Zašto je porušen Žrnov?

ZRNOV-Srpski-Avalon-Radovan-Damjanovic_slika_L_3733118.jpg

"Српски простор је препун брда, зашто није зидано на празним планинским врховима, или су то, једноставно речено, акупунктурне тачке српских земаља које нису смеле да остану непокривене!?"

Радован Дамјановић "Жрнов, српски Авалон"

Мислм да је срушен из више разлога; није више користио ничему а није наше наслеђе и није било утврђено од ког времена и које цивилизације је остатак Давао је ружан поглед јер није био познат, А највећи разлог зашто је порушен је баш тај који сам навео јер је Мештровић имао ве.

Pa, dal' si ti pri pameti svojoj ?
Čemu mogu koristiti istorijske starine, osim da se dive generacije koje dolaze !?
Po toj logici, Arapi treba da poruše piramide i sve do jedne sfinge.
Šta će im to ?
Ne koriste nikome, a zauzimaju dosta terena.
Na tom prostoru mogli bi da se izgrade teniski tereni ili ZOO vrt.
A, isti je slučaj i sa Vavilonom, Urom.....
Rasturiti kolevke civilizacije, a građu iskoristiti za potpalu !
Ti si, kumašine, evrotaliban !

Inače, radi tvoje informisanosti, ja sam postavio temu !

Čemu mogu koristiti istorijske starine, osim da se dive generacije koje dolaze !?
Šta će im to ?

И утврђење Жрнов је баш спадало у колевку цивилизације?

Треба ли да понављам: Жрнов почиње опадати од 16. века. После 1521. и пада Београда та тачка престаје бити тако стратешки важна.

Jel to glavni razlog za rušenje istorije ?

I Vavilon je propadao do kraja 19. veka....
Arapi ga nisu rušili, ali ga nisu ni konzervisali.
Zub vremena je nagrizao grad.
Tada su uskočili nemački arheolozi i krenulo je istraživanje.
I zaštita.....!
Kad - tad bi Srbi progledali.
Ili bi se neko pametniji našao da spašava spomenike istorije.

I zaštita.....!
А где је ту, баш на томе примеру, тако изражено "рушење историје"?

Заиста, шта је нама, у 20. веку, после векова запуштености, баш толико значио тај Жрнов?

П. С.
Далеко горе "рушење историје" било је, на пример, уништавање старих Теразија, фонтане, чупање трамвајских шина, и жардињера, наводно ради "првомајске параде".

I zaštita.....!
Уосталом, где је ту уопште рушење, кад је подигнут - већи споменик - Незнаном јунаку, српском незнаном јунаку, то јест свим оним српским јунацима изгинулим за Отаџбину од '12. до 18.?

И зато сам ја питала: зашто је требало онај мањи споменик уклонити, то је мени битније питање.

Уосталом, где је ту уопште рушење, кад је подигнут - већи споменик - Незнаном јунаку, српском незнаном јунаку, то јест свим оним српским јунацима изгинулим за Отаџбину од '12. до 18.?

И зато сам ја питала: зашто је требало онај мањи споменик уклонити, то је мени битније питање.

Nije li mogao junak pored grada ?
Po meni, tu čak ima simbolike.
Poginuli junak branio grad....
A, u gradu zaplašena deca, kojima se samo preplašene oči vide.
I ruke, koje se hvataju za majKine skute-

Šalu i nadahnuto rodoljublje ostaviti po strani.
Hoću samo da kažem sledeće - uz dužno poštovanje, niti ti, niti bilo ko drugi
ne može me ubediti da je Žrnov trebalo srušiti.....
Sama si rekla da nije bio dovoljno istražen.
Čiji je to propust ?
A, da smo se ozbiljnije zainteresovali, ko zna šta bismo otkrili.
Zatrpajmo sve lagume ispod Beograda i Zemuna !
Ionako nisu dovoljno istraženi i ostaće večita tajna ....
Kome trebaju još ?
Miloš je umro, Mihajlo ubijen, nema ko da 'ladi vino,
rat je gotov, a i Lera su obesili, šta će nam katakombe i lagumi ?

