotovo u skladu Mozga koji je, maltene, univerzum za sebe.

Kada kažemo da je neko ''lud'' mi ćemo gledati njihovu poziciju Meseca naspram njihovog Sunca te posmatrati tu vrstu dinamike zapostavljajući činjenicu da sve planete igraju ulogu kada je reč o kreiranju psihe osobe, a ona koja najjače utiče na psihu jeste upravo Uran s obzirom da je ovo temeljan destructor. Ovo nam govori svaki džepni priručnik za astrologiju. Ono što ne govori jeste da je dinamika i odnos planeta, zapravo, taj koji naglašava i uspostavlja mentalno stanje osobe, a ne isključivo jedna planeta ili, u ovom slučaju, svetlo poput Meseca. Ovakva učenja najčešće dolaze sa Istoka i predstavljena su takozvanim Lunarusom ili Lunarnim ciklusima u skladu psihologije čoveka, te pozicije Sunca, i više su quick time snack pre nego li glavno astrološko jelo. Pa da vidimo šta je Milekić pisao u svojoj knjizi:

Astropsihologija:
U Neptunu, sve planete žive, a u veri, čovekove najrazličitije osobine karaktera. I ma gde Neptun bio prikazan, u vlastitom čovekovom mikrokosmosu i ma gde god je tako, njegova vera vidljivo prikazana, to nije sve, već samo mesto gde se ona objavila i odakle, čovek mora poći u otkriće tajne o veri, u kojoj njegova psihologija i psiha pliva.

Astropsihologija:
NEPTUN U ASPEKTIMA

NEPTUN I PLUTON

-dobri aspekti

Ovaj lik, ovi principi, njihova snaga, koji u čoveku žive, već sami po sebi spadaju u domen nesvesnog i metafizičkog, no iako tajni i duboki, ipak žive u čoveku iimaju možda, čak nadprosečnu važnost. Čovekova psiha je uslovljena brojnim elementima i njihovim karakterima, koji se menjaju, sukobljavaju ili nadahnjuju, čine čoveka često radosnim, no još češće nežnim i ranjivim, a bolno beznađe surovo, živi večno, k'o sudbina sveta. Čovek se davi i često tone, očajan u svom beznađu, baš kao i ovaj naš junak, dok ne postane svestan, onog što samo jeste. A da bi to postao, čini se da je patnja nužna, pa što pre, gotovo na samom dnu očajanja, živi blizu smrti ili zla kakvog, nije važno, tek tada ćete i vi i on, primetiti, da uprkos celom biću koje drhti i koje se trese, da on i dalje, na dnu oka tužnog, nekakvu spokojnu stabilnost ima i mir blaženi, koji se nazreti jedva može.

Astropsihologija:
MARS I NEPTUN

A mi se pitamo, kakva je strašna kazna ovo, dok gledamo, kako sad, psiha napada snagu, zazire od nje, psiha, na čijem dnu, uvek i samo Bog i vera žive i koje je snaga, u svom ponosu, željna da se divi sebi, bez pomoći tuđe, što je u njenoj prirodi, neprestano odbacivala i sa mržnjom napadala. Snaga je ovde, sve vreme odbacivala veru i Boga, koji u psihi žive, no kako je vera, dublji i važniji i svakako, mudriji princip, Bog, koji u njoj živi je ipak našao način, da život toj snazi da, pa svestan, tamo negde iza svesti, ovog lika i drame, koja se dešava sad, svestan, da ako život ne može da prihvati njega, a snaga veru mrzi, da on, to istinsko biće vere, koje uvek prašta, nalazi način, da ipak, ne ukine život, iako ga ovde, snaga na to primorava.

Astropsihologija:
Pažljivo osluškujući, s početka i posmatrajući životne snage Venere, Marsa, Sunca, Meseca, u njihovom karakteru, dalje ćemo, osluškujući i vezujući za njih, sve ono što dalje u kosmogramu živi, a da je za njih vezano, pa će zato sve ono vidljivo, kao potentno, nam biti lako razumljivo, baš kao i njima, a sve ono latentno il' dispotentno, će i dalje ostati potreba i deo njihovog karaktera, koji će u vremenu biti odbačen i čekati, baš to vreme, da bar za čas i ono, svoju ispovest ispriča.

