Zasto je, zbog kog razloga, Lucifer pogresio

Pa da Binah je dvostruk tj oće reći da je satkan od dva para suprotnosti tako da Binah(Understannding/Razumjevanje) ima unutar sebe i kušača koji provjerava je li osoba razumje dobro procese stvari koje usvaja i tako da svako novo gradivo koje čovjek usvaja javlja se i kušač koji provjerava je li to naučeno.
Već sam par puta i evidentirao iz biblije da kušač samo radi po dopuštenju tako da ako je kučaš loš sam po sebi onda je i onaj koji dopušta loš.
No to baš nema smisla..
To je jedna doktrina recimo.
Dok ima druga da je kušač odvojen od višeg i djeluje samostalno pa imamo tako da satan je pure evil ili čisto zlo.
I doktrinu da sve što je dobro je od boga a sve što ne valja je od satana..

Zamolio bih te da u okviru ove teme ukazes na barem jedno mesto u Bibliji na koje si u okviru drugih tema ukazao, kad si ukazivao na kusaca i dopustenje.

Poslednja izmena:
31 Reče pak Gospodin: "Simone, Simone! Evo, sotona zatraži, da vas smije rešetati kao pšenicu. LUKA 22

Da bi se izdojilo ono sto vredi od onog sto ne vredi.

Narodna poslovica: "Na muci se poznaju junaci."

Zar ne deluje da je i andjeo heruvim (Lucifer) i sam prosao kroz to?

U nekom momentu su mu namerno smanjene sposobnosti i on to nije primetio. Procena sopstvenih sposobnosti, ako se ne bi ponovo izvrsila, bi bila neadekvatna i on bi, ne svojom voljom postao gord.

To bi bilo iskusenje za njega, ne u smislu izbora izmedju dobra i zla, nego u smislu zapazanja, procene sopstvenih sposobnosti, i snalazenja u novonastaloj situaciji.

Ko ga je to iskusavao?

Poslednja izmena:
Nije ga niko iskusavao... sam se iskvario...

moze jedan citat?
I rece bog neka bude svetlost. i bi svetlost
I vide bog svetlost da je dobra i rastavi svetlost od tame
I svetlost nazva bog dan, a tamu nazva noc, i bi vece i bi jutro, dan prvi

ovde e jasno vidi da je bog stvorio i tamu i svetlost, tj zlo i dobro. sad ce mi ovi istinski vernici reci kako je svetlost dan, a tama noc, a ne zlo i dobro, jer tako biblija kaze...:roll:

moze jedan citat?
I rece bog neka bude svetlost. i bi svetlost
I vide bog svetlost da je dobra i rastavi svetlost od tame
I svetlost nazva bog dan, a tamu nazva noc, i bi vece i bi jutro, dan prvi

ovde e jasno vidi da je bog stvorio i tamu i svetlost, tj zlo i dobro. sad ce mi ovi istinski vernici reci kako je svetlost dan, a tama noc, a ne zlo i dobro, jer tako biblija kaze...:roll:

a što ti uvek gde god se pomene tama, mrak, crno, sumrak, senka, suncobran odma pomisliš da se radi o zlu? ti bre vidiš zlo u svemu.

Do tada je postojalo samo dobro...kako sad zlo odjednom...?

зло није створено, нити је накнадно настало. није вредност сама за себе и сама по себи. оно је обична негација. самим тим одувек је постојало као могућност (избор који подразумева слобода), јер оно није ништа друго него одсуство добра- у смислу прекида заједнице са извором добра, тј. Богом.

зло није створено, нити је накнадно настало. није вредност сама за себе и сама по себи. оно је обична негација. самим тим одувек је постојало као могућност (избор који подразумева слобода), јер оно није ништа друго него одсуство добра- у смислу прекида заједнице са извором добра, тј. Богом.

Postoji zla misao i namera, pa i zlo delo, to nije odsustvo neceg, nego bas postojanje neceg...

:cool:

Poslednja izmena:
Postoji zla misao i namera, pa i zlo delo, to nije osustvo neceg, nego bas postojanje neceg...

:cool:

пад човека, а пре њега анђела, почиње прекидом заједнице са Богом. то је човека убрзо довело до братоубиства, а анђела до потпуног помрачења.

пад човека, а пре њега анђела, почиње прекидом заједнице са Богом. то је човека убрзо довело до братоубиства, а анђела до потпуног помрачења.

"... то је човека убрзо довело до братоубиства, а анђела до потпуног помрачења."

Sa ovim se slazem.

Zasto je doslo do toga da se deo andjela udalji od Boga, ja sam pokusao da dam nekakvo objasnjenje? Da li ti znas bolji odgovor?

људи, маните се дуализма. то ће вас довести до закључка да или постоје два бога- један добар, а други зао, или да је Бог у начелу зао, што би значило да је Исус исто што и Сатана.

Zasto zatvaraju ljude, neke salju na lecenje, ako samo nesto nemaju?

Uf, uf, ovo su strasne posledice. Zar se to nije moglo spreciti dobrom voljom dobrih ljudi?

људи, маните се дуализма. то ће вас довести до закључка да или постоје два бога- један добар, а други зао, или да је Бог у начелу зао, што би значило да је Исус исто што и Сатана.
Sta je lose u dualizmu. Postoje dva boga, jedan zao Jahveh i jedan zemaljski Sataniel. Bog je stvorio zle ljude, a sada se Satana okrivljuje za covekovo zlodelanje.

Zasto zatvaraju ljude, neke salju na lecenje, ako samo nesto nemaju?
A, da li bi ti prihvatio da ides na lecenje?

Neko je posumnjao u Boga i Njegove namere....i poželeo da vidi šta je to suprotno od dobroga...
Zlo je nastalo paralelno s bogom. Da nije tako ne bi bilo vocke "dobra i zla" usred Edemskog vrta. Da se logicnki zakljuti da je tu vocku "cudnovatu" stvorio sam Jahveh, najzlobniji od svih bogova.

зато што се наша пала природа испољава и у делима, и у мислима, и у телу и у свему што је човек.
To sto je u tebi "PALO" ne mora da znaci da je palo i kod drugih. Zasto uvek polazis od sebe?

Sta je lose u dualizmu. Postoje dva boga, jedan zao Jahveh i jedan zemaljski Sataniel. Bog je stvorio zle ljude, a sada se Satana okrivljuje za covekovo zlodelanje. Zlo je nastalo paralelno s bogom. Da nije tako ne bi bilo vocke "dobra i zla" usred Edemskog vrta. Da se logicnki zakljuti da je tu vocku "cudnovatu" stvorio sam Jahveh, najzlobniji od svih bogova.

ово значи да ниси више атеиста.. сад си постао лажни ''богумил'' и отворени сатаниста :lol:
увек сам и сматрао да је то сасвим природан развојни пут једног марксисте бољшевика.. ништа ново.

To sto je u tebi "PALO" ne mora da znaci da je palo i kod drugih. Zasto uvek polazis od sebe?

зато што имам тебе као пример.

Back