Nije li mogao junak pored grada ?
Po meni, tu čak ima simbolike.
Poginuli junak branio grad....
A, u gradu zaplašena deca, kojima se samo preplašene oči vide.
I ruke, koje se hvataju za majKine skute-

Šalu i nadahnuto rodoljublje ostaviti po strani.
Hoću samo da kažem sledeće - uz dužno poštovanje, niti ti, niti bilo ko drugi
ne može me ubediti da je Žrnov trebalo srušiti.....
Sama si rekla da nije bio dovoljno istražen.
Čiji je to propust ?
A, da smo se ozbiljnije zainteresovali, ko zna šta bismo otkrili.
Zatrpajmo sve lagume ispod Beograda i Zemuna !
Ionako nisu dovoljno istraženi i ostaće večita tajna ....
Kome trebaju još ?
Miloš je umro, Mihajlo ubijen, nema ko da 'ladi vino,
rat je gotov, a i Lera su obesili, šta će nam katakombe i lagumi ?
А зар није Јунаку управо место на највишој тачки Авале?

На површини и изнад ње имамо још толико неистражене наше историје, тако да су ти лагуми заправо сувишни - шта, уосталом, има тако занимљивога у њима, реално?

Mada on predstavlja Jugoslaaviju, a ne Srbiju... Mislim da je ta prica iskoriscena oko srpskog vojnika da se preko njegove pogibije progurava Jugoslavija. Sto nekako i jeste slucaj :D Inace nisu zanimljive lokacije koje su puste i raspadaju se i urasle u korov. Da se to istrazuje i konzervira, odmah druga prica, kao sto se svuda radi gde ima malo pameti... Da ne govorimo o turizmu i ostalim stvarima koje vuce takva akcija.

Mada on predstavlja Jugoslaaviju, a ne Srbiju... Mislim da je ta prica iskoriscena oko srpskog vojnika da se preko njegove pogibije progurava Jugoslavija. Sto nekako i jeste slucaj :D Inace nisu zanimljive lokacije koje su puste i raspadaju se i urasle u korov. Da se to istrazuje i konzervira, odmah druga prica, kao sto se svuda radi gde ima malo pameti... Da ne govorimo o turizmu i ostalim stvarima koje vuce takva akcija.

Hrvati su izmislili Međugorje, pa sad čuda prave tamo.
Meka i Medina u sred Evrope, hodočašće.....
Dolaze katolički vernici iz celog sveta.
Cirkus.
A, mi imali, pa brže - bolje da se ratosiljamo te "bede" !
Daj Meštrovića nek' pravi junake.....

Čime se rukovodio kralj Aleksandar Karađorđević donoseći takvu odluku ?
Da li je nama u krvi da satiremo materijalne dokaze sopstvenog identiteta ?
Rušenje i zatiranje istorijskih tragova je dodatni atak na vlastitu svest. Ideološki modifikovan racio protiv gena i objektivne povesti.

Da je Žrnov jedini.

Poslednja izmena od moderatora:
Rukovodio se ustašom u sebi, a takve su najgore. Rušenje i zatiranje istorijskih tragova je dodatni atak na vlastitu svest. Ideološki modifikovan racio protiv gena i objektivne povesti.
Da je Žrnov jedini.
Da.
"Човек који је спасао Петроварадинску тврђаву[уреди]

Након Првог светског рата, Петроварадинска тврђава улази у састав новоформиране државе Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца. Како су, развојом војне технике, тврђаве саграђене током 17. и 18. века изгубиле свој стратегијски значај и намену, војни врх одлучује да се потпуно или делимично сруше тврђаве у Београду, Осијеку, Броду, Рачи, Карловцу... на листу за рушење била је и Петроварадинска тврђава. Пуковник Драгош Ђелошевић, човек који је био задужен овај незахвалан посао наредио је рушење ових тврђава, али је поштедео те судбине Петроварадинску тврђаву. Говорило се да ју је поштедео јер му је била „сувише лепа да би је срушио“. Али, одређени делови су ипак срушени: мостобран (знан као Брикшанац) на левој обали Дунава који је био саставни део одбране фортификације тврђаве, као и Дунавска или Новосадска капија, барокно здање које се налазило у подграђу наспрам обале Дунава."

Da.
"Човек који је спасао Петроварадинску тврђаву[уреди]

Након Првог светског рата, Петроварадинска тврђава улази у састав новоформиране државе Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца. Како су, развојом војне технике, тврђаве саграђене током 17. и 18. века изгубиле свој стратегијски значај и намену, војни врх одлучује да се потпуно или делимично сруше тврђаве у Београду, Осијеку, Броду, Рачи, Карловцу... на листу за рушење била је и Петроварадинска тврђава. Пуковник Драгош Ђелошевић, човек који је био задужен овај незахвалан посао наредио је рушење ових тврђава, али је поштедео те судбине Петроварадинску тврђаву. Говорило се да ју је поштедео јер му је била „сувише лепа да би је срушио“. Али, одређени делови су ипак срушени: мостобран (знан као Брикшанац) на левој обали Дунава који је био саставни део одбране фортификације тврђаве, као и Дунавска или Новосадска капија, барокно здање које се налазило у подграђу наспрам обале Дунава."