Poslednja izmena:
Kod Skorpije je nesto sve u fazonu ''Lako cemo, kasnije, pusti sad, zaboravi, mislicemo o tome posle....''
Kod mene je bas naprotiv:''Necemo lako, necemo posle, ne dam sad, ne daj boze da zaboravim.''
Mnogo Skorpija me okruzuje, ali me njihov nehaj nervira, a one budu malo strecnute mojim pristupom.
One vise vole da urade nesto pa makar se kajale posle ceo zivot,
a ja sam u fazonu-mislicu pre nego sto nesto uradim jer posle mogu da se kajem ceo zivot, a to necu.
Iz tog razloga, mozemo biti i najbolji prijatelji, ali cemo se u nekim trenutku rastati...
ako ne shvate i prihvate da je bolje po mom. :ljutko:
Uglavnom nece to ni da razmatraju.

Ja nemam utisak da me ne vole, naprotiv... Nego sve da pitam, jel vas ovde na krstarici ima baš mnogo koji se horoskopom bavite i ozbiljno shvatate astrologiju? Vidim ima nekih tema gde svaki post zvuči tako 'retrogradno ovo, mesec u onome'
Kome da se javim da pošaljem detalje u pp, da mi kaže po horoskopu kakav mi je život, pa da vidimo šta je pogodio?

Ja nemam utisak da me ne vole, naprotiv... Nego sve da pitam, jel vas ovde na krstarici ima baš mnogo koji se horoskopom bavite i ozbiljno shvatate astrologiju? Vidim ima nekih tema gde svaki post zvuči tako 'retrogradno ovo, mesec u onome'
Kome da se javim da pošaljem detalje u pp, da mi kaže po horoskopu kakav mi je život, pa da vidimo šta je pogodio?
Imate temu na astrologiji:"sve što niste znali, a hteli bi da pitate", tamo pitajte šta vas zanima, to jest, tema je:"sve što vas interesuje,a ne znate".

Mala digresija, mene Skorpije vole. Zalim sto im ne uzvracam ljubav istom merom, ali nije da ih ne volim. Povescu racuna o tome od sad vise...
Uglavnom je svakoj Skorpijici (zenskoj) bila neodoljivo drazesna moja filozofija zivljenja.
Zapravo se samo nerviram sto koliko god im te filozofije prosula, one su samo trenutno ocarane. Cim odu negde drugo, rade bas ono sto sam im iz sveg srca govorila da ne rade. Dodju neko vreme posle i kao:''Znam, sad ces reci ''Rekla sam ti!'', ali je to bilo jace od mene.''
:rida:
Hoce li jos neke Ribe komentarisati Skorpije, aman???

Mala digresija, mene Skorpije vole. Zalim sto im ne uzvracam ljubav istom merom, ali nije da ih ne volim. Povescu racuna o tome od sad vise...
Uglavnom je svakoj Skorpijici (zenskoj) bila neodoljivo drazesna moja filozofija zivljenja.
Zapravo se samo nerviram sto koliko god im te filozofije prosula, one su samo trenutno ocarane. Cim odu negde drugo, rade bas ono sto sam im iz sveg srca govorila da ne rade. Dodju neko vreme posle i kao:''Znam, sad ces reci ''Rekla sam ti!'', ali je to bilo jace od mene.''
:rida:
Hoce li jos neke Ribe komentarisati Skorpije, aman???
skorpije su nesposbne da vole
same kaze da su ostecene po tom pitanju
ostalo je sasvim ok
ko je dovoljno lud da im bude rob i sluga

skorpije su nesposbne da vole
same kaze da su ostecene po tom pitanju
ostalo je sasvim ok
ko je dovoljno lud da im bude rob i sluga
al je neka tebe zvacnula ljudski
drag.gif

Back