Cekaj, zamisli ti sta je njima palo na pamet ... :eek: lol. O Boze :D

Шта се све овде неће прочитати, сачувај Боже...

Испаде да је важнија нека тамо рушевина, вековима запуштена, него Српски Незнани Јунак.

Па нашли неки, ето, нарочито паметни Срби да замерају мученику, од усташа убијеном, витешком краљу Александру Карађорђевићу (који није без мана био, и тешких црних мрља на савести, али за друге ствари него оне за које га оптужују), што је Српском Незнаном Јунаку подигао маузолеј.

П. С.

Толика кукњава за тим Жрновом.

А, какав уопште посебан значај је та тврђава имала и у доба кад је уистину представљала предзаштиту Београда у време српске владавине тим крајевима?

Коме уопште пада на памет да је изједначава с уистину значајним и важним српским историјским местима, са споменицима културе и традиције српске, који су нам заиста важни, и уписани у наш национални код, Студеницом, Жичом, Грачаницом, Хиландаром, и многобројним другима?

Шта се све овде неће прочитати, сачувај Боже...

Испаде да је важнија нека тамо рушевина, вековима запуштена, него Српски Незнани Јунак.

Па нашли неки, ето, нарочито паметни Срби да замерају мученику, од усташа убијеном, витешком краљу Александру Карађорђевићу (који није без мана био, и тешких црних мрља на савести, али за друге ствари него оне за које га оптужују), што је Српском Незнаном Јунаку подигао маузолеј.
kvotiraj bre milunka. )

a zar se treba rušiti i zatirati tragove prošlosti da bi diglo nešto novo?
-da. samo kad mora. ako je to opravdano. a ne zato što smeta političkoj istoriji. prošlost je sastavni deo ljudske svesti. od nje proističemo pa ma kakva bila.

porušena su neopravdano mnoga zdanja srba iz vremena, turaka, džamije ...te turska groblja.
valjda po ugledu na mletke i germane. tamo bi se po ostacima iz turskog perioda moglo zaključiti da turci nikad nisu ni bili po dalmaciji, slavoniji i hrvatskoj... a kao jesu samo rimljani.
sličnu sudbinu doživese i tragovi vizantije na prostorima kojih se dokopaše mleci. zatirano sve što je pripadalo onoj prethodnoj.

vidi. da su turci posedovali samo delić tog ustaškog talenta za pet vekova nebi preostala ni jedna stara hrišćanska crkva danas.

Poslednja izmena:
kvotiraj bre milunka. )

a zar se treba rušiti i zatirati tragove prošlosti da bi digao nešto novo? - samo kad mora.
porušena mnoga zdanja srba iz vremena, turaka, džamije i turska groblja.
valjda po ugledu na mletke i germane. tamo bi se po ostacima iz turskog perioda moglo zaključiti da turci nikad ni nisu bili po dalmaciji, slavoniji i hrvatskoj.
slicnu sudbinu dozivese i tragovi vizantije na prostorima kojih se dokopase mleci. zatirano sve sto je pripadalo onoj prethodnoj.
da su turci posedovali samo delić tog ustaskog talenta nebi preostala ni jedna hrišćanska crkva.
Нећу да "квотирам", већ евентуално да цитирам, или наводим.
;)

Кад већ морам да поновим, пошто се не чита пажљиво:
Не треба рушити трагове прошлости, али треба правити разлику између доиста важних, оних мање важних, и неважних, као што је, у бити, коначно и Жрнов.

Несхватљиво је овде пљување појединих, управо по једној од најважнијих српских традиција и чињеница наше славне историје: свим оним знаним и незнаним Србима који су дали живот за Отаџбину од 1912 до 1918.

Још је трагичније, што они који то раде, нису ни свесни да својим ламентирањем над судбиниом Жрнова, и толиком пизмом према маузолеју који је подигао краљ Александар Карађорђевић - Српском Незнаном Јунаку, у ствари пљују на жртве сопственога народа, и на сопствену историју.

А можда је најгоре од свега, што ти нису у стању да рационално објасне откуд им све то.

У складу с тим: далеко занимљивије и важније него ламент, и мање више крокодилске сузе над судбином Жрнова ми је оно питање (такође већ постављано, и овде, и уопште):

Зашто је првобитни споменик Незнаном јунаку морао бити уклоњен?

Šta će im to ?
Етно
: Није потребно ићи тим правцем. Мени ординатор прави проблем и не могу правилно следити постове.

